E-mailberichten beperken tot geautoriseerde adressen of domeinen

Standaard kunnen mensen in uw Google Workspace-organisatie e-mailberichten uitwisselen met elk e-mailadres. Het kan echter gebeuren dat u de adressen of domeinen wilt beperken waarmee uw gebruikers berichten kunnen uitwisselen. Een school kan bijvoorbeeld leerlingen toestaan berichten uit te wisselen met medeleerlingen, docenten en andere personen binnen de school, maar niet met mensen buiten de school.

Als u berichten wilt beperken tot geautoriseerde adressen en domeinen, gebruikt u de instelling Levering beperken op de pagina Compliance-instellingen.

Goed om te weten als u de e-maillevering beperkt

Als u de instellingen voor Levering beperken gebruikt om de levering van berichten te beperken, houdt u rekening met het volgende:

• Inkomende berichten: Gebruikers kunnen alleen berichten ontvangen van adressen of domeinen die u met deze instelling autoriseert. Berichten die vanaf andere domeinen of adressen worden gestuurd, worden teruggestuurd naar de afzender met een bouncebericht waarin het beleid wordt beschreven. Berichten van domeinen die niet kunnen worden geverifieerd met DKIM of SPF worden ook geweigerd.
  • Uitgaande berichten: Personen in uw organisatie die berichten proberen te sturen naar een ongeautoriseerd domein, krijgen een bouncebericht waarin staat waarom hun bericht niet is verstuurd. U kunt aangepaste tekst in het bouncebericht zetten.
  • Interne e-mail: Als u interne berichten tussen gebruikers binnen uw organisatie wilt toestaan, gebruikt u de optie Sla deze instelling over voor interne berichten. Deze instelling wordt overgeslagen voor interne berichten tussen uw organisatiedomeinen, inclusief bovenliggende domeinen en subdomeinen.
  • Google Chat: Ga naar Opties voor extern chatten instellen om te beheren hoe mensen chatten met mensen buiten uw organisatie.
  • Editors van Google Documenten: Met de instelling Levering beperken worden meldingen van Google-services geblokkeerd, zoals Gmail-berichten over reacties in Google Documenten. Als u dit niet wilt, stelt u Gmail zo in dat deze instelling wordt overgeslagen voor interne berichten.
  • Google Groepen: Als u mensen in uw organisatie toestaat te posten in Groepen, worden de instellingen voor Levering beperken misschien overgeslagen.

Berichtbeperkingen instellen

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Appsand thenGoogle Workspaceand thenGmailand thenCompliance.
  3. Selecteer links een organisatie-eenheid. De nieuwe instelling geldt voor iedereen in de organisatie-eenheid, maar u kunt verschillende beperkingen instellen voor verschillende eenheden.

4. Ga naar de instelling Levering beperken en klik op Instellen of Nog een regel toevoegen.

5. Voer in het vak Instelling toevoegen deze stappen uit:

Instellingsopties Wat u kunt doen
    Levering beperken Vul een beschrijvende naam voor de instelling in. U moet een naam invullen om de instelling op te slaan.
    Adressen of domeinen toevoegen die u wilt toestaan

Selecteer een of meer bestaande adreslijsten of maak een of meer nieuwe adreslijsten.

Selecteer een of meer adreslijsten met de adressen of domeinen die u toestaat voor e-mailberichten.Met adreslijsten kunt u Gmail-instellingen toepassen op specifieke e-mailadressen of domeinen. De adreslijst die u voor deze instelling selecteert, moet de toegestane e-mailadressen en domeinen bevatten.

Belangrijk: Gmail vergelijkt de adressen en domeinnamen op de lijst met die in het Van-gedeelte in de berichtkop, niet met de envelopafzender (of het gedeelte Return-path in de berichtkop). De afzender in het Van-gedeelte moet dus exact overeenkomen met een van de adressen of domeinen op de adreslijst.

Het standaardafwijzingsbericht voor deze berichten bewerken.

Voer een aangepast afwijzingsbericht in. Mensen in uw organisatie die berichten proberen te sturen naar een ongeautoriseerd domein of adres, krijgen een bouncebericht met deze melding.

Als u bounceberichten wilt toestaan, voegt u mailer-daemon@googlemail.com toe aan de lijst met toegestane afzenders. Bounceberichten worden vanaf dit adres gestuurd.

Opties

Als u wilt dat deze instelling wordt overgeslagen voor interne berichten, vinkt u het vakje aan voor Sla deze instelling over voor interne berichten.

SPF of DKIM moet interne berichten verifiëren om deze instelling over te slaan. Interne berichten die niet zijn geverifieerd, worden geweigerd.

6. Klik onder in het dialoogvenster Instelling toevoegen op Opslaan.Wijzigingen verwerken kan tot 24 uur duren, maar meestal gaat het sneller. Meer informatie
    U kunt wijzigingen controleren in het Controlelogboek van de beheerdersconsole.