Toegang tot apps beheren op basis van gebruikers- en apparaatcontext

Niveaus voor contextbewuste toegang toewijzen aan de Beheerdersconsole

Als hoofdbeheerder of reseller kunt u bepalen in welke context andere beheerders toegang hebben tot de Google Beheerdersconsole door niveaus voor contextbewuste toegang toe te wijzen aan de Beheerdersconsole.

Opmerking: Wijs geen toegangsniveaus toe aan de Beheerdersconsole, tenzij u de toegang van andere beheerders tot de Beheerdersconsole specifiek moet beperken. Zie Niveaus voor contextbewuste toegang toewijzen aan apps voor meer informatie over hoe u toegangsniveaus toewijst aan apps.

In dit artikel leest u hoe u het volgende doet:

• Deze toegangsniveaus toewijzen en updaten.
  • Voorkomen dat u de toegang tot de Beheerdersconsole per ongeluk intrekt voor uzelf of andere beheerders.
  • Wat u moet doen als u geen toegang meer heeft tot de Beheerdersconsole.

Voordat u begint

In de volgende situaties kunt u de toegang tot de Beheerdersconsole kwijtraken:

• Beheerders kunnen per ongeluk een toegangsniveau instellen voor een IP-subnetwerk van iemand anders en dit toegangsniveau vervolgens toepassen op de Beheerdersconsole.
  • Of de beheerder past een verouderd toegangsniveau toe op de Beheerdersconsole. Dit kan gebeuren als het toegangsniveau vereist dat een apparaat eigendom is van het bedrijf en de beheerder overschakelt van zo'n apparaat naar een persoonlijk apparaat.

Voorkomen dat u wordt buitengesloten

• Bekijk de toegangsniveaus die u wilt toepassen op de Beheerdersconsole goed. Zorg dat minstens één beheerder voldoet aan de toegangscriteria.
  • Maak indien nodig een nieuw toegangsniveau. U kunt zorgen dat aan de toegangsvereisten wordt voldaan door een toegangsniveau te maken waarvan u weet dat het voldoet aan de voorwaarden.
  • Bekijk de berichten die u krijgt als u toegangsniveaus toevoegt of bewerkt in de Beheerdersconsole. Zo kunt u bepalen wat u moet doen om te voorkomen dat u de toegang tot de Beheerdersconsole kwijtraakt.
  • Pas beleid toe op configuratiegroepen. Deze kunnen fungeren als container voor toegangsniveaus.

• U maakt een configuratiegroep en wijst toegangsniveaus toe voor apps.
    • Daarna voegt u gebruikersgroepen toe als leden van de configuratiegroep waarvoor het beleid dat de toegang tot de Beheerdersconsole intrekt, niet geldt.

Zie Contextbewuste toegang aanpassen met groepen voor meer informatie.

Zorgen dat u toegang heeft tot support als u geen toegang meer heeft

Controleer eerst of u, de aangewezen hoofdbeheerder of de beheerder die het contact voor support is, toegang heeft tot de Google Klantenserviceportal.

Volg indien nodig de stappen om gebruikers toegang te geven tot de Klantenserviceportal.

Gebruik voor extra beveiliging verificatie in 2 stappen voor beheerders die toegang hebben tot de Klantenserviceportal. Zie Uw bedrijf beveiligen met verificatie in 2 stappen voor meer informatie.

Werken met toegangsniveaus voor de Beheerdersconsole

Alles openen  |  Alles sluiten

Het systeem voorkomt dat een beheerder de toegang kwijtraakt als u deze taken uitvoert:

De toegangsniveaus toewijzen
  1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Beveiliging > Toegangs- en gegevenscontrole > Contextbewuste toegang.
  3. Zoek Beheerdersconsole in de lijst en klik op Toewijzen.
  4. Selecteer een of meer toegangsniveaus voor de Beheerdersconsole.
    De beheerder krijgt toegang tot de Beheerdersconsole als deze voldoet aan de voorwaarden die zijn opgegeven in:
    • Een van de toegangsniveaus die u selecteert: Dit is een logische OR van de toegangsniveaus in de lijst.
    • Meer dan één toegangsniveau: Maak een toegangsniveau dat meerdere toegangsniveaus bevat met een logische AND.
  5. Klik op Opslaan.
    Het systeem toont een voortgangsbalk terwijl wordt gecontroleerd of de voorwaarden er niet toe leiden dat beheerders de toegang kwijtraken. Hierbij geldt het volgende:
    • Als u voldoet aan de voorwaarden in minstens één van de geselecteerde toegangsniveaus: U heeft de toegang juist toegepast. Op de pagina 'Toegangsniveaus toewijzen' ziet u dat het toegangsniveau van toepassing is.
    • Als u niet voldoet aan de voorwaarden in minstens één van de geselecteerde toegangsniveaus: Het toegangsniveau wordt niet toegepast. Nadat u klikt op Opslaan en het systeem de toegang probeert te verifiëren, ziet u het volgende bericht: U kunt deze toegangsniveaus niet toewijzen, omdat u momenteel niet voldoet aan deze voorwaarden en u hierdoor de toegang tot de Beheerdersconsole zou kwijtraken.
Een toegangsniveau bewerken

