Arbetar du med kollegor både på distans och på kontoret? Så här jobbar du bäst i hybridmiljöer.

Vad är delade enheter?

Produktivitetsguide för Google Workspace

Delade enheter är särskilda mappar i Google Drive som du kan använda för att lagra, söka efter och få åtkomst till filer med ett team. Filer på delade enheter tillhör ett team i stället för en enskild person. Även om medlemmar lämnar teamet finns filerna kvar på den delade enheten så att teamet kan fortsätta dela information och arbeta var som helst, från vilken enhet som helst.

Viktiga funktioner på delade enheter

” ”

• Filer och mappar finns kvar när någon lämnar

Det är organisationen som äger filerna på en delad enhet, inte en enskild individ. När någon lämnar och en administratör tar bort sitt konto finns filer som personen har lagt till eller skapat på delade enheter kvar.

• Flexibel delning

Åtkomst till filer och mappar på delade enheter ges på två sätt: 1) lägga till en användare eller grupp som medlem på den delade enheten och 2) medlemmarna delar filer och mappar med personer som inte är medlemmar.

1. Enkel och konsekvent delning för medlemmar. Alla medlemmar på en delad enhet ser samma innehåll så att du inte behöver ägna tid åt att hantera delningsförfrågningar. Du kan lägga till en grupp som medlem på en delad enhet. När en användare läggs till i gruppen lägger Google-grupper automatiskt till dem på alla delade enheter som innehåller gruppen. Medlemmar tilldelas åtkomstnivåer, som styr vad de kan göra med filer och den delade enheten.
    2. Anpassad delning för personer som inte är medlemmar. Om det är tillåtet kan medlemmar på en delad enhet dela enskilda filer och mappar med personer som inte är medlemmar. Med det här alternativet kan du bara dela det som en person som inte är medlem behöver åtkomst till, utan att dela allt på den delade enheten.
  • Externa personer kan arbeta på dina delade enheter (om organisationen tillåter det)

Om organisationen tillåter det kan du lägga till externa personer på en delad enhet så länge de har en e-postadress kopplad till ett Google-konto. Allt innehåll som en extern person bidrar med (till exempel ändringar av, skapa eller ladda upp en fil) på en delad enhet som har skapats av någon i organisationen överförs till och ägs av organisationen.

För personer vars Google Workspace-utgåva inte innehåller delade enheter kan du bara lägga till dem med åtkomst som Läsbehörig. Du kan dock ge dem kommentarer eller redigeringsåtkomst till specifika filer på den delade enheten, beroende på mappbehörigheter. Mer information finns i Så här delar du en mapp på en delad enhet.

• Synkronisera delade enheter med datorn

Du kan få åtkomst till dina delade enheter på datorn med Google Drive för datorn.

Jämför delade enheter med Min enhet

” ”

Min enhet

Delade enheter

Vem kan lägga till filer?

Personen som äger Min enhet.

Alla medlemmar med åtkomst som Deltagare eller högre.

Vem äger filer och mappar?

Personen som skapade filen eller mappen.

Teamet.

Kan jag flytta filer och mappar?

Ja, du kan flytta filer och mappar på Min enhet.

• Om du har åtkomst som Deltagare eller högre kan du flytta filer från Min enhet till en delad enhet.
  • Om du har åtkomst som Innehållshanterare eller högre kan du flytta filer och mappar inom en delad enhet.
  • Om du har åtkomst som Ansvarig kan du flytta filer från en delad enhet eller mellan delade enheter. Du kan även flytta mappar från Min enhet till en delad enhet.

Kan jag synkronisera filer med datorn?

Ja, med Google Drive för datorn.

Mer information finns i Det här kan du göra med Drive för datorn.

Ja, med Google Drive för datorn.

Hur fungerar delning?

Andra kan se olika filer i en mapp, beroende på deras åtkomst till enskilda filer.

Alla medlemmar på den delade enheten ser alla filer.

Hur länge finns filer som jag tagit bort kvar i papperskorgen?

Filer och mappar i papperskorgen raderas permanent efter 30 dagar. Du kan också radera filer i papperskorgen genom att välja Radera permanent.

Varje delad enhet har en egen papperskorg.

• Medlemmar med åtkomsten Innehållshanterare och högre kan flytta filer till papperskorgen.
  • Filer och mappar i papperskorgen raderas permanent efter 30 dagar.
  • Medlemmar med åtkomsten Ansvarig kan radera filer permanent inom 30 dagar.

Kan jag återställa filer?

Ja, om du är ägare till filen.

Ja, om du har minst åtkomst som Deltagare.

Relaterade ämnen