Inschrijven voor het programma voor externe aanbiedingen

Vanaf 6 maart 2024 kunnen ontwikkelaars die voldoen aan de programmavereisten hieronder en artikel 9 van ons Betalingsbeleid zich aanmelden voor een nieuw programma voor externe aanbiedingen als ze gebruikers in de Europese Economische Ruimte (EER) willen leiden naar een locatie buiten de app, onder meer om aanbiedingen voor in-app digitale functies en services te promoten. Als je aan de slag wilt gaan, bekijk je de informatie hieronder en ga je naar onze integratiehandleiding voor ontwikkelaars.

Met het programma voor externe aanbiedingen kunnen ontwikkelaars van via Google Play gedistribueerde apps gebruikers in de Europese Economische Ruimte (EER) buiten de app leiden, onder meer om aanbiedingen voor in-app functies en services te promoten, in overeenstemming met het Betalingsbeleid van Google Play. Ontwikkelaars moeten voldoen aan de deelnamevereisten hieronder en hun inschrijving voor dit programma afronden voordat ze externe aanbiedingen kunnen promoten. Deelnemende ontwikkelaars zijn onderworpen aan ons Betalingsbeleid en de toepasselijke servicekosten hieronder, die onze investeringen in Play en Android ondersteunen, blijven van toepassing.

In aanmerking komen

Zo kom je in aanmerking voor dit programma:

• De ontwikkelaar moet zijn geregistreerd als bedrijf.

Vereisten

Ontwikkelaars die deelnemen aan dit programma, moeten aan de volgende vereisten voldoen:

• Beperk externe aanbiedingen tot gebruikers in de EER.
  • Externe aanbiedingen mogen gebruikers alleen naar de eigen digitale functies of services van de ontwikkelaar leiden.
  • Verstrek alle bestemmings-URL's via de Play Console.
  • Schrijf je in en krijg goedkeuring voor je app(s) in het programma voor externe aanbiedingen, zoals hieronder gedefinieerd.
  • Integreer met de API's voor externe aanbiedingen om gebruikers naar een locatie buiten de app te leiden, inclusief het aanroepen van deze API's zodat Google het vereiste informatiescherm kan tonen en ontwikkelaars de toepasselijke transacties kunnen melden.
  • Bied support- en terugbetalingsmethoden aan gebruikers die externe transacties uitvoeren via een externe aanbieding en bied een procedure om ongeautoriseerde transacties te betwisten.
  • Play Store-vermeldingen mogen geen informatie over aankopen buiten de app bevatten, om mogelijke verwarring bij gebruikers te voorkomen.
  • Als ontwikkelaars gebruikers naar een locatie buiten de app leiden, moeten ze het volgende doen:
    • Informeer de gebruiker over de bestemmingspagina en het doel hiervan, en plaats dit icoon direct na de link om aan te geven dat een gebruiker naar buiten de app wordt geleid. Bijvoorbeeld:

Bekijk meer aanbiedingen voor edelstenen op gems.exampleapp.com

• Plaats een duidelijk zichtbare URL op de bestemmingspagina, zodat gebruikers begrijpen waar ze naartoe zijn geleid.
    • Geef ter bescherming van de gebruiker geen extra parameters door aan de URL en zorg dat er geen gegevens van de app vooraf worden ingevuld.
    • Misleid gebruikers niet, leid ze niet om naar een andere bestemmingspagina dan de bestemmingspagina die wordt vermeld in de externe aanbieding en presenteer geen andere onjuiste of misleidende informatie.
  • Betaal Google de toepasselijke kosten voor transacties die aan een Play-app gekoppeld zijn en na de externe aanbieding buiten de app worden gesloten. Net als onze standaard servicekosten weerspiegelen de kosten die zijn gekoppeld aan het programma voor externe aanbiedingen de waarde die wordt geleverd door Android en Play en ondersteunen deze onze voortdurende investeringen in Android en Play. De nieuwe kosten in verband met het programma voor externe aanbiedingen bestaan uit 2 afzonderlijke componenten die verband houden met de waarde die Play levert: (a) een tijdelijk bedrag van 2 jaar voor de initiële acquisitie van de gebruiker en (b) een vergoeding voor de lopende services (waaronder de beveiligings- en updateservices van Play) die Play aan de ontwikkelaar blijft leveren.
    • Gedurende de 2 jaar na de externe transactie van de gebruiker zijn de volgende kosten van toepassing:
      • Initiële acquisitiekosten: 5% voor abonnementen die automatisch worden verlengd en 10% voor andere aanbiedingen van digitale functies en services in de app.
      • Doorlopende servicekosten: 7% voor abonnementen die automatisch worden verlengd en 17% voor andere aanbiedingen van digitale functies en services in de app.
    • Na de eerste acquisitieperiode van 2 jaar kan een ontwikkelaar ervoor kiezen om de lopende services van Play te beëindigen voor een bepaalde app. Omdat gebruikers de app via Play hebben gekocht met de verwachting van services zoals ouderlijk toezicht, beveiligingsscans, fraudepreventie en continue app-updates, is toestemming van de gebruiker vereist om services te beëindigen. Daarna gelden de doorlopende services en bijbehorende kosten niet meer voor deze gebruikers. Ontwikkelaars zijn nog steeds verantwoordelijk voor het melden van transacties van gebruikers die ervoor kiezen doorlopende services van Play te blijven krijgen.

