Automatisera mobilhanteringsuppgifter med regler

Utgåvor som stöds för den här funktionen: Frontline Standard, Enterprise Standard och Enterprise Plus, Education Standard, Education Plus och Endpoint Education Upgrade och Cloud Identity-premiumversion. Jämför utgåvor

Som administratör kan du definiera regler för att automatisera hanteringsuppgifter för enheter och få säkerhetsvarningar. Du kan till exempel automatiskt blockera enheter som rapporterar misstänkt aktivitet.

Du kan tillämpa regler för enhetshantering på mobila enheter som stöds.

Obs! Om du vill godkänna mobila enheter med regler måste enheterna omfattas av avancerad mobilhantering. Aktivera avancerad mobilhantering om det behövs.

Så här fungerar reglerna

En regel för enhetshantering utlöses av en händelse på en hanterad enhet. När händelsen inträffar och identifieras kontrollerar regeln om de villkor du har angett uppfylls. Om villkoren uppfylls vidtas åtgärden.

Du kan till exempel blockera en enhet när statusen för kontoregistreringen ändras på Android-enheten om en användare avregistrerar sitt företagskonto från enheten. I det här exemplet

• är händelsen att statusen för en kontoregistrering på en enhet ändras
  • är det första villkoret att enhetstypen är Android
  • är det andra villkoret att en användare avregistrerar sitt konto från enheten (kontostatusen är Avregistrerad från)
  • blockerar åtgärden enheten.

Antingen skapar du en egen regel eller så använder du en fördefinierad mall. För omfattningen kan du tilldela en regel till hela organisationen, en organisationsenhet eller en grupp i Google Grupper. Du kan även utesluta en grupp.

Obs! Med regler för enhetshantering kan du godkänna, blockera eller rensa en enhet som svar på en specifik händelse. Styr åtkomsten till Googles appar för enheter baserat på enhetsattribut som en OS-version, säkerhetsstatus, IP-adress, geografisk plats eller ägarskap med nivåer för kontextkänslig åtkomst. Läs mer

Skapa och redigera regler

Du måste vara inloggad som avancerad administratör för den här uppgiften.

Skapa en regel för enhetshantering
  1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ett konto som har behörighet som avancerad administratör (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen öppnar du menyn följt av Regler.
  3. Klicka på Regler för enhetshantering.
  4. Klicka på Lägg till regel och välj ett alternativ:
    • Om du vill använda en regelmall klickar du på Regel från mall och klickar sedan på mallen. Läs Använda regelmallar för mer information.
    • Om du vill skapa en egen regel klickar du på Ny regel.
  5. Ange eller redigera regelns titel och beskrivning.
  6. Välj vem regeln gäller. Regeln gäller som standard för alla i organisationen.
    • Om du vill att regeln ska gälla för utvalda användare klickar du på Ange organisationsenheter eller grupper och väljer de organisationsenheter och grupper som ska inkluderas.
    • Om du vill utesluta användare i specifika grupper väljer du först minst en organisationsenhet eller grupp som ska inkluderas. Klicka sedan på Uteslut grupper och välj den grupp du vill utesluta. Upprepa om du vill utesluta fler grupper.

Om du exempelvis vill tillämpa en regel på alla i organisationen utom en grupp, inkluderar du organisationsenheten på toppnivå och utesluter den undantagna gruppen.

Klicka på Rensa bredvid en organisationsenhet eller grupp om du vill ta bort den.

7. Klicka på Fortsätt.
  8. Om det behövs väljer du den händelse som aktiverar regeln. Läs mer under Välja en utlösare och villkor.
  9. Klicka på Lägg till villkor och ange ett villkor för enhetstyp:
    1. Klicka på Fält och välj Enhetstyp.
    2. Klicka på Värde och välj enhetstyp: Alla enheter, Android eller iOS. Alla enhetstyper är kanske inte tillgängliga eftersom vissa händelser enbart stöds för vissa typer.

Obs! Ett villkor för enhetstyp måste anges innan du kan gå till nästa steg.

