Vanliga frågor

Innehåll

Frågor om din integritet och annonser

Lyssnar Google på mina telefonsamtal eller läser min e-post?

Nej. Vi respekterar att dina konversationer är privata och personliga. Det du säger på telefon har ingen koppling till vilka annonser du ser från Google. Din e-post är privat och personlig. Du ser inte annonser baserat på vad du skriver i e-postmeddelanden eller lagrar i tjänster som Google Drive.

Säljer Google mina personliga uppgifter eller lämnar ut dem till andra?

Vi varken säljer eller lämnar ut dina personliga uppgifter till annonsörer, utgivare (som webbplatser eller appar) eller andra företag. Du väljer alltid om du vill dela information med Google.

Annonsörer kan endast se samlad data om sina annonser för att ta reda på hur det går för dem. Den samlade data som annonsörerna ser ger dem inte åtkomst till personliga uppgifter om dig.

Hur tjänar då Google pengar?

Googles huvudsakliga intäktskälla är annonser – främst från annonser på våra egna webbplatser och i våra appar.

Annonsörer kan ange vilka typer av målgrupper de vill nå och sedan försöker Google visa deras annonser för personer i de grupperna. Var och en av Googles produkter och tjänster visar annonser på olika sätt för att hjälpa annonsörer att nå nya och befintliga kunder.

Ett exempel:

En annonsör som vill att deras annonser ska visas i Google Sök kan ange att de vill visa annonser för specifika målgrupper och baserat på specifika sökord som är relevanta för de termer människor använder när de söker.

Anta att du letar efter information om gitarrlektioner på Google Sök. Om en annonsör har angett på Google att de vill visa annonser baserat på sökordet ”gitarrer” kan det hända att du ser en annons från den annonsören. Om du klickar på någon av dessa annonser betalar annonsören Google. Om du ser annonsen och inte klickar på den debiteras annonsören ingenting och Google tjänar inga pengar.

Google tjänar även pengar genom att hjälpa andra webbplatser att tjäna pengar på annonser. Dessa andra webbplatser och appar använder vår annonsteknik för att visa annonser. När Google visar annonser på någon annans webbplats eller i någon annans app går merparten av pengarna som annonsörerna betalar till partnerwebbplatsen, och vi behåller en del av dem.

Läs mer om hur Google tjänar pengar

Hur härleder Google information om mig?

Du kan se vilka kategorier du för närvarande ser annonser om på fliken Hanteraintegritet  i Mitt annonscenter. När ett företag placerar en annons väljer det ofta vilka kategorier av personer det vill visa sina annonser för. Takläggare kan till exempel välja att visa sina annonser för husägare snarare än för hyresgäster.

Din aktivitet på Googles webbplatser och i Googles appar används för att härleda de kategorier som är mest relevanta för dig. Sedan ser du annonser som är avsedda för personer i den kategorin. Det händer ibland att våra uppskattningar är felaktiga. Då kan du uppdatera eller inaktivera vilka som helst av kategorierna.

Ett exempel:
Anta att du använder Google Sök för att leta efter blöjor för småbarn. Utifrån detta kan Google härleda att du är intresserad av andra produkter avsedda för personer i kategorin Småbarnsföräldrar.
Vad händer om min status skiljer sig från alternativen i en kategori?
Vi visar bara kategorier som används för anpassade annonser. Därför kan det hända att du inte ser så många alternativ för vissa kategorier. Ibland kanske du vill se annonser från en annan kategori än vad vi har beräknat.

Aktivera eller inaktivera en annonskategori

När du inaktiverar en kategori raderas din information för den kategorin och den används inte för att visa annonser.

Så här aktiverar eller inaktiverar du en annonskategori:

1. Gå till Mitt annonscenter.
  2. Välj Hantera integritet .
  3. Välj kategorin som du vill aktivera eller inaktivera under Kategorier som används för att visa annonser.
  4. Aktivera eller inaktivera denna kategori.

