Ange målgrupper för en Google-tjänst

Tillämpa, ta bort eller ändra ordning på målgrupper
Den här funktionen är för närvarande tillgänglig för tjänsterna Google Drive och Dokument och Google Chat.

Utgåvor som stöds för den här funktionen: (Drive, Dokument och Chat) Business Plus, Enterprise Standard och Enterprise Plus, Education Standard och Education Plus, Enterprise Essentials och Enterprise Essentials Plus. (Endast Drive och Dokument) Business Standard, Nonprofits, G Suite Business.  Jämför utgåvor

Som administratör kan du:

• tillämpa målgrupper på en Google-tjänst för att rekommendera dem som delningsalternativ för alla eller vissa användare
  • ange standardmålgruppen för användare
  • ändra i vilken ordning målgrupper visas för användare
  • ta bort målgrupper för att sluta rekommendera dem för användarna.

Minst en målgrupp måste tillämpas på en Google-tjänst. Som standard tillämpas en fördefinierad målgrupp som omfattar alla användare i din organisation på de tjänster som har målgruppsinställningar. Du kan använda den fördefinierade målgruppen eller ersätta den med en annan målgrupp som du har skapat.

Innan du börjar

Läs viktig information om hur du tillämpar en målgrupp
  • Du kan tillämpa upp till fem målgrupper på en Google-tjänst för alla eller vissa användare.
  • Om du vill tillämpa målgrupper på tjänsten måste du skapa en policy för en organisationsenhet eller konfigurationsgrupp. Det går inte att tillämpa målgrupper direkt på en användares konto.

Viktigt! För synliga Chat-rum kan du skapa en målgrupppolicy enbart för organisationsenheten på toppnivå. Denna policy tillämpas på alla underordnade organisationsenheter.

• Du kan ställa in standardmålgruppen, eller den primära målgruppen, som visas först på en användares lista över delningsrekommendationer. Du kan också ange ordningen som andra målgrupper visas i på listan.
  • När du tillämpar en målgrupp på en tjänst visas den i användarens delningsinställningar för tjänsten.

Om du ännu inte har skapat några målgrupper att tillämpa på en Google-tjänst öppnar du Skapa en målgrupp.

Läs viktig information om hur du tar bort en målgrupp

Detta händer om du tar bort en målgrupp:

• Den är inte längre tillgänglig i användarnas delningsinställningar för tjänsten för några objekt (till exempel dokument eller synliga rum i Chat), med undantag för objekt som för närvarande delas med målgruppen.
  • Standardalternativet för delning i användarnas delningsinställningar blir Begränsat – ägare måste lägga till personer som de vill dela objektet med tills de väljer en annan målgrupp.

Viktigt! För synliga rum i Chat kan användarna för närvarande inte välja en annan målgrupp – rummet förblir begränsat.

• För Drive kan medlemmar i den borttagna målgruppen fortfarande få åtkomst till alla objekt som tidigare har delats med dem. Om du vill förhindra åtkomst till ett delat objekt måste du antingen ta bort medlemmar från målgruppen eller ta bort målgruppen.
  • För synliga rum i Chat kan enbart medlemmar som tidigare gått med i ett rum få fortsatt åtkomst till det. De här medlemmarna har fortsatt åtkomst till rummet även om den borttagna målgruppen raderas.

När du har tagit bort en målgrupp från en tjänst kan du radera en målgrupp permanent.

Ange målgrupper för en Google-tjänst

Du kan ställa in målgrupper för en Google-tjänst direkt genom att öppna delningsinställningarna för tjänsten eller listan Målgrupper.

Alternativt kan du börja ställa in målgrupper från listan Målgrupper:

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Öppna menyn följt av Katalogföljt avMålgrupper på administratörskonsolen.
  3. Klicka på namnet på den målgrupp du vill tillämpa på eller ta bort från en Google-tjänst i listan Målgrupper.
  4. Klicka på Tillämpa på Google-tjänsten uppe till höger på sidan. Du tas till delningsinställningarna för tjänsten.

Administratörsbehörigheten Tjänstinställningar krävs.

5. Nästa steg: Följ anvisningarna nedan för den tjänst som du vill ange målgrupper för.

Ställ in målgrupper för Drive och Dokument

Mer information om hur du ställer in målgrupper för Google Drive och Dokument finns i Ange Drive-användares delningsinställningar.

Ange målgrupper för Google Chat

Mer information om hur du ställer in målgrupper för synliga rum i Google Chat finns i delningsinställningarna för Google Chat.

Relaterade ämnen