Je app inschrijven voor het programma voor externe aanbiedingen

Voer de volgende stappen uit om je in te schrijven voor het programma voor externe aanbiedingen:

1. Neem de vereisten op deze pagina door om te bepalen of je app voldoet aan alle deelnamecriteria.
  2. Vul het declaratieformulier voor externe aanbiedingen in, accepteer de Servicevoorwaarden en doorloop alle vereiste introductiestappen om je voor het programma in te schrijven via het supportteam van Google.
  3. Integreer de API's voor externe aanbiedingen.
  4. Schrijf je app(s) rechtstreeks in via de Play Console. Nadat je de apps en landen/regio's hebt geïdentificeerd waarin je externe aanbiedingen gaat leveren, klik je hieronder op een gedeelte om het uit te vouwen. Volg daarna de stappen om je app in te schrijven en je instellingen voor externe aanbiedingen te beheren:
a. Schrijf je app in
  1. Open de Play Console en ga naar de pagina Externe aanbiedingen (Instellingen > Linken naar externe aanbiedingen).
  2. Zoek de app die je wilt inschrijven en klik in de tabel op Beheren. De pagina Genereren van inkomsten instellen voor deze app wordt geopend.
  3. Klik op + Landen/regio's toevoegen/bewerken om de EER-landen/-regio's te selecteren waarop je het programma voor externe aanbiedingen wilt toepassen voor deze specifieke app.
    • De lijst met selecteerbare landen/regio's wordt bepaald door de beschikbaarheid van het programma in die landen/regio's.
  4. Klik op Wijzigingen opslaan als je de landen/regio's hebt geselecteerd.
  5. Voer deze stappen uit voor elke app die je voor het programma wilt inschrijven.
b. Bekijk informatie en beheer programma-instellingen

Je kunt de instellingen van het programma voor externe aanbiedingen, waaronder inschrijving op app-niveau en profielinformatie, beheren op de pagina Externe aanbiedingen (Instellingen > Linken naar externe aanbiedingen).

c. Bekijk factuurgegevens voor regionale externe aanbiedingen
  1. Open de Play Console en ga naar de pagina Facturen (Instellingen > Facturen voor betalingen buiten Google Play Billing).
  2. Selecteer het tabblad voor de juiste gebruikersregio om de bijbehorende informatie over transacties en servicekosten te bekijken die zijn gekoppeld aan transacties door gebruikers in die regio, zoals het openstaande bedrag, transacties, facturen en documenten, en instellingen.
d. Beheer instellingen voor externe aanbiedingen
  1. Open de Play Console en ga naar de pagina Externe aanbiedingen (Instellingen > Linken naar externe aanbiedingen).
  2. Zoek de app die je wilt inschrijven en klik in de tabel op Beheren. De pagina Genereren van inkomsten instellen voor deze app wordt geopend.
  3. Klik op + Land/regio's bewerken om de landen/regio's te selecteren waarin je externe aanbiedingen wilt updaten.
    • De lijst met selecteerbare landen/regio's wordt bepaald door de beschikbaarheid van het programma in die landen/regio's.
  4. Klik op Wijzigingen opslaan als je de landen/regio's hebt geselecteerd.

