Ontdekt worden via zoekopdrachten op Google Play

Met zoekopdrachten op Google Play kunnen gebruikers relevante en populaire apps vinden voor Android-apparaten. Zorg voor goed uitgewerkte en geoptimaliseerde apps en winkelvermeldingen, zodat je snel kunt worden ontdekt door gebruikers op Google Play.

Een complete winkelvermelding maken

Met de tekst in je winkelvermelding kunnen gebruikers je app ontdekken. Daarnaast is de tekst ook belangrijk om een aantrekkelijke winkelvermelding te maken. Gebruik de onderstaande tips bij het optimaliseren van de winkelvermelding voor je app op Google Play:

Titel

• De titel moet uniek en toegankelijk zijn. Vermijd veelgebruikte termen en benadruk waar het om draait bij je app.
  • Zorg dat de titel kort en krachtig is. Lange titels kunnen worden ingekort op sommige apparaten waarop je gebruikers browsen.
  • Vermijd algemene termen die subtiel verkeerd zijn gespeld, omdat gebruikers soms verkeerd gespelde zoektermen corrigeren.
  • Gebruik niet te veel emoji's of ASCII-tekens in je titel. Gebruikers van programma's zoals schermlezers of software voor spraakbediening krijgen problemen als er overmatig veel emoji's of ASCII-tekens worden gebruikt.

Beschrijving

• Richt je op gebruikers en wat ze kunnen bereiken met je app.
  • Bekijk de beschrijving van je app in de app zelf en de Google Play Store, zodat je zeker weet dat de belangrijkste tekst zichtbaar is in de bovenste helft van de webpagina waarvoor gebruikers niet omlaag hoeven te scrollen.
  • Gebruik de best practices voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) in je beschrijving, maar houd wel rekening met het Contentbeleid van Google Play over spam en inbreuk op intellectuele-eigendomsrechten (bijvoorbeeld zoekwoordspam, nabootsing van identiteit enzovoort).
  • Gebruik niet te veel emoji's of ASCII-tekens in je beschrijving. Gebruikers van programma's zoals schermlezers of software voor spraakbediening krijgen problemen als er overmatig veel emoji's of ASCII-tekens worden gebruikt.

Promotekst

• Beschrijf de functionaliteit die je app biedt in 1 regel.

Grafische en afbeeldingsbestanden

De iconen, afbeeldingen en screenshots zorgen ervoor dat je app meer opvalt in zoekresultaten, categorieën en lijsten met uitgelichte apps.

Niet alle grafische items zijn vereist voor je winkelvermelding, maar we raden je wel aan screenshots van hoge kwaliteit toe te voegen met voorbeelden van de app op de platforms die je ondersteunt (bijvoorbeeld telefoon, 7-inch tablet, 10-inch tablet).

Zorg dat elk screenshot een unieke alt-tekst heeft. Met alt-tekst kunnen gebruikers van een schermlezer makkelijker het doel van elke afbeelding in je post volgen. Gebruik dit als een mogelijkheid om met mensen te communiceren die je screenshots niet kunnen zien en geef ze in 1 of 2 zinnen inzicht in wat je app kan doen.

Diversificatie van je publiek

Je winkelvermelding laten vertalen

Via Google kun je winkelvermeldingen die je niet expliciet voor je app hebt gedefinieerd, automatisch laten vertalen door een computer. Houd er wel rekening mee dat het gebruik van een professionele vertaalservice voor je beschrijving kan leiden tot betere zoekresultaten en vindbaarheid bij wereldwijde gebruikers. Je kunt in de Play Console professionele tekstvertalingen kopen van een externe leverancier.

Aanvullende zoekfactoren

Zorgen voor een geweldige gebruikerservaring

De zoekfunctie op Google Play houdt rekening met de algehele functionaliteit van je app op basis van gedrag en reacties van gebruikers. Apps worden gerangschikt op basis van een combinatie van beoordelingen, reviews, downloads en andere factoren. De details van deze wegingen en waarden maken deel uit van Google's eigen zoekalgoritme. Je kunt wel het volgende doen om de zichtbaarheid van je app te verbeteren:

• Een blijvende en zinvolle gebruikerservaring realiseren.
  • Je app onderhouden en verbeteren via regelmatige updates.
  • Gebruikers aanmoedigen feedback achter te laten via beoordelingen en opmerkingen.
  • Een goede klantenservice bieden door berichten van je gebruikers te beantwoorden en problemen op te lossen.