10. (Valfritt) Klicka på Lägg till villkor och ställ in fler villkor. En enhet måste uppfylla alla villkor för att regeln ska gälla.
  11. Klicka på Fortsätt.
  12. Om det behövs väljer du vilken åtgärd som ska utföras när regelns villkor är uppfyllda. Alla åtgärder är inte tillgängliga för alla händelser.
    • Blockera mobil enhet – synkroniseringen av företagsdata stoppas på enheten.
    • Godkänn mobil enhet – (endast avancerad mobilhantering) tillåter att enheten synkroniserar företagsdata.
    • Utför rensning – rensar användarens företagskonto och tillhörande data från enheten. Läs mer om kontorensningar.
    • Ingen åtgärd – ingen åtgärd utförs på enheten. Du kan använda det här alternativet om du bara vill få en avisering om att händelsen inträffat (beskrivs i nästa steg).
  13. (Valfritt) Om du vill skicka e-postaviseringar till alla avancerade administratörer markerar du rutan Skicka till varningscenter och sedan rutan Alla avancerade administratörerObs! Aviseringar i varningscenter stöds inte ännu. De måste aktiveras för att e-post ska skickas till avancerade administratörer.
  14. Klicka på Fortsätt.
  15. Granska regelinställningarna. Om de är korrekta klickar du på Slutför. Om inte klickar du på Tillbaka för att redigera regeln.
  16. Välj ett alternativ i dialogrutan som öppnas:
    • Klicka på Aktiv för att skapa regeln och aktivera den nu.
    • Klicka på Inaktiv om du vill skapa regeln men aktivera den senare.
  17. Klicka på Slutför.
  18. Du aktiverar en inaktiv regel genom att klicka på regeln i regellistan. Klicka på menyn till vänster och välj Aktiv.
Redigera en befintlig regel för enhetshantering
  1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ett konto som har behörighet som avancerad administratör (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen öppnar du menyn följt av Regler.
  3. Klicka på Regler för enhetshantering.
  4. Klicka på regeln som du vill redigera.
  5. Klicka på avsnittet du vill redigera och gör ändringarna. Klicka på Fortsätt vid behov för att fortsätta till granskningssidan.
  6. Granska regelinställningarna. Om de är korrekta klickar du på Slutför. Om inte klickar du på Tillbaka för att redigera regeln.
  7. I dialogrutan som öppnas väljer du om regeln är aktiv eller inaktiv.
  8. Klicka på Slutför.

Använda regelmallarna

Regelmallar konfigureras för vanliga villkor och åtgärder. Du kan använda en startplats och ändra den så att den passar organisationens behov. Om du till exempel vill godkänna iPhone- och iPad-enheter automatiskt men godkänna Android-enheter manuellt använder du mallen Godkänn enhetsregistrering automatiskt och ändrar enhetstypen till iOS.

Blockera konto vid flera misslyckade skärmupplåsningar (endast Android)

Den här regeln blockerar en Android-enhet vid fler än fem misslyckade försök att låsa upp den. Regeln hindrar att användarens jobb- eller skoldata synkroniseras från enheten.

Om du vill skicka e-postaviseringar till alla avancerade administratörer markerar du rutan Skicka till varningscenter och sedan rutan Alla avancerade administratörerObs! Aviseringar i varningscenter stöds inte ännu. De måste aktiveras för att e-post ska skickas till avancerade administratörer.

Rensa vid misstänkt händelse

Denna regel tar bort företagsdata från en Android-enhet, iPhone eller iPad vid misstänkt aktivitet.

För iPhone och iPad rensas kontot när enhetens MAC-adress för Wi-Fi ändras.

För Android-enheter rensas enheten när någon av följande enhetsegenskaper ändras:

• Starthanterarversion
  • Enhetens varumärke
  • Enhetens maskinvara
  • Tillverkare
  • Enhetsmodell
  • Behörighet för Device Policy-app
  • IMEI-nummer
  • MEID-nummer
  • Serienummer
  • MAC-adress för Wi-Fi

För företagsägda Android-enheter och personliga enheter som är konfigurerade enbart för jobb, rensas all data från enheten och en återställning till standardinställningarna görs. För personliga enheter med en jobbprofil rensas enbart jobbprofilen. Personuppgifter berörs inte.

Mer information om hur konto- och enhetsrensning fungerar finns i Ta bort företagsdata från en enhet.

