Planerar du en strategi för återgång till kontorsarbete? Se hur Chrome OS kan vara till hjälp.

Konfigurera Parallels Desktop för ChromeOS

ChromeOS version 85 eller senare.

Med Parallels Desktop kan användarna få åtkomst till och använda appar och filer från Microsoft Windows, inklusive Microsoft Office, på sina ChromeOS-enheter.

Innan du börjar

• Du behöver en Windows-diskavbildning (ISO-fil) som kan användas för att installera eller installera om Windows 10 och en Windows-licens.
  • Alla Parallels Desktop-användare måste ha en Parallels Desktop for ChromeOS-licens. Om du vill köpa licenser för Parallels Desktop kontaktar du Parallels.
  • En lagringsenhet för företagslagring där bilden kan laddas ned till enskilda ChromeOS-enheter i organisationen via HTTP eller HTTPS måste vara tillgänglig.
  • Mer information om systemkraven för Parallels Desktop för ChromeOS, inklusive enheter som stöds, finns i Parallels Desktop för ChromeOS.

Obs! Du bör ha utvärderat dina användningsbehov grundligt när du väljer en konfiguration. Till exempel bör enklare konfigurationer mappas till appbelastningar som inte är minnes- eller CPU-krävande.

Konfigurera Parallels

Titta på följande video om du vill ha en steg-för-steg-guide om konfiguration av Parallells Desktop för ChromeOS:

Chrome Enterprise: How to enable Parallels Desktop for ChromeOS devices

Öppna alla  |  Stäng alla

Steg 1: Första konfigurationen av administratörskonsolen
  1. Konfigurera organisationsenheten för ChromeOS-användare, inklusive administratören. Mer information finns i Lägg till en organisationsenhet.
    1. Aktivera Parallels Desktop-licensen för organisationsenheten. Mer information finns i Hantera applicenser.
    2. Aktivera Parallels Desktop för organisationsenheten. Mer information finns i inställningen Parallels Desktop.
  2. Registrera administratörens ChromeOS-enhet där du skapar en Windows-avbildning som ska implementeras på enheter i organisationen. Mer information finns i Registrera ChromeOS-enheter.
Steg 2: Skapa en virtuell Windows-dator

Ladda ned Windows ISO-avbildningen och skapa en virtuell dator.

1. Välj Ladda ned Windows 10-diskavbildningen (ISO-fil).
  2. Ladda ned avbildningen till mappen Nedladdningar på administratörens enhet.
  3. Öppna Chrome och tryck på Ctrl+Alt+T för att öppna crosh-terminalen.
  4. Ange kommandot vmc create -p PvmDefault <filename.iso>.
    PvmDefault är namnet på standardavbildningen. <filename.iso> är namnet på Windows ISO-avbildningsfilen. Båda är skiftlägeskänsliga och måste anges enligt beskrivningen. ISO-avbildningsfilen måste sparas i mappen Nedladdningar.
    Till exempel vmc create -p PvmDefault Win10_English_x64.iso.

(Valfritt) Steg 3: Inaktivera den delade profilen

Använd den delade profilfunktionen, som är konfigurerad som standard, för att mappa användarmappar på en virtuell Windows-dator till ChromeOS-mappar. Du kan få åtkomst till Windows-mappar som Datorer eller Dokument från Filer-appen i ChromeOS.

När du startar om Windows efter att ha installerat Parallels Tools skapar Parallels Desktop automatiskt mappstrukturen i Filer-appen i ChromeOS. Varje mapp mappas till motsvarande mapp i Windows.

Användarna kan sedan använda filerna i ChromeOS-appar och säkerhetskopiera med ChromeOS-verktyg, även när Windows inte körs.

Men om lösningar som roaming-användarprofiler eller FSLogix används i Windows kan du inaktivera den delade profilen.

