TalkBackilla liikkuminen laitteella

Kun TalkBack on päällä laitteellasi, voit käyttää laitetta koskettamalla tai pyyhkäisemällä näyttöä.

Kosketuksella tutkiminen

Liikuta yhtä sormea hitaasti näytöllä. Kun liikutat sormeasi näytöllä, TalkBack kertoo muun muassa kuvakkeista ja painikkeista. Jos pidät sormea paikallaan pidempään, TalkBack voi ehdottaa toimintoja, kuten miten sisällön voi aktivoida tai miten sitä voi katsella. Kun löydät haluamasi, valitse se kaksoisnapauttamalla mitä tahansa kohtaa näytössä.

Pyyhkäisyllä tutkiminen

Voit liikkua näytöllä kohdasta toiseen pyyhkäisemällä yhdellä sormella ylös tai alas. Kun kohdistat tiettyyn kohtaan, TalkBack lukee sen ääneen ja saattaa ehdottaa toimintoja.

Lukuasetusten valitseminen

Voit muuttaa yhden sormen ylös- tai alastoimintoja tai valita oletuslukuasetuksen.

1. Selaa lukuasetusten vaihtoehdot läpi Android-laitteellasi.
    • Usean sormen eleitä tukevat laitteet (päivitetty R tai uudempi versio): Pyyhkäise kolmella sormella oikealle tai vasemmalle. Voit myös pyyhkäistä yhdellä liikkeellä ylös ja sitten alas tai alas ja sitten ylös.
    • Laitteet, jotka eivät tue usean sormen eleitä (ei-päivitetty R tai vanhempi versio): Pyyhkäise yhdellä liikkeellä ylös ja sitten alas tai alas ja siten ylös.
  2. Kun kuulet haluamasi lukuasetuksen, pyyhkäise yhdellä sormella ylös tai alas siirtääksesi TalkBackin kohdistuksen.
    • Valitsemasi tarkkuus muuttaa tapaa, jolla TalkBack lukee. TalkBack voi esimerkiksi siirtyä sanojen, rivien tai merkkien mukaan.
    • Siirry valitun siirtymistavan välillä pyyhkäisemällä yhdellä sormella ylös tai alas.

Kun olet valinnut lukuasetuksen:

• Siirry eteenpäin: Pyyhkäise alaspäin.
  • Siirry taaksepäin: Pyyhkäise ylöspäin.
    • Pyyhkäise esimerkiksi kolmella sormella, kunnes kuulet sanoja, sitten pyyhkäise yhdellä sormella ylös tai alas, niin kuulet edellisen tai seuraavan sanan.

Vinkki: Voit muokata TalkBackin lukuasetuksia ja lisätä uusia asetuksia tai poistaa oletusasetuksia. Voit esimerkiksi lisätä asetuksen, jolla voit siirtyä osion mukaan tai piilottaa näytön.

Lue lisää TalkBack-eleiden käyttämisestä.

Lukuasetusten valinnat

Voit muokata lukuasetuksia tarpeidesi mukaan.

Lukuasetuksiin sisältyy oletuksena:

• Merkit: Siirrä kohdistus yhdestä merkistä toiseen.
  • Sanat: Siirrä kohdistus yhdestä sanasta toiseen.
  • Rivit: Siirrä kohdistus yhdestä rivistä toiseen.
  • Kappaleet: Siirrä kohdistus yhdestä kappaleesta toiseen.
  • Otsikot: Siirrä kohdistus yhdestä otsikosta toiseen.
  • Säätimet: Siirrä kohdistus yhdestä säätimestä toiseen.
    • Säätimiin kuuluu näytöllä olevat valintaruudut, valitsimet, tekstikentät ja painikkeet.
  • Linkit: Siirrä kohdistus yhdestä linkistä toiseen.
    • Linkkejä ovat muun muassa näytöllä olevat sähköpostiosoitteet, puhelinnumerot, verkkosivut ja osoitteet.
  • Puheen nopeus: Muuta TalkBackin puhenopeutta.
  • Kieli: Jos Android-laitteellasi on useita kieliä, voit vaihtaa puheen kieltä reaaliaikaisesti.

Voit lisätä tai poistaa seuraavia lukuasetuksia:

• Maamerkit
  • Oletusnavigointi
  • Puheen määrä
  • Piilota näyttö
  • Äänen vaimennus

Lukuasetusten lisääminen tai poistaminen

1. Avaa TalkBack-asetukset laitteellasi.
  2. Valitse Muokkaa valikoita.
  3. Valitse Muokkaa lukuasetuksia.
  4. Valitse lisättävät tai poistettavat lukuasetukset.

Vinkki: TalkBack-eleillä voit siirtyä laitteella kohdasta toiseen. Lue lisää TalkBack-eleistä.

Lue lisää TalkBack-valikoista ja lukuasetuksista.