Om du vill skicka e-postaviseringar till alla avancerade administratörer markerar du rutan Skicka till varningscenter och sedan rutan Alla avancerade administratörerObs! Aviseringar i varningscenter stöds inte ännu. De måste aktiveras för att e-post ska skickas till avancerade administratörer.

Godkänn enhetsregistrering automatiskt

Alla enheter som stöds godkänns automatiskt när en användare registrerar sin enhet för hantering. Företagsdata synkroniseras med enheten när användaren loggar in på sitt konto.

Om du vill skicka e-postaviseringar till alla avancerade administratörer markerar du rutan Skicka till varningscenter och sedan rutan Alla avancerade administratörerObs! Aviseringar i varningscenter stöds inte ännu. De måste aktiveras för att e-post ska skickas till avancerade administratörer.

Välj en utlösare och villkor

Välj den händelse som aktiverar denna regel. Använd villkor för att välja enhetstyp (Android, iOS eller alla) och andra villkor som avgör om regeln gäller för en enhet. Regelåtgärden utförs enbart när händelsen inträffar på enheter som uppfyller de angivna villkoren.

Du kan välja en händelse och flera villkor för varje regel. Du måste ange ett villkor för enhetstyp. Samtliga regler kan även begränsas till specifika enheter efter enhets-id, enhetens serienummer, enhetsmodell eller villkorsspecifika värden. Klicka på Lägg till villkor för att tillämpa mer än ett villkor på en regel.

Villkoret för OS-version anges för vissa utlösare, men stöds inte för närvarande.

Öppna alla  |  Stäng alla

Ändring av kontoregistrering

Regeln aktiveras när kontoregistreringsstatus för en enhet ändras i organisationen. Registreringsstatusen kan ändras när

• en användare lägger till sitt hanterade jobb- eller skolkonto på en ny enhet
  • en användare avregistrerar sitt hanterade jobb- eller skolkonto från en hanterad enhet
  • den hanteringsbehörighet som organisationen har på en Android-enhet ändras.

Regeln aktiveras som standard när någon av dessa händelser identifieras.

Om du enbart vill tillämpa regeln på vissa enheter kan du ange villkor utifrån enhetsegenskaper och följande händelsespecifika alternativ:

Villkor Värden
Kontostatus

Välj typ av registreringsändring:

• Registreras på – regeln tillämpas när ett konto läggs till på en enhet.
  • Avregistreras från – regeln tillämpas när ett konto avregistreras från en hanterad enhet.
Behörighet för Device Policy-app

Välj den hanteringsbehörighet som organisationen har på enheten:

• Med behörighet som enhetsadministratör – regeln tillämpas på personliga enheter som har ett hanterat konto i det personliga utrymmet.
  • Med behörighet till jobbprofilen – regeln tillämpas på personliga enheter med en konfigurerad jobbprofil.
  • Med behörighet som enhetsägare – regeln tillämpas på företagsägda enheter och personliga enheter som har konfigurerats som ”enbart för jobb”.
Enhetsåtgärd

Regeln aktiveras när användarens åtkomst till jobb- eller skoldata ändras. Dessa händelser omfattar följande:

• En enhet godkänns, blockeras eller rensas.
  • Det hanterade kontot rensas, loggas ut av en administratör eller avregistreras.

Regeln aktiveras som standard när en enhetshändelse inträffar.

Om du enbart vill tillämpa regeln på vissa enheter kan du ange villkor utifrån enhetsegenskaper och följande händelsespecifika alternativ:

Villkor Värden
Status för en åtgärd som utförs på en enhet Välj status för åtgärden: Åtgärden avvisades av användaren .Annullerad, Körd, Misslyckades, Väntar, Skickad till enhet eller Okänd status för åtgärdskörning.
Typ av åtgärd som utförs på en enhet

Välj den åtgärd som är kopplad till händelsen:

• Kontorensning
  • Tillåt åtkomst
  • Godkänn
  • Blockera
  • Samla in felrapport
  • Enhetsrensning
  • Tillåt inte åtkomst
  • Hitta enheten
  • Lås enhet
  • Ta bort appen
  • Ta bort iOS-profil
  • Återställ pinkod
  • Återkalla token
  • Få enheten att ringa
  • Logga ut användaren
  • Synkronisera enhet
  • Avregistrera
  • Okänd

