Een aangepaste service-URL in G Suite maken

U kunt zorgen dat uw gebruikers G Suite-kernservices eenvoudig kunnen vinden door een aangepast webadres (URL) te maken voor elke service. Met een aangepast adres kunnen gebruikers bijvoorbeeld inloggen op hun Gmail-account via mail.example.com in plaats van het langere standaardadres mail.google.com/a/example.com. U kunt aangepaste adressen maken in uw hoofd- en secundaire domeinen voor services als Gmail, Agenda, Sites en meer.

Als u uw domein heeft aangeschaft bij een Google-partner toen u zich aanmeldde voor G Suite, hoeft u geen aangepaste adressen te maken voor Gmail, Agenda, Drive, Sites en Google Groepen voor bedrijven. Wij hebben deze adressen dan al voor u aangepast.

Een aangepast serviceadres maken

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Accountinstellingen en danAangepaste URL's.
  3. Selecteer het domein dat u wilt updaten in het dropdownmenu.
  4. Voer een voorvoegsel in voor de service-URL. Voorbeelden van voorvoegsels voor Google-services zijn mail, agenda, drive, sites en groepen. Als het voorvoegsel al is toegewezen aan een andere service, verwijdert u het voorvoegsel of wijzigt u de naam. Klik daarna op Opslaan. Voeg vervolgens het voorvoegsel toe aan de service-URL.
  5. Klik op Opslaan.
  6. Volg de instructies om een CNAME-record toe te voegen voor elk serviceadres dat u aanpast. Of klik op Ik doe dit later. Eventuele wijzigingen aan het voorvoegsel worden dan geannuleerd.
  7. Als u een CNAME-record wilt toevoegen, moet u inloggen op uw account op de website van uw domeinhost (niet bij Google).

Als u bijvoorbeeld het Gmail-adres mail.uwdomein.com wilt maken, voegt u een CNAME-record toe waardoor mail verwijst naar ghs.googlehosted.com. De records bij uw domeinhost zien er dan ongeveer zo uit:

Type Naam of host Waarde of adres
    CNAME mail ghs.googlehosted.com
    CNAME calendar ghs.googlehosted.com
  8. Klik op Ik heb deze stappen voltooid.

Problemen oplossen

Controleer het volgende als u een foutmelding krijgt:

• De gepersonaliseerde URL is mogelijk al in gebruik als een aangepast Google Sites-adres. Zie Een Google Sites-adres aanpassen voor meer informatie.
  • U heeft een duplicaat-URL ingevoerd.
  • Er is een beveiligingsmaatregel ingesteld voor uw domein, zoals HTTP Strict Transport Security, waarvoor HTTPS-verbindingen zijn vereist. De Beheerdersconsole ondersteunt alleen HTTP-verbindingen voor gepersonaliseerde URL's. U kunt de serviceadressen van uw domein dus niet aanpassen. Op https://hstspreload.org kunt u zien of HTTP Strict Transport Security is ingeschakeld voor uw domein.