Problemen met SPF oplossen

Beschermen tegen spoofing en phishing en voorkomen dat berichten worden gemarkeerd als spam

Volg de stappen in dit artikel als u SPF heeft ingesteld, maar het volgende nog steeds geldt voor berichten vanuit uw domeinen:

• Ze komen niet door de SPF-verificatie.
  • Ze worden geweigerd door de ontvangstservers.
  • Ze worden in de map Spam van de ontvangers geplaatst.

Opmerking: Nadat u een SPF-record heeft toegevoegd, kan het 48 uur duren voordat de SPF-controle in werking treedt.

Algemene probleemoplossing voor SPF

U kunt veel problemen met SPF identificeren en oplossen door de stappen in dit gedeelte te volgen.

Controleren of SPF juist is ingesteld

Bekijk deze installatiestappen om te zien of de SPF-record juist is ingesteld:

1. Controleren of er een bestaande SPF-record is
  2. Een SPF-record maken
  3. De SPF-record toevoegen bij uw domeinprovider
  4. Controleren of uw domein maar één SPF-record heeft

Verifieer of uitgaande berichten door de SPF-verificatie komen

De resultaten van de SPF-verificatie staan in de kopteksten van e-mailberichten. Controleer of berichten vanuit uw domein door de SPF-verificatie komen.

Aanbevolen stappen:

• Kijk in de kopteksten van berichten die zijn verstuurd vanuit uw domein of berichten door de SPF-verificatie komen.
  • Klik in Gmail op Origineel weergeven voor een bericht. Bekijk vervolgens de SPF-status in het originele bericht. Bekijk meer informatie over hoe u berichtkopteksten bekijkt in Gmail.
  • Vul de berichtkopteksten in de tool Berichtkoptekst van de Google Admin Toolbox in en controleer de SPF-status.

Controleren of de SPF-record alle huidige e-mailafzenders bevat

Als uw SPF-record niet alle services of servers bevat die e-mails sturen namens uw domein, kunnen ontvangstservers berichten markeren als spam.

Aanbevolen stappen:

Doorsturen van berichten controleren

Zelfs als SPF juist is ingesteld voor uw domein, kan het zijn dat doorgestuurde berichten niet door de SPF-verificatie komen. Dit komt meestal door de manier waarop de doorstuurserver berichten doorstuurt.

Aanbevolen stappen:

• Bekijk de berichtgegevens met Zoeken in e-maillogboeken om te verifiëren of het bericht is doorgestuurd en om het adres van de oorspronkelijke ontvanger te bekijken. Als de persoon die het bericht markeert als spam niet de oorspronkelijke ontvanger is, is het bericht waarschijnlijk doorgestuurd.
  • Neem contact op met de partij die het bericht heeft doorgestuurd om te controleren of de manier waarop berichten worden doorgestuurd kan worden aangepast.
  • Gebruik de tools die worden beschreven in geavanceerde probleemoplossing om te controleren of er verdachte e-mailactiviteit is. Soms sturen spammers berichten door om domeinen of organisaties na te bootsen.

Verzendpraktijken van e-mails controleren

Als uw domein een geldige SPF-record heeft en berichten nog steeds worden gemarkeerd als spam, kan dit een andere oorzaak hebben dan de SPF-verificatie.

Aanbevolen stappen:

Geavanceerde probleemoplossing voor SPF

Als het probleem niet is opgelost nadat u de basisstappen voor probleemoplossing heeft doorlopen, probeert u deze geavanceerde stappen voor probleemoplossing.

Resultaten van de SPF-verificatie bekijken in berichtkopteksten

In de kopteksten van berichten die zijn verstuurd vanuit uw domein staat informatie over de SPF-verificatie. Volg de stappen in Een e-mail traceren aan de hand van de volledige kopteksten om de volledige kopteksten te bekijken van berichten die zijn verstuurd vanuit uw domein.

Zoek het gedeelte van de berichtkoptekst dat begint met Authentication-Results en kijk wat er staat naast de invoer spf. Voer de aanbevolen stappen hieronder uit, afhankelijk van wat hier staat.

Content in berichtkoptekst Mogelijke oorzaken Aanbevolen stappen
Er is geen invoer spf in het gedeelte Authentication-Results Het bericht heeft geen SPF-verificatie doorlopen. Uw SPF-record is mogelijk niet juist ingesteld. Verifieer of SPF juist is ingesteld.
De invoer spf bevat de tekst best guess record

Mogelijke oorzaken zijn:

• SPF is niet ingesteld voor uw domein.
  • SPF is niet juist ingesteld voor uw domein.
  • Er is een probleem met de DNS bij uw domeinprovider.
Het resultaat van de SPF is neutral, softfail of fail.

