Recente wijzigingen in abonnementen in de Play Console

In mei 2022 hebben we gewijzigd hoe abonnementsproducten worden gedefinieerd en beheerd in de Play Console. Deze wijzigingen bieden je meer flexibiliteit bij de verkoop van abonnementen en maken het beheer van abonnementen minder complex. Zodra je je app- en backend-integraties hebt geüpgraded om de nieuwe abonnements-API's te gebruiken, kun je het volgende verkopen:

• Prepaid-abonnementen: Gebruikers kopen een specifieke periode en kunnen opwaarderen om langer toegang te krijgen.
  • Upgrade-aanbiedingen: Gebruikers krijgen korting als ze hun abonnementsniveau upgraden, hun factureringsperiode verlengen of overstappen van prepaid naar een abonnement dat automatisch wordt verlengd.
  • Aangepaste geschiktheid: Jij bepaalt de bedrijfslogica en deelnamecriteria in je app.

Als je hebt geüpgraded, kun je ook makkelijker meerdere aanbiedingen per abonnement maken en beheren. Lees dit artikel voor meer informatie over hoe abonnementen nu werken (als je dit nog niet hebt gedaan).

Al je bestaande abonnementen, apps en backend-integraties werken hetzelfde als vóór deze updates. Je hoeft niet meteen actie te ondernemen. Je kunt de nieuwe abonnementsfuncties in de loop van de tijd in gebruik nemen.

Wijzigingen in de workflow

Als je de Play Console eerder hebt gebruikt, zul je opmerken dat er veel veranderd is op de pagina Abonnementen (Inkomsten genereren > Producten > Abonnementen). Je hebt nu de mogelijkheid om abonnementen, basisabonnementen en aanbiedingen te maken en beheren. Je kunt ook op verschillende manieren te werk gaan:

• Prijswijzigingen: Als je de prijs van een abonnement wijzigt, geldt dit alleen voor nieuwe aankopen. Je kunt de prijs voor bestaande abonnees wijzigen door verouderde prijscohorten te gebruiken.
  • Regionale beschikbaarheid: Je kunt kiezen in welke regio's je abonnement te koop is. Je kunt ook regionale aanbiedingen maken in een subset van die regio's.
  • Regionale prijzen: Je kunt prijzen voor elke regio opgeven. Je kunt ook meerdere (of alle) regio's selecteren en één prijs opgeven in een valuta naar keuze. Google Play voert dan een eenmalige valutaconversie uit voor alle geselecteerde regio's. Je kunt de prijzen indien nodig updaten.

Werken met oudere abonnementen

Abonnementen van vóór mei 2022 hadden de abonnementsbeschrijving, de abonnementsvoordelen en één instelling voor factureringsperiode, prijs en gratis proefperiode/introprijs. Als je meerdere factureringsperioden of prijzen wilde, moest je verschillende abonnementen maken.

Vanaf mei 2022 worden de voordelen van een abonnement ('wat' het abonnement biedt) afzonderlijk van de basisabonnementen en aanbiedingen gedefinieerd ('hoe' het abonnement wordt verkocht). Dit maakt het makkelijker om je abonnementen op verschillende manieren te verkopen.

In de onderstaande afbeelding zie je links hoe abonnementen eerder als volledig onafhankelijke objecten werden gedefinieerd. Als meerdere abonnementen dezelfde voordelen hadden met verschillende factureringsperioden of prijzen, kon dit ingewikkeld worden. Je moest voor de betreffende abonnementen bijvoorbeeld dezelfde beschrijving en voordelen voor de gebruiker vermelden en zorgen dat gebruikers via je app geen overbodige abonnementen konden kopen.

Aan de rechterkant zie je hoe abonnementen nu zijn gestructureerd. Elk abonnement kan meerdere basisabonnementen hebben met elk meerdere aanbiedingen.

