Rechten voor je app declareren

Verzoeken voor rechten worden geëvalueerd tijdens het releaseproces nadat je je Android App Bundle hebt toegevoegd. Als je app het gebruik van riskante of gevoelige rechten (zoals Sms of Gesprekkenlijst) aanvraagt, moet je misschien het Declaratieformulier voor rechten invullen en goedkeuring krijgen van Google Play.

Over het proces

Je krijgt het Declaratieformulier voor rechten te zien tijdens het releaseproces als de app een app-bundel bevat die rechten aanvraagt waarvoor geen declaratie voor rechten is afgegeven aan Google Play.

Als je een actieve app-bundel hebt waarvoor een Declaratie voor rechten vereist is (waaronder releases in de open, gesloten of interne testtracks), zie je in het linkermenu een melding onder App-content. Totdat je deze melding afhandelt, kun je geen wijzigingen in je app publiceren, waaronder wijzigingen in de aanwezigheid in de Google Play Store (bijvoorbeeld winkelvermelding, prijzen en distributie). Maak hiervoor een release die een Declaratie voor rechten bevat of waaruit de rechten zijn verwijderd.

Je kunt overwegen open, gesloten of interne testtracks die momenteel niet worden gebruikt, te deactiveren als ze niet aan dit beleid voldoen.

Als je apps publiceert met de Google Play Developer Publishing API, bekijk je deze speciale instructies.

Het Declaratieformulier voor rechten invullen

Stap 1: Evalueer de aangevraagde rechten

Indien van toepassing vind je een geschiedenis van eerder gedeclareerde rechten en onlangs aangevraagde rechten in een uitvouwbare lijst in het gedeelte 'Declaratieformulier voor rechten' op de pagina App-content.

• Rechten met een vinkje zijn in eerdere releases gedeclareerd.

• Rechten met een melding zijn onlangs toegevoegd. Deze verzoeken voor rechten worden opgenomen in je declaratieformulier voor beoordeling door het Google Play-team en worden geëvalueerd aan de hand van de gepubliceerde richtlijnen.
Als je aangevraagde rechten ziet in de lijst met onlangs aangevraagde rechten die je niet wilde opnemen in je Declaratieformulier voor rechten, verwijder je die app-bundel of APK en upload je een nieuwe app-bundel met de juiste aangevraagde rechten voordat je doorgaat.

Stap 2: Geef de kernfunctionaliteit van je app op

Je moet de kernfunctionaliteit van je app opgeven in de lijst met ondersteunde toepassingen. Vink alle selectievakjes aan die van toepassing zijn op de kernfunctionaliteit van je app.

Stap 3: Bied instructies voor app-beoordeling

Nadat je je Declaratieformulier voor rechten hebt ingediend, beoordeelt het Google Play-team de kernfunctionaliteit van je app om er zeker van te zijn dat de aangevraagde rechten nodig zijn voor een ondersteunde toepassing.
Als er specifieke instructies vereist zijn om deze kernfunctionaliteit aan te tonen, kun je die instructies in dit gedeelte opnemen.

Stap 4: Verstrek een videodemonstratie van je app

Je moet een videodemonstratie verstrekken zodat het Google Play-beoordelingsteam de kernfunctionaliteit van je app makkelijk kan evalueren.

Ondersteunde video-indelingen: YouTube-link (bij voorkeur), cloudopslaglink naar een mp4 of andere veelgebruikte videobestandsindeling.

Stap 5: Verstrek instructies voor toegang tot beperkte app-content

Als de kernfunctionaliteit van je app is beperkt tot ingelogde gebruikers, moet je instructies verstrekken voor toegang tot die beperkte content. Het Google Play-beoordelingsteam gebruikt deze instructies om de beperkte functionaliteit te evalueren.

Als inloggen is vereist voor je app, selecteer je Alle of sommige functies zijn beperkt en vermeld je een geldige testgebruikersnaam of een geldig testtelefoonnummer, een wachtwoord en eventuele andere instructies die nodig zijn voor toegang tot de beperkte app-content.

Geef alleen accountgegevens op die specifiek voor tests worden gebruikt. Geef geen gegevens voor een productiegebruiker op.
Anders selecteer je Alle functies zijn beschikbaar zonder speciale toegang om door te gaan zonder testgegevens te verstrekken.