Om du inaktiverar anpassade annonser raderas all kategoriinformation och den används inte för att anpassa annonser.

Gå till Mitt annonscenter

Uppdatera en kategori

När du uppdaterar en kategori sparas ändringarna i Mina annonser. Inom några dagar kan du se annonser som är avsedda för personer i motsvarande kategori.

Så här uppdaterar du en kategori:

1. Gå till Mitt annonscenter.
  2. Välj Hantera integritet .
  3. Välj den kategori du vill granska eller ändra under Kategorier som används för att visa annonser.
  4. Välj det alternativ som motsvarar dina intressen.

Om du inaktiverar anpassade annonser raderas all kategoriinformation och den används inte för att anpassa annonser.

Gå till Mitt annonscenter

Frågor om din aktivitet på Google och annonser

Hur använder Google min sparade aktivitet?

Din sparade aktivitet på Google används för två ändamål: anpassade produktupplevelser och anpassade annonser. Du kan välja om din aktivitet ska användas för något av dessa och om den ska sparas i ditt Google-konto.

Med anpassade produktupplevelser används din aktivitet för att ge dig bättre rekommendationer på Maps och Sök och i andra tjänster från Google.

Exempel:
Om du söker efter chokladtårta och sedan gör en ny sökning efter ”hur bakar man” är det mer troligt att Google gissar att du söker efter ”hur bakar man chokladtårta”.

Läs mer om din webb- och appaktivitet.

Med anpassade annonser används din aktivitet för att visa mer relevanta och intressanta annonser i Googles tjänster, som Sök och YouTube.

Ett exempel:
Om du nyligen sökte efter information om hur du man bakar chokladtårta kanske du ser en annons om baktillbehör på YouTube.

Läs mer om hur du styr vilken information Google använder för att visa dig anpassade annonser.

Vilken är skillnaden mellan att spara min aktivitet och att använda den för annonser?

När du sparar din aktivitet på Google i ditt Google-konto kan den användas för att skapa bättre anpassade rekommendationer, till exempel bättre rekommendationer om YouTube-videor. Du kan styra om aktiviteten ska sparas i ditt Google-konto under Min aktivitet.

Aktiviteten kan även användas för att visa dig mer relevanta och intressanta annonser i Googles tjänster. Du kan styra om din aktivitet ska användas för annonser i Mitt annonscenter.

Läs mer om hur du hittar och styr din webb- och appaktivitet.

Läs mer om hur du styr vilken information Google använder för att visa dig anpassade annonser.

Hur hittar och styr jag min webb- och appaktivitet?

Du kan hitta och styra din webb- och appaktivitet genom att besöka Min aktivitet.

Läs mer om hur du hittar och styr din webb- och appaktivitet.

Hur hittar och styr jag min YouTube-historik?

Du kan hitta och styra din sökhistorik på YouTube genom att besöka Min aktivitet.

Läs mer om din YouTube-historik.

Hur hittar och styr jag min platshistorik?

Du kan hitta och styra din platshistorik under Min aktivitet.

Läs mer om hur du hanterar din platshistorik.

Hur använder Google information om var jag har varit för att anpassa annonser?

När du använder Googles tjänster gör Google en ungefärlig uppskattning av var sökningen sker och sparar denna information tillsammans med din webb- och appaktivitet. Vi använder dessa områden där du har använt Google för att visa annonser som är mer relevanta för dig. Du kan aktivera eller inaktivera dessa områden för anpassade annonser när som helst.

Exempel:

• Om du söker efter kaffe och har aktiverat ”Områden där du har använt Google” kanske du ser en annons om ett lokalt kafé.
  • Om du söker efter kaffe och ”Områden där du har använt Google” är inaktiverat kanske du ser en annons om ett kafé i en annan stad.

