Hoe werkt POP in Gmail?

POP, de afkorting van Post Office Protocol, wordt gebruikt om e-mail van Gmail te synchroniseren met een andere compatibele e-mailclient, zoals Outlook, Thunderbird of Apple Mail. Net als IMAP is POP geen Google-product. Het is een gestandaardiseerd, RFC-compatibel protocol waarmee elke e-mailservice of -client kan kiezen compatibel te zijn.

Gmail-gebruikers kunnen de normale modus of de recente modus van POP gebruiken om hun e-mails te synchroniseren. Als u uw e-mails synchroniseert met één e-mailclient, moet u de normale modus gebruiken. Als u uw e-mail synchroniseert met een aantal verschillende e-mailclients, moet u de recente modus gebruiken.

Hoe werkt de normale modus?

Als de POP-clientsessie begint, vraagt uw e-mailclient (Thunderbird, Outlook, Sparrow, etc.) uw Gmail-postvak om een lijst met berichten die nog niet zijn gedownload. Nadat Gmail deze lijst met berichten aan uw e-mailclient heeft gegeven, begint uw client met het downloaden van de berichten. In de normale modus van POP biedt Gmail een lijst met ongeveer 250 van de oudste berichten die nog niet zijn gedownload (met uitzondering van berichten in de map Spam en de Prullenbak). Nadat een bericht is gedownload, markeert Gmail dat het bericht is 'gepopt'.

Berichten die worden verzonden vanaf een e-mailclient, worden in de normale modus niet weergegeven in de POP-mailclient, maar wel in de recente modus. Berichten die zijn verzonden vanaf e-mailclients worden gemarkeerd als gepopt, zodat ze niet worden gedownload naar de inbox van POP-mailclients.

Opmerking: Berichten die zijn verzonden vanuit de web-UI worden zowel in de normale modus als in de recente modus weergegeven in de POP-mailclient.

Waarom 'ongeveer 250' berichten? Als uw POP-client Gmail vraagt om de lijst met berichten, haalt Gmail de oudste 250 gesprekken op die nog niet zijn gepopt. Omdat een gesprek in Gmail meer dan één bericht kan bevatten, downloadt uw e-mailclient waarschijnlijk meer dan 250 individuele berichten.

Wat gebeurt er met mijn berichten in Gmail nadat ze zijn gepopt?

Dat hangt ervan af welke actie u heeft geselecteerd in de Gmail-instelling Als berichten worden geopend met POP. U kunt ervoor kiezen berichten te archiveren, verwijderen of in uw postvak IN te laten staan.

1. Log in bij uw Gmail-account.
  2. Klik op het tandwiel in de rechterbovenhoek.
  3. Selecteer Instellingen.
  4. Klik op Doorsturen en POP/IMAP.
  5. Selecteer het dropdown-menu naast Als berichten worden geopend met POP en kies de gewenste instelling die u wilt.
  6. Klik op Wijzigingen opslaan.

Ongeacht van de actie die u instelt, wordt elk gedownload bericht intern gemarkeerd als 'gepopt' en wordt het niet opnieuw gedownload. Als uw e-mailclient echter onverwacht crasht, wordt het bericht opnieuw gedownload.

Wat gebeurt er als mijn e-mailclient crasht tijdens het downloaden van berichten?
Gmail beschouwt berichten als gedownload nadat ze zijn gedownload met de opdracht RETR (zoals uitgelegd in de protocoldocumentatie). Dit betekent dat nadat een bericht is gedownload door de POP-client, en als de POP-sessie op de normale manier eindigt (met de opdracht QUIT), Gmail het bericht markeert als gepopt (dit bericht verschijnt niet meer op de lijst met berichten die de POP-client krijgt). Dit gebeurt zelfs als de client niet specifiek de opdracht DELE geeft nadat het bericht is gedownload. Als de sessie niet normaal is geëindigd (als bijvoorbeeld de verbinding is verbroken en de opdracht QUIT niet is ontvangen), worden de berichten die tijdens de sessie zijn gedownload, niet gemarkeerd als gepopt.

