Gmails van een gebruiker omleiden of doorsturen naar een andere gebruiker

Dit artikel is bedoeld voor Google Workspace-beheerders.

Ga naar Gmail-berichten automatisch doorsturen naar een ander account als u berichten wilt doorsturen met uw eigen Gmail-account voor persoonlijk gebruik, werk of school. Als u Gmail gebruikt op het werk of op school, moet uw beheerder de instelling aanzetten waarmee mensen Gmail-berichten kunnen doorsturen.

Als Google Workspace-beheerder kunt u inkomende e-mails die naar één ontvanger in uw organisatie zijn gestuurd, automatisch omleiden of doorsturen naar 1 of meer andere ontvangers. U doet dit door adrestoewijzingen te maken in de Beheerdersconsole.

Op deze pagina

Opties en voorbeelden

• Oorspronkelijke ontvanger uitsluiten (omleiden): Iemand verlaat uw organisatie en u wilt toekomstige berichten omleiden naar zijn of haar vervanging of naar een account dat daarvoor is ingesteld. Berichten worden niet bezorgd bij de oorspronkelijke ontvanger.
  • Oorspronkelijke ontvanger toevoegen (doorsturen): Iemand neemt vrij. U wilt dat deze persoon tijdens de vakantie berichten blijft ontvangen en na terugkeer alle e-mail kan lezen. Maar u wilt de berichten ook doorsturen naar de vervanger.
  • Meerdere adressen tegelijk toewijzen: Het kan bijvoorbeeld zijn dat u na een bedrijfsovername de oude adressen van uw organisatie moet toewijzen aan nieuwe adressen.

Tip: Lees meer informatie over de verschillen tussen doorsturen en omleiden.

Eén adres tegelijk omleiden of doorsturen

Berichten die u omleidt of doorstuurt, lijken rechtstreeks afkomstig te zijn van de oorspronkelijke afzender. Het adres Aan in omgeleide berichten bevat alleen het adres van de oorspronkelijke ontvanger.

1. Doe het volgende in de Google Beheerdersconsole:
  2. Ga naar Menu and then Apps > Google Workspace Gmail > Routing (niet Standaardrouting).
  3. Selecteer links de organisatie-eenheid op het hoogste niveau.
  4. Scroll naar E-mails doorsturen met toewijzing adres ontvanger en klik op Configureren of Nog een regel toevoegen.
  5. Voer boven in het vak Instelling toevoegen een beschrijvende naam voor de adrestoewijzing in.
  6. Klik in stap 1 van het vak Instelling toevoegen op Toevoegen.Voer in het veld Toewijzen aan adres het e-mailadres van de oorspronkelijke ontvanger in. Voer in het veld Toewijzen aan adres het adres in waarnaar u het bericht wilt omleiden.

Herhaal deze stap als u meer toewijzingen wilt toevoegen. Of kijk hieronder om adressen bulksgewijs toe te wijzen.

7. Kies een optie onder Berichten waarop dit van toepassing is:
    • Alle inkomende berichten: Pas de instelling voor doorsturen toe op alle berichten die worden ontvangen door uw domein, inclusief berichten die zijn verstuurd binnen uw domein.
    • Alleen externe inkomende berichten: Pas de doorstuurinstelling alleen toe op berichten die worden ontvangen van afzenders buiten uw domein.
  8. Ook doorsturen naar oorspronkelijke bestemming: Vink dit vakje aan om het bericht niet alleen naar de nieuwe ontvangers, maar ook naar de oorspronkelijke ontvanger te sturen.
  9. Koptekst X-GM-Original-To toevoegen: Vink dit vakje aan om de gegevens van de oorspronkelijke ontvanger in de berichtkop te behouden. U kunt dit bijvoorbeeld doen als u e-mails beheert op basis van berichtkoppen. Informatie in berichtkoppen kan ook handig zijn om problemen met e-mailbezorging op te lossen.
  10. Klik onder in het dialoogvenster Instelling toevoegen op Opslaan.

Uw nieuwe adrestoewijzing verschijnt als een rij op de pagina Routing.Elke rij staat voor 1 adrestoewijzing.

Wijzigingen verwerken kan tot 24 uur duren, maar meestal gaat het sneller. Meer informatie

Meerdere adressen tegelijk omleiden of doorsturen

U kunt een groot aantal adressen makkelijker toewijzen als door komma's gescheiden invoer, bijvoorbeeld vanuit een spreadsheet. Het maximumaantal ontvangstadressen voor alle adrestoewijzingen is 5000. U kunt bijvoorbeeld 1 adrestoewijzing toevoegen met 5000 ontvangstadressen, 50 adrestoewijzingen met elk 100 ontvangers of 1000 adrestoewijzingen met elk 5 ontvangers.

Volg de bovenstaande stappen om een adrestoewijzing te maken. Doe daarna in stap 6 het volgende:

1. Klik op Met meerdere tegelijk toevoegen.
  2. Vul het oorspronkelijke e-mailadres in, gevolgd door een komma en vul daarna het nieuwe ontvangstadres in.
  3. Voeg een nieuwe regel toe met de toets Return of Enter.
  4. Herhaal stap 1-3 totdat u alle adressen heeft toegevoegd.
  5. Klik onder in het bulkvak op Aliassen toevoegen.
  6. Ga verder met stap 7 hierboven.

Afhankelijk van de manier waarop u e-mails stuurt, kunnen we de limiet voor ontvangstadressen van uw domein beperken. Dit kan gevolgen hebben voor de ontvangstlimieten van uw adrestoewijzingen. We raden u aan de praktische tips voor het sturen van e-mails naar Gmail-gebruikers te volgen.

Een video bekijken

Forward messages with address maps

Alternatieven voor adrestoewijzingen

Afhankelijk van uw doelen zijn deze opties misschien effectiever dan adrestoewijzingen. Klik op elke optie om de stappen weer te geven:

• Toestaan dat gebruikers hun eigen Gmail automatisch doorsturen: Als u automatisch doorsturen aanzet, kunnen gebruikers berichten doorsturen vanuit hun account. Ze kunnen hun eigen berichten tijdelijk doorsturen naar een collega of naar een ander account waarvan ze de eigenaar zijn.
  • Een e-mailalias toevoegen voor een gebruiker: Een alias is een alternatief e-mailadres waarop een gebruiker e-mails kan ontvangen. Berichten die naar de alias worden gestuurd, worden automatisch naar het primaire e-mailaccount van de gebruiker gestuurd.
  • Toestaan dat gebruikers hun Gmail-account gebruiken: Met e-mailmachtigingen kunnen mensen anderen toegang geven tot hun Gmail-account. Een uitvoerend assistent met gemachtigde toegang kan bijvoorbeeld berichten voor de leidinggevende die ze ondersteunen lezen, sturen en ontvangen.