Så här kan du till exempel blockera en enhet när en enhetsrensning inte kunde slutföras:

1. Ställ in Typ av åtgärd som utförs på en enhetEnhetsrensning.
  2. Ställ in Status för en åtgärd som utförs på en enhetMisslyckades.
Ändring av enhetsapp

Regeln aktiveras när en användare installerar, avinstallerar eller uppdaterar en app på sin enhet. För personliga Android-enheter utan jobbprofil måste inställningen Appgranskning aktiveras. På iPhone och iPad identifieras endast ändringar i hanterade appar som har installerats med hjälp av Google Device Policy-appen.

Om du enbart vill tillämpa regeln på vissa enheter kan du ange villkor utifrån enhetsegenskaper och följande händelsespecifika alternativ:

Villkor Värden
App-id

Ange hela eller delar av app-id:t för appen som har ändrats.

Om du till exempel vill tillämpa regeln när YouTube-mobilappen ändras väljer du Innehåller och anger youtube.

SHA-256 för app Ange alla eller delar av SHA-256-hash för app-paketet för appen som har ändrats.
Appstatus

Välj den status som appen har ändrats till:

• Installerad på
  • Inte flaggad som potentiellt skadlig
  • Identifierad som potentiellt skadlig
  • Startades
  • Borttagen från
  • Uppdaterades den
Nytt värde Ange hela eller delar av versionsnumret som en app har ändrats till. Om du exempelvis vill utlösa tillämpa när Chrome-appen uppdateras till version 86, väljer du Innehåller och anger 86.
Eventuellt skadlig appkategori

Välj typ av potentiellt skadlig app:

• Appen innehåller eventuellt en bakdörr
  • Appen innehåller eventuellt samtalsbedrägeri
  • Appen innehåller eventuellt möjligheter för datainsamling
  • Appen innehåller eventuellt logik för Denial of Service
  • Appen innehåller eventuellt fraudware
  • Appen innehåller eventuellt skadlig programvara
  • Appen innehåller eventuellt skadliga webbplatser
  • Appen innehåller potentiellt ett skadligt nedladdningsprogram
  • Appen innehåller eventuellt hot mot token från andra system än Android
  • Appen innehåller eventuellt nätfiske
  • Appen innehåller eventuellt möjligheter för eskalering av behörighet
  • Appen innehåller eventuellt utpressningsvirus
  • Appen innehåller eventuellt möjligheter för rooting
  • Appen innehåller eventuellt skräppost
  • Appen innehåller eventuellt spionprogram
  • Appen innehåller eventuellt avgiftsbedrägeri
  • Appen innehåller eventuellt spårningslogik
  • Appen innehåller eventuellt en trojan
  • Appen är ovanlig
  • Appen innehåller eventuellt WAP-bedrägeri
  • Appen innehåller eventuellt skadlig Windows-programvara
Status för överensstämmelse för enhet (endast Android)

Regeln aktiveras när en enhet inte längre följer organisationens policyer. Till exempel om en användare ändrar enhetens lösenord så att det inte längre följer lösenordspolicyn. Läs mer under Status för överensstämmelse för enhet.

Om du enbart vill tillämpa regeln på vissa enheter kan du ange villkor utifrån enhetsegenskaper och följande händelsespecifika alternativ:

Villkor Regeln tillämpas på
Status för överensstämmelse för enhet

Enheter där statusen för överensstämmelse har ändrats. Välj ett alternativ:

