Communiceren met ouders/verzorgers over Google Workspace for Education

Bij Google vinden we het belangrijk dat ouders (in dit artikel gebruiken we het woord ouders, maar bedoelen we ook voogden) begrijpen hoe hun kinderen Google-services gebruiken op school. Dit artikel zorgt dat scholen die Google Workspace for Education gebruiken, effectief met ouders en voogden kunnen communiceren over hoe leerlingen Google-services en services van derden (soms aanbiedingen van derden genoemd) gebruiken met een Google Workspace for Education-account, en ouderlijke toestemming kunnen krijgen als dat nodig is.

Omdat schoolbeheerders kunnen bepalen welke services beschikbaar zijn en welke beleidsregels er voor elke service gelden, is het gebruik van Google Workspace for Education voor elke school anders. Daarom vinden we dat de scholen het beste zelf de informatie kunnen aanpassen die ze met de ouders/verzorgers delen, afhankelijk van welke Google-services ze gebruiken. Er bestaat geen algemeen informatiepakket voor alle scholen, maar Google probeert scholen de informatie over onze services en onze privacy- en beveiligingsprocedures te geven die ze nodig hebben om ouders/verzorgers goed op de hoogte te houden.

Scholen die Google Workspace for Education gebruiken, kunnen de stappen hieronder volgen om ouders te laten zien hoe de school Google-services gebruikt, welke informatie Google verzamelt tijdens het gebruik van deze services en hoe Google die informatie gebruikt. Als scholen ervoor kiezen leerlingen met hun Google Workspace for Education-account toegang te geven tot services van derden, moet de school de ouders ook informeren over deze services en waar nodig ouderlijke toestemming krijgen.

1. Bepalen welke Google-services uw school gaat gebruiken

Google Workspace for Education biedt 2 categorieën Google-services: Kernservices (zoals Gmail, Drive, Agenda en Classroom) die worden geleverd onder de Google Workspace for Education-overeenkomst van uw school en aanvullende services (zoals YouTube en Maps) die kunnen worden gebruikt met een Google Workspace for Education-account als dit is toegestaan voor educatieve doeleinden door de domeinbeheerder van een school.  In dit artikel staat wat de verschillen zijn tussen kernservices en aanvullende services.

Google Workspace for Education-beheerders kunnen bepalen tot welke kernservices en aanvullende services hun gebruikers toegang hebben met hun account. Scholen moeten bijhouden tot welke services leerlingen onder de 18 toegang hebben, zodat ze informatie over die services kunnen delen met ouders.

2. Waar nodig toestemming van ouders/verzorgers krijgen

Scholen moeten of willen mogelijk toestemming van ouders/verzorgers krijgen voor de Google-services waartoe ze leerlingen toegang willen geven. Voor scholen in de Verenigde Staten biedt Google daarvoor deze template. Scholen moeten zelf bepalen hoe ze de template het best kunnen gebruiken, eigen contactgegevens invoeren, informatie geven over de services die de school gebruikt en de template samen met de onderstaande bronnen voor ouders delen.

• Voor aanvullende services is toestemming nodig voor minderjarigen: In de Google Workspace for Education-overeenkomst (artikel 3.5) staat dat scholen toestemming van ouders/verzorgers moeten krijgen om leerlingen jonger dan 18 jaar toegang te geven tot aanvullende services.
  • Scholen kunnen ervoor kiezen ook toestemming voor kernservices te vragen: We raden scholen aan ook toestemming van ouders/verzorgers te krijgen voor de kernservices die ze inschakelen. Anders zouden scholen namens ouders/verzorgers toestemming geven voor kernservices door zich aan te melden voor en gebruik te maken van deze Google Workspace for Education-services.

Als u gebruikers onder de 18 toegang geeft tot services van derden met hun Google Workspace for Education-account, is het de verantwoordelijkheid van de school om waar nodig ouderlijke toestemming te krijgen voordat u de leerlingen toegang geeft tot deze services.

Bronnen om te delen met ouders en verzorgers

Naast de bovenstaande meldingstemplate raden we scholen aan de onderstaande bronnen te delen met ouders/verzorgers als onderdeel van het verzoek om toestemming:

Scholen in verschillende landen en gemeenschappen hebben verschillende regelgevingen en benaderingen. Google kan geen advies geven over hoe u de wetten die gelden voor uw school kunt naleven. U moet toestemming van ouders/verzorgers krijgen op een manier waarmee u de wetten in uw jurisdictie naleeft.

Mogelijke foutmeldingen

Ouders nemen mogelijk contact met u als beheerder op als ze een foutmelding krijgen wanneer ze een Google Workspace for Education-account proberen toe te voegen aan een persoonlijk Android-apparaat met een bestaand Google-account beheerd door Family Link. Deze fouten doen zich voornamelijk voor als het Google-account van het kind wordt beheerd door Family Link en het schoolaccount valt onder beheer van mobiele apparaten (Mobile Device Management, MDM) van de beheerder van de school.

In de foutmelding staat iets als Inloggen mislukt. Er is een probleem opgetreden bij de communicatie met de Google-servers. Probeer het later opnieuw.' Of 'U kunt uw Google Workspace for Education-account, dat wordt beheerd door de schoolbeheerder, niet toevoegen aan dit apparaat. Dit apparaat wordt al beheerd via Family Link en mag slechts één beheerder hebben.'

We raden het volgende aan:

1. Stel MDM in op Basisbeheer, niet op Geavanceerd beheer voor de organisatie-eenheid van de leerling.
  2. Of maak een aparte organisatie-eenheid voor BYOD-leerlingen en stel MDM voor die organisatie-eenheid in op Basisbeheer.

Schakel MDM niet uit.