Een nieuwe URL toewijzen aan een site in Google Sites

U en uw gebruikers moeten uiterlijk 30 januari 2023 sites die zijn gemaakt in de klassieke versie van Sites converteren naar de nieuwe versie van Sites. Resterende sites worden na 30 januari 2023 automatisch geconverteerd. Ga naar Transitie van de klassieke versie van Sites naar de nieuwe versie van Sites voor meer informatie.

Als beheerder kunt u een URL toewijzen aan een site in Google Sites en de klassieke versie van Sites om een kort, makkelijk te onthouden adres te maken voor uw openbare website. U kunt maximaal 2000 aangepaste siteadressen maken met uw Google Workspace-account.

Overwegingen voor URL-toewijzingen

• Gebruikers met accounts in een proefperiode of accounts met een proefstatus kunnen geen sites toewijzen aan URL's.
  • In de nieuwe versie van Sites worden voor adrestoewijzingen automatisch door het domein gevalideerde SSL-certificaten voor beveiligde verbindingen geleverd. U kunt geen andere certificaten gebruiken.
  • In de nieuwe versie van Sites kunt u een site niet toewijzen aan een URL die onder een andere domeinnaam valt.
  • Mensen kunnen de toegewezen URL alleen zien als de site wordt gedeeld met iedereen buiten uw organisatie. Als de site alleen is gedeeld met specifieke mensen of alleen met mensen binnen uw organisatie, ziet iedereen de oorspronkelijke URL, zoals sites.google.com/example.com/sitenaam, in plaats van de toegewezen URL. Zie Opties voor het delen van Google Sites instellen voor meer informatie.
  • Een subdomein kan alleen worden toegewezen aan een hoofddomein. Een subdomein kan niet worden toegewezen aan een ander subdomein.

Stap 1: De mogelijkheid sites te maken aanzetten voor gebruikers

Voordat u begint: Zorg dat Sites aanstaat voor uw gebruikers. Zie Bepalen wie de klassieke en nieuwe versie van Sites kan gebruiken in uw organisatie voor meer informatie.

Ga als volgt te werk om de mogelijkheid sites te maken aan te zetten voor de nieuwe en de klassieke versie van Sites.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Appsand thenGoogle Workspaceand thenSites.
  3. Klik op Nieuwe versie van Sitesand thenSites maken en bewerken.
  4. Selecteer Gebruikers mogen sites bewerken en vink het vakje aan voor Gebruikers toestaan nieuwe sites te maken.
  5. Klik op Opslaan.
  6. Klik naast Nieuwe versie van Sites op de pijl-omhoog  om het gedeelte voor de nieuwe versie van Sites te sluiten.
  7. Klik op Instellingen voor delen: klassieke versie van Sitesand thenSite maken.
  8. Selecteer Gebruikers in uw domein kunnen sites maken en klik op Opslaan.
Wijzigingen verwerken kan tot 24 uur duren, maar meestal gaat het sneller. Meer informatie

Stap 2: Een aangepaste URL toevoegen

Hiervoor is het beheerdersrecht Domeininstellingen vereist.

Voordat u begint: Als u een URL toewijst aan een secundair domein, moet het secundaire domein worden gebruikt in het e-mailadres van de eigenaar van de site. Als de eigenaar een ander domein gebruikt, moet u voor de gebruiker een account maken in het secundaire domein en het eigendom van de site overzetten naar het nieuwe account. De gebruiker in het secundaire domein moet dan de site dupliceren (om te zorgen dat het sitepad wijst naar het secundaire domein) en de gedupliceerde site publiceren.

1. Klik in het gedeelte Sites-instellingen in de Beheerdersconsole op Aangepaste URL.
  2. Klik op Toevoegen and thenNieuwe versie van Sites of Klassieke versie van Sites, afhankelijk van waar de site is gepubliceerd.
  3. Klik op Doorgaan.
  4. Voer de huidige URL van de site in. De indeling van de URL wordt bepaald door hoe de site is gemaakt:
    • Gemaakt met de nieuwe versie van Sites: De URL is sites.google.com/domein/sitenaam.
    • Gemaakt met de klassieke versie van Sites en overgezet naar de nieuwe versie van Sites: De URL is sites.google.com/a/domein/sitenaam.
    • Gemaakt met de klassieke versie van Sites: De URL is sites.google.com/a/domein/sitenaam.
  5. Klik op Doorgaan.
  6. Selecteer een geverifieerd domein.
    Opmerking: Als u URL's toewijst vanuit de nieuwe versie van Sites, is alleen het domein waarin de site wordt gehost beschikbaar.
  7. Voer een aangepaste URL in voor de siteand thenklik op Doorgaan.
  8. Klik op Aangepaste URL toevoegen.
  9. (Optioneel) De CNAME-record updaten op de website van uw domeinhost:
    1. Log in op de website van uw domeinhost.
    2. Ga naar de pagina voor DNS-beheer.
    3. Zoek de CNAME-instellingen en vul uw aangepaste URL in voor de CNAME-waarde of -alias.
    4. Geef ghs.googlehosted.com op als CNAME-bestemming.
    5. Sla de wijzigingen op.

Wijzigingen verwerken kan tot 24 uur duren, maar meestal gaat het sneller. Meer informatie

(Optioneel) Een domeinnaam zonder www-voorvoegsel maken

Zie De domeinnaam zonder www-voorvoegsel instellen voor uw site voor meer informatie.

Problemen oplossen

Probleem

Oplossing

Certificaat ontbreekt Verwijder de adrestoewijzing en maak deze opnieuw om de door het domein gevalideerde SSL-certificaten aan te leveren.
Ongeldige DNS Deze fout kan de volgende oorzaken hebben:
  • De CNAME-record is niet geüpdatet op de website van uw domeinhost. Ga voor meer informatie naar stap 9 in Een aangepaste URL toevoegen (hierboven op deze pagina).
  • Uw DNS-provider heeft geen goede Certificate Authority Authorization-ondersteuning (CAA). Als dit het geval is, kunt u een of meer van de volgende acties uitvoeren:
    • Voeg een CAA-record toe aan uw domein.
    • Neem contact op met uw DNS-provider om het probleem met de CAA-ondersteuning op te lossen.
    • Stap over op een DNS-provider die de juiste CAA-ondersteuning biedt.
    • Configureer een CAA-record opnieuw als deze expliciet is geconfigureerd om uitgifte door Let's Encrypt te voorkomen.
Eigendom overzetten naar een nieuw account werkt niet

Deze fout kan de volgende oorzaak hebben:

• De site is gemaakt in het hoofddomein, en het oorspronkelijke domein wordt weergegeven als u probeert de aangepaste URL toe te voegen.

Als dit het geval is, doet u het volgende:

• Maak een kopie van de site met het nieuwe domein. De eigenaar kan de site dan toewijzen met het secundaire domein.

Google, Google Workspace en de gerelateerde merken en logo's zijn handelsmerken van Google LLC. Alle andere bedrijfs- en productnamen zijn handelsmerken van de bedrijven waarmee ze in verband worden gebracht.