Opties configureren voor gebruikers van niet-Gmail-postvakken

Als uw organisatie een niet-Gmail-server gebruikt, kunt u berichten doorsturen naar de niet-Gmail-postvakken van gebruikers met de instelling 'Niet-Gmail-postvak'. Voorbeelden van niet-Gmail-servers zijn Microsoft Exchange en andere SMTP-services die niet van Google zijn.

Gebruik de instelling 'Niet-Gmail-postvak' om het volgende in te schakelen voor niet-Gmail-gebruikers:

• Spamfilters
  • Content-compliance
  • E-mailrouting

Met de instelling 'Niet-Gmail-postvak' kunnen niet-Gmail-gebruikers inloggen bij het Message Center om rapporten van het quarantaineoverzicht in te stellen. Met het Message Center en het quarantaineoverzicht kunnen niet-Gmail-gebruikers spamberichten beheren. Deze functies zijn alleen bedoeld voor niet-Gmail-gebruikers.

Message Center en e-mailtoegang

Als u het Message Center inschakelt, heeft dit invloed op de toegang van gebruikers tot Gmail. Wanneer het Message Center is ingeschakeld, hebben gebruikers geen toegang tot hun Gmail-account via Gmail op het web en in de mobiele apps. Lees de waarschuwing hieronder voor meer informatie.

Gebruikers hebben nog steeds toegang tot Gmail via apps en functies van Google of derden, zoals:

• Inbox by Gmail
  • IMAP/POP
  • Google Sync
  • Services die de Gmail API gebruiken

Als u niet wilt dat gebruikers Gmail openen met deze apps, moet u deze uitschakelen.

Waarschuwing: Gebruik de instelling Niet-Gmail-postvak alleen voor gebruikers van wie de postvakken zich op de lokale niet-Gmail-servers bevinden. Schakel de instelling 'Niet-Gmail-postvak' niet in voor Gmail-gebruikers. Gmail-gebruikers raken de toegang tot Gmail via het web en de mobiele apps kwijt en de meeste van hun berichten worden verwijderd.

Wanneer de instelling Niet-Gmail-postvak is ingeschakeld, worden berichten van niet-Gmail-gebruikers na dertig dagen verwijderd. Berichten worden dertig dagen bewaard om te kunnen worden weergegeven in het quarantaineoverzicht en het Message Center voor niet-Gmail-gebruikers.

Message Center

Het Message Center is een console waarin gebruikers e-mailberichten die als spam zijn gemarkeerd en in de quarantaine zijn geplaatst, kunnen bekijken en beheren. In het Message Center kunnen ook berichten worden weergegeven die in niet-Gmail-postvakken zijn bezorgd (geen spam).

In het Message Center kunnen gebruikers het volgende:

• Berichten verwijderen.
  • Witte lijsten maken met goedgekeurde contacten.
  • Inlog- en weergave-instellingen aanpassen.
  • Berichten identificeren die ten onrechte als spam zijn gemarkeerd en deze markeren als veilig voor bezorging. Zo wordt het systeem getraind soortgelijke berichten in de toekomst niet meer als spam te markeren. In de toekomst worden soortgelijke berichten bezorgd in het niet-Gmail-postvak van de gebruiker. Vink het vakje aan voor Gebruikers toestaan spam te melden om deze functie in te schakelen.

Opmerking: Berichten worden na dertig dagen verwijderd uit het Message Center. Berichten in de map Bezorgd zijn nog steeds beschikbaar in het niet-Gmail-postvak van de gebruiker.

Meer informatie over het beheren van berichten in het Message Center.

Gebruikerstoegang tot het Message Center

U vindt het Message Center via: http://email-quarantine.google.com/messagecenter

Gebruikers loggen in bij het Message Center met hun gebruikersnaam en wachtwoord voor G Suite. Als een gebruiker zijn wachtwoord is vergeten, kunt u het wachtwoord van die gebruiker resetten.

Wanneer u gebruikers toegang geeft tot het Message Center, krijgen ze hiervan geen melding van G Suite. We raden u aan gebruikers een meldingsmail te sturen wanneer u ze toegang geeft tot het Message Center. Hier is een voorbeeldmail die u kunt gebruiken.

Rapporten van het quarantaineoverzicht

Het quarantaineoverzicht is een rapport dat aan gebruikers wordt gemaild. Het rapport bevat een lijst met e-mails die onlangs zijn gemarkeerd als spam. Gebruikers kunnen deze lijst controleren op berichten die onterecht in de quarantaine zijn geplaatst en deze berichten markeren als geen spam. Berichten die zijn gemarkeerd als geen spam worden vervolgens verzonden naar het niet-Gmail-postvak van de gebruiker. Door geldige berichten te markeren als geen spam, wordt het systeem getraind om vergelijkbare berichten ook niet te markeren als spam.

We raden u aan het vakje aan te vinken voor Gebruikers toestaan spam te melden. Wanneer deze optie is geselecteerd, bevat het rapport ook e-mails die het systeem niet als spam heeft gemarkeerd. Gebruikers kunnen deze berichten indien nodig markeren als spam. Zo wordt het systeem getraind om vergelijkbare berichten te markeren als spam.

