Vanlige spørsmål

I denne artikkelen

Spørsmål om personvern og annonser

Kan Google lese e-postene eller lytte til telefonsamtalene mine?

Nei. Samtaler er private og personlige, og det respekterer vi selvfølgelig. Det du sier i telefonsamtaler, har ingenting å si for hvilke annonser Google viser deg. Også e-poster er private og personlige. Annonsene du får se, er aldri basert på det du skriver i e-poster, eller det du lagrer i tjenester som Google Disk.

Selger eller deler Google personopplysningene mine?

Vi verken selger eller deler personopplysninger med annonsører, publisister (f.eks. apper og nettsteder) eller andre bedrifter. Du velger selv om du vil dele informasjon med Google.

Annonsørene får bare se samlede data om annonsene sine, slik at de skal få et bilde av annonseresultatene de oppnår. De samlede dataene annonsørene kan se, inneholder ikke personopplysninger.

Hvordan tjener Google penger?

Googles viktigste inntektskilde er annonser – hovedsakelig annonser i apper og på nettsteder vi selv eier.

Annonsører kan fortelle Google hvilke målgrupper de vil nå ut til, og Google prøver deretter å vise annonsørens annonser til folk i disse gruppene. Googles produkter og tjenester viser annonser på ulike måter for å hjelpe annonsører å nå ut til nye og eksisterende kunder.

Eksempel:

Hvis en annonsør vil vise annonsene sine på Google Søk, kan hen fortelle Google at annonsene skal vises til bestemte målgrupper og basert på spesifikke søkeord som er relevante for termene folk søker etter.

Tenk deg at du ser etter informasjon om gitartimer, og at du bruker Google Søk. Hvis en annonsør har informert Google om at hen vil vise annonser basert på søkeordet «gitarer», ser du kanskje en annonse fra denne annonsøren. Hvis du klikker på en av disse annonsene, betaler annonsøren Google. Hvis du ser annonsen, men ikke klikker på den, betaler ikke annonsøren noe, og Google tjener ikke noe.

Google tjener også penger på å hjelpe andre apper og nettsteder med å tjene penger på annonsering. Disse andre appene og nettstedene bruker annonseteknologien vår til å vise annonser. Når Google viser annonser i en app eller på et nettsted fra en tredjepart, går størstedelen av pengene annonsøren må ut med, til den aktuelle partneren, mens vi beholder en andel.

Finn ut mer om hvordan Google tjener penger

Hvordan gjetter Google ting om meg?

Du kan se hvilke annonsekategorier du får, på fanen Administrer personvern  i Mitt annonsesenter. Når en bedrift legger ut annonser, velger den ofte hvilke kategorier av folk den vil vise annonsene til. Taktekkere foretrekker nok for eksempel å vise annonser til huseiere fremfor leietakere.

Aktiviteten din i apper og på nettsteder fra Google brukes til å utlede hvilke kategorier som er mest relevante for deg, og du ser annonser som passer for folk i disse kategoriene. Noen ganger treffer vi ikke med beregningene våre, og du kan oppdatere eller slå av hvilke som helst av kategoriene.

Eksempel:
Tenk deg at du bruker Google Søk til å se etter bleier til småbarn. Basert på dette antar Google kanskje at du er interessert i andre produkter i kategorien «Småbarnsforeldre».
Hva om statusen min ikke dekkes av alternativene innenfor en kategori?
Vi viser bare kategorier som brukes for personlig tilpassede annonser. Derfor ser du kanskje få alternativer for visse kategorier. Du kan også oppleve at annonsekategoriene vi har utledet, ikke samsvarer med dem du ønsker å se.

Slå annonsekategorier av eller på

Når du deaktiverer en kategori, slettes informasjonen knyttet til den aktuelle kategorien fra kontoen din, og du blir ikke vist annonser i denne kategorien.

Slik kan du aktivere eller deaktivere kategorier for annonser:

1. Gå til Mitt annonsesenter.
  2. Velg Administrer personvern .
  3. Under «Kategorier som brukes til å vise deg annonser» velger du kategorien du vil aktivere eller deaktivere.
  4. Slå kategorien av eller på.

Hvis du deaktiverer personlig tilpassede annonser, slettes all informasjonen din om kategorier og brukes ikke til å vise personlig tilpassede annonser.

