Kontrollera åtkomst till appar baserat på användar- och enhetssammanhang

Tilldela administratörskonsolen kontextkänsliga åtkomstnivåer

Som avancerad administratör eller återförsäljare kan du definiera i vilken kontext andra administratörer kan få åtkomst till Googles administratörskonsol genom att tilldela administratörskonsolen kontextkänsliga åtkomstnivåer.

Obs! Tilldela inte administratörskonsolen åtkomstnivåer om du inte specifikt behöver begränsa andra administratörers åtkomst till administratörskonsolen. Mer information om hur du tilldelar appar åtkomstnivåer finns i Tilldela appar kontextkänsliga åtkomstnivåer.

I den här artikeln beskriver vi hur du

• tilldelar och uppdaterar dessa åtkomstnivåer
  • undviker att låsa ute dig själv eller andra administratörer av misstag från administratörskonsolen
  • agerar om en låsning skulle uppstå.

Innan du börjar

Möjliga scenarier för utelåsningar:

• Administratörer kan av misstag konfigurera en åtkomstnivå till ett IP-delnät som tillhör någon annan och sedan använda denna åtkomstnivå på administratörskonsolen.
  • De kan även tillämpa en inaktuell åtkomstnivå på administratörskonsolen. Den här situationen kan uppstå om åtkomstnivån kräver en företagsägd enhet och administratören byter från en av dessa enheter till en personlig enhet.

Undvik utelåsningar

• Granska de åtkomstnivåer du tänker tillämpa på administratörskonsolen. Kontrollera att minst en administratör uppfyller kriterierna för åtkomst.
  • Skapa en ny åtkomstnivå vid behov. Du kan se till att åtkomstvillkoren uppfylls genom att hantera en åtkomstnivå som du vet uppfyller villkoren.
  • Notera de meddelanden som du får när du lägger till eller redigerar åtkomstnivåer på administratörskonsolen. Dessa meddelanden hjälper dig att avgöra nästa steg för att undvika att bli utelåst.
  • Tillämpa policyer på konfigurationsgrupper, som kan fungera som en behållare för åtkomstnivåer.

• Du skapar en konfigurationsgrupp och tilldelar åtkomstnivåer för appar.
    • Sedan lägger du till användargrupper som medlemmar i konfigurationsgruppen som inte har tillämpat dem på den policy som orsakar utelåsningen.

Mer information finns i Anpassa kontextkänslig åtkomst med grupper.

Säkerställ åtkomst till support om du blir utelåst

Kontrollera först att du, den angivna avancerade administratören eller den administratör som är supportkontakt kan få åtkomst till Googles kundvårdsportal

Följ vid behov stegen för att ge användarna åtkomst till kundvårdsportalen

Öka säkerheten genom att använda tvåstegsverifiering för administratörer som kan få åtkomst till kundvårdsportalen. Mer information finns i Skydda ditt företag med tvåstegsverifiering.

Arbeta med åtkomstnivåer på administratörskonsolen

Öppna alla   |   Stäng alla

Systemet jobbar med att förhindra administratörslåsning när du utför eller försöker utföra dessa uppgifter:

Tilldela åtkomstnivåer
  1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Från administratörskonsolens startsida går du till Säkerhet > Åtkomst och datakontroll > Kontextkänslig åtkomst.
  3. Leta reda på Administratörskonsolen i listan och klicka på Tilldela.
  4. Välj en eller flera åtkomstnivåer för administratörskonsolen.
    Åtkomst beviljas till administratörskonsolen om en administratör uppfyller villkoren som anges i
    • en av de åtkomstnivåer du väljer – det är ett logiskt ELLER för åtkomstnivåerna på listan
    • fler än en åtkomstnivå – skapa en åtkomstnivå som innehåller flera åtkomstnivåer med ett logiskt OCH.
  5. Klicka på Spara.
    Systemet visar en förloppsindikator medan det verifierar att åtkomstnivåvillkoren inte låser ute några administratörer. Följande gäller:
    • Om du uppfyller villkoren i minst en av de valda åtkomstnivåerna har du tillämpat åtkomsten korrekt. På sidan Tilldela åtkomstnivåer visas att åtkomstnivån gäller.
    • Om du inte uppfyller villkoren för minst en av de valda åtkomstnivåerna så gäller inte åtkomstnivån. När du har klickat på Spara och systemet försöker verifiera visas följande meddelande: Du kan inte tilldela dessa åtkomstnivåer eftersom du för närvarande inte uppfyller något av dessa villkor och skulle förlora åtkomsten till administratörskonsolen.
Redigera en åtkomstnivå