Omgezette abonnementen

Bij de lancering van deze wijzigingen in mei 2022 zijn bestaande abonnementen omgezet naar het nieuwe model. Dit heeft het volgende effect:

• Abonnementen bevatten informatie die niet gerelateerd is aan de manier waarop het abonnement wordt verkocht, zoals de naam, beschrijving en voordelen voor gebruikers.
  • Elk abonnement heeft één basisabonnement met de factureringsperiode van het oude abonnement. De prijs wordt automatisch verlengd.
  • Als een abonnement een gratis proefperiode of introprijs had, biedt het basisabonnement één aanbieding met nieuwe deelnamecriteria voor abonnees (bijvoorbeeld alleen voor gebruikers die nog nooit een abonnement in deze app hebben gekocht) en nieuwe prijzen (de duur van de gratis proefperiode of de introprijs en -duur).

De abonnementen, basisabonnementen en aanbiedingen hebben dezelfde functionaliteit als vóór de wijziging. Je kunt bijvoorbeeld de duur van een gratis proefperiode wijzigen, de beschrijving van een abonnement updaten of de duur van de respijtperiode wijzigen.

Voorbeeld 1: Omzetting van een verouderde SKU met een introductieprijs

Een verouderd maandabonnement met de naam Basisabonnement, product-ID basic1 en een introprijs van één maand dat is omgezet naar het nieuwe model:

Voorbeeld 2: Omzetting van meerdere verouderde SKU's die dezelfde abonnementsvoordelen bieden met verschillende configuraties:

Toen de verouderde abonnementen werden omgezet naar het nieuwe model, bleven ze afzonderlijke abonnementen. Met de omzetting zijn geen SKU's samengevoegd in abonnementsproducten.

In het oude systeem kwam het bijvoorbeeld vaak voor dat een ontwikkelaar meerdere abonnementen had met maar één abonnementsrecht. In dit geval de SKU Basisabonnement met product-ID basic1 zonder speciale prijzen en de SKU Basisabonnement met product-ID basic2 met een gratis proefperiode voor gebruikers die nog nooit een abonnement in de app hebben gekocht. Na de omzetting hebben we 2 abonnementen met dezelfde titel of naam, Basisabonnement, met elk een eigen product-ID.

Beide hebben één basisabonnement (maandelijks, automatisch verlengd) en de verouderde SKU met een gratis proefperiode werd omgezet in een abonnement met één aanbieding.

Aanbiedingen die compatibel zijn met eerdere versies

Eerder definieerden de Play Console en de ontwikkelaars-API's een abonnement als één betalingsplan. Nu kan een abonnement via de Play Console en ontwikkelaars-API's meerdere basisabonnementen en meerdere aanbiedingen hebben.

Omdat apps en backend-integraties met oudere ontwikkelaars-API's ervan uitgaan dat een abonnement één betalingsplan bevat, heeft elk abonnement in de Play Console één aanbieding of basisabonnement dat compatibel is met eerdere versies.

Als je app of backend oudere API-methoden gebruikt, wordt dit basisabonnement of deze aanbieding gebruikt voor de factureringsperiode, prijs en een eventuele gratis proefperiode of introprijs. Als een abonnement nog andere basisabonnementen of aanbiedingen heeft, zijn deze alleen beschikbaar voor apps die de nieuwere API-methoden gebruiken.

Een basisabonnement of aanbieding markeren als compatibel met eerdere versies

Bij oudere abonnementen met een kosteloze proefperiode of introprijs die naar het nieuwe model zijn omgezet, zijn de aanbieding en het basisabonnement gemarkeerd als compatibel met eerdere versies. Anders is alleen het basisabonnement gemarkeerd als compatibel met eerdere versies.

Als je wilt, kun je wijzigen welke aanbieding of welk basisabonnement compatibel is met eerdere versies. Voordat je dit wijzigt, moet je bedenken welke impact dit kan hebben op je app die oudere API-methoden gebruikt, en op andere functies die het basisabonnement of de aanbieding gebruiken.