1. Öppna crosh-terminalen genom att trycka på Ctrl+Alt+T.
  2. Ange vmc adjust <Vmname> pvm.shared-profile off.
    <Vmname> är namnet på den virtuella datorn. Om du vill lista befintliga virtuella datorer använder du kommandot vmc list.
Steg 4: Installera Windows
  1. Öppna crosh-terminalen genom att trycka på Ctrl+Alt+T.
  2. Ange vmc start <vm-name>där <vm-name> är det virtuella datornamn som du angav i föregående steg. Till exempel vmc start Windows.
  3. Följ anvisningarna för konfiguration av Windows för att installera Windows.
Steg 5: Installera Parallells Tools
  1. När Windows startas för första gången klickar du på Utforskaren i Windows aktivitetsfält.
  2. Klicka på Den här datornföljt avHitta CD-enhet för Parallels Tools.
  3. Dubbelklicka för att starta installationsprogrammet för Parallels Tools.
  4. (Valfritt) Om installationsprogrammet inte startar:
    1. Högerklicka på Parallells Tools CD.
    2. Klicka på Öppna och bläddra till filen autorun.exe.
    3. Dubbelklicka på autorun.exe.
  5. Slutför installationen genom att starta om Windows.
    Du kan nu installera de Windows-appar som organisationen kräver. Se till att du har konfigurerat en volymlicens för Windows och annan programvara från tredje part.
    Obs! Om du har problem med att installera Parallels Tools klickar du på Merföljt avFelsökning och väljer Installera Parallels Tools eller Installera om Parallels Tools.
  6. (Valfritt) Om du vill generalisera Windows-avbildningen kör du Sysprep innan du exporterar avbildningen. Detta tar bort unik information från avbildningen så att du kan återanvända den på en annan dator
Steg 6: Exportera den virtuella datorn

Du måste exportera den virtuella datorn som en avbildningsfil och göra den tillgänglig för användarna att ladda ned.

1. Öppna Chrome och tryck på Ctrl+Alt+T för att öppna crosh-terminalen.
  2. Ange vmc-export -d <VMM> <ImageName.zip>.
    Exempel: vmc export -d Windows Windows.zip

<VMname> är namnet på den virtuella datorn och <ImageName.zip> är namnet på målavbildningsfilen. Alternativet -d skapar en SHA-256-hashfil (checksum) i samma mapp. Du behöver SHA-256-kontrollsumman när du aktiverar Windows-avbildningen på Googles administratörskonsol.

Bilden exporteras till mappen Nedladdningar på enheten. Den nedladdade filen är en .zip-fil som innehåller en .pvm-fil. SHA-256-kontrollsummefilen har samma namn som Windows.zip.sha256.txt. Det är en textfil som innehåller SHA-256-hashsträngen.

Steg 7: Ladda upp och aktivera Windows-avbildningen

Om du vill ladda upp Windows-avbildningen kopierar du .zip-filen som du skapade i steg 6 till en lagringsserver med HTTP- eller HTTPS-nedladdningsåtkomst. Du kan ha gränser för dataöverföring som är kopplade till lagringsservern. Kontrollera att servern har tillräckligt med utrymme innan du kopierar över Windows-avbildningen. Vi rekommenderar att du använder nätverk för innehållsleverans (NFI) vid mycket stora implementeringar.

Innan användarna kan ladda ned Windows-avbildningen till sina enheter måste du ange webbadressen som avbildningen laddas ned från och SHA-256-hash för Windows-avbildningsfilen på administratörskonsolen.

Obs! Om du inte anger webbadressen till VM-avbildningen eller SHA-256-hashen får enhetsanvändarna felkod 4. Kontrollera då att webbadressen och kontrollsumman är korrekta.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. I administratörskonsolen öppnar du menyn följt av Enheterföljt avChromeföljt avInställningar. Sidan Inställningar för användare och webbläsare öppnas som standard.

Om du har registrerat dig för Chrome Browser Cloud Management öppnar du menyn följt av Webbläsaren Chromeföljt avInställningar.