5. Meld alle toepasselijke geautoriseerde transacties binnen 24 uur na de externe transactie bij Google Play.

Als je nog vragen hebt, kun je hier contact opnemen met ons supportteam.

Declaratieformulier openen

Veelgestelde vragen

Kunnen ontwikkelaars externe aanbiedingen gebruiken voor gebruikers in andere geografische gebieden dan de EER?

Nee, dit programma is beperkt tot gebruikers in de EER. Ontwikkelaars uit andere regio's kunnen zich inschrijven voor het programma om gebruikers in de EER buiten de Play-app te targeten.

Uit welke landen bestaat de Europese Economische Ruimte (EER)?

De EER bestaat op dit moment uit de volgende landen: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië en Zweden.

Komen game-ontwikkelaars in aanmerking voor dit programma?

Ja, zowel game- als app-ontwikkelaars kunnen zich aanmelden voor en deelnemen aan het programma voor externe aanbiedingen.

Voor welk type producten kan ik het programma voor externe aanbiedingen aanbieden?

Het programma is beschikbaar voor apps en games op alle vormfactoren, waaronder mobiele apparaten, tablets, ChromeOS, Android TV en Wear OS.

Zijn alle ontwikkelaars verplicht om zich in te schrijven voor het programma voor externe aanbiedingen?

Nee, dit is een programma waarvoor je je aanmeldt. Als je gebruikers niet naar buiten de app wilt leiden, hoef je niets te doen.

Kan ik externe aanbiedingen beschikbaar maken voor slechts enkele van mijn apps?

Ja, nadat je je hebt aangemeld voor het programma voor externe aanbiedingen, kun je op elk moment via de Play Console selecteren welke apps je wilt inschrijven voor externe aanbiedingen.

Hoe stel ik Google op de hoogte van wijzigingen in de landselecties voor inschrijving voor externe betalingsprogramma's?

Je kunt de inschrijving voor het externe-betalingsprogramma in een markt voor een bepaald app-pakket wijzigen via de Play Console-instellingen. Alle updates zijn onmiddellijk van kracht, waaronder wijzigingen in toepasselijke servicekosten.

Welke stappen moet ik doorlopen om de API's voor externe aanbiedingen te integreren?

Je kunt je bestaande integratie met het factureringssysteem van Google Play makkelijk uitbreiden om API's voor externe aanbiedingen te gebruiken. De API's zijn gebaseerd op dezelfde ontwerppatronen en -principes als onze Play Billing-bibliotheek en de Play Developer API's. Dit betekent dat ze werken met je bestaande ontwerpen en over het algemeen bekend zijn bij je teams. In onze integratiehandleiding voor ontwikkelaars bieden we gedetailleerde richtlijnen en bronnen om aan de slag te gaan. We horen graag de feedback van ontwikkelaars over deze API's en eventuele aanvullende bronnen die nuttig kunnen zijn.

Als je vragen of feedback hebt over de API's voor externe aanbiedingen, neem je hier contact met ons op.

Als ik al deelneem aan een programma voor alternatieve facturering, kan ik dan ook deelnemen aan het programma voor externe aanbiedingen?

Ja, ontwikkelaars kunnen beide programma's gebruiken als ze dat willen, mits ze aan de vereisten van beide programma's en aan de deelnamecriteria voor beide programma's voldoen. Als je beide programma's beschikbaar hebt in een app, zijn de toepasselijke servicekosten voor een transactie afhankelijk van waar de gebruiker de transactie afrondt (in of buiten de app). Als je wilt deelnemen aan het programma voor externe aanbiedingen en externe aanbiedingen wilt promoten, moet je het aanmeldingsproces afronden en voldoen aan alle programmavereisten.

Kan ik het factureringssysteem van Google Play gebruiken naast externe aanbiedingen?

Ja, ontwikkelaars kunnen het factureringssysteem van Google Play gebruiken en tegelijkertijd deelnemen aan het programma voor externe aanbiedingen. Als je zowel Google Play Billing gebruikt als externe aanbiedingen promoot, zijn de toepasselijke servicekosten voor een transactie afhankelijk waar de gebruiker de transactie afrondt (in of buiten de app). Als je wilt deelnemen aan het programma voor externe aanbiedingen en externe aanbiedingen wilt promoten, moet je het aanmeldingsproces afronden en voldoen aan alle programmavereisten.

Waarom zijn servicekosten vereist voor het programma voor externe aanbiedingen?

