Tjänster och tilläggstjänster för Google Workspace for Education

Google Workspace for Education erbjuder två kategorier av Google-tjänster:

1. Google Workspace-tjänster (som Gmail, Google Kalender och Classroom) utgör kärnan i Googles utbildningserbjudanden för skolor.
  2. Tilläggstjänster (som YouTube, Google Maps och Blogger) är utformade för konsumentanvändare, men de kan användas med Google Workspace for Education-konton i utbildningssyfte om skolans domänadministratör tillåter detta.

G Suite for Education-administratörer avgör vilka Google-tjänster användarna har åtkomst till och måste ge eller inhämta samtycke för minderårigas användning av tjänsterna. När en skola har inhämtat det samtycke som behövs kan G Suite for Education-användare använda kvalificerade tilläggstjänster (t.ex. YouTube, Maps och Blogger) utan åldersgränser.

Viktiga ändringar av tilläggstjänster

September 2021 – styra tjänster och funktioner för användare under 18 år

Styra åtkomsten till Googles tjänster efter ålder

Från och med september 2021 kan Google Workspace for Education-administratörer ställa in åtkomst till vissa Google-tjänster baserat på ålder. Om administratörer inte identifierar användare som är över 18 år gäller följande:

• Alla användare i grund- eller gymnasieskola klassificeras som standard som under 18 år och de får en begränsad upplevelse i vissa Google-tjänster.
  • Användare under 18 år förlorar även åtkomsten till vissa tjänster.
  • Institutioner för högre utbildning har inga standardbegränsningar för ålder. Administratörer i dessa organisationer måste dock identifiera användare som är under 18 år.
  • Tjänster utan på/av-kontroll ställs in på Begränsad för användare som inte har klassificerats som över 18 år. Du kan inte ändra inställningen för de här användarna.

Mer information finns i Styra åtkomsten till Googles tjänster efter ålder.

Styra Voice Match och Face Match för Google Sök och Assistent

Administratörer måste få vårdnadshavarens samtycke till att användare under 18 år får länka sina Google Workspace for Education-konton till en enhet med Google Assistent för att aktivera Voice Match och Face Match. Voice Match och Face Match är enbart aktiverade på en användares enhet om användaren har valt att aktivera funktionen.

Voice Match skapar en unik modell av en användares röst som assistenten använder för att identifiera en användare på alla enheter där Voice Match har aktiverats. Med Face Match skapas en unik modell av användarens ansikte som gör att assistenten kan känna igen en användare på smarta enheter där kameran är aktiverad.

Google Assistent använder Voice Match och Face Match för att skilja en registrerad användare från andra användare. Beroende på användarinställningarna kan assistenten använda Voice och Face Match för att anpassa användarupplevelsen och resultaten.

Så här aktiverar eller inaktiverar du Voice Match och Face Match:

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Apparföljt avTilläggstjänster från Google.
  3. Klicka på Sök och Assistentföljt avVoice Match och Face Match.
  4. Välj På för alla eller Av för alla på panelen Voice Match och Face Match.
  5. Klicka på Spara.
  6. Om du vill aktivera eller inaktivera en tjänst för alla inom organisationen klickar du på avsnittet Tjänststatusföljt av och väljer På för alla eller Av för alla.
  7. Klicka på Spara

Det kan ta upp till 24 timmar att se ändringar. Under den här tiden kan gamla och nya inställningar tillämpas tillfälligt.

Om du inaktiverar Voice Match och Face Match:

• Funktioner försvinner från användarnas enheter med Google Assistent.Assistenten kan till exempel inte längre känna igen en användares röst och ansikte. Det innebär att slutanvändare kanske inte kan få åtkomst till personliga resultat (som kalender eller påminnelser) på delade enheter med Google Assistent, som högtalare och Smart Display.På vissa enheter, som telefoner, svarar Google Assistent kanske inte längre på ”Hey Google”.
  • Voice Match- och Face Match-modellerna raderas från användarnas enheter med Google Assistent. Om enheten inte är ansluten till internet eller om den inte har den senaste versionen av Google Assistent raderas röst- och ansiktsmodellerna kanske inte direkt. I dessa fall, och på vissa äldre enheter, kan användarna behöva återställa enheterna till standardinställningarna för att radera Voice Match- och Face Match-modellerna.
  • Registrering av Voice Match-klipp och Face Match-bilder raderas från användarkontona.
  • Om du ändrar dig och aktiverar den här inställningen igen måste användarna registrera sig på nytt för Voice Match och Face Match. Det innebär att de måste ge sitt samtycke till de här funktionerna, spela in nya ljudklipp för att konfigurera Voice Match och ta nya ansiktsfoton för att konfigurera Face Match.

Integritet

Google använder inte några personliga uppgifter (eller några uppgifter som är kopplade till ett Google-konto) för användare i grund- och gymnasieskolor för att rikta annonser. Mer information om hur Google samlar in och använder information med Google Workspace for Education-konton finns i integritetsmeddelandet för Google Workspace for Education.

Bastjänsterna tillhandahålls för utbildningssyften i enlighet med skolans avtal för Google Workspace for Education och tillägg för databearbetning (om detta tillägg har godkänts av skolan).

De flesta av tilläggstjänsterna från Google omfattas av Googles användarvillkor och integritetspolicy. Vissa tjänster har dock separata specifika villkor. Följande diagram visar några skillnader mellan tjänster och tilläggstjänster.

Tjänster Tjänster Ytterligare tjänster från Google
Villkor Google Workspace for Education – integritetsmeddelande
Avtalet om Google Workspace for Education och ändringen avseende databehandling (om skolan har godkänt den). Googles användarvillkor och integritetspolicy och tjänstespecifika villkor.
Dataanvändning Personliga användaruppgifter används enbart för att tillhandahålla tjänster som Gmail, Dokument, Kalkylark och Presentationer. Uppgifterna kan användas för att tillhandahålla, underhålla, skydda och förbättra de ytterligare tjänsterna samt för att utveckla nya.
Annonser
  • Inga annonser i tjänsterna.
  • Ingen kunddata används för annonsering.
  • Annonser kan visas i tilläggstjänsterna.
  • Ingen kunddata används för annonsering.
Säkerhet
Tjänsterna ingår i säkerhetsgranskningar och certifieringar för Google Workspace (ISO 27001, SOC 2 och SOC 3).

Alla tilläggstjänster uppfyller Googles högt ställda krav på informationssäkerhet.
Delningsbegränsningar
  • Google delar inte kunddata i tjänsterna med tredje part, förutom under de begränsade omständigheter som anges i vår integritetspolicy (t.ex. när du har gett ditt medgivande eller när det krävs enligt lag).
  • Konfidentialitetsklausulen i Google Workspace-avtalet begränsar även hur kunddata i tjänsterna får delas med tredje part.
Google delar inte personliga uppgifter med tredje part, förutom under de begränsade omständigheter som anges i vår integritetspolicy (exempelvis när du har gett ditt medgivande eller när det krävs enligt lag).

När Google lägger till nya tjänster på Googles administratörskonsol kan du aktivera dem för användare direkt. Du kan även låta nya tjänster initialt vara inaktiverade och sedan bestämma själv när de ska aktiveras. Läs mer

Relaterade ämnen