3. Till vänster väljer du den organisationsenhet som innehåller enhetsanvändarna.
  4. Öppna Parallels Desktop.
  5. Klicka på Windows-bild för Parallels Desktop.
  6. Skriv följande:
    • Webbadress – webbadressen som Windows-avbildningen laddas ned från. Exempelvis http://storage.enterprise.net/VMs/Windows.zip.
      Obs! Protokollet HTTP eller HTTPS och den virtuella avbildningsfilen för .zip måste inkluderas i webbadressen.
    • SHA-256-hash – SHA-256-hash för Windows-avbildningsfilen. Kommandot vmc-export som används för att exportera en bild innehåller ett alternativ för att generera SHA-256-hash för den exporterade bilden. Hashfilen exporteras till filen name.sha256.txt till samma målmapp. Se Steg 6: Exportera den virtuella datorn.
  7. Klicka på Spara.
(Valfritt) Steg 8: Aktivera eller inaktivera kommandoraden för användare

Du kan aktivera eller inaktivera kommandoradsfunktionen för virtuella användare genom att ställa in Chrome-policyn för användare och webbläsare. Om kommandoraden är aktiverad kan användare utnyttja kommandoradsverktyg för att hantera den virtuella datorn, till exempel för att starta eller stoppa den.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. I administratörskonsolen öppnar du menyn följt av Enheterföljt avChromeföljt avInställningar. Sidan Inställningar för användare och webbläsare öppnas som standard.

Om du har registrerat dig för Chrome Browser Cloud Management öppnar du menyn följt av Webbläsaren Chromeföljt avInställningar.

3. Till vänster väljer du den organisationsenhet som innehåller enhetsanvändarna.
  4. Gå till Virtuella datorer (VM) och utvecklare.
  5. Klicka på Åtkomst till kommandorad.
  6. Välj Aktivera kommandoradsåtkomst för virtuell dator eller Inaktivera kommandoradsåtkomst för virtuell dator.
  7. Klicka på Spara.

Felsökning

Du hittar fler felsökningstips i supporten för Parallels.

Verifiera policyer som tillämpas

När du har tillämpat Chrome-policyer måste användarna starta om sina enheter för att inställningarna ska träda i kraft.

Om du har utfört alla konfigurationssteg, men ikonen för Parallells Dekstop inte visas på en enhet eller om Parallells Desktop inte startar som avsett kontrollerar du användarnas enheter för att säkerställa att policyn har tillämpats korrekt.

1. På en hanterad Chrome-enhet öppnar du chrome://policy.
  2. Klicka på Läs in policy på nytt.
  3. Markera rutan Visa policy utan värde.
  4. Kontrollera att Status är inställd på OK och att policyvärdena matchar det du anger i policyn:
    • PlugininVmAllowedtrue. Denna policy ställs in av Google. Om policyn saknas eller är inställd på false har Parallells Desktop inte aktiverats för den organisationsenhet som innehåller enheter. Kontakta kundsupport om du behöver hjälp.
    • PlugininVmImage – om den här policyn saknas eller inte innehåller en giltig webbadress och en kontrollsumma saknas specifikationerna för Windows VM. Mer information finns i Steg 7: Ladda upp och aktivera Windows-avbildningen.
    • PlugininVmUserId – om denna policy saknas har licensen inte aktiverats för användaren i denna organisationsenhet. Mer information finns i Hantera applicenser.
    • UserPlugininVmAllowedtrue. Om denna policy saknas eller är inställd på false kontrollerar du att användare får använda Parallells Desktop. Mer information finns i inställningen Parallells Desktop.
Felkoder

Du kan stöta på felkoder och meddelanden när du konfigurerar Parallells. Följande tabell innehåller möjliga fel och föreslagna lösningar:

Felmeddelande och kod Beskrivning/lösning

Det gick inte att installera Plugin VM. Försök igen eller kontakta administratören.

Felkod 2

Försök igen.

Om problemet kvarstår skickar du feedback genom att klicka på Alt+Skift+I.

Det gick inte att installera Plugin VM. Försök igen eller kontakta administratören.

Felkod 6

Slut på diskutrymme.

Kontrollera att det finns tillräckligt med diskutrymme för den okomprimerade VM-filen och den komprimerade avbildningen och försök igen.

Plugin VM är inte tillåtet på den här enheten. Kontakta administratören.

