Jämföra konverteringsmätvärden i Analytics och Google Ads

Analytics-mätvärdena Slutförda mål och E-handelstransaktioner beräknas på ett annat sätt än mätvärdena för konverteringsspårning i Google Ads. Om du ser att de här mätvärdena i ditt Analytics-konto skiljer sig från konverteringsmätvärdena i ditt Google Ads-konto betyder det inte nödvändigtvis att implementeringen av konverteringsspårningen är felaktig. Det kan helt enkelt vara ett resultat av olika spårningsmetoder.

När du exporterar data om slutförda mål och e-handelstransaktioner från Analytics till Google Ads utför Google Ads dessutom andra beräkningar av denna data än vad Analytics gör. Därför ser du vissa skillnader i de beräknade värdena mellan de båda produkterna, även om underliggande data är samma.

Snabböversikt: Skillnader i spårning av mål, transaktioner och Google Ads-konverteringar

Analytics: Mål Analytics: Transaktion Google Ads: Konvertering GA4: Konverteringar
Antal En gång per session och definierat mål Många per session (transaktioner med samma transaktions-id under en session räknas inte dubbelt)

Kan ställas in av användaren för varje konverteringsåtgärd:

En konvertering: en gång per annonsklick

Varje konvertering: många per annonsklick

Som standard är detta inställt på Varje, vilket innebär att det kan räknas flera konverteringar per annonsklick.
Attributionstid Tid för slutfört mål Tid för slutförd transaktion Tidpunkten för annonssökfrågan före klicket som ledde till en konvertering Tid för slutförd konvertering
Attributionskälla Sista icke-direkta klicket som standard, men detta kan konfigureras i verktyget för jämförelse av modeller Sista icke-direkta klicket som standard, men detta kan konfigureras i verktyget för jämförelse av modeller Räknas endast om användaren har klickat på en annons från Google Ads-kontot (endast google/cpc-trafik) Senaste klick i alla kanaler som standard, men detta kan konfigureras (i verktyget för jämförelse av modeller)
Rapportering Rapporteras helt efter 72 timmars behandling Rapporteras helt efter 72 timmars behandling Rapporteras en gång per dag under vald konverteringsperiod (1–90 dagar, 30 dagar som standard)  Rapporteras helt efter 72 timmars behandling
Hantering av flera koder på en sida En session kan ha ett enda slutfört mål per definierat mål. Totalsumman kan därför vara upp till 20 per session. Inte tillämpligt Om du infogar flera taggar för konverteringsspårning på en och samma sida för samma konto räknar Google Ads en separat konvertering för varje tagg. Inte tillämpligt

Översikt: Skillnaderna mellan Google Ads- och Analytics-spårning

Om du spårar samma konverteringsaktivitet med både koden för konverteringsspårning i Google Ads och ett mål eller en e-handelstransaktion i Analytics skiljer sig informationen åt av följande anledningar:

1. Skillnader i attribution

Standardattributionsmodellen för de flesta konverteringar i Google Ads är datadriven attribution. Analytics använder däremot en attributionsmodell med senaste klick (eller senaste klick i alla kanaler för Google Analytics 4) i alla kanaler utom direktkanaler. Detta gäller alla rapporter utom rapporten Flerkanalstrattar. Anta till exempel att en användare klickar på en annons från ditt Google Ads-konto och sedan kommer tillbaka nästa dag via ett organiskt sökresultat på Google och når din målsida eller utlöser en transaktion. Analytics tillskriver då målet eller transaktionen google/organic.

I Google Ads gäller som standard att konverteringen tillskrivs Google Ads-kampanjen om konverteringsspårning har ställts in i kontot. Om du har importerat en händelse/ett mål från Google Analytics räknas det målet inte som en konvertering i Ads om det senaste klicket var google/organic.

2. Transaktionsdatum

Google Ads rapporterar konverteringar från datumet och tiden för det klick som ledde till en åtgärd, inte för datumet för själva åtgärden. På så sätt kan du matcha det genererade värdet med rätt annonseringskostnad. Anta att en användare köper en produkt den 20 juli men klickade på annonsen tre dagar tidigare, den 17 juli. I Google Ads tillskrivs konverteringen den 17 juli, dagen för klicket. I Analytics tillskrivs den däremot den 20 juli, dagen för själva konverteringen. Observera att kolumnen Alla konv. (efter konv. tid) visar antalet konverteringar som har importerats från Analytics baserat på konverteringsdatumet, inte klickdatumet.

3. Rapportens aktualitet

Siffror från Google Ads konverteringsspårning syns lite snabbare (vanligtvis inom tre timmar) i Google Ads jämfört med mål och transaktioner som har importerats från Analytics till Google Ads (vanligtvis inom nio timmar). För Google Analytics 4-konverteringar kan det ta upp till tre timmar innan konverteringar blir tillgängliga för import i Google Ads och en timme innan konverteringsdata syns i rapporter.

4. En konvertering kontra varje konvertering

I Analytics kan du räkna konverteringar genom att ange mål eller använda e-handelstransaktioner. Mål kan definieras som en sidvisning, händelse eller interaktion, till exempel tid på webbplats. Varje mål i Analytics kan räknas en enda gång per session.

I Google Ads konverteringsspårning används däremot inte begreppet ”session”, och därför räknas flera konverteringar inom ett givet datumintervall. Om en användare till exempel når samma konverteringssida två gånger under en session räknas endast ett mål i Analytics. Varje konvertering räknas däremot i Google Ads om räkningsinställningen för konverteringsåtgärden är inställd på Alla (om du väljer En räknas endast en konvertering per klick).

Till skillnad från mål kan transaktioner räknas flera gånger under en och samma session i Analytics, förutsatt att varje transaktion har ett unikt transaktions-id. Det innebär att användare som har slutfört flera transaktioner under samma session registreras med flera transaktioner i Analytics. Detta liknar hur Varje konvertering räknas i Google Ads konverteringsspårning, även om du i Google Ads kan välja räkningsinställningen för alla konverteringsåtgärder, inräknat försäljningar.

Läs mer om hur mätvärden beräknas i Analytics.

5. Användarinställningar för olika spårningsmetoder

Eftersom Analytics och Google Ads använder olika spårningsmetoder för att registrera mål och transaktioner händer det ibland att konverteringar räknas med den ena metoden men inte med den andra. Om en användare till exempel inaktiverar, väljer bort eller blockerar en metod (som specifika cookies) som används i Analytics för att spåra data om en webbplatssession, kan det hända att konverteringar inte registreras av Analytics, men däremot av Google Ads.

6. Spårning på kontonivå

Du kanske skickar klick från annonser i flera Google Ads-konton till en enda webbplats som spåras av en Analytics-egendom. I så fall kan du se fler konverteringar i Google Ads än i Analytics, beroende på om du använder Google Ads konverteringsspårning eller importerar Analytics-mål till Google Ads.

