Meldingen voor door de overheid gesteunde aanval

Tip: Als u uw persoonlijke Google-account gebruikt, leest u hier hoe u het kunt beschermen tegen door de overheid gesteunde aanvallers.

Als beheerder van uw organisatie krijgt u een melding als we merken dat een gebruiker mogelijk slachtoffer is van een door de overheid gesteunde aanval. Zie Meldingsgegevens bekijken en Waarschuwing voor door de overheid gesteunde aanval voor meer informatie en instructies om deze melding te bekijken in het meldingencentrum.

Wat is een melding van een door de overheid ondersteunde aanval?

We sturen u een melding om u te laten weten dat we denken dat door de overheid ondersteunde aanvallers proberen toegang te krijgen tot het account van een van uw gebruikers. Zo'n aanval doet zich voor bij minder dan 0,1% van alle gebruikers met een Google-account.

De melding kan vals alarm zijn. We denken echter dat we activiteiten hebben gedetecteerd waarmee door de overheid ondersteunde aanvallers proberen wachtwoorden of andere persoonlijke gegevens te stelen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de gebruiker een e-mail ontvangt met een schadelijke bijlage, links naar downloads van schadelijke software of links naar nepwebsites waarmee de aanvallers toegang kunnen krijgen tot wachtwoorden.

We kunnen u niet laten weten wat voor activiteit we hebben gedetecteerd, omdat de aanvallers dit dan ook te weten kunnen komen en hun aanpak kunnen veranderen. Als de aanval slaagt, kunnen de aanvallers toegang krijgen tot gegevens of andere acties uitvoeren met het account van de gebruiker. U moet stappen ondernemen om het gebruikersaccount te beschermen tegen de aanval.

Het gebruikersaccount beveiligen

1. Reset het wachtwoord van het account waarvoor de verdachte activiteit is gemeld.
  2. We raden u aan verificatie in 2 stappen in te schakelen en de gebruiker hiervoor in te schrijven.
  3. Vraag de gebruiker aanvullende stappen uit te voeren om het account te beveiligen.

Ga voor meer informatie over het beveiligen van uw Google Workspace- of Cloud Identity-account naar Instellingen voor betere beveiliging of Gehackte accounts identificeren en herstellen ( alleen Google Workspace).