Usein kysyttyä

Sisällys:

Yksityisyytesi ja mainokset

Kuunteleeko Google puhelujani tai lukeeko se sähköpostejani?

Ei. Käymäsi keskustelut ovat henkilökohtaisia ja yksityisiä. Puhelimessa sanomillasi asioilla ei ole mitään tekemistä Googlessa näkemiesi mainosten kanssa. Myös sähköpostisi ovat henkilökohtaisia ja yksityisiä. Sinulle ei kohdisteta mainoksia sen perusteella, mitä kirjoitat sähköposteihin tai mitä tallennat esimerkiksi Google Driveen.

Myykö tai jakaako Google henkilökohtaisia tietojani?

Henkilökohtaisia tietojasi ei myydä eikä jaeta mainostajille, julkaisijoille (esim. verkkosivustoille ja sovelluksille) tai muille yrityksille. Päätät aina itse, jaatko tietoja Googlelle.

Mainostajat näkevät mainoksiaan koskevaa dataa vain koostemuodossa, jotta he saavat käsityksen mainonnan toimivuudesta. Koostedatasta ei käy ilmi mitään henkilökohtaisia tietoja.

Miten Google sitten ansaitsee rahaa?

Googlen päätulonlähde on mainonta ja lähinnä sivustoillamme ja sovelluksissamme näkyvät mainokset.

Mainostajat voivat kertoa Googlelle, minkä tyyppisiä yleisöjä he haluavat tavoittaa. Sitten Google pyrkii näyttämään mainoksia näihin ryhmiin kuuluville ihmisille. Googlen tuotteissa ja palveluissa näkyy mainoksia eri tavoin, jotta mainostajat voivat tavoittaa sekä uusia että nykyisiä asiakkaita.

Esimerkki

Jos mainostaja haluaa mainostensa näkyvän Google Haussa, hän voi valita, että ne näkyvät tietyille yleisöille ja tiettyjen, yleisiin hakutermeihin sopivien avainsanojen perusteella.

Oletetaan, että etsit tietoa kitaratunneista ja käytät Google Hakua. Jos mainostaja on ilmoittanut Googlelle haluavansa mainostensa näkyvän "kitarat"-avainsanan perusteella, saatat nähdä hänen mainoksensa. Jos klikkaat sitä, mainostaja maksaa Googlelle. Jos näet mainoksen etkä klikkaa sitä, mainostajalta ei veloiteta mitään eikä Google ansaitse rahaa.

Google ansaitsee rahaa myös auttamalla muita sivustoja tienaamaan mainonnalla. Nämä muut sivustot (ja sovellukset) käyttävät mainosten näyttämiseen Googlen mainosteknologiaa. Kun Google toimittaa mainoksia jonkun muun sivustolle tai sovellukseen, suurin osa mainostajien maksuista menee kumppanisivustolle tai ‑sovellukselle ja Googlelle jää vain osa.

Lue lisää siitä, miten Google ansaitsee rahaa.

Miten Google tekee minuun liittyviä arvauksia?

Voit tarkistaa, minkä kategorioiden mainoksia sinulle kohdistetaan tällä hetkellä, menemällä My Ad Centerin Muuta yksityisyysasetuksia ‑välilehdelle. Mainoksia luodessaan yritykset valitsevat usein, mihin kategorioihin kuuluvia ne haluavat tavoittaa. Esimerkiksi kattopalveluyritys voi valita mainostensa kohdeyleisöksi omistusasujat vuokra-asujien sijaan.

Sinulle sopivat kategoriat päätellään sen perusteella, mitä teet Googlen sivustoilla ja sovelluksissa. Kun kategoriat ovat tiedossa, näet niihin kuuluville tarkoitettuja mainoksia. Joskus arviot menevät pieleen, ja voitkin päivittää tai laittaa pois päältä minkä tahansa kategorian.

Esimerkki
Oletetaan, että etsit Google Hausta vaippoja taaperolle. Tämän perusteella Google voi arvioida, että olet kiinnostunut myös muista taaperoikäisten vanhemmille suunnatuista tuotteista.
Mitä, jos kiinnostuksen kohteeni eivät vastaa kategoriassa olevia vaihtoehtoja?
Näytämme vain sellaiset kategoriat, joita käytetään personoiduissa mainoksissa, joten tietyissä kategorioissa ei välttämättä näy paljon vaihtoehtoja. Joskus saatat haluta nähdä johonkin muuhun kuin arvioimaamme kategoriaan kuuluvia mainoksia.

Kategorian laittaminen päälle tai pois päältä

Kun laitat kategorian pois päältä, sitä koskevat tietosi poistetaan eikä kategoriaa käytetä enää näkemiesi mainosten personointiin.

Näin laitat kategorian päälle tai pois päältä:

1. Siirry My Ad Centeriin.
  2. Valitse Yksityisyys .
  3. Valitse "Kategoriat, joihin liittyviä mainoksia näet" ‑kohdasta haluamasi kategoria.
  4. Laita kategoria päälle tai pois päältä.