Så här aktiverar eller inaktiverar du Områden där du har använt Google:

1. Gå till Mitt annonscenter.
  2. Välj Hantera integritet .
  3. Välj Områden där du har använt Google under Aktivitet som används för att anpassa annonser.
  4. Aktivera eller inaktivera Använd områden för att anpassa annonser.
  5. Bekräfta ditt val.

Gå till Mitt annonscenter

Den här inställningen påverkar vilka annonser du ser på alla webbplatser och appar från Google.

När du inaktiverar Områden där du har använt Google används de inte för att anpassa vilka annonser som visas. Däremot kanske områdena fortfarande sparas i ditt Google-konto och du kan fortfarande få anpassade rekommendationer i Googles tjänster.

Frågor om att anpassa vilka annonser som visas

Varför ser jag en annons trots att jag har blockerat eller rapporterat den?

Annonsblockeringen fungerar inte perfekt och ibland missar vi att blockera en annons åt dig. Du kan se en annons även om du har blockerat eller rapporterat den av följande orsaker:

• Google är inte de enda som visar annonser på webben. Om du besöker en webbplats eller använder en app som inte tillhör Google kan ett annat annonsteknikföretag visa annonsen.
  • Annonsörer använder många olika annonsformat och annonstyper för samma produkter och du kanske ser en annons som liknar den du blockerade.
När du rapporterar en annons blockeras den inte. Läs mer om hur du blockerar en annons.

Läs mer om hur du rapporterar en annons

Varför visas fortfarande annonser som är relaterade till en kategori som jag har inaktiverat?

När du inaktiverar en kategori raderas din information om kategorin och den används inte för att visa anpassade annonser i Googles tjänster, som Sök och YouTube.

Om du besöker en webbplats eller använder en app som inte tillhör Google kan ett annat annonsteknikföretag visa annonsen.

Om du använder en webbplats eller app från Google kan du se en annons relaterad till en kategori som du har inaktiverat på grund av andra inställningar som du har gjort i Mitt annonscenter. Annonsen kan även vara innehållsbaserad. Innehållsbaserade annonser utgår från faktorer som tid på dygnet, ämnet på webbplatsen du besöker, din ungefärliga aktuella plats och din nuvarande sökning.

Varför kan jag inte blockera känsliga ämnen helt?

Vi gör vårt bästa för att inte visa annonser inom de ämnen du begränsar. I vissa fall kan du fortfarande se en annons som innehåller bilder relaterade till det ämne du har begränsat. Till exempel kanske du ser en annons från ett flygbolag där någon håller i ett glas champagne. Detta är inte en alkoholannons, även om annonsen visar alkohol.

I andra fall kan du fortfarande se en annons om ett ämne du har begränsat om du söker efter information om ämnet eller tittar på en video som är relaterad till det.

Varför kan jag inte begränsa fler känsliga ämnen?
För närvarande kan du begränsa annonser om alkohol, dejting, hasardspel, föräldraskap och graviditet samt viktminskning. Dessa har valts ut baserat på omfattande användarundersökningar av vilka ämnen som människor anser vara känsligast. Vi fortsätter med våra undersökningar och kan komma att begränsa fler ämnen i framtiden.
Påverkar valen jag gör i Mitt annonscenter vilka annonser jag ser på andra webbplatser?

De val du gör i Mitt annonscenter, till exempel de ämne du väljer att se fler eller färre annonser om och vilken information som används för att visa annonser, påverkar vilka annonser som visas i Googles tjänster, som Sök och YouTube. När du aktiverar eller inaktiverar anpassade annonser i Mitt annonscenter påverkar det om annonser anpassas i Googles tjänster eller på webbplatser som samarbetar med Google för att visa annonser.

Alla webbplatser samarbetar inte med Google för att visa annonser. Att du aktiverar eller inaktiverar anpassade annonser i Mitt annonscenter påverkar inte vilka typer av annonser du ser från andra annonsteknikföretag eller vilka annonserna du ser på webbplatser som har sina egna annonsplattformar.