Felkod 3

Bör endast visas om du har blockerat Parallells medan installationsprogrammet var öppet. Pröva att installera igen:

I andra fall visas inte Parallells på hyllan eller så går det inte att öppna och en dialogruta visas.

Det gick inte att installera Plugin VM på grund av ett konfigurationsproblem. Kontakta administratören.

Felkod 4

Du har angett en ogiltig webbadress.

Kontrollera att nedladdningslänken är korrekt och försök installera igen.

Det gick inte att installera Plugin VM på grund av ett konfigurationsproblem. Kontakta administratören.

Felkod 10

Kontrollera att SHA-256-kontrollsumman för VM-avbildningen är korrekt och att VM-avbildningens webbadress pekar på rätt nedladdningsobjekt.

Det gick inte att installera Plugin VM på grund av ett konfigurationsproblem. Kontakta administratören.

Felkod 24

Kontrollera att du har tillräckligt många licenser för organisationsenheten. Mer information finns i Hantera applicenser.

Det gick inte att installera den virtuella maskinen på grund av ett nätverksfel. Försök igen eller kontakta administratören.

Felkod 7

Troligen ett internt fel, till exempel ett nätverksfel eller för att enheten övergick i viloläge.

Försök igen. Om problemet kvarstår kan du skicka feedback genom att klicka på Alt+Skift+I.

Det gick inte att installera den virtuella maskinen på grund av ett nätverksfel. Försök igen eller kontakta administratören.

Felkod 8

Aktiveras om anslutningen misslyckas helt eller om nedladdningen inte kan slutföras.

Kontrollera att webbadressen till Windows-avbildningen är giltig och att användaren har åtkomst till bilden.

Vanliga frågor

Hur delar jag mappar eller filer mellan en virtuell dator och ChromeOS?

Om administratören har aktiverat Parallels Desktop skapas automatiskt en mappstruktur med namnet Windows-filer i ChromeOS Filer-appen. Varje mapp mappas till motsvarande mapp i Windows. Filer som placeras i någon av mapparna visas även i Windows-versionerna av dessa mappar.

Du kan sedan använda filerna i ChromeOS-appar och säkerhetskopiera med ChromeOS-verktyg, även när Windows inte körs.

Du kan även högerklicka på en mapp i Filer och klicka på Dela med Parallels Desktop. Mappen visas i Windows i Networkföljt avChromeOS.

Kan jag använda ett USB-minne?

Ja, du kan dela filer från en USB-enhet genom att högerklicka på den i Filer och klicka på Dela med Parallels Desktop. Mappen visas i Windows i Networkföljt avChromeOS. Krypterad USB stöds inte för närvarande.

Kan jag använda andra USB-enheter?

För enheter med ChromeOS version 91 eller senare har Parallels Desktop för ChromeOS stöd för en rad USB-anslutna enheter, inklusive flashminnen och USB-hubbar.

Kan jag använda externa bildskärmar?

Ja, du kan få åtkomst till Parallels VM med en extern bildskärm.

Vilken annan kringutrustning stöds?

Mus, externa skärmar och externa tangentbord stöds.

Kan jag använda en kamera eller mikrofon?

För enheter med ChromeOS version 91 eller senare har Parallels Desktop for ChromeOS stöd för enhetens webbkamera och mikrofon, vilket gör det möjligt att använda appar som Microsoft Teams.

Vilka appar stöds?

Windows i Parallells Desktop har stöd för alla Windows-appar som körs i en integrerad Windows-miljö. För närvarande stöds inte 3D-grafikacceleration fullt ut, vilket innebär att användningen av tunga grafikappar är begränsad.

Kan jag konfigurera mängden RAM-minne som Parallels använder?

Nej, mängden RAM-minne som är tillgänglig för en virtuell dator konfigureras automatiskt, beroende på värdens kapacitet,

Kommer det att finnas stöd för andra enheter i framtiden?

Vi räknar med stöd för fler enheter. Mer information kommer när de blir tillgängliga.

Relaterade ämnen

Google och relaterade märken och logotyper är varumärken som tillhör Google LLC. Alla andra företags- och produktnamn är varumärken som tillhör de företag som de är kopplade till.