Nadat uw client de berichten heeft gedownload, wordt Gmail weer om een lijst met berichten gevraagd. Gmail geeft een lijst met de volgende 250 oudste gesprekken die nog niet zijn gepopt. Uiteindelijk worden alle berichten in Gmail gedownload door uw e-mailclient. Dit kan echter even duren, afhankelijk van de grootte van uw Gmail-postvak.

Hoe werkt de recente modus?

Als de POP-clientsessie begint, vraagt uw e-mailclient (Thunderbird, Outlook, Sparrow, etc.) uw Gmail-postvak om een lijst met berichten die nog niet zijn gedownload. Nadat Gmail de berichten aan uw e-mailclient heeft gegeven, begint uw client met het downloaden van de berichten. In de recente modus van POP geeft Gmail alle berichten van de afgelopen 30 dagen op uit Alle berichten (met uitzondering van de map Spam en de Prullenbak). Dit betekent dat meerdere POP-clients dezelfde berichten kunnen downloaden, en dat ze dan allemaal alle berichten binnenkrijgen (zolang ze minstens elke 30 dagen het postvak controleren).

Wat gebeurt er met mijn berichten in Gmail nadat ze zijn gepopt?

In de recente modus worden 'gepopte' berichten (die zijn gedownload in de normale modusnog steeds weergegeven voor e-mailclients. Dit betekent dat zelfs als een POP-client (die de normale modus gebruikt) een bericht markeert als gepopt, een andere POP-client (die de recente modus gebruikt) het bericht nog steeds kan zien (tenzij u Gmail in de optie Als berichten worden geopend met POP zo heeft ingesteld dat berichten die zijn gedownload via POP worden verwijderd. In dat geval wordt het bericht naar de Prullenbak verplaatst als het is gedownload door de POP-client in de normale modus).

Anders dan in de normale modus, moet u uw POP-client zo instellen dat berichten op de server blijven staan (en niet worden verwijderd). Als een POP-client namelijk de opdracht DELE (delete, verwijderen) geeft in de recente modus, wordt het bericht naar de Prullenbak verplaatst in Gmail, ongeacht de instelling Als berichten worden geopend met POP van de gebruiker. Als een van de POP-clients het bericht verwijdert, is dit bericht nooit meer zichtbaar voor de andere POP-clients (tenzij het weer uit de Prullenbak wordt gehaald).

Berichten opnieuw downloaden en bestaande berichten uitsluiten

Nadat een bericht vanuit Gmail naar uw e-mailclient is verplaatst, kunt u het in de toekomst niet meer downloaden naar welke e-mailclient dan ook. Als u bijvoorbeeld uw e-mailclient moet verwijderen en deze opnieuw moet installeren, kunt u eerder gedownloade en 'gepopte' berichten niet opnieuw downloaden, tenzij u de optie POP inschakelen voor alle berichten (ook berichten die al zijn gedownload) selecteert in de Gmail-instellingen.

1. Log in op uw Gmail-account.
  2. Klik op het tandwiel in de rechterbovenhoek.
  3. Selecteer Instellingen.
  4. Klik op Doorsturen en POP/IMAP.
  5. Klik op POP inschakelen voor alle berichten (ook berichten die al zijn gedownload).
  6. Klik op Wijzigingen opslaan.

Nadat u deze instelling heeft ingeschakeld, verwijdert Gmail de status 'gepopt' van alle berichten. Uw e-mailclient ziet dan weer de oudste 250 berichten in uw postvak, ervan uitgaande dat u de normale modus gebruikt, en kan ze weer opnieuw downloaden, zoals hierboven uitgelegd.

Als u de instelling POP inschakelen voor berichten die vanaf nu worden ontvangen selecteert, markeert Gmail alle berichten die momenteel in uw postvak staan als 'gepopt'. Hierdoor downloadt uw e-mailclient alleen berichten die u ontvangt nadat u deze optie heeft geselecteerd.