• Följer angivna policyer – regeln tillämpas när en enhet följer organisationens policyer.
  • Följer inte angivna policyer på grund av enheten – klicka på Lägg till och använd villkoret Skäl för inaktivering av den mobila enheten.
Skäl för inaktivering av den mobila enheten Välj anledningen till att enheten inte uppfyller kraven:
  • Har inte begränsade tillgänglighetstjänster
  • Har kontorensats av administratören
  • Har kameran aktiverad
  • Är utsatt för intrång
  • Har blockerats av administratören
  • Har skadliga appar
  • Kräver verifiering av Device Policy-app
  • Stöds inte
  • Kräver skärmlåsinformation
  • Är en modell som inte tillåts av administratören
  • Har rensats av administratören
  • Är inte i läget för enhetsägare
  • Har inte den senaste Device Policy-appen
  • Har ingen skapad jobbprofil
  • Har inte begränsade inmatningsmetoder
  • Måste konvertera en eller flera appar till hanterat läge
  • Har inte synkroniserats på 24 timmar
  • Har widgetar aktiverade på låsskärmen
  • Har flera hanterade konton
  • Följer inte lösenordspolicyn
  • Behörighet att återställa enhetens lösenord beviljades inte
  • Har inte synkronisering aktiverad
Intrång i enheten (endast Android)

Regeln aktiveras när en Android-enhet utsätts för intrång eller inte längre är utsatt för intrång. En Android-enhet har utsatts för intrång när den blivit rotad, vilket är en process som tar bort begränsningar på en enhet. Enheter som utsatts för intrång kan vara ett tecken på ett potentiellt säkerhetshot.

Om du enbart vill tillämpa regeln på vissa enheter kan du ange villkor utifrån enhetsegenskaper och följande händelsespecifika alternativ:

Villkor Värden
Status för enhet som utsatts för intrång

Välj vilken status enheten har ändrats till:

• Är utsatt för intrång – regeln tillämpas på enheter som har utsatts för intrång.
  • Inte längre utsatt för intrång – regeln tillämpas på enheter som har utsatts för intrång tidigare men inte längre är utsatta.
Operativsystemsuppdatering för enhet

Regeln aktiveras när enhetens operativsystem ändras. Vilka typer av operativsystemändringar som aktiverar regeln beror på enhetstypen:

• Android – ändringar av OS-version, versionsnummer, kernel-version, basbandsversion, starthanterarversion eller säkerhetskorrigering.
  • iOS – ändrar bara operativsystemversion och versionsnummer. En användare uppdaterar exempelvis sin enhet till ett nytt operativsystem eller installerar den senaste säkerhetsuppdateringen.

Om du enbart vill tillämpa regeln på vissa enheter kan du ange villkor utifrån enhetsegenskaper och följande händelsespecifika alternativ:

Villkor Värden
Gammalt värde Ange några eller alla OS-egenskapsvärden som enheten har ändrats från.
Nytt värde Ange några eller alla OS-egenskapsvärden som enheten har ändrats till.
Operativsystemsegenskaper

Välj den operativsystemegenskap som aktiverar regeln när dess värde ändras:

• Operativsystemsversion
  • Versionsnummer
  • Kernel-version
  • Basbandsversion för enhet
  • Säkerhetskorrigering för operativsystem
  • Starthanterarversion på enheten

För iOS stöds endast operativsystemsversion och versionsnummer.

Enhetsägare (endast Android)

Regeln aktiveras när ägarskapet för en enhet ändras från personlig till företagsägd eller tvärtom.

Om du enbart vill tillämpa regeln på vissa enheter kan du ange villkor utifrån enhetsegenskaper och följande händelsespecifika alternativ:

Villkor Värden
Ägare av enheten

Välj den enhetsstatus som enheten har ändrats till:

• Företagsägd – regeln tillämpas på enheter där ägarskapet har ändrats till företagsägd.
  • Personlig – regeln tillämpas på enheter där ägarskapet har ändrats till personlig.
Ändring av enhetsinställningar (endast Android)

Regeln aktiveras när enhetsinställningarna ändras på Android-enheter, till exempel USB-felsökning, okända källor, utvecklaralternativ eller appverifiering.

Om du enbart vill tillämpa regeln på vissa enheter kan du ange villkor utifrån enhetsegenskaper och följande händelsespecifika alternativ:

Villkor Värden
Gammalt värde Ange några eller alla enhetsinställningar som enheten har ändrats från.
Nytt värde Ange några eller alla inställningar för enhetsinställningar som enheten har ändrats till.
Enhetsinställning Välj den enhetsinställning som aktiverar regeln när dess värde ändras:
  • Utvecklaralternativ
  • Okända källor
  • USB-felsökning
  • Verifiera appar
Enhetssynkronisering

Regeln aktiveras när en användares konto synkroniseras på en enhet.

