Appar som skyddas med lösenordshanterare stängs av den 21 juni 2023.

Den 21 september 2022 börjar Google stänga av funktionen för appar som skyddas med lösenordshanterare i administratörskonsolen. Stängningen slutförs den 21 juni 2023. Följande tidslinje innehåller information om vilka funktioner som är tillgängliga under respektive fas av nedstängningen:

Tidslinje

Till den 20 september 2022

Administratörer kan ...

• lägga till nya appar som skyddas med lösenordshanterare
  • konfigurera inloggningsuppgifter, ge användare och grupper åtkomst
  • visa och ladda ned händelser i loggen för lösenordshanteraren
  • tilldela behörigheter som rör lösenordshanterare till andra administratörer.

Användarna kan ...

• använda enkel inloggning (SSO) med konfigurerade appar som skyddas med lösenordshanterare från översikten
Från och med 21 september 2022

Administratörer kan ...

• hantera appar som skyddas med lösenordshanterare som har lagts till före den 21 september 2022
  • ge nya användare och grupper åtkomst
  • visa och ladda ned händelser i loggen för lösenordshanteraren
  • tilldela andra administratörer behörighet för lösenordshanteraren.

Administratörer kan inte längre ...

• lägga till nya appar som skyddas med lösenordshanterare.

Användarna kan ...

(Ingen ändring)

Efter den 21 juni 2023

Administratörer kan inte längre ...

• hantera appar som skyddas med lösenordshanterare – menyalternativet för appar som skyddas med lösenordshanterare visas inte längre på administratörskonsolen
  • visa och ladda ned händelser i loggen för lösenordshanteraren
  • tilldela andra administratörer behörighet för lösenordshanteraren.

Användarna kan inte längre ...

• se appar som skyddas med lösenordshanterare i översikten
  • använda tillägg eller pluginprogram för Chrome eller Firefox.

Vad behöver jag göra?

Så snart som möjligt granskar du dina befintliga appar som skyddas med lösenordshanterare och hittar alternativa appar som bäst uppfyller användarnas behov:

1. Kontrollera om appen eller en alternativ metod ingår i den förintegrerade SAML-appkatalogen. Konfigurera i så fall SSO via SAML.
  2. Om appen inte finns i katalogen men har stöd för SAML kan du konfigurera den som en anpassad SAML-app.
  3. Om appen inte har stöd för SAML använder du en alternativ lösning för lösenordshanterare.

Före den slutliga avstängningen av appar som skyddas med lösenordshanterare den 21 juni 2023 rekommenderar vi följande:

1. Informera användarna om den kommande stängningen.
  2. Ta bort alla tilldelade appar och användaruppgifter som skyddas med lösenordshanterare.
  3. Radera varje app genom att klicka på RADERA på varje rad i applistan.
  4. Exportera administratörs- och användaråtkomstloggar för appar som skyddas med lösenordshanterare senast den 20 juni 2023.

Obs! När du har raderat en app som skyddas med lösenordshanterare i administratörskonsolen kan användarna inte få åtkomst till den från översikten i Google-kontot. Eftersom tjänsten för appar som skyddas med lösenordshanterare endast lagrar externa lösenord påverkas inte de externa systemen av att du raderar appen.

Viktigt! Om du inte vidtar någon åtgärd före den 20 juni 2023 förlorar du och användarna åtkomst till alla funktioner som rör appar som skyddas med lösenordshanterare, eftersom all appdata rensas efter den 20 juni 2023.

Vanliga frågor

Hur kontrollerar jag om appen eller ett alternativ har förintegrerad SSO med Google?

Den lösenordsskyddade appen kan finnas med i Googles förintegrerade SAML-appkatalog. Kontrollera katalogen för din app (eller en alternativ app) och klicka sedan på länken i kolumnen Mer information för installationsanvisningar.

• När användarna har installerat kan de logga in på dessa appar med sina Google-uppgifter.
  • Många appar i katalogen har även stöd för automatisk användaradministration .
Min app finns inte i den förintegrerade SAML-katalogen, men den har stöd för SAML. Hur konfigurerar jag SSO med Google?

Kontakta apputvecklaren och kontrollera att appen har stöd för SAML 2.0-autentisering. Om den gör det kan du konfigurera appen som en anpassad SAML-app.

Min app har inte stöd för SAML. Vad ska jag göra?

Om appen inte har stöd för SAML kan du behöva prenumerera på en lösning för lösenordshanterare från tredje part och konfigurera appar som skyddas med lösenordshanterare manuellt. Efter en engångskonfiguration måste användarna börja lagra sina användaruppgifter i lösningen för lösenordshanterare.

Vi hjälper dig gärna

Om du har frågor eller behöver hjälp kan du kontakta support för Google Workspace. När du skickar ditt supportärende ska du uppge 228625099 som referensnummer.