Laitteella siirtyminen TalkBackilla

Kun TalkBack on käytössä, voit tutkia näytön sisältöä koskettamalla tai pyyhkäistä lineaarisesti, jolloin kuulet kohteet järjestyksessä.

Kosketuksella tutkiminen

Käytä kosketuksella tutkimista liikuttamalla sormea näytöllä hitaasti. TalkBack kertoo ääneen kuvakkeet, painikkeet ja muut kohteet, kun vedät sormeasi niiden yli. Kun haluamasi kohde korostetaan, valitse se kaksoisnapauttamalla mitä tahansa näytön kohtaa.

Lineaarinen siirtyminen

Jos haluat tutkia näyttöä kohde kerrallaan, siirry kohteesta toiseen järjestyksessä pyyhkäisemällä oikealle tai vasemmalle yhdellä sormella. Kun korostat kohteen, TalkBack antaa hetken kuluttua vinkin mahdollisista toiminnoista.

Jos haluat käydä läpi TalkBack-siirtymisasetuksia, pyyhkäise ylös tai alas, kunnes vastaan tulee haluamasi asetus. Pyyhkäise sitten oikealle siirtyäksesi eteenpäin tai vasemmalle siirtyäksesi takaisin käyttäen valittua asetusta.

Siirtymisasetuksiin kuuluvat seuraavat vaihtoehdot:

• Otsikot: Siirry otsikoiden välillä.
  • Linkit: Siirry sähköpostiosoitteiden, puhelinnumeroiden, verkkosivustojen, osoitteiden tai muiden näytöllä olevien linkkien välillä.
  • Toiminnot: Siirry valintaruutujen, valintanappien, valitsinten, liukusäädinten, tekstikenttien ja painikkeiden välillä.
  • Oletus: Käy sivun kaikki elementit läpi loogisessa järjestyksessä.

Jos esimerkiksi haluat siirtyä linkkien kautta, TalkBack korostaa kunkin linkin ja lukee sen ääneen pyyhkäistessäsi oikealle tai vasemmalle. Jos nykyisellä näytöllä ei ole linkkejä, TalkBack vierittää seuraavalle tai edelliselle näytölle. Jos haluat löytää seuraavan tai edellisen linkin, pyyhkäise uudelleen. Jos olet viimeisellä tai ensimmäisellä näytöllä eikä linkkejä löydy, TalkBackin haku pysähtyy lähimpään korostettavaan kohteeseen.

Vinkki: Voit käyttää laitteen nopeaan siirtymiseen myös TalkBack-eleitä. Lue lisää TalkBack-eleistä.

Näytöltä hakeminen

1. Jos haluat hakea näytöltä, aloita jollakin seuraavista vaihtoehdoista:
    • Yleinen kontekstivalikko: Avaa yleinen kontekstivalikko liu'uttamalla sormea alas ja oikealle. (Voit määrittää toisen eleen TalkBackin asetuksista.) Pyyhkäise oikealle, kunnes olet näyttöhaun kohdalla, ja valitse sitten kaksoisnapauttamalla.
    • Pikanäppäin: Paina Alt + Control + / (vinoviiva).
    • Ele: Liu'uta vasemmalle ja sitten alas.
  2. Kirjoita hakutermi.
  3. Valitse vaihtoehto vastaavuuksien luettelosta.
  4. Hae vastaavuuksia seuraavalta tai edelliseltä näytöltä valitsemalla Edellinen näyttö tai Seuraava näyttö.
  5. Tyhjennä hakutermit valitsemalla Tyhjennä teksti.
  6. Poistu näyttöhausta valitsemalla Sulje haku.

Jatkuva lukeminen

Jos haluat lukea kaiken näytöltäsi jatkuvasti, seuraa näitä ohjeita:

1. Avaa yleinen kontekstivalikko pyyhkäisemällä alas ja sitten oikealle. (Voit määrittää toisen eleen TalkBackin asetuksista.)
  2. Pyyhkäise oikealle, kunnes olet kohdassa Lue alusta alkaen tai Lue seuraavasta kohteesta alkaen, ja valitse sitten kaksoisnapauttamalla.
  3. Lopeta lukeminen koskettamalla näyttöä.
  4. Kun pääset näytön loppuun, TalkBack etenee automaattisesti seuraavalle näytölle.

Näin voit siirtyä eteen- tai taaksepäin jatkuvan lukemisen aikana:

• Pyyhkäise näytöllä oikealle tai vasemmalle.
  • Jos käytät näppäimistöä, paina Alt + oikea nuoli tai Alt + vasen nuoli.

Näin voit etsiä näytöltä otsikoita, linkkejä ja muita siirtymisasetuksia jatkuvan lukemisen aikana:

1. Jos haluat käydä läpi TalkBack-siirtymisasetuksia, pyyhkäise ylös tai alas, kunnes vastaan tulee haluamasi asetus, kuten otsikot tai linkit.
  2. Voit avata yleisen kontekstivalikon pyyhkäisemällä alas ja sitten oikealle. (Voit määrittää toisen eleen TalkBackin asetuksista.)
  3. Pyyhkäise oikealle, kunnes olet kohdassa Lue alusta alkaen tai Lue seuraavasta kohteesta alkaen, ja valitse sitten kaksoisnapauttamalla.
  4. TalkBack aloittaa lukemisen vaiheessa 1 valitsemiesi siirtymisasetusten perusteella. Jos esimerkiksi valitsit otsikot, TalkBack lukee nyt vain otsikoita.
  5. Lopeta lukeminen koskettamalla näyttöä.

Tekstin muokkaaminen

Kun korostat tekstinmuokkauskentän, virtuaalinen näppäimistö tulee näkyviin näytön alaosassa. Voit tutkia näppäimistöä kosketuksella muiden näyttöjen tapaan, mutta korostaminen toimii eri tavalla.

Näin kirjoitat kirjaimen:

1. Liu'uta sormea näppäimistöllä, kunnes kuulet haluamasi kirjaimen.
  2. Valitse korostettu kirjain nostamalla sormi näytöltä.

Voit tarkistaa syöttökenttään kirjoittamasi tekstin merkki merkiltä painamalla äänenvoimakkuuden lisäys- tai vähennyspainiketta.

Huomioitavaa:

• Jos olet asentanut toisen näppäimistön etkä käytä Android-oletusnäppäimistöä, toimintatapa voi olla erilainen.
  • Jos olet liittänyt Android-laitteeseesi fyysisen näppäimistön, tutustu TalkBack-pikanäppäimiin.