Om du enbart vill tillämpa regeln på vissa enheter kan du ange villkor utifrån enhetsegenskaper och följande händelsespecifika alternativ:

Villkor Värden
Senaste synkroniseringsdatum för händelse

Ange ett datum som en UNIX-tidsstämpel. Exempel: 1606167154.

Du kan aktivera regeln när den senaste enhetssynkroniseringen ägde rum efter det angivna datumet (är större än) eller på eller efter det angivna datumet (är större än eller lika med).

Misslyckade försök att låsa upp skärmen (endast Android)

Regeln aktiveras när en enhet når ett angivet antal misslyckade försök att låsa upp den. Regeln tillämpas som standard efter fem misslyckade försök.

Använd följande alternativ om du vill ändra antalet misslyckade försök som krävs innan regeln tillämpas:

Villkor Värden
Misslyckade försök att låsa upp skärmen

Välj hur antalet misslyckade försök som räknas (Är större än eller Är större än eller lika med) och ange antalet misslyckade försök.

Om du till exempel anger 3 och väljer Är större än aktiveras regeln av det fjärde misslyckade försöket. Om du anger 3 och väljer Är större än eller lika med aktiveras regeln av det tredje misslyckade försöket.

Misstänkt aktivitet

Regeln aktiveras när en enhetsegenskap ändras på en hanterad enhet och denna egenskap inte är en sådan som vanligtvis ändras. Till exempel om en enhetsmodell ändras trots att enheten inte har ändrats.

För Android-enheter inkluderar misstänkt aktivitet följande enhetsegenskaper:

• Starthanterarversion
  • Enhetens varumärke
  • Enhetens maskinvara
  • Tillverkare
  • Enhetsmodell
  • Behörighet för Device Policy-app
  • IMEI-nummer
  • MEID-nummer
  • Serienummer
  • MAC-adress för Wi-Fi

För iPhone och iPad inkluderas endast ändringar av MAC-adressen för Wi-Fi.

Om du enbart vill tillämpa regeln på vissa enheter kan du ange villkor utifrån enhetsegenskaper och följande händelsespecifika alternativ:

Villkor Värden
Enhetsegenskap

Välj den enhetsegenskap som aktiverar regeln när den ändras. Om du vill välja fler än en egenskap skapar du en separat regel för egenskapen. Om du lägger till fler än en egenskap i en regel måste enheten rapportera ändringar till alla egenskaper du väljer.

Obs! För iOS-enheter identifieras endast ändringar av MAC-adressen för Wi-Fi.

Gammalt värde För Android-enheter väljer du den behörighet för enhetshantering som enheten har ändrats från.
Nytt värde För Android-enheter väljer du den behörighet för enhetshantering som enheten har ändrats till.
Stöd för jobbprofil (endast Android)

Regeln tillämpas när en Android-enhet har stöd för jobbprofiler. Det kan till exempel vara när operativsystemsversionen uppgraderas och enheten får stöd för jobbprofiler.

Visa data om identifierade händelser

Du kan granska data om händelser på hanterade enheter i en regelgranskning.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen öppnar du menyn följt av Rapporteringföljt avGranskning och utredningföljt avRegellogghändelser.
  3. Om du vill granska åtgärder som är relaterade till reglerna för enhetshantering klickar du på Lägg till filterföljt avEnhetshantering. Du kan också filtrera efter andra händelseegenskaper, som regelnamn eller enhetens ägarkonto (filtrera efter Resursägare).
  4. (Valfritt) Om du vill anpassa vilken data som visas klickar du på Hantera kolumner till höger. Välj kolumnerna du vill se eller dölja följt av klicka på Spara.

5. (Valfritt) Om du vill exportera rapportuppgifter direkt till en Google Kalkylark-fil på Google Drive eller ladda ned en CSV-fil med rapportuppgifterna:
    1. Klicka på Ladda ned .
    2. Under Välj kolumner klickar du på Valda kolumner eller Alla kolumner.
    3. Välj ett format och klicka på Ladda ned.

Med en filtyp kan du exportera upp till 100 000 rader data.