MX-records instellen voor G Suite en Gmail

Gebruik MX-records om uw domein te verifiëren (als u uw domein nog niet heeft geverifieerd) en om Gmail in te stellen voor zakelijke e-mail.

Nadat u de MX-records van Google heeft ingesteld, kunt u uw e-mails ontvangen in uw Gmail-inbox of via een e-mailclient als Microsoft Outlook.

Hoe het werkt

• Houd de installatie-instructies open en log in een nieuw venster of tabblad in bij uw domeinhost. Uw domeinhost beheert de technische instellingen voor uw domein.
  • Update vervolgens de MX-recordinstellingen zodat uw e-mails worden doorgestuurd naar uw G Suite-account. Het is net zoiets als een adreswijziging doorgeven, zodat uw post goed wordt bezorgd.
  • Indien u al e-mail gebruikt met uw domein (als uw e-mailadres eindigt op @ uwdomein.com), ontvangt u hierna berichten in Gmail in plaats van bij uw oude e-mailprovider.

MX-records van G Suite instellen bij uw domeinhost (aanbevolen)

Bekijk de stapsgewijze instructies voor de installatie van MX-records voor uw domeinhost. U vindt daar instructies voor GoDaddy, Enom, 1&1 IONOS, Dreamhost en nog veel meer domeinhosts. Wie is mijn domeinhost?

MX-records van G Suite instellen (algemene stappen)

Gebruik deze algemene stappen als u geen instructies voor uw domeinhost kunt vinden.

Opmerking: Als mensen al een e-mailadres hebben in uw domein (zoalsgebruiker@uwdomein.com), moet u hun gebruikersaccounts maken in de Google Beheerdersconsole voordat u de MX-records instelt. Zo blijven uw gebruikers hun e-mails ontvangen.

1. Log in bij uw domeinhost met het account van uw domein.

Heeft u hulp nodig? Neem contact op met het supportteam van uw domeinhost. Domeinhosts zijn experts op het gebied van MX-records en stellen deze vaak in.

2. Ga naar de sectie waar u de MX-records van uw domein kunt updaten. Deze sectie heet bijvoorbeeld 'DNS Management', 'Mail settings' of 'Advanced Settings'.
  3. Verwijder alle bestaande MX-records.
    Als u de bestaande MX-records niet kunt verwijderen, wijzigt u het prioriteitsnummer in 20 of hoger.
  4. Voeg nieuwe MX-records toe voor de e-mailservers van Google.

Als uw domeinhost slechts een beperkt aantal MX-records toestaat, voegt u alleen de eerste twee records van deze tabel toe.

Waarden van MX-records voor G Suite
    Naam/Host/Alias Time to Live (TTL*) Recordtype Prioriteit Waarde/Antwoord/Bestemming
    @ of leeg 3600 MX 1 ASPMX.L.GOOGLE.COM
    @ of leeg 3600 MX 5 ALT1.ASPMX.L.GOOGLE.COM
    @ of leeg 3600 MX 5 ALT2.ASPMX.L.GOOGLE.COM
    @ of leeg 3600 MX 10 ALT3.ASPMX.L.GOOGLE.COM
    @ of leeg 3600 MX 10 ALT4.ASPMX.L.GOOGLE.COM

Opmerkingen: Sommige domeinhosts gebruiken andere labels voor de velden 'naam' en 'waarde'. Bij sommige hosts moet aan het einde van de servernaam een punt worden toegevoegd.

5. Sla de wijzigingen op.
  6. Open de Beheerdersconsole. Klik indien nodig op de link bovenaan de pagina om door te gaan met het instellen van de Beheerdersconsole.

Een rode cirkel markeert bovenaan de Beheerdersconsole de optie

7. Ga naar de pagina Gmail activeren

8. Scroll naar beneden en klik op Gmail activeren.

A red circle highlights the Activate Gmail button on the bottom right of the MX records table.

9. Meestal duurt het niet meer dan zes uur voordat u berichten kunt sturen en ontvangen via uw nieuwe G Suite-mailadres. Het kan echter 48 tot 72 uur duren voordat u e-mails ontvangt op uw nieuwe adres. Het is niet fijn om te moeten wachten, maar de tijd waarna MX-records van kracht worden, wordt bepaald door uw domeinhost. Wij hebben hier geen controle over. In de tussentijd ontvangt u uw e-mailberichten bij uw oude e-mailclient.

Aan de slag met Gmail

1. Log in op admin.google.com met uw gebruikersnaam en wachtwoord voor G Suite.
  2. Klik rechtsboven op de App Launcher "" and then E-mail "".

Gmail-beveiliging instellen

We raden u aan e-mailverificatie- en beveiligingsmethoden in te schakelen voor Gmail.

Praktische tips voor e-mailverificatie

We raden u aan altijd de volgende e-mailverificatiemethoden in te stellen voor uw domein:

• Met SPF kunnen servers controleren of berichten die afkomstig lijken te zijn uit een bepaald domein, ook echt zijn verstuurd via servers die zijn geautoriseerd door de eigenaar van het domein.
  • DKIM voegt een digitale handtekening toe aan elk bericht. Ontvangstservers kunnen zo controleren of berichten niet zijn vervalst en niet zijn gewijzigd tijdens de overdracht.
  • DMARC verifieert berichten met SPF en DKIM en beheert verdachte inkomende berichten.
Zie Spoofing, phishing en spam voorkomen voor uitgebreide stappen.

Heeft u hulp nodig?

Als u na 72 uur nog steeds hulp nodig heeft of als u de DNS-instellingen van uw domein niet kunt openen, neemt u contact op met uw domeinhost voor hulp.

Als u problemen met e-mailbezorging wilt oplossen, gaat u naar Problemen met MX-records oplossen voor informatie.

Google, Google Workspace en gerelateerde merken en logo's zijn handelsmerken van Google LLC. Alle andere bedrijfs- en productnamen zijn handelsmerken van de bedrijven waarmee ze in verband worden gebracht.