Skydda ditt Google Ads-konto: Misstänkta e-postmeddelanden eller samtal som utger sig för att komma från Google Ads

Google skickar aldrig meddelanden oombett där du uppmanas att ange ditt lösenord eller andra känsliga uppgifter via e-post eller en länk. Om du blir ombedd att uppge känsliga uppgifter är det troligen ett försök att stjäla informationen, även kallat nätfiske. Ibland utger företag och hackare sig för att samarbeta med Google i ett försök att lura människor att lämna ut mer information än de borde.

Gör så här:

1. Kontrollera om det verkligen är Google som försöker nå dig. Lämna inte ut några personlig uppgifter och klicka inte på några e-postlänkar förrän du är säker.
  2. Skydda ditt konto om du tror att du har lämnat ut information till en opålitlig källa.
  3. Rapportera e-postmeddelandet, samtalet eller webbsidan som du misstänker så att vi kan undersöka det/den.

Kontrollera om det verkligen är Google som försöker nå dig

E-post

• Kontrollera att avsändar- och returadressen i meddelanderubrikerna innehåller @google.com.

Om Google skickar ett e-postmeddelande till dig ska avsändar och returadressen innehålla ”@google.com”. Om du kontaktas av tredje part ska du kontrollera att de verkligen är en Google Partner.

Google Partners är byråer, marknadsförare och onlineexperter som har certifierats av Google för att hantera Google Ads-konton. Byråer som vill bli partner till Google måste kvalificera sig för Google Partner-märket, som visar att företaget sköts ordentligt, har nöjda kunder och tillämpar Googles rekommenderade metoder. Läs mer om våra tredjepartspartner och om våra Google Partners.

• Kontrollera vart länkarna i ett e-postmeddelande pekar. Webbadresser ska innehålla ”google.com”.

Innan du klickar på några av länkarna i meddelandet kan du högerklicka på länken och välja Kopiera länkadress. Klistra in den kopierade adressen i ett textdokument eller textfält så att du ser den fullständiga webbadressen. Om webbadressen går till en sida som inte finns på domänen google.com kan den leda till en webbsida som inte tillhör Google.

Telefonsamtal

• Be personen som ringer att skicka ett e-postmeddelande.

Om uppringaren är en representant från Google innehåller meddelandet som skickas ”google.com” som avsändar- och returadress. Om du kontaktas av tredje part ska du kontrollera att de verkligen är en Google Partner.

Google Partners är byråer, marknadsförare och onlineexperter som har certifierats av Google för att hantera Google Ads-konton. Byråer som vill bli partner till Google måste kvalificera sig för Google Partner-märket, som visar att företaget sköts ordentligt, har nöjda kunder och tillämpar Googles rekommenderade metoder. Läs mer om våra tredjepartspartner och om våra Google Partners.

• Be personen som ringer att uppge namnen och klicken på dina kampanjer eller annonsgrupper.

En Google-representant har tillgång till dina kontouppgifter.

Skydda ditt konto

Om du tror att du har blivit kontaktad av någon som försöker lura dig att lämna ut lösenord, kreditkortsnummer eller andra känsliga uppgifter ska du inte lämna ut den informationen. Om du tror att ditt konto är utsatt för risk ska du vidta följande åtgärder för att skydda det.

1. Informera oss så fort som möjligt via vårt kontosäkerhetsformulär. Mitt konto har drabbats av intrång.
  2. Följ våra säkerhetstips för att skydda ditt konto.

Rapportera e-postmeddelandet, samtalet eller webbsidan du misstänker

När du har vidtagit åtgärder för att skydda dig själv ska du informera oss om vad som har hänt så att vi kan undersöka det.

• Rapportera ett e-postmeddelande eller samtal: Använd det här formuläret för att komma i kontakt med en onlinespecialist.
  • Rapportera en webbsida: Använd det här formuläret för att delge oss webbadressen till den misstänkta webbsidan. Om du har fått en länk i ett e-postmeddelande ska du inte klicka på länken för att gå till webbsidan. Högerklicka i stället på länken och välj Kopiera länkadress eller Kopiera länkplats. Klistra sedan in den kopierade adressen i formuläret.
  • Rapportera tredje part: Använd det här formuläret för att informera oss om ett problem med ett företag som säljer Google Ads-tjänster.

Relaterade länkar

Säkerhetscenter