Näytöltä hakeminen

1. Jos haluat hakea näytöltä, aloita jollakin seuraavista vaihtoehdoista:
    • TalkBack-valikko: Avaa TalkBack-valikko pyyhkäisemällä alas ja sitten oikealle. Pyyhkäise oikealle, kunnes olet kohdassa Näyttöhaku, ja kaksoisnapauta.
      • Jos laitteesi tukee usean sormen eleitä, napauta kolmella sormella. Pyyhkäise oikealle, kunnes olet kohdassa Näyttöhaku, ja kaksoisnapauta.
    • Pikanäppäimet: Paina Alt + Ctrl + /.
    • Ele: Pyyhkäise vasemmalle ja sitten alas.
    • Äänikomento: Pyyhkäise oikealle ja sitten ylös. Pyydä sitten ääneen etsimään hakemaasi avainsanaa.
  2. Lisää hakutermi.
  3. Valitse osumista.
    • Osumien hakeminen seuraavalta tai edelliseltä näytöltä: Valitse Edellinen näyttö tai Seuraava näyttö.
    • Hakutermin tyhjentäminen: Valitse Tyhjennä teksti.
    • Näyttöhausta poistuminen: Valitse Sulje haku.

Jatkuva lukeminen

Voit muuttaa asetuksia niin, että TalkBack lukee kaiken näytölläsi olevan.

1. Avaa TalkBack-valikko.
    • Usean sormen eleitä tukevat laitteet: Napauta kolmella sormella. Voit myös pyyhkäistä yhdellä liikkeellä alas ja sitten oikealle.
    • Laitteet, jotka eivät tue usean sormen eleitä (vanhemmat versiot kuin päivitetty Android R, jossa on TalkBack 9.1): Pyyhkäise yhdellä liikkeellä alas ja sitten oikealle.
  2. Pyyhkäise oikealle.
  3. Kaksoisnapauta kohtaa Lue seuraavasta kohteesta alkaen.
    • Kun pääset näytön loppuun, TalkBack alkaa automaattisesti lukea seuraavaa näyttöä.

Pysäyttäminen, siirtyminen tai skannaaminen

• Lukemisen pysäyttäminen: Kosketa näyttöä.
    • Pixelillä ja muilla laitteilla, joissa on Android R ja TalkBack 9.1, voit myös napauttaa kahdella sormella.
  • Eteen- tai taaksepäin siirtyminen: Pyyhkäise oikealle tai vasemmalle.
    • Jos käytät näppäimistöä, paina Alt + oikea nuoli tai Alt + vasen nuoli.
  • Näytön skannaaminen: Selaa läpi otsikoita, linkkejä ja muita siirtymisasetuksia pyyhkäisemällä ylös tai alas.

Tekstin muokkaaminen Gboardilla

Kun olet tekstikentän kohdalla, näytön alareunaan ilmestyy näyttönäppäimistö. Voit käyttää näppäimistöä koskettamalla.

Tärkeää:

• Jos asennat muun kuin Gboard-näppäimistön: Näppäimistö ei välttämättä ole yhteensopiva TalkBackin kanssa.
  • Jos yhdistät fyysisen näppäimistön Android-laitteeseen:Tutustu TalkBackin pikanäppäimiin.

Gboardilla kirjoittaminen:

1. Liu'uta sormeasi näppäimistöllä, kunnes kuulet haluamasi merkin.
  2. Valitse korostettu merkki nostamalla sormesi pois näytöltä.
    • Sinun on ehkä kaksoisnapautettava joitakin näppäimiä, kuten Vaihto- tai Enter-näppäintä.
    • Myös toiseen näppäimistöön tai kieleen vaihtaminen voi edellyttää kaksoisnapautusta.
  3. Piilota näppäimistö tekemällä Takaisin-ele.
    • Pyyhkäise alas ja sitten vasemmalle tai pyyhkäise kahdella sormella vasemmalle tai oikealle.

Vinkki: Tarkista teksti merkki kerralla koskettamalla muokkauskenttää. Paina sitten äänenvoimakkuuden lisäys- tai vähennyspainiketta.

• Versio 12.1 ja vanhemmat: Paina äänenvoimakkuuden lisäys- tai vähennyspainiketta.
  • Versio 12.2 ja uudemmat: Pyyhkäise ylös tai alas.

Liukusäätimien käyttö TalkBackilla

TalkBackilla voi ohjata liukusäätimiä, kuten äänenvoimakkuuden tai videon säätimiä.

Tärkeää: Osa näistä ohjeista koskee vain Android 7.0:aa ja sitä uudempia versioita. Näin voit tarkistaa laitteesi Android-version.

1. Pyyhkäise tai tutki kosketuksella laitteellasi.
  2. Etsi liukusäädin.
  3. Voit ohjata liukusäädintä tekemällä jonkin seuraavista:
    • Pyyhkäise ylös tai alas.
    • Kaksoisnapauta, kosketa pitkään ja vedä sitten oikealle tai vasemmalle.
    • Paina äänenvoimakkuuden lisäys- tai vähennyspainiketta versiossa 12.1 ja sitä vanhemmissa versioissa.

Ohjeita

Jos tarvitset lisäapua Android Saavutettavuuden kanssa, ota yhteyttä Googlen vammaistukitiimiin.