Naviger rundt på enheden med TalkBack

Når du aktiverer TalkBack på din enhed, kan du trykke eller stryge på skærmen for at gå på opdagelse.

Tryk for at høre

Træk langsomt én finger rundt på skærmen. Når du trækker fingeren rundt, læser TalkBack ikoner, knapper og andre elementer højt for dig. Efter en pause kan TalkBack foreslå handlinger til dig, f.eks. hvordan du aktiverer eller ser indholdet. Når du finder et element, du er interesseret i, skal du trykke to gange et vilkårligt sted på skærmen for at vælge det.

Undersøg ved at stryge

Hvis du vil undersøge din skærm ét element ad gangen, kan du stryge op eller ned med én finger. Når du fokuserer på et element, læser TalkBack elementet op og foreslår muligvis handlinger til dig.

Vælg indstillinger for oplæsning

Du kan ændre handlinger for bevægelser op eller ned med én finger eller vælge dine standardindstillinger for oplæsning.

1. Gennemgå indstillingerne for oplæsning på din Android-enhed.
    • På enheder med bevægelser med flere fingre (opdateret Android R-version og nyere): Stryg til højre eller venstre med tre fingre. Du kan også stryge opad og derefter nedad eller nedad og derefter opad i én bevægelse.
    • På enheder uden bevægelser med flere fingre (ikke-opdateret Android R-version og ældre): Stryg opad og derefter nedad eller nedad og derefter opad i én bevægelse.
  2. Når du hører den ønskede indstilling for oplæsning, kan du stryge opad eller nedad med én finger for at flytte TalkBacks fokus.
    • Den valgte granularitet bestemmer, hvordan TalkBacks læser op. TalkBack kan f.eks. navigere efter ord, linjer eller tegn.
    • Du kan bevæge dig rundt i den valgte navigation ved at stryge opad eller nedad med én finger.

Når du har valgt en indstilling for oplæsning:

• Gå frem: Stryg nedad.
  • Gå tilbage: Stryg opad.
    • Stryg f.eks. med tre fingre, indtil du hører ord, og stryg derefter op eller ned med én finger for at høre det forrige eller næste ord.

Tip! Du kan tilpasse TalkBack-indstillingerne for oplæsning og tilføje yderligere indstillinger eller fjerne standardindstillinger. Du kan f.eks. tilføje muligheden for at navigere efter orienteringspunkter eller skjule skærmen.

Få flere oplysninger om, hvordan du bruger TalkBack-bevægelser.

Muligheder for indstillinger for oplæsning

Du kan tilpasse indstillingerne for oplæsning efter dine læsebehov.

Indstillingerne for oplæsning omfatter som standard:

• Tegn: Flyt fokus fra ét tegn til det næste.
  • Ord: Flyt fokus fra ét ord til det næste.
  • Linjer: Flyt fokus fra én linje til den næste.
  • Afsnit: Flyt fokus fra ét afsnit til det næste.
  • Overskrifter: Flyt fokus fra én overskrift til den næste.
  • Styringselementer: Flyt fokus fra ét styringselement til det næste.
    • Styringselementerne omfatter afkrydsningsfelter, kontakter, tekstfelter og knapper på skærmen.
  • Links: Flyt fokus fra ét link til det næste.
    • Links omfatter elementer på skærmen, f.eks. mailadresser, telefonnumre, websites og adresser.
  • Talehastighed: Skift, hvor hurtigt TalkBack taler.
  • Sprog: Hvis du har flere sprog på din Android-enhed, kan du skifte talte sprog i realtid.

Du kan tilføje eller fjerne elementer fra dine indstillinger for oplæsning, f.eks.:

• Orienteringspunkter
  • Standardnavigation
  • Detaljering
  • Skjul skærm
  • Lyddæmpning

Tilføj eller fjern elementer fra indstillinger for oplæsning

1. Åbn TalkBack-indstillingerne på din enhed.
  2. Vælg Tilpas menuer.
  3. Vælg Tilpas læsestyring.
  4. Vælg eller fravælg det element, du vil tilføje eller fjerne fra listen over indstillinger for oplæsning.

Tip! TalkBack-bevægelser kan hjælpe dig med at navigere på din enhed. Få flere oplysninger om TalkBack-bevægelser.

Få flere oplysninger om TalkBack-menuer og indstillinger for oplæsning.