Det finns begränsningar för redigering av åtkomstnivåer som tilldelas administratörskonsolen.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt avSäkerhetföljt avÅtkomst- och datakontrollföljt avKontextkänslig åtkomst.
  3. Klicka på Åtkomstnivåer.
  4. Klicka på en befintlig åtkomstnivå.
    När du försöker redigera en åtkomstnivå som har tilldelats administratörskonsolen kan du redigera namn och beskrivning, men inte villkor. Om du försöker göra det visas det här felmeddelandet: Du kan inte redigera villkoren för denna åtkomstnivå eftersom den är tilldelad i administratörskonsolen och ändringar kan påverka en annan administratörs möjlighet att komma åt den. Om du vill redigera villkoren måste du först ta bort ta bort tilldelningen från administratörskonsolen.
Radera en åtkomstnivå

Du kan bara radera åtkomstnivåer om det inte blockerar åtkomsten.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt avSäkerhetföljt avÅtkomst- och datakontrollföljt avKontextkänslig åtkomst.
  3. Klicka på Åtkomstnivåer.
  4. Klicka på en befintlig åtkomstnivå.
  5. Klicka på Radera åtkomstnivå.
    Det här meddelandet visas under valideringen: Vill du radera åtkomstnivån? Den är inte längre tillgänglig i administratörskonsolen (och Google Cloud och Cloud SDK, om tillämpligt). Den tas även bort från alla appar som den i nuläget är tilldelad till. Om du raderar den här åtkomstnivån kan en annan administratörs möjlighet att få åtkomst till administratörskonsolen påverkas.
    • Du kan radera åtkomstnivån. Gör det genom att klicka på Bekräfta.
    • Du kan inte radera åtkomstnivån. Om du gör det förlorar du åtkomst till administratörskonsolen. Det här meddelandet visas efter valideringen: Det går inte att ta bort åtkomstnivån.

Om du är administratör och inte avancerad administratör leder dina försök att ta bort åtkomstnivåer till meddelandet att enbart avancerade administratörer kan ta bort åtkomstnivåer som är tilldelade administratörskonsolen visas. Prata i så fall med den avancerade administratören eller återförsäljaren om att ta bort åtkomstnivåer.

Ändra ordning på gruppprioritet

Systemet bidrar till att förhindra att du ändrar ordningen på gruppprioriteringar, vilket påverkar administratörskonsolens åtkomst under processen. Om du försöker att ändra ordningen på grupper på ett sådant sätt leder det till att meddelandet Du kan inte ändra gruppordningen eftersom det gör att du förlorar åtkomst till administratörskonsolen visas.

Om du är som administratör som inte är avancerad administratör och försöker ändra ordningen på grupper visas detta meddelande: Du behöver ytterligare administratörsbehörighet för att ändra gruppordningen. Prata i så fall med den avancerade administratören eller återförsäljaren om att ändra ordningen på grupper.

Kontakta support om du skulle bli utelåst

Om du skulle bli helt utelåst kontaktar du Googles support via kundvårdsportalen.

För att återställa åtkomsten tar supporten bort kontextkänsliga åtkomstpolicyer i administratörskonsolen. Den här åtgärden påverkar inte kontextkänsliga åtkomstpolicyer för andra appar (till exempel Gmail eller Google Kalender).

Viktigt! Tillämpa policyerna igen direkt efter att supporten har tagit bort dem.

Relaterad information