Het resultaat van de SPF is de tekst na spf=.

Mogelijke oorzaken zijn:

• Het bericht is afkomstig van een legitieme afzender, maar het IP-adres van die afzender staat niet in uw SPF-record.
  • Het bericht is met opzet verstuurd via een ongeverifieerd IP-adres.
  • Het bericht is afkomstig van een ongeautoriseerde afzender. In dit geval zijn de SPF-resultaten correct.
Het resultaat van de SPF-verificatie is temperror of permerror

Het resultaat van de SPF-verificatie is de tekst na spf=.

Mogelijke oorzaken zijn:

• Het bericht is afkomstig van een legitieme afzender, maar het IP-adres van die afzender staat niet in uw SPF-record.
  • Het bericht is met opzet verstuurd via een ongeverifieerd IP-adres.
  • Het bericht is afkomstig van een ongeautoriseerde afzender. In dit geval zijn de SPF-resultaten correct.

De DNS-lookups voor uw SPF-record controleren

SPF-records kunnen maximaal 10 lookups bevatten. Uw SPF TXT-record kan dus maar 10 verwijzingen naar andere domeinen bevatten. Deze mechanismen in een SPF-record genereren een lookup: a, mx, include, ptr.

Als uw TXT-record meer dan 10 lookups bevat, komen berichten van uw domein niet door de SPF-verificatie en kunnen ze worden gemarkeerd als spam.

Wat zijn DNS-lookups? Als een e-mailserver controleert of inkomende berichten voldoen aan uw SPF-record, moet de server mogelijk een lookup uitvoeren. Bij een lookup wordt het IP-adres van een domein gezocht. Als er in uw SPF-record domeinen staan die namens u e-mails mogen sturen, controleren de ontvangstservers het IP-adres van het geautoriseerde domein.

Aanbevolen stappen:

• Controleer hoeveel lookups uw SPF-record bevat met de tool Check MX in de Google Admin Toolbox.
  • Verwijder dubbele mechanismen en mechanismen die verwijzen naar hetzelfde domein.
  • Controleer ook of er geneste lookups zijn. Deze tellen mee voor de limiet van 10. Als uw SPF-record een domein bevat en dat domein andere domeinen in de SPF-record heeft staan, tellen deze domeinen mee voor uw SPF-recordlimiet.
  • Als u het mechanisme include gebruikt, kunnen geneste lookups zorgen dat uw SPF-record meer dan 10 lookups bevat.
  • Als u de mechanismen ip4 en ip6 gebruikt, moet u zorgen dat de SPF-record niet meer dan 255 tekens bevat.
  • Voeg alleen domeinen toe die actief namens u e-mails sturen.
  • Verwijder eventuele include-mechanismen voor derden die geen e-mails meer sturen namens uw domein.

Uitgebreide informatie bekijken met de rapportagetools van Google Workspace

Probeer deze rapportagetools van Google Workspace om uitgebreide informatie te bekijken over e-mailbezorging en -verificatie voor uw domein.

Tool Aanbevolen stappen

Zoeken in e-maillogboeken

Als u problemen met doorsturen wilt oplossen, kunt u het oorspronkelijke bestemmingsadres van inkomende en uitgaande berichten bekijken met Zoeken in e-maillogboeken. Met Zoeken in e-maillogboeken ziet u het bron-IP-adres van inkomende berichten. U kunt dan problemen met de SPF-verificatie oplossen. Met Zoeken in e-maillogboeken ziet u ook of berichten die zijn ontvangen door gebruikers in uw domein zijn gemarkeerd als spam.

Rapport Verificatie

Controleer welke berichten uit uw domein door de SPF-, DKIM- en DMARC-controles komen in het rapport Verificatie.

Postmaster Tools

Als u regelmatig grote hoeveelheden e-mails stuurt, kunt u informatie bekijken over berichten die zijn verstuurd door uw domein met Postmaster Tools. In deze tool vindt u informatie over bezorgfouten, spamrapporten en feedbackloops.

Tool voor beveiligingsonderzoek

Bekijk de verificatiestatus van inkomende berichten en kijk of er ongeverifieerde inkomende berichten zijn met de tool voor beveiligingsonderzoek.

BigQuery- en Gmail-rapporten

Bekijk de verificatiestatus van inkomende berichten, uitgebreide informatie over individuele berichten en bezorgstatistieken gedurende een bepaalde periode met BigQuery-rapporten over Gmail.