Förbättra din konverteringsfrekvens

Om du får mycket trafik från dina annonser men tycker att för få av besökarna faktiskt köper saker eller registrerar sig (det vi kallar ”konverteringar”) finns det flera saker du kan göra för att förbättra situationen. Med det kostnadsfria Google Ads-verktyget för konverteringsspårning kan du mäta hur många som faktiskt köper eller registrerar sig för något när de kommer till din webbplats. Det finns sedan många saker du kan göra för att förbättra konverteringsfrekvensen. Du kan till exempel lägga till mer specifika sökord och negativa sökord, vilket vi går igenom i den här artikeln.

Mäta resultatet med konverteringsspårning

Innan du börjar göra stora förändringar i ditt konto är det en bra idé att se vilken omsättning dina annonser genererar i nuläget. Google Ads visar antalet visningar och klick som du får med dina annonser. Men skulle det inte vara praktiskt om Google Ads också visade hur många konverteringar du får? Det kan Google Ads faktiskt göra – med konverteringsspårning.

När du har aktiverat konverteringsspårning kan du se hur effektiva dina kampanjer är efter att du har gjort ändringar i dem. Om du till exempel ändrar något i en kampanj och märker att konverteringsfrekvensen ökar är det ett tecken på att ändringen ger bättre kampanjresultat.

Använda specifika sökord för bättre konverteringsfrekvens

När du spårar dina konverteringar kan du lägga mer energi på att förbättra konverteringsfrekvensen. Specifika sökord ger oftast högre konverteringsfrekvens än allmänna sökord. Se till exempel på sökorden nedan. Vilket tror du ger högre konverteringsfrekvens?

1. Acme
  2. Acme-skrivare
  3. Acme 710c

I allmänhet ger mer specifika sökord som ”Acme 710c” högre konverteringsfrekvens än allmänna sökord som ”Acme”. Det beror på att användare som söker efter specifika modeller eller produktnummer redan har tagit reda på vilken produkt de vill ha och är redo att handla.

Men tänk på att om du använder mer specifika sökord kan det leda till färre visningar. Om dina sökord är för specifika kanske färre personer söker med de termerna. Tricket är att hitta rätt balans mellan ord som är tillräckligt allmänna för att matcha det personer söker efter och ord som är specifika nog att leda till konverteringar.

Använda negativa sökord för att finjustera trafiken

Ett annat sätt att förbättra konverteringsfrekvensen är att använda negativa sökord. När du använder negativa sökord visas inte annonsen när användare söker med just de orden. Det här är en praktisk funktion när du försöker begränsa annonsen så att den inte visas för användare som bara tittar runt och inte är redo att handla ännu.

En del annonsörer använder till exempel ordet ”gratis” som negativt sökord. Såvida du inte erbjuder gratisprodukter eller provprodukter på din webbplats kan det vara bra att lägga till det som ett negativt sökord så att annonserna inte visas för personer som bara letar efter gratisprodukter. De är ju förmodligen mindre benägna att faktiskt köpa något.

Använda söktermsrapporten för att nå rätt kunder

I Google Ads kan du se hur det går för enskilda sökord, men du kan också se exakt vad dina kunder sökte efter när din annons visades. Du hittar listan med dessa termer i söktermrapporten.

När du har gått igenom rapporten kan du bestämma om du vill lägga till vissa sökord i listan eller om du vill utesluta sökord från den. Det kan hjälpa dig att nå rätt kunder genom att antingen utöka eller finjustera vilka som kan se din annons.

Exempel

Anta att du säljer brädspel på din webbplats. När du har gått igenom söktermsrapporten ser du att din annons visades när personer sökte efter ”tidning om tv-spel”. Användare som söker efter tidningar är förmodligen inte intresserade av att köpa tv-spel just då. I det fallet kan du överväga att lägga till ”tidning” som negativt sökord.

Du ser också att din annons visades för användare som sökte efter ”tillbehör till tv-spel”. Och du råkar faktiskt även sälja tillbehör till tv-spel! I det här fallet kanske det kan vara bra att lägga till "tv-spelsfigurer" som ett specifikt sökord så att din annons har större chans att visas vid sådana sökningar.

Lägg till prisinformation i annonsen för att locka potentiella köpare

Ett annat sätt att få mer relevant trafik är att ta med priser i annonstexten. Om kunder ser priset på din produkt och väljer att klicka på din annons vet du att de är intresserade av att eventuellt köpa produkten till det priset. Om kunderna inte tycker att det är ett bra pris klickar de inte på annonsen, och du behöver inte betala för klicket.

Du kan pröva att lägga till priser i annonstexten och se om det bidrar till högre konverteringsfrekvens. Det kan vara särskilt effektivt när dina priser är lägre än konkurrenternas.

Testa om det fungerar för dig genom att köra ett experiment: Skapa en ny annons och växla mellan annonserna. Med annonsväxling kan du jämföra klickfrekvensen och konverteringsfrekvensen för annonsen med pris kontra den utan pris.