Je instant-versie distribueren

Als je een app hebt ontworpen die een instant-versie ondersteunt, kun je de Play Console gebruiken om je app te distribueren onder gebruikers.

Vereisten

Als je voor het eerst een instant-versie maakt, moet je de Android App Bundle gebruiken om je app te ontwerpen. Als je een app-bundel met instant-functies gebruikt, hoef je maar één artefact te ontwerpen, ondertekenen en uploaden om zowel de geïnstalleerde versie als instant-versie van je app te ondersteunen.

Stap 1: Zet Instant-apps aan

Voeg eerst Google Play Instant toe als releasetype en zorg dat dit actief is.

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Geavanceerde instellingen (Release > Instellen > Geavanceerde instellingen).
  2. Selecteer het tabblad Releasetypen.
  3. Klik op + Releasetype toevoegen en selecteer Google Play Instant.

Nadat je deze stappen hebt uitgevoerd, zie je Google Play Instant als releasetype. Daarnaast zie je de status Actief en een groen vinkje.

Stap 2: Maak een release

Een release is een combinatie van een of meer build-artefacten die je voorbereidt om een app of app-update uit te rollen. Je kunt een instant-release maken voor de volgende tracks:

• Interne test: Interne testreleases zijn beschikbaar voor maximaal 100 testers die jij kiest.
  • Gesloten tests: Gesloten testreleases zijn beschikbaar voor een beperkt aantal testers die jij kiest. Deze testers kunnen een pre-releaseversie van je app testen en feedback sturen.
  • Productie: Productiereleases zijn beschikbaar voor alle Google Play-gebruikers in de door jou gekozen landen.

Belangrijk: Je moet het recht Apps vrijgeven aan testtrack hebben om een nieuwe release te maken. Targeting op land voor gesloten tracks wordt overgenomen van de instellingen in Productie en kan niet op een andere manier worden ingesteld.

Zo maak je een release voor je instant-versie:

1. Open de Play Console en ga naar de track waarvoor je je release wilt starten:
    • Gesloten test (Release > Testen > Gesloten test)
      • Opmerking: Selecteer Track beheren om een release te maken voor een bestaande gesloten testtrack. Als je een nieuwe track wilt maken, klik je op Track maken.
    • Interne test (Release > Testen > Interne test)
    • Productie (Release > Productie)
  2. Rechtsboven op de pagina staat een filter voor het releasetype, met Standaard geselecteerd als standaardoptie. Klik op de pijl-omlaag om de releasetypen te bekijken en selecteer Alleen instant-apps.
  3. De manier waarop je een instant-release maakt, varieert afhankelijk van de track waarvoor je die maakt:
    • Voor interne tests en productiereleases: Klik rechtsboven op de pagina op Nieuwe release maken.
    • Voor gesloten testreleases: Klik op Track beheren naast de Alfa-track en selecteer dan Nieuwe release maken.
      • Opmerking: Als Nieuwe release maken uitstaat, heb je misschien nog installatietaken openstaan die je moet afronden. Die worden vermeld op de pagina Dashboard.

Selecteer het betreffende gedeelte hieronder voor meer informatie over hoe je elk tracktype instelt. Ga naar Een open, gesloten of interne test opzetten voor meer informatie over testen in het algemeen.

Trackinformatie

Interne en gesloten tests

Testers toevoegen

Volg de instructies in ons testartikel om testerlijsten te maken en testers uit te nodigen je app te gebruiken, en om je instant-versie te distribueren naar de track voor interne tests of gesloten tests.

Houd rekening met het volgende voordat je de link van je app met testers deelt:

• Testerconfiguraties zijn van toepassing op de track voor de bijbehorende geïnstalleerde en instant-app. Als je bijvoorbeeld een lijst met testers toevoegt aan een gesloten testtrack voor je geïnstalleerde app, is dezelfde lijst van toepassing op de gesloten testtrack voor je instant-versie.
  • Testers kunnen maar één releasetrack voor instant-versie tegelijk testen. Dit betekent dat als een gebruiker de interne testrelease van je app uitprobeert en zich vervolgens aanmeldt voor het testen van de alfarelease, deze gebruiker automatisch wordt verwijderd uit de interne testrelease.
Productie

Als je een productierelease maakt, kun je de landen wijzigen waarin je instant-versie beschikbaar is. De geselecteerde landen komen standaard overeen met de landen waarin je de geïnstalleerde app aanbiedt.