Gå til Mitt annonsesenter

Oppdater kategorier

Når du oppdaterer en kategori, lagres endringene i Mine annonser. I løpet av noen dager begynner du kanskje å se annonser rettet mot folk i den aktuelle kategorien.

Slik oppdaterer du kategorier:

1. Gå til Mitt annonsesenter.
  2. Velg Administrer personvern .
  3. Under Kategorier som brukes til å vise deg annonser velger du kategorien du ønsker å kontrollere eller oppdatere.
  4. Velg alternativet som samsvarer med interessene dine.

Hvis du deaktiverer personlig tilpassede annonser, slettes all informasjonen din om kategorier og brukes ikke til å vise personlig tilpassede annonser.

Gå til Mitt annonsesenter

Spørsmål om aktivitet på Google og i annonser

Hvordan bruker Google den lagrede aktiviteten min?

Google bruker disse opplysningene til to ting: personlig tilpassede produktopplevelser og personlig tilpassede annonser. Du bestemmer selv om aktiviteten din skal brukes til noe av dette, og om den skal lagres i Google-kontoen.

I personlig tilpassede produktopplevelser brukes aktiviteten til å gi deg bedre anbefalinger i Maps, Søk og andre Google-tjenester.

Eksempel:
Hvis du søker etter «sjokoladekake» og så søker etter «oppskrift», kan Google anta at du søker etter «oppskrift på sjokoladekake».

Finn ut mer om nett- og appaktivitet.

I personlig tilpassede annonser blir aktiviteten din brukt til å vise deg mer relevante og interessante annonser i Google-tjenester som Søk og YouTube.

Eksempel:
Hvis du nylig har søkt etter oppskrifter på sjokoladekaker, ser du kanskje en annonse om bakeutstyr på YouTube.

Finn ut mer om hvordan du kontrollerer informasjonen Google bruker for å vise deg personlig tilpassede annonser.

Hva er forskjellen mellom å lagre aktiviteten min og bruke den til annonser?

Hvis du lagrer aktiviteten din på Google i Google-kontoen din, kan den brukes til å gi deg bedre personlig tilpassede anbefalinger, for eksempel bedre YouTube-videoanbefalinger. Du kan kontrollere om aktiviteten din lagres i Google-kontoen, i Min aktivitet.

Denne aktiviteten kan også brukes til å vise deg mer relevante og interessante annonser i Google-tjenester. I Mitt annonsesenter kan du kontrollere om aktiviteten din brukes til annonser.

Se hvordan du finner og kontrollerer nett- og appaktiviteten din.

Finn ut mer om hvordan du kontrollerer informasjonen Google bruker for å vise deg personlig tilpassede annonser.

Hvordan kan jeg finne og kontrollere nett- og appaktiviteten min?

Du kan finne og kontrollere nett- og appaktiviteten din ved å gå til Min aktivitet.

Se hvordan du finner og kontrollerer nett- og appaktiviteten din.

Hvordan finner og administrerer jeg YouTube-loggen?

Du kan finne og kontrollere YouTube-søkeloggen ved å gå til Min aktivitet.

Finn ut mer om YouTube-loggen din.

Hvordan finner og administrerer jeg posisjonsloggen?

Du kan finne og kontrollere posisjonsloggen din ved å gå til Min aktivitet.

Finn ut hvordan du administrerer posisjonsloggen.

Hvordan bruker Google informasjon om hvor jeg har vært, til å tilpasse annonser?

Når du bruker Google-tjenester, utleder Google det generelle området der du befinner deg, og lagrer denne informasjonen i nett- og appaktiviteten din. Med informasjonen om områdene der du har brukt Google, kan vi vise deg mer relevante annonser. Du kan når som helst aktivere eller deaktivere disse områdene for personlig tilpassede annonser.

Eksempel:

• Hvis «Områder der du har brukt Google», er aktivert, og du søker etter kaffe, ser du kanskje en annonse for en lokal kafé.
  • Hvis «Områder der du har brukt Google» er deaktivert, og du søker etter kaffe, kan du få presentert en annonse for en kafé i en annen by.