Søg på skærmen

1. Hvis du vil søge på skærmen, skal du starte med en af disse muligheder:
    • TalkBack-menu: Stryg ned og derefter til højre for at åbne TalkBack-menuen. Stryg til højre, indtil du kommer til Skærmsøgning, og tryk derefter to gange.
      • På enheder med bevægelser med flere fingre skal du trykke tre gange. Stryg til højre, indtil du kommer til Skærmsøgning, og tryk derefter to gange.
    • Tastaturgenvej: Tryk på Alt + Ctrl + /.
    • Bevægelse: Stryg til venstre og derefter nedad.
    • Stemmekommando: Stryg til højre og derefter opad. Sig derefter: "Find [det søgeord, du vil søge efter]".
  2. Angiv din søgeterm.
  3. Vælg fra listen over resultater.
    • Sådan søger du efter resultater på næste eller forrige skærm: Vælg Forrige skærm eller Næste skærm.
    • Sådan rydder du søgetermen: Vælg Ryd indhold.
    • Sådan afslutter du skærmsøgning: Vælg Luk søgning.

Læs kontinuerligt

Du kan opdatere dine indstillinger, så TalkBack læser alt op på din skærm.

1. Åbn TalkBack-menuen.
    • På enheder, der understøtter bevægelser med flere fingre: Tryk med tre fingre. Du kan også stryge nedad og derefter til højre i én bevægelse.
    • På enheder, der ikke understøtter bevægelser med flere fingre (enheder, der ikke er opdateret til Android R med TalkBack 9.1): Stryg nedad og derefter til højre i én bevægelse.
  2. Stryg til højre.
  3. Tryk to gange på Læs fra det næste element.
    • Når du når til bunden af skærmen, begynder TalkBack automatisk at læse det næste skærmbillede op.

Stop, spring over eller scan

• Sådan stopper du oplæsningen: Tryk på skærmen.
    • På Pixel og andre enheder med Android R og TalkBack 9.1 kan du også trykke med 2 fingre.
  • Sådan springer du frem eller tilbage: Stryg til højre eller venstre på skærmen.
    • Tryk på Alt + højrepil eller Alt + venstrepil, hvis du bruger et tastatur.
  • Sådan scanner du skærmen: Gennemgå overskrifter, links eller andre navigationsindstillinger ved at stryge op eller ned.

Rediger tekst med Gboard

Når du er i et tekstfelt, kommer der et skærmtastatur nederst på skærmen. Du kan undersøge tastaturet ved at trykke på det.

Vigtigt!

• Hvis du installerer et andet tastatur end Gboard: Tastaturet er muligvis ikke kompatibelt med TalkBack.
  • Hvis du tilslutter et fysisk tastatur til din Android-enhed: Gennemgå TalkBack-tastaturgenveje.

Sådan skriver du med Gboard:

1. Skub fingeren på tastaturet, indtil du hører det tegn, du vil skrive.
  2. Løft fingeren for at vælge den tast, der fokuseres på.
    • Du skal muligvis trykke to gange på visse taster, f.eks. Shift og Enter.
    • Du skal muligvis også trykke to gange for at skifte til et andet tastatur eller sprog.
  3. Du kan lukke tastaturet ved at udføre tilbagebevægelsen.
    • Stryg nedad og derefter til venstre, eller stryg med to fingre fra venstre eller højre.

Tip! Tryk på redigeringsfeltet for at gennemgå teksten tegn for tegn. Tryk derefter på tasterne lydstyrke op eller lydstyrke ned.

• Version 12.1 og ældre: Tryk på knappen Lydstyrke op eller Lydstyrke ned.
  • Version 12.2 og nyere: Stryg op eller ned.

Brug skydere med TalkBack

Med TalkBack kan du flytte skydere, f.eks. til lydstyrke og videostyring.

Vigtigt! Nogle af disse trin fungerer kun i Android 7.0 og nyere versioner. Se, hvordan du tjekker din Android-version.

1. Stryg eller tryk for at høre på din enhed.
  2. Find skyderen.
  3. Du kan flytte skyderen ved at gøre en af følgende ting:
    • Stryg op eller ned.
    • Tryk to gange, hold fingeren nede, og træk derefter til højre eller venstre.
    • Version 12.1 og ældre: Tryk på knappen for lydstyrke op eller lydstyrke ned.

Få hjælp

Kontakt Googles support til brugere med handicap for at få yderligere hjælp til hjælpefunktioner i Android.