De kosten van Play ondersteunen onze investering in Android en Google Play en weerspiegelen de waarde die Android en Play bieden. Zo kunnen we Android kosteloos distribueren en het altijd groeiende assortiment tools en services bieden waarmee ontwikkelaars succesvolle bedrijven kunnen opbouwen, terwijl we onze platforms beveiligd en beschermd houden voor miljarden gebruikers wereldwijd.

Ontwikkelaars kunnen zich inschrijven voor het programma voor externe aanbiedingen om te voldoen aan de Verordening digitale markten (Digital Markets Act, DMA). We willen onze investeringen in het ecosysteem voortzetten. Daarom vallen ontwikkelaars die deelnemen aan het programma voor externe aanbiedingen onder een nieuw servicekostenmodel voor gebruikersaankopen die zijn gekoppeld aan een Play-app en buiten de app worden gesloten. Dit model bestaat uit initiële acquisitiekosten en doorlopende servicekosten.

Hoe heeft Play het nieuwe kostenmodel voor het programma voor externe aanbiedingen bepaald?

Het nieuwe model voor servicekosten voor het programma voor externe aanbiedingen bestaat uit 2 onderdelen:

De initiële acquisitiekosten hebben een tijdsbeperking, omdat Play alleen kosten in rekening brengt voor de waarde van de initiële acquisitie van de gebruiker die Play mogelijk heeft gemaakt. De periode voor de 'initiële acquisitie' houdt op zijn beurt rekening met de manier waarop app-ontwikkelaars doorgaans inkomsten genereren met apps. Veel ontwikkelaars doen dit via kleine incrementele transacties die over een langere periode worden uitgevoerd. Voor transacties die buiten de initiële acquisitieperiode van 2 jaar voor een bepaalde gebruiker vallen, hoeven ontwikkelaars de initiële acquisitiekosten niet te betalen.

De doorlopende servicekosten worden in rekening gebracht zolang de ontwikkelaar de lopende services van Play blijft gebruiken (waaronder de beveiligings- en updateservices van Play). Een ontwikkelaar kan zich afmelden voor de lopende services van Play voor een bepaalde app, nadat de initiële acquisitieperiode van 2 jaar is verstreken. Omdat gebruikers de app via Play hebben gekocht met de verwachting van services zoals ouderlijk toezicht, beveiligingsscans, fraudepreventie en continue app-updates, is toestemming van de gebruiker vereist om services te beëindigen. Als een ontwikkelaar besluit zich af te melden, moeten in aanmerking komende gebruikers van de app actie ondernemen om akkoord te gaan met de afmelding. Doorlopende services en bijbehorende kosten zijn dan niet van toepassing op deze gebruikers. Je moet nog wel transacties melden voor gebruikers die ervoor kiezen doorlopende services van Play te blijven krijgen.

Hoe zijn de verschillende servicekosten van toepassing als ik het factureringssysteem van Google Play aanbied en ook deelneem aan het programma voor externe aanbiedingen?
Hier volgt een voorbeeld om te illustreren hoe verschillende servicekosten van toepassing zijn in dit scenario. Gebruiker A gebruikt de Fantastiq-app die in de app inkomsten genereert met het factureringssysteem van Google Play en deelneemt aan het programma voor externe aanbiedingen. Hier volgt een voorbeeld van aankopen van die gebruiker en de toepasselijke servicekosten voor de ontwikkelaar:

Waar de gebruiker een transactie afrondt terwijl die de Fantastiq-app gebruikt Type kostenmodel Aankooptijd Type gekocht artikel Kosten
In de app Het factureringssysteem van Google Play Niet van toepassing Maandabonnement Fabulous Playing 15%
Buiten de app Externe aanbiedingen Binnen 2 jaar na de eerste externe transactie Meer streamen-jaarabonnement

Initiële acquisitiekosten: 5%
+
Doorlopende servicekosten: 7% (je kunt je na het 2e jaar afmelden)

Buiten de app Externe aanbiedingen Na 2 jaar na de eerste externe transactie 100 extra hartjes

Doorlopende servicekosten: 17% (als de gebruiker Play-services blijft gebruiken)

Buiten de app Externe aanbiedingen Na 2 jaar na de eerste externe transactie Premium maandabonnement

Doorlopende servicekosten: 7% (als de gebruiker Play-services blijft gebruiken)