Jos laitat personoidut mainokset pois päältä, kaikki kategoriaa koskevat tietosi poistetaan eikä niitä enää käytetä mainosten personointiin.

Siirry My Ad Centeriin

Kategorian päivittäminen

Kun päivität kategorian, muutokset tallentuvat omiin mainoksiin ja saatat alkaa nähdä kategoriaan kuuluville ihmisille tarkoitettuja mainoksia muutaman päivän kuluessa.

Näin päivität kategorian:

1. Siirry My Ad Centeriin.
  2. Valitse Yksityisyys .
  3. Valitse Kategoriat, joihin liittyviä mainoksia näet ‑kohdasta kategoria, jonka haluat päivittää.
  4. Valitse kiinnostuksen kohteisiisi sopiva vaihtoehto.

Jos laitat personoidut mainokset pois päältä, kaikki kategoriaan liittyvät tietosi poistetaan eikä niitä käytetä enää mainosten personointiin.

Siirry My Ad Centeriin

Toimintasi Googlessa ja mainokset

Miten Google käyttää tallennettua toimintaani?

Tallennettua toimintaasi käytetään Googlessa kahteen eri tarkoitukseen: tuotekokemusten ja mainosten personointiin. Voit päättää, käytetäänkö toimintaa molempiin tarkoituksiin ja tallennetaanko se Google-tilillesi.

Tuotekokemusten personoinnissa toimintaasi käytetään siihen, että saat parempia suosituksia Mapsissa, Haussa ja muissa Googlen palveluissa.

Esimerkki
Jos teet ensin haun "suklaakakku" ja heti perään haun "ohje", Google pystyy ennustamaan todennäköisemmin, että haet suklaakakkuohjetta.

Lue lisää verkko- ja sovellustoiminnasta.

Mainosten personoinnissa toimintaasi käytetään siihen, että näet osuvampia ja kiinnostavampia mainoksia Googlen palveluissa (esim. Haussa ja YouTubessa).

Esimerkki
Jos olet hakenut äskettäin suklaakakkuohjetta, saatat nähdä YouTubessa leivontatarvikkeita koskevan mainoksen.

Lue lisää personointiin käytettävien tietojen valitsemisesta.

Miten oman toiminnan tallentaminen ja sen käyttö mainosten personointiin eroavat toisistaan?

Kun tallennat oman toimintasi Google-tilillesi, voit saada sen perusteella parempia suosituksia esimerkiksi YouTube-videoista. Oman toiminnan asetuksilla voit valita, tallennetaanko toiminta Google-tilillesi.

Toimintasi avulla sinulle voidaan myös kohdistaa osuvampia ja kiinnostavampia mainoksia Googlen palveluissa. Voit valita My Ad Centerissä, käytetäänkö toimintaasi mainosten personointiin.

Lue lisää verkko- ja sovellustoiminnan löytämisestä ja hallinnasta.

Lue lisää personointiin käytettävien tietojen valitsemisesta.

Missä voin katsella ja hallinnoida verkko- ja sovellustoimintaani?

Voit katsella ja hallinnoida verkko- ja sovellustoimintaasi Oma toiminta ‑sivulla.

Lue lisää verkko- ja sovellustoiminnan löytämisestä ja hallinnasta.

Missä voin katsella ja hallinnoida YouTube-historiaani?

Voit katsella ja hallinnoida YouTube-hakuhistoriaasi Oma toiminta ‑sivulla.

Lue lisää YouTube-historiasta.

Missä voin katsella ja hallinnoida sijaintihistoriaani?

Voit katsella ja hallinnoida sijaintihistoriaasi Oma toiminta ‑sivulla.

Lue lisää sijaintihistorian hallinnoinnista.

Miten Google käyttää käyntikohteitani koskevia tietoja mainosten personoinnissa?

Kun käytät jotakin Googlen palvelua, Google arvioi likimääräisen sijaintisi ja tallentaa kyseisen alueen verkko- ja sovellustoimintaasi. Alueita koskevien tietojesi avulla sinulle voidaan kohdistaa osuvampia mainoksia. Voit laittaa alueiden käytön personoidussa mainonnassa päälle tai pois päältä milloin tahansa.

Esimerkki:

• Jos "Alueet, joilla olet käyttänyt Googlea" on päällä ja teet haun "kahvi", saatat nähdä paikallisen kahvilan mainoksen.
  • Jos "Alueet, joilla olet käyttänyt Googlea" on poissa päältä ja teet haun "kahvi", saatat nähdä toisessa kaupungissa olevan kahvilan mainoksen.