Je kunt alleen een aanbieding of basisabonnement markeren met functies die eerder beschikbaar waren. Prepaid-abonnementen, upgrade-aanbiedingen, door ontwikkelaars bepaalde aanbiedingen en tags worden bijvoorbeeld niet ondersteund.

Regionale beschikbaarheid en prijzen

Je kunt de beschikbaarheid en prijzen nu per land of regio afzonderlijk beheren, en instellen of je basisabonnement of aanbieding beschikbaar moet worden gemaakt voor nieuwe locaties die Google Play misschien in de toekomst ondersteunt.

We hebben al je bestaande abonnementen ingevuld, zodat je alle landen binnen deze groep nog steeds kunt targeten als je eerder Andere landen/regio's hebt getarget. Als je je basisabonnement of aanbieding niet eerder beschikbaar had gemaakt in Andere landen/regio's, is er niets veranderd.

Als je basisabonnementen of aanbiedingen maakt of bewerkt, kun je Beschikbaarheid per land/regio beheren selecteren en je basisabonnement of aanbieding beschikbaar maken op alle locaties, of ze afzonderlijk instellen. Je ziet ook de optie Nieuwe landen/regio's. Als je nieuwe landen/regio's opgeeft en Google Play ondersteuning toevoegt voor extra landen/regio's, gebruiken we deze beschikbaarheids- en prijsinstellingen. Als de ondersteuning voor deze nieuwe landen/regio's een lokale valuta voor kopers bevat, voeren we een eenmalige valutaconversie uit. Als je geen nieuwe landen/regio's opgeeft, is je abonnement standaard niet beschikbaar in deze landen/regio's. Als er nieuwe landen/regio's worden ondersteund, kun je je abonnement in de Play Console bewerken om ze daar beschikbaar te maken.

Als je prijzen bewerkt, kun je alle locaties selecteren, afzonderlijke prijzen voor locaties instellen en de prijs instellen voor landen/regio's die Google Play in de toekomst ondersteunt.

Werken met promotiecodes en speciale functies

Momenteel ondersteunen verschillende abonnementsfuncties alleen de aanbieding die werkt met eerdere versies. Deze functies zijn:

• Promotiecodes voor abonnementen
  • Buiten de app afgesloten abonnementen
  • Abonneren via Google

In de Play Console kun je met deze functies alleen een abonnement selecteren en geen basisabonnement of aanbieding. Als je een abonnement selecteert, wordt de aanbieding gebruikt die compatibel is met eerdere versies.

Belangrijk: Voordat je de aanbieding die compatibel is met eerdere versies wijzigt voor abonnementen waarbij je deze functies gebruikt, doe je er goed aan om eerst goed te bekijken hoe dit je gebruik van deze functies beïnvloedt.

Wijzigingen aanbrengen in je abonnementsproducten

Je kunt basisabonnementen en aanbiedingen toevoegen aan een ouder, omgezet abonnement. Hoewel je kunt wijzigen welke aanbieding compatibel is met eerdere versies, moet je wel rekening houden met de impact op oudere versies van je app. Je kunt ook oude en nieuwe configuraties gescheiden houden door de oudere, omgezette abonnementen ongewijzigd te laten en een nieuw abonnement te maken met eigen basisabonnementen en aanbiedingen. Hierdoor worden de oudere, omgezette abonnementen die door oudere apps en integraties worden gebruikt, duidelijk gescheiden gehouden. Ongeacht of je je omgezette verouderde abonnementen wel of niet wijzigt, is het een goed idee om de aanbiedingen die compatibel zijn met eerdere versies actief te houden. Ze kunnen dan worden gekocht door gebruikers met een oudere versie van je app.

Je kunt nieuwe abonnementen instellen met meerdere basisabonnementen en aanbiedingen, prepaid-abonnementen, upgrade-aanbiedingen en andere nieuwe functies. In dit artikel lees je hoe je dit doet.

