Om attributionsmodeller

Obs! Attributionsmodellerna för första klick, linjär attribution, tidsskillnad och positionsbaserad attribution stöds inte längre av Google. Konverteringsåtgärder som använde de utfasade attributionsmodellerna har uppgraderats till att använda datadriven attribution. Du kan även växla till attributionsmodellen för senaste klick, som fortfarande stöds. Läs mer om de utfasade modellerna.

Kunder kan interagera med flera annonser från samma annonsör längs konverteringsvägen. Med attributionsmodeller kan du välja vilket konverteringsvärde som ska tillskrivas varje annonsinteraktion.

Attributionsmodeller kan ge dig en bättre bild av hur det går för dina annonser och hjälpa dig att optimera längs konverteringsvägar.

I den här artikeln beskriver vi de olika attributionsmodellerna och hur du använder dem i Google Ads. Vi går igenom hur du ställer in en attributionsmodell för konverteringsspårning och budgivning och hur du jämför modeller med hjälp av attributionsrapporten Modelljämförelse.

Fördelar

De flesta annonsörer är vana att mäta resultatet av sin onlineannonsering utifrån senaste klick. Det innebär att hela värdet på konverteringen tillskrivs den annons och motsvarande sökord som användaren klickade på senast. Det betyder också att kundernas eventuella andra annonsinteraktioner längs vägen dit ignoreras.

Med attributionsmodeller får du större kontroll över vilket konverteringsvärde som tillskrivs olika annonsinteraktioner. Detta gör det möjligt att

• nå kunder tidigare i köpcykeln: Hitta möjligheter att påverka kunderna tidigare längs vägen mot en konvertering.
  • matcha din verksamhet: Använd den modell som fungerar bäst för hur människor söker efter det du erbjuder.
  • förbättra din budgivning: Optimera dina bud utifrån en tydligare bild av hur det går för dina annonser.

Om de olika attributionsmodellerna

I Google Ads finns för närvarande flera attributionsmodeller:

Senaste klickSenaste klick: Hela konverteringsvärdet tillskrivs det senaste klicket på en annons och motsvarande sökord.

InformationsbaseradDatadriven: Konverteringsvärdet fördelas baserat på tidigare data om konverteringsåtgärden. Denna modell skiljer sig från de övriga, eftersom den använder data i kontot för att beräkna varje interaktions faktiska bidrag längs konverteringsvägen. Datadriven attribution är standardattributionsmodellen för de flesta konverteringsåtgärder. Läs mer om datadriven attribution.

Exempel

Du äger restaurangen Ristorante Abigaille i Florens i Italien. En kund hittar din webbplats genom att klicka på dina annonser efter att ha sökt på ”restaurang toscana”, ”restaurang Florens”, ”3-stjärnig restaurang Florens” och sedan ”3-stjärnig restaurang abigaille Florens”. Hon bokar bord efter att ha klickat på annonsen som visades när hon sökte på ”3-stjärnig restaurang abigaille Florens”.

• Med attributionsmodellen Senaste klick tillskrivs det senaste sökordet, alltså ”3-stjärnig restaurang abigaille Florens”, 100 % av konverteringsvärdet.
  • Med attributionsmodellen Datadriven tillskrivs varje sökord ett konverteringsvärde som baseras på hur mycket det bidrog till konverteringen.

Om du vill veta hur du kan jämföra attributionsmodellerna och se hur de skulle påverka din data kan du läsa avsnittet om rapporten Modelljämförelse nedan.

Ditt konto kan innehålla konverteringar med följande attributionskanaler:

• Googles betalkanaler: Google Ads-kanaler kan tillskrivas konverteringsvärde för en konvertering.
  • betalkanaler: Betalmediekanaler kan tillskrivas konverteringsvärde för en konvertering.
  • betalkanaler och organiska kanaler: Både betalkanaler och organiska kanaler kan tillskrivas konverteringsvärde för en konvertering.
  • [utgivare]-kanaler: Endast [utgivare]-kanaler kan tillskrivas konverteringsvärde för en konvertering.
  • okända kanaler: Dessa konverteringar tillskrivs konverteringsvärde utifrån datakälla.
Attributionskanaler är kanaler som är kvalificerade att tillskrivas konverteringsvärde för en konvertering. Om du ställer in konverteringar i flera Google-produkter kan kanalerna som tillskrivs konverteringsvärde för dessa konverteringar skilja sig åt beroende på vilken annan aktivitet som mäts i kontot. Du hittar attributionskanalerna för dina konverteringar vid inställningen Attributionsmodell i Google Ads, Google Analytics, Search Ads 360, Display & Video 360 och Campaign Manager.

Om attributionsmodeller för konverteringar och budgivning

Med inställningen Attributionsmodell i konverteringsspårning kan du bestämma hur du vill fördela konverteringsvärdet mellan olika konverteringsåtgärder. Du kan använda inställningen för konverteringsåtgärder på webbplatser och i Google Analytics. Läs om hur du hittar och ställer in en attributionsmodell för dina konverteringar.

Inställningen påverkar hur konverteringar räknas i kolumnerna Konverteringar och Alla konverteringar. (Tänk på att kolumnen Konverteringar endast innehåller de konverteringsåtgärder som du har märkt som primära konverteringar.)

Attributionsmodellen du väljer påverkar endast konverteringsåtgärden den tillämpas på. Inställningen påverkar också alla budstrategier som använder data i kolumnen Konverteringar. Det innebär att om du använder en automatisk budstrategi som optimerar för konverteringar, till exempel Målkostnad per åtgärd (Mål-CPA), Förbättrad kostnad per klick (Förbättrad CPC) eller Målavkastning på annonsutgift (Mål-ROAS) påverkar attributionsmodellen som du väljer hur dina bud optimeras.

