Jos sinulla on ongelmia Chromebookin kanssa, mutta pääset kirjautumissivulle, kokeile ensin palauttaa tehdasasetukset. Tämä on täydellistä palautusta helpompi toimenpide ja auttaa useimmiten.

Chromebookin palauttaminen

Kun Chromebookin käyttöjärjestelmä ei toimi oikein, voit palauttaa sen. Palauttaminen poistaa käyttöjärjestelmän ja asentaa sen uudelleen. Uudemmissa Chromebookeissa voit palauttaa käyttöjärjestelmän internetyhteyden kautta. Päivityksiä ei ehkä tueta ja palautus ei ole mahdollista vanhoilla Chromebookeilla.

Tärkeää: Palautus poistaa pysyvästi kaiken Chromebookisi kiintolevyn sisällön, myös ladatut tiedostosi. Jos mahdollista, varmuuskopioi tiedostosi ennen Chromebookin palauttamista.

Jos käytät Chromebookia töissä tai koulussa, pyydä apua järjestelmänvalvojalta. Jos olet järjestelmänvalvoja, voit pyytää lisää apua Google-tuesta.

Milloin palauttamista tarvitaan

Palauttaminen voi olla tarpeen seuraavissa tilanteissa:

• Saat virheilmoituksen "ChromeOS puuttuu tai on vahingoittunut."
  • Olet kokeillut muita vianetsintäohjeita, mutta ongelma ei ole korjaantunut.
  • Olet pyytänyt ongelmaasi apua ohjefoorumissamme, ja ryhmän käyttäjät ovat suositelleet palauttamista.

Kevyempiä keinoja ennen palauttamista

Jos voit kirjautua Chromebookiin, kokeile ensin näitä keinoja:

1. Sammuta Chromebook ja käynnistä se sitten uudelleen.
  2. Jos Chromebookissa on edelleen virhe, palauta sen tehdasasetukset.

Jos kumpikaan näistä keinoista ei korjaa virhettä, kokeile palauttamista. Chromebook-laitteiston nollaaminen.

Palautustilaan siirtyminen

Huom. Sinun on suoritettava tämä vaihe, ennen kuin aloitat alla olevat palautusvaihtoehdot.

Tee näin virheen sisältävällä Chromebookilla:

1. Jos tähän Chromebookiin on liitetty laitteita (kuten hiiri tai ulkoinen kiintolevy), irrota ne kaikki.
  2. Siirry palautustilaan:
    • Chromebook: Paina pitkään Esc + Päivitä ja paina sitten virtapainiketta . Vapauta virtapainike.
      • Jotkin Chromebook-mallit: Paina pitkään Esc + Suurenna ja paina sitten virtapainiketta . Vapauta virtapainike.
      • Kun näytöllä näkyy viesti, vapauta muut painikkeet.
    • Chromebox: Sammuta se ensin. Paina sitten pitkään palautuspainiketta esimerkiksi paperiliittimellä tai vastaavalla esineellä. Käynnistä Chromebox uudelleen painamalla virtapainiketta. Kun näet viestin näytöllä, vapauta palautuspainike.
    • Chromebit: Irrota se ensin virtalähteestä. Paina pitkään palautuspainiketta esimerkiksi paperiliittimellä tai vastaavalla esineellä. Liitä Chromebit takaisin virtalähteeseen. Kun näet viestin näytöllä, vapauta palautuspainike.
    • Chromebook-tabletti: Paina pitkään äänenvoimakkuuden lisäys-, vaimennus- ja virtapainikkeita ainakin 10 sekuntia ja vapauta ne sitten.

Palautusvaihtoehto 1: Käytä internetiä

Valitse Chromebookilla Palauta internetyhteyden avulla ja seuraa ohjeita näytöllä. Kun olet suorittanut vaiheet, tietokoneesi käynnistyy automaattisesti uudelleen, jotta palautus voidaan suorittaa loppuun.

Tärkeää: Jos haluat käyttää toista palautustapaa milloin tahansa ohjeiden aikana, paina pitkään Esc + Päivitä ja paina virtapainiketta .

Jos tietokoneella ei ole internetyhteyttä tai sen palautusmahdollisuus ei näy, saatat käyttää vanhempaa Chromebookia, joka ei tue tätä ominaisuutta. Jatka kohtaan "Palautusvaihtoehto 2: Käytä USB-muistia".

Palautusvaihtoehto 2: Käytä USB-muistia.

Vaihe 1: Ota nämä laitteet esille
  • Chromebook, jossa "ChromeOS puuttuu tai on vahingoittunut" ‑virheilmoitus
  • Toinen Chromebook tai Windows- tai Mac-tietokone, johon on asennettu Chrome
  • Vähintään 8 Gt:n USB-muistitikku, jonka voit tyhjentää
Vaihe 2: Lataa uusi kopio käyttöjärjestelmästä

Tee näin toimivalla tietokoneella (ei virheen sisältävällä Chromebookilla):

1. Jos käytät Macia tai Windows-tietokonetta:
    1. Asenna Chrome.
    2. Avaa Chrome Chrome.
    3. Asenna palautuslaajennus.
  2. Avaa palautuslaajennus näin:
    1. Valitse selaimen oikeasta yläkulmasta Laajennukset .
    2. Valitse Chromebookin palautussovellus ‑laajennus. Jos laajennusponnahdusikkuna ei tule automaattisesti näkyviin näytölle, tarkista että se on laitettu päälle.
  3. Valitse Aloita.
  4. Valitse Valitse malli luettelosta tai kirjoita palautettavan Chromebookin mallinumero. Löydät tämän numeron Chromebookin virheilmoituksen alareunasta.
  5. Valitse Jatka.
  6. Aseta USB-muistitikku tietokoneeseen, joka toimii.
  7. Valitse muistitikku avattavasta valikosta.
  8. Valitse Jatka ja sitten Luo nyt.
  9. Kun näet ilmoituksen, että palautusvälineesi on valmis, poista USB-tikku tietokoneesta.
Vaihe 3: Aloita palauttaminen

Valitse virheen sisältävältä Chromebookilta Palauta käyttämällä ulkoista levyä ja seuraa ohjeita näytöllä.