Je kunt landen en regio's targeten die zijn geselecteerd voor je standaard-app in productie of pre-registratie. Als je de landendistributielijst van je app wilt wijzigen, selecteer je het tabblad Landen/regio's op de pagina Productie van de release voor de instant-app (Release > Productie).

Stap 3: Bereid de release van je instant-versie voor

1. Volg de instructies op het scherm om je bundel met instant-functies toe te voegen en geef de release een naam.
    • De releasenaam wordt alleen gebruikt in de Play Console en is niet zichtbaar voor gebruikers.
    • We vullen het veld automatisch in met de versienaam uit je manifest.
    • Je kunt je release makkelijker herkennen in de Play Console als je een releasenaam toevoegt die iets voor je betekent, zoals de buildversie (3.2.5-RC2) of een interne codenaam (Banaan).
  2. Selecteer Opslaan om wijzigingen op te slaan die je hebt aangebracht in je release.
  3. Selecteer Release controleren als je klaar bent met het voorbereiden van je release.

Stap 4: Check je release en rol deze uit

Vereiste: Voordat je je release kunt implementeren, moet je ervoor zorgen dat je de gedeelten voor winkelvermelding en contentclassificatie van je app hebt voltooid en de prijzen instelt.

Als je deze gedeelten hebt ingevuld voor de geïnstalleerde versie van je app, is deze informatie ook van toepassing op je instant-versie. Houd er rekening mee dat de beschikbaarheid van de instant-versie wordt gedefinieerd door het manifest van je instant-versie en niet door de apparaatuitsluitingen van je app.

Als je klaar bent om je instant-versie uit te rollen, volg je de instructies om je release te checken en uit te rollen.

Stap 5: Bekijk de details van de release

Nadat je een release hebt gemaakt, zie je de informatie voor de nieuwste app-release op de pagina Gesloten test, Interne test of Productie. Gebruik het filter releasetype (Standaard is standaard geselecteerd) om Alleen instant-apps te selecteren, je release te vinden en de volgende informatie te bekijken:

• Releaseoverzicht: Informatie over de release, waaronder de releasedatum en -tijd en de apparaatbeschikbaarheid.
  • App-bundels: Een lijst met actieve, behouden en gedeactiveerde app-bundels met instant-functies voor deze release.
  • Implementatiegeschiedenis: Een tijdlijn die tijdstempels laat zien voor wanneer je app-release is stopgezet of hervat.

Je kunt je instant-release ook vinden door ernaar te zoeken op de pagina Releaseoverzicht (Release > Releaseoverzicht).

Gebruikers doorverwijzen naar mobiel internet

Een percentage gebruikers

Als je de prestaties van je mobiele webversie en je instant-versie wilt vergelijken, kun je een percentage van het verkeer doorverwijzen naar mobiel internet. Dit wordt ook wel een mobiele holdback genoemd.

Zo stel je een mobiele holdback in:

1. Open de Play Console en selecteer een app.
  2. Ga naar de trackpagina voor de instant-release die je wilt aanpassen (Gesloten test, Interne test of Productie) of zoek ernaar op de pagina Releaseoverzicht (Release > Releaseoverzicht).
  3. Klik rechtsboven op de pagina op het filter releasetype (Standaard is standaard geselecteerd) en selecteer Alleen instant-apps.
  4. Selecteer het tabblad Mobiel internet.
  5. Geef naast 'Aantal gebruikers om naar mobiel internet om te leiden' het percentage gebruikers op dat je naar mobiel internet wilt omleiden. Als je bijvoorbeeld 0,95 opgeeft, wordt 95% van het verkeer dat in aanmerking komt voor de instant-versie, doorgestuurd naar mobiel internet. De resterende 5% wordt doorgestuurd naar je instant-versie.
  6. Sla de wijzigingen op.
Alle gebruikers

Als er een probleem optreedt met je instant-app en al je gebruikers (voor alle tracks) wilt doorsturen naar mobiel internet, ga je zo te werk:

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Geavanceerde instellingen (Release > Instellen > Geavanceerde instellingen).
  2. Scroll omlaag naar het gedeelte Google Play Instant en klik op Beheren.
  3. Vink het selectievakje Instant-app actief uit.
  4. Klik op Opslaan.

Een fout oplossen

Als je een foutmelding krijgt over gesplitste APK's, ga je naar de site voor Android-ontwikkelaars voor meer informatie.