Voorbeeld 3: Een nieuw abonnement maken met meerdere basisabonnementen en aanbiedingen

In dit voorbeeld is er een nieuw abonnementsproduct voor Basisabonnement, met product-ID basic_new. Dit abonnement heeft 2 basisabonnementen: een maandelijks terugkerend abonnement en een jaarlijks terugkerend abonnement. Elk abonnement heeft een basisprijs. Dit is het bedrag dat de gebruiker betaalt in vaste verlengingscycli en bij de eerste aankoop als de gebruiker niet in aanmerking komt voor speciale aanbiedingen. De aanbiedingen van elk abonnement hebben verschillende deelname- en kortingscriteria. Op deze manier beschikt de ontwikkelaar over alle verschillende manieren waarop een gebruiker het basisabonnement met één abonnement kan aanschaffen.

Als je je abonnementen instelt met meerdere basisabonnementen en aanbiedingen, moet je de integratie van Google Play Billing updaten zodat de juiste API-versies voor deze nieuwe functionaliteit worden gebruikt. Bekijk de migratiehandleiding voor meer informatie over hoe je dit doet.

Omgezette abonnementen deactiveren

Nadat je een productcatalogus hebt gemaakt waarin je de nieuwe abonnementsstructuur met basisabonnementen en aanbiedingen hebt opgenomen en je je integratie hebt geüpgraded zodat deze nieuwe producten correct werken, kun je je oorspronkelijke omgezette abonnementen deactiveren.

Als je niet wilt dat nieuwe abonnees een bepaald product kopen, deactiveer je de basisabonnementen en aanbiedingen van alle abonnementen. Bestaande abonnementen worden nog automatisch verlengd totdat ze worden opgezegd of verlopen.

We raden je aan te wachten met het deactiveren van je omgezette abonnementen totdat het aantal aankopen in oudere versies van je app is afgenomen. Dit gebeurt na verloop van tijd vanzelf, omdat gebruikers upgraden naar nieuwere app-versies. Deze oudere versies die verouderde API's gebruiken, worden uiteindelijk niet meer gekocht via de omgezette verouderde abonnementen. Je kunt de verkoop van verouderde abonnementen op een bepaald moment stopzetten door de bijbehorende basisabonnementen en aanbiedingen te deactiveren.

Gebruikers met een actief abonnement voor die oudere basisabonnementen en aanbiedingen kunnen hun abonnement nog steeds verlengen en gebruiken, maar kunnen via geen enkele versie van de app nieuwe aankopen doen.

Je abonnementscatalogus beheren met API's

Als je je abonnementscatalogus beheert met de InAppProducts API, kun je dit blijven doen. Het gevolg is dan dat je abonnementen binnen één basisabonnement met aanbieding hebt die wel met eerdere versies werken, maar je geen nieuwe abonnementsfuncties kunt gebruiken. Je omgezette abonnementen zijn nog steeds beschikbaar in de Play Console in de modus Alleen lezen.

We raden je aan om over te stappen naar de nieuwe API's voor het genereren van inkomsten met abonnementen, en om je abonnementen te beheren met de nieuwe eindpunten monetization.subscriptions, monetization.subscriptions.baseplans en monetization.subscriptions.offers. Met deze nieuwe API's kun je alle beschikbare basisabonnementen en aanbiedingen beheren (in plaats van alleen de abonnementen die compatibel zijn met eerdere versies). Lees de migratiehandleiding voor meer informatie over hoe je naar deze nieuwe API migreert.

Als je je abonnementen wilt bewerken in de Play Console, klik je op Abonnement bewerkbaar maken onder het bericht dat bovenaan elk abonnement wordt getoond.

Belangrijk: Nadat je een abonnement bewerkbaar hebt gemaakt in de Play Console, kun je de InAppProducts-API niet meer gebruiken om het abonnement te lezen, in te stellen of te updaten en moet je overstappen naar de API's voor het genereren van inkomsten met abonnementen om het abonnement programmatisch te blijven beheren. Deze wijziging kan niet ongedaan worden gemaakt.

Gerelateerde content