Näin voit varmistaa, että palautuslaajennus on päällä
  1. Avaa Chrome Chrome tietokoneella.
  2. Valitse oikeasta yläreunasta Laajennukset ja sitten Hallinnoi laajennuksia .
  3. Siirrä Chromebook Recovery ‑kohdan kytkin oikealle.
  4. Valinnainen: Voit myös valita Tiedot ja siirtää kytkimen oikealle.
  5. Kun laajennus on laitettu päälle, valitse selaimen laajennuspaneelista kyseinen laajennus, niin ponnahdusikkuna aukeaa.
  6. Valinnainen: Jos käytät laajennusta usein, voit kiinnittää sen Pin (keep).
Valinnainen: USB-muistitikun uudelleen käyttäminen

Chromebookin palauttamisen jälkeen palautusväline täytyy tyhjentää, jos haluat käyttää USB-tikkua muiden tiedostojen tallentamiseen.

Tyhjennä palautusväline seuraavasti:

1. Avaa Chrome Chrome tietokoneella.
  2. Valitse oikeasta yläkulmasta Laajennukset .
  3. Voit avata laajennusponnahdusikkunan valitsemalla Chromebookin palautussovellus ‑laajennuksen.
  4. Valitse laajennusponnahdusikkunasta Asetukset.
  5. Valitse Tyhjennä palautusväline.
  6. Valitse avattavasta valikosta tyhjennettävä USB-tikku.
  7. Valitse Jatka.
  8. Varmista, että palautukseen käytetty tallennuslaite on mainittu luettelossa.
  9. Valitse Tyhjennä nyt. Työkalu poistaa kaiken USB-tikulta.
  10. Kun näet Palautustietoväline on tyhjennetty ‑ilmoituksen, valitse Valmis.
  11. Poista USB-muistitikku tietokoneesta.
  12. Alusta tallennuslaite käyttöjärjestelmäsi tarjoaman työkalun avulla.

Palauttamiseen liittyvien ongelmien korjaaminen

"Tapahtui odottamaton virhe"
  1. Tyhjennä tallennuslaite ja yritä sitten palauttamista uudelleen.
  2. Kokeile palauttamista toisella USB-muistitikulla. Jotkin USB-muistitikut eivät toimi hyvin palauttamisen yhteydessä.

Jos ongelmat eivät ratkea, pyydä ohjeita Chromebookisi valmistajalta. Katso, miten saat yhteyden valmistajaan.

"Irrota kaikki yhdistetyt laitteet ja aloita palauttaminen"

Irrota ensin kaikki Chromebookiin liitetyt laitteet, kuten hiiri tai ulkoinen kiintolevy. Noudata sitten palautustilaan siirtymisen ohjeita.

"Liittämäsi laite ei sisällä ChromeOS:ää"

Varmista ensin, että olet yhdistänyt sen USB-muistin, jolle loit palautustietovälineen.

Jos käytit oikeaa tallennuslaitetta, mutta näet silti tämän virheilmoituksen, tallennuslaite ei ehkä toimi oikein.

1. Tyhjennä tallennuslaite ja yritä sitten palauttamista uudelleen.
  2. Kokeile palauttamista toisella USB-muistitikulla. Jotkin USB-muistitikut eivät toimi hyvin palauttamisen yhteydessä.

Jos ongelmat jatkuvat, katso, miten voit ottaa yhteyttä valmistajaan.

"Laitteen suojausmoduuli ei toimi"

Pyydä ensin apua asiantuntijoiltamme:

1. Jos käytät Chromebookia töissä tai koulussa, ota yhteyttä järjestelmänvalvojaan. Järjestelmänvalvojien täytyy ottaa yhteyttä Google-tukeen.
  2. Juttele asiantuntijoiden kanssa Chromebookin ohjefoorumilla.

Jos ongelmat eivät ratkea, ota yhteyttä laitteen valmistajaan Chromebookin korjaamiseksi.

Muita tapoja Chromebookin palauttamiseen

Palautuspainikkeen painaminen

Joillain Chromebookeilla palauttaminen aloitetaan painamalla palautuspainiketta esimerkiksi paperiliittimellä. Näin löydät painikkeen:

Kun näet ilmoituksen näytöllä, jatka palauttamista.

Linux-tietokoneen käyttäminen
  1. Lataa Linux-tietokoneella palautustyökalu.
  2. Anna komentosarjan suoritusoikeudet seuraavalla komennolla: $ sudo chmod 755 linux_recovery.sh
  3. Suorita komentosarja pääkäyttäjän oikeuksilla seuraavalla komennolla: $ sudo bash linux_recovery.sh
  4. Luo palautusväline näytöllä näkyvien ohjeiden mukaisesti.
  5. Jatka Chromebookin palauttamista seuraamalla yllä olevia ohjeita.