Näin valitset, voidaanko alueita, joilla olet käyttänyt Googlea, käyttää mainosten personointiin:

1. Siirry My Ad Centeriin.
  2. Valitse Yksityisyys .
  3. Valitse "Mainosten personointiin vaikuttava toiminta" ‑kohdasta Alueet, joilla olet käyttänyt Googlea.
  4. Laita Käytä alueita mainosten personointiin päälle tai pois päältä.
  5. Vahvista valinta.

Siirry My Ad Centeriin

Asetus vaikuttaa kaikkiin Googlen sivustoilla ja sovelluksissa näkemiisi mainoksiin.

Jos laitat asetuksen pois päältä, alueita ei käytetä näkemiesi mainosten personointiin. Alueet voidaan silti tallentaa Google-tilillesi, ja voit edelleen saada personoituja suosituksia Googlen palveluissa.

Mainosten valitseminen

Miksi näen edelleen mainoksen, jonka olen estänyt tai josta olen tehnyt ilmoituksen?

Mainosten estämisessä on omat rajoitteensa. Saatat nähdä mainoksen, jonka olet estänyt tai josta olet tehnyt ilmoituksen, koska

• kaikki verkossa näkyvät mainokset eivät ole Googlen toimittamia. Jos sivusto tai sovellus on jonkun muun kuin Googlen, mainoksen toimittaja voi olla jokin toinen mainosteknologiayritys.
  • mainostajat käyttävät samoille tuotteille useita eri mainosmuotoja ja ‐tyylejä, joten saatat nähdä mainoksen, joka muistuttaa estämääsi mainosta.
Ilmoituksen tekeminen mainoksesta ei tarkoita mainoksen estämistä. Lue lisää mainoksen estämisestä.

Lue lisää siitä, miten voit tehdä mainoksesta ilmoituksen.

Miksi näen edelleen mainoksia, jotka liittyvät pois päältä laittamaani kategoriaan?

Kun laitat kategorian pois päältä, sitä koskevat tietosi poistetaan eikä kategoriaa käytetä enää näkemiesi mainosten personointiin Googlen palveluissa (esim. Haussa ja YouTubessa).

Jos sivusto tai sovellus on jonkun muun kuin Googlen, mainoksen toimittaja voi olla jokin toinen mainosteknologiayritys.

Jos sivusto tai sovellus on Googlen, saatat nähdä mainoksen, joka vaikuttaa liittyvän pois päältä laittamaasi kategoriaan. Tämä voi johtua My Ad Centerissä valitsemistasi muista asetuksista tai siitä, että kyseessä on kontekstiin liittyvä mainos. Tällaiset mainokset perustuvat esimerkiksi kellonaikaan, selaamasi sivuston aiheeseen, likimääräiseen sijaintiisi tai juuri tekemääsi hakuun.

Miksen voi estää arkaluontoisia aiheita kokonaan?

Teemme parhaamme, jotta et näkisi mainoksia rajoittamistasi aiheista. Joissakin tapauksissa saatat silti nähdä mainoksen, jossa on tällaiseen aiheeseen liittyviä kuvia. Esimerkki: Näet lentoyhtiön mainoksen, jossa joku pitelee samppanjalasia. Kyseessä ei ole alkoholimainos, vaikka siinä näkyykin alkoholia.

Saatat nähdä rajoittamaasi aiheeseen liittyvän mainoksen myös silloin, kun haet aiheesta tietoa tai katsot siihen liittyvän videon.

Miksen voi rajoittaa useampia arkaluontoisia aiheita?
Tällä hetkellä voit rajoittaa mainoksia, jotka liittyvät alkoholiin, deittailuun, rahapeleihin, vanhemmuuteen ja raskauteen sekä painonpudotukseen. Aiheet on valittu laajojen käyttäjätutkimusten perusteella, joissa ne on koettu kaikkein arkaluontoisimmiksi. Jatkamme tutkimuksia ja saatamme lisätä uusia aiheita tulevaisuudessa.
Vaikuttavatko My Ad Centerissä tekemäni valinnat muilla sivustoilla näkemiini mainoksiin?

My Ad Centerissä tekemäsi valinnat (esim. aiheet, joista haluat nähdä enemmän tai vähemmän mainoksia, ja mainosten personointiin käytetyt tiedot) vaikuttavat mainoksiin, joita näet Googlen palveluissa, esimerkiksi Haussa ja YouTubessa. Personoitujen mainosten laittaminen päälle tai pois päältä My Ad Centerissä vaikuttaa siihen, personoidaanko mainoksia Googlen palveluissa ja sivustoilla, jotka tekevät Googlen kanssa mainosyhteistyötä.

Kaikki sivustot eivät tee Googlen kanssa mainosyhteistyötä. Personoinnin laittaminen päälle tai pois päältä My Ad Centerissä ei vaikuta mainoksiin, jotka ovat muiden mainosteknologiayritysten toimittamia, eikä sellaisilla sivustoilla näkemiisi mainoksiin, joilla on omat mainosalustat.