Stap 6: (alleen voor multi-APK's) Vraag een uitzondering voor oude APK's aan

Opmerking: Je ziet dit veld alleen als je een multi-APK-configuratie voor je releases gebruikt en een van de APK-varianten toestemming vraagt om gesprekslijst- of sms-gegevens te gebruiken.

Je kunt een uitzondering aanvragen in gevallen waarin je multi-APK-configuratie oude APK's gebruikt waarin je geen codewijzigingen meer kunt aanbrengen. Bekijk de vereisten voor deze uitzondering voordat je doorgaat. Raadpleeg de artikelen Gebruik van rechtengroepen van het type Sms of Gesprekslijst en Toegang vragen tot de locatie op de achtergrond voor meer informatie.

APK's die niet aan de vereisten voldoen, moeten worden gedeactiveerd zodat je voldoet aan het Beleid voor rechten.

Als je in aanmerking komt voor deze uitzondering, geef je de versiecodes (gescheiden door komma's) op in het veld met APK-uitzonderingen.

Stap 7: Bevestig je declaratie

Vink de betreffende selectievakjes aan om te bevestigen dat de details van je declaratie correct zijn en dat je akkoord gaat met de voorwaarden voor correct gebruik van de gedeclareerde rechten.

Je release voorbereiden en uitrollen

Zodra je alle vereiste stappen voor het Declaratieformulier voor rechten hebt uitgevoerd, voer je de resterende stappen uit om je app voor te bereiden op de beoordeling en de release voor te bereiden en uit te rollen.

Beoordelingsproces voor rechten

Nadat je het Declaratieformulier voor rechten hebt ingevuld en je release hebt geïmplementeerd, wordt je app uitgebreid beoordeeld door het Google Play-team. Het verwerken van je verzoek kan een paar weken duren. Gedurende deze tijd heeft je nieuwe app of app-update de status In afwachting van publicatie totdat je verzoek is beoordeeld. Je app wordt ook gecontroleerd op standaard naleving van het Programmabeleid voor ontwikkelaars van Google Play.

Als je de publicatie die in behandeling is, overschrijft met een nieuwe release, kunnen er extra vertragingen in het beoordelingsproces optreden. Als je dringend een app-update moet vrijgeven, moet je de riskante of gevoelige rechten uit je app-bundel verwijderen en een nieuwe release uitrollen. Deze nieuwe release wordt alleen beoordeeld op standaard naleving van het beleid en wordt binnen enkele uren gepubliceerd.

Als je app niet voldoet aan het Beleid voor rechten, stuurt het Google Play-team een e-mail met de resultaten van de beoordeling naar de accounteigenaar en het e-mailadres voor contact in je ontwikkelaarsaccount. Als je verzoek is goedgekeurd en je app voldoet aan het Programmabeleid voor ontwikkelaars, wordt je nieuwe app of update automatisch gepubliceerd op Google Play.

Speciale instructies voor gebruikers van de Google Play Developer Publishing API

Als je een release uitrolt met de Google Play Developer Publishing API en Google Play het gebruik van riskante of gevoelige rechten door je app-bundel nog niet eerder heeft goedgekeurd, krijg je een foutmelding.

Als je releases wilt blijven beheren met de Publishing API, moet je verzoeken voor riskante of gevoelige rechten uit je app verwijderen en een nieuwe release met de herziene app-bundel maken. Je kunt ook als volgt je release voorbereiden en uitrollen via de webinterface van Play Console:

1. Upload je app-bundel waarvoor riskante of gevoelige rechten zijn aangevraagd.

2. Vul het Declaratieformulier voor rechten in zoals hierboven beschreven.

3. Rond de implementatie van de release af via de webinterface van de Play Console.

Nadat je Declaratie voor rechten is goedgekeurd en er is vastgesteld dat je app voldoet aan het beleid, wordt je release gepubliceerd en kun je de Publishing API weer gebruiken om je releases te beheren. Als dit niet het geval is, laat het Google Play-team je weten dat je Declaratieverzoek voor rechten is geweigerd en krijg je eventuele aanvullende informatie.

Opmerking: Als je voor je app nieuwe rechten aanvraagt, moet je via de gebruikersinterface een herzien Declaratieformulier voor de nieuw aangevraagde rechten invullen.

Gerelateerde content

• Bekijk meer informatie over Play Console-rechten in de Play Academy.