Er gelden beperkingen voor het bewerken van toegangsniveaus die zijn toegewezen aan de Beheerdersconsole.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Beveiligingand thenToegang en gegevensbeheerand thenContextbewuste toegang.
  3. Klik op Toegangsniveaus.
  4. Klik op een bestaand toegangsniveau.
    Als u probeert een toegangsniveau te bewerken dat is toegewezen aan de Beheerdersconsole, kunt u de naam en de beschrijving bewerken, maar niet de voorwaarden. Als u dit wel probeert te doen, ziet u deze foutmelding: U kunt de voorwaarden van dit toegangsniveau niet bewerken omdat het momenteel is toegewezen aan de Beheerdersconsole. Wijzigingen kunnen ertoe leiden dat andere beheerders geen toegang meer hebben tot de Beheerdersconsole. Als u de voorwaarden wilt bewerken, moet u het toegangsniveau eerst intrekken van de Beheerdersconsole.
Een toegangsniveau verwijderen

U kunt toegangsniveaus alleen verwijderen als beheerders daardoor niet de toegang tot de Beheerdersconsole kwijtraken.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Beveiligingand thenToegang en gegevensbeheerand thenContextbewuste toegang.
  3. Klik op Toegangsniveaus.
  4. Klik op een bestaand toegangsniveau.
  5. Klik op Toegangsniveau verwijderen.
    U ziet dit bericht tijdens de validatie: Toegangsniveau verwijderen? Het is niet meer beschikbaar in de Beheerdersconsole (of Google Cloud of de Cloud SDK, indien van toepassing). Het wordt ook verwijderd voor alle apps waar het momenteel aan is toegewezen. Als u dit toegangsniveau verwijdert, raken andere beheerders mogelijk de toegang tot de Beheerdersconsole kwijt.
    • U kunt het toegangsniveau wel verwijderen: Klik hiervoor op Bevestigen.
    • U kunt het toegangsniveau niet verwijderen: Als u dit wel doet, raakt u de toegang tot de Beheerdersconsole kwijt. U ziet dit bericht na de validatie: Toegangsniveau kan niet worden verwijderd.

Als u beheerder bent, maar geen hoofdbeheerder, en u probeert toegangsniveaus te verwijderen, ziet u het volgende bericht: Alleen hoofdbeheerders kunnen toegangsniveaus verwijderen die zijn toegewezen aan de Beheerdersconsole. Vraag in dit geval de hoofdbeheerder of reseller om toegangsniveaus te verwijderen.

Groepsprioriteit wijzigen

Het systeem zorgt dat u de prioriteitsvolgorde van groepen niet kunt wijzigen als dit invloed heeft op de toegang tot de Beheerdersconsole. Als u de volgorde van groepen probeert te wijzigen op een manier die invloed heeft op de toegang tot de Beheerdersconsole, ziet u dit bericht: U kunt de volgorde van groepen niet wijzigen, anders raakt u de toegang tot de Beheerdersconsole kwijt.

Als u beheerder bent, maar geen hoofdbeheerder, en u probeert de volgorde van groepen te wijzigen, ziet u dit bericht: U moet meer beheerdersrechten hebben om de groepsvolgorde te wijzigen. Vraag in dit geval de hoofdbeheerder of reseller om de volgorde van groepen te wijzigen.

Contact opnemen met support als u geen toegang meer heeft

Als u helemaal geen toegang meer heeft, neemt u contact op met Google Support via de Klantenserviceportal.

Support verwijdert het beleid voor contextbewuste toegang in de Beheerdersconsole, zodat u weer toegang krijgt. Deze actie heeft geen invloed op het beleid voor contextbewuste toegang voor andere apps (zoals Gmail of Google Agenda).

Belangrijk: Pas het beleid opnieuw toe meteen nadat het door support is verwijderd.

Gerelateerde informatie