Gebruikers kunnen de berichtstatus later veranderen, van 'Geen spam' in 'Spam' of andersom. Ze kunnen de berichtstatus wijzigen in het rapport van het quarantaineoverzicht. Gebruikers moeten de berichtstatus wijzigen binnen dertig dagen nadat het oorspronkelijke bericht is ontvangen (niet het rapport). Als gebruikers op de link Bezorgen of Melden als spam klikken nadat het bericht is verlopen, zien ze een foutmelding.

Opmerking: Rapporten van het quarantaineoverzicht worden verzonden met het Van-adres noreply@email-quarantine.google.com. De envelopafzender is hetzelfde als de ontvanger van het bericht. Gebruik Zoeken in e-maillogboeken om een rapport van het quarantaineoverzicht te zoeken. Zoek de ontvanger van het rapport en voer het adres van de ontvanger in bij het adres van de afzender.

Zo ziet een rapport van het quarantaineoverzicht eruit:

Quarantine summary report

Content rapporteren

Als er tijdens de rapportperiode geen spamberichten in de quarantaine zijn geplaatst, krijgen gebruikers een rapport van het quarantaineoverzicht waarin staat dat ze geen spam hebben ontvangen.

Gebruikers die tijdens de rapportperiode geen e-mails hebben ontvangen, krijgen wellicht een rapport waarin staat dat ze spamberichten hebben ontvangen. Spamberichten worden niet bezorgd in hun inbox.

Wanneer Gebruikers toestaan spam te melden is uitgeschakeld en er geen berichten in de quarantaine staan, krijgen gebruikers een leeg rapport. Gebruikers kunnen hierdoor in de war raken. U kunt gebruikers vragen hun berichten handmatig te controleren door in te loggen bij het Message Center in plaats van rapporten te gebruiken.

Meer informatie over wat gebruikers kunnen doen met het rapport van het quarantaineoverzicht.

De instelling 'Niet-Gmail-postvak' configureren

Net als andere instellingen voor e-mailbeveiliging geldt de instelling Niet-Gmail-postvak voor alle gebruikers in een organisatie-eenheid. Voor gebruikers in onderliggende organisatie-eenheden worden de instellingen overgenomen van de bovenliggende organisatie-eenheid.

Als u deze instelling inschakelt, kunt u de primaire e-mailstroom niet naar een Gmail-postvak doorsturen. G Suite biedt geen ondersteuning voor het gebruik van zowel een Gmail-postvak als een ander, niet-Gmail-postvak. Kies één Gmail- of één niet-Gmail-postvak voor uw gebruikers.

Zie E-mailrouting en -bezorging voor meer informatie over e-mailrouting, inclusief gebruiksvoorbeelden.

1. Log in bij de Google-beheerdersconsole.

Log in met je beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de beheerdersconsole naar Appsen danG Suiteen danGmailen danGeavanceerde instellingen.

Tip: Scroll naar beneden op de Gmail-pagina om 'Geavanceerde instellingen' te zien.

3. Voeg de ontvangstroutes voor uw server toe als u dit nog niet heeft gedaan.

4. Selecteer links een organisatie-eenheid.

5. Scroll naar het gedeelte Niet-Gmail-postvak of typ deze term in het veld Zoekinstellingen.

• Als de status van de instelling Nog niet ingesteld is, plaatst u de muisaanwijzer op de instelling en klikt u op Configureren.

• Als de status van de instelling Lokaal toegepast of Overgenomen is, plaatst u de muisaanwijzer op de instelling en klikt u op Bewerken of Nog een toevoegen om de instelling te bewerken of een nieuwe instelling toe te voegen.

6. Voer een korte beschrijving in voor deze configuratie, bijvoorbeeld 'Instellingen voor niet-Gmail-postvakken'.

7. Selecteer in het gedeelte E-mailserver een e-mailhost in de lijst.

8. Als u gebruikers toegang wilt geven tot het Message Center, selecteert u de optie Gebruikers toestaan in te loggen bij het berichtencentrum.

9. Als u quarantaineoverzichten voor uw gebruikers wilt inschakelen, selecteert u de optie Periodieke samenvattingen inschakelen en doet u het volgende:

• Selecteer een geschatte levertijd, gebaseerd op de tijdzone van uw domeinen in de Google-beheerdersconsole.

• Selecteer de dagen van de week. Selecteer bijvoorbeeld alle zeven vakjes als u wilt dat gebruikers elke dag een quarantaineoverzicht krijgen. Of selecteer slechts één vakje als u wilt dat ze een keer per week een overzicht krijgen.

10. Als u wilt dat e-mailberichten die in de inbox zijn bezorgd, worden meegenomen in het Message Center en het overzichtsrapport, selecteert u de optie Gebruikers toestaan spam te melden (aanbevolen). Deze optie wordt automatisch geselecteerd wanneer u de optie Periodieke samenvattingen inschakelen selecteert.

11. Klik op Instelling toevoegen of Opslaan. Nieuwe instellingen worden toegevoegd aan de pagina 'Geavanceerde instellingen'.

12. Klik onderaan op Opslaan.

Het kan een uur duren voordat wijzigingen zijn doorgevoerd in gebruikersaccounts. U kunt wijzigingen volgen in het Controlelogboek van de Beheerdersconsole.