Slik kan du kontrollere om områdene der du har brukt Google, kan brukes i annonseringen:

1. Gå til Mitt annonsesenter.
  2. Velg Administrer personvern .
  3. Under «Aktivitet for tilpasning av annonser» velger du Områder der du har brukt Google.
  4. Aktiver eller deaktiver Bruk områder for tilpasning av annonser.
  5. Bekreft valget.

Gå til Mitt annonsesenter

Denne innstillingen har innvirkning på annonsene du ser på alle Google-nettsteder og i alle Google-apper.

Hvis du deaktiverer «Områder der du har brukt Google» for annonsene, brukes ikke denne informasjonen til å vise deg personlig tilpassede annonser. Informasjon om områdene der du har brukt Google, kan fortsatt lagres i Google-kontoen din, og du kan fortsatt få personlig tilpassede anbefalinger i Google-tjenester.

Spørsmål om tilpasning av annonsene du ser

Hvorfor ser jeg fortsatt en annonse jeg har blokkert og rapportert?

Annonseblokkeringen er ikke feilfri, og noen ganger kan blokkerte annonser slippe gjennom. Mulige årsaker til at du ser annonser du har blokkert og rapportert:

• Google viser ikke alle annonsene på nettet. Hvis du bruker en app eller et nettsted som ikke tilhører Google, kan det hende at en annen annonsebedrift viser deg denne annonsen.
  • Annonsører kan vise de samme produktene i en rekke annonser med ulike stiler og formater, og du ser kanskje en annonse som ligner på den du blokkerte.
Annonser som rapporteres, blokkeres ikke automatisk. Finn ut hvordan du blokkerer annonser.

Finn ut hvordan du rapporterer annonser

Hvorfor ser jeg fortsatt annonser knyttet til en kategori jeg har slått av?

Når du slår av en kategori, slettes informasjonen din om denne kategorien, og kategorien blir ikke lenger brukt for å vise deg personlig tilpassede annonser i Google-tjenester som Søk og YouTube.

Hvis du bruker en app eller et nettsted som ikke tilhører Google, kan det hende at en annen annonsebedrift viser deg denne annonsen.

Hvis du bruker en Google-app eller et Google-nettsted, kan du se en annonse som virker å være relatert til en kategori du har slått av. Dette kan skyldes andre innstillinger du har angitt i Mitt annonsesenter, eller fordi annonsen er kontekstbasert. Kontekstbaserte annonser er basert på faktorer som tiden på dagen, emnet på nettstedet du besøker, den omtrentlige posisjonen din eller ting du søker etter.

Hvorfor kan jeg ikke blokkere hele sensitive emner?

Vi gjør det vi kan for at du skal slippe å se annonser om emnene du begrenser, men i enkelte tilfeller kan du se annonser med bilder relatert til det aktuelle emnet. Du kan for eksempel se en annonse for et flyselskap der noen drikker et glass champagne. Selv om annonsen inneholder alkohol, er ikke dette en alkoholannonse.

I andre tilfeller kan det hende at du ser en annonse om et emne du har begrenset, hvis du søker etter informasjon eller ser på en video om dette emnet.

Hvorfor kan jeg ikke begrense flere sensitive emner?
Per nå kan du begrense antallet annonser om dating, alkohol, vekttap, gambling, graviditet og barneoppdragelse. Disse er valgt ut basert på omfattende brukerundersøkelser om hvilke emner folk synes er mest sensitive. Vi fortsetter disse undersøkelsene og kan ta med flere emner i tiden fremover.
Påvirker valgene jeg tar i Mitt annonsesenter, annonsene jeg ser på andre nettsteder?

Valgene i Mitt annonsesenter, for eksempel hvilke emner du velger å se mer eller mindre av, og hvilken informasjon som brukes for å vise deg annonser, påvirker annonsene du ser i Google-tjenester som Søk og YouTube. Når du slår på eller av personlig tilpassede annonser i Mitt annonsesenter, påvirker dette hvorvidt annonsene er personlig tilpasset i Google-tjenester eller på nettsteder som samarbeider med Google om å vise annonser.

Ikke alle nettsteder samarbeider med Google om å vise annonser. Når du slår på eller av personlig tilpassede annonser i Mitt annonsesenter, har dette ingen innvirkning på hvilke typer annonser andre bedrifter innen annonseteknologi viser deg, eller annonsene du ser på nettsteder som har sine egne annonseplattformer.