Om du använder manuella budstrategier kan du ändra attributionsmodellen så att det blir enklare att ange dina bud.

Om du är osäker på vilken modell du ska använda kan du läsa avsnittet om rapporten Modelljämförelse, där du kan jämföra olika attributionsmodeller. När du provar en ny attributionsmodell som inte baseras på senaste klick rekommenderar vi att du testar modellen först och ser hur den påverkar avkastningen på din investering.

Obs! När du ändrar attributionsmodellen från Senaste klick till Datadriven kan du bättre avgöra vilka av dina annonsinteraktioner som ger störst effekt. Med datadriven attribution tilldelas varje annonsinteraktion som har bidragit till konverteringsprocessen ett värde. Den hjälper dig också att få ytterligare konverteringar till samma CPA. Läs om hur du ändrar bud och målbelopp efter att du har gått över från Senaste klick till Datadriven.

Om rapporten Modelljämförelse

Obs! I rapporten Modelljämförelse kanske du ser ett meddelande om att inte all tidigare data var tillgänglig för det valda datumintervallet. Det kan bero på att ditt konto först nyligen kvalificerade sig för attribution över flera nätverk. För att rapporten ska visa rättvisande resultatmätvärden filtreras alla nätverk och kampanjer som saknar tillräckligt med data bort. Välj ett senare datumintervall för att se fullständig data.

I rapporten Modelljämförelse kan du jämföra två olika attributionsmodeller sida vid sida. Om du vill hitta sökord, annonsgrupper, kampanjer eller enheter som är undervärderade baserat på senaste klick kan du jämföra modellen Senaste klick med den datadrivna modellen för att se sökordens värde enligt Googles AI, som utgår från hur dina kunder konverterar för att tillskriva konverteringsvärde. Datadriven attribution ger dig även en uppfattning om värdet på annonsinteraktioner längs hela konverteringsvägen.

Tips! Analysera din CPA eller ROAS med olika attributionsmodeller

Du kan använda kolumnerna Kostn./konv. och Konv.värde/kostnad i rapporten Modelljämförelse för att jämföra CPA och ROAS för olika attributionsmodeller. På så sätt kan du identifiera undervärderade kampanjer och sökord med hjälp av attributionsmodellen Senaste klick. Sedan kan du ändra buden utifrån det faktiska värdet på dina kampanjer och sökord längs hela konverteringsvägen.

Hitta och ställa in en attributionsmodell för dina konverteringar

Du kan ställa in attributionsmodellen i samband med att du ställer in konverteringsåtgärden. Du kan också jämföra attributionsmodeller och ändra modellen för en befintlig konverteringsåtgärd genom att följa anvisningarna nedan.

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.

Jämföra attributionsmodeller

1. Klicka på ikonen Mål Goals Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Mätningar i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Attribution.
  4. Klicka på Modelljämförelse i sidmenyn till vänster.
  5. Välj ett alternativ i rullgardinsmenyn Dimension.
  6. Använd rullgardinsmenyerna Jämför och Med för att välja vilka attributionsmodeller du vill se och jämföra.

Du kan söka efter specifika sökord, annonsgrupper, kampanjer eller konton via sökrutan ovanför tabellen.

Ändra attributionsmodellen för en befintlig konverteringsåtgärd

1. Klicka på ikonen Mål Goals Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Konverteringar i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Översikt.
  4. Välj konverteringen du vill redigera genom att klicka på dess namn i tabellen.
  5. Klicka på Redigera inställningar.
  6. Klicka på Attributionsmodell och välj en attributionsmodell i rullgardinsmenyn.
  7. Klicka på Spara och sedan på Klart.

Konverteringsspårning över flera konton

Om du använder konverteringsspårning över flera konton och spårar konverteringar på förvaltarkontonivå måste du välja en attributionsmodell i förvaltarkontot.

Attributionsmodeller i rapportkolumnerna

När du ändrar inställningen Attributionsmodell för en konverteringsåtgärd ändras endast hur konverteringarna räknas fortsättningsvis i kolumnerna Konverteringar och Alla konverteringar. Om du vill se hur data för tidigare konverteringar skulle se ut med den nya attributionsmodellen kan du lägga till kolumnerna för aktuell modell (i avsnittet Attribution i menyn Kolumner):

• Konverteringar (aktuell modell)
  • Kostn./konv. (aktuell modell)
  • Konv.frekvens (aktuell modell)
  • Konv.värde (aktuell modell)
  • Konv.värde/kostnad (aktuell modell)
  • Konv.värde/klick (aktuell modell)
  • Värde/konv. (aktuell modell)

Dessa kolumner kan vara till hjälp om du nyss har bytt attributionsmodell och vill få en bild av hur det kan påverka din konverteringsdata. Du kan jämföra dem med de vanliga kolumnerna för konverteringsspårning för att se hur din data skulle ha sett ut om du hade använt den nya attributionsmodellen.

Precis som de vanliga Konverteringar-kolumnerna innehåller dessa kolumner inga konverteringsåtgärder som du inte har valt att märka som primära konverteringar. Konverteringar över flera enheter tas dock med som standard.

Tänk på att dessa kolumner innehåller data som inte påverkas av valet av attributionsmodell, som data från kampanjer i Display-nätverket med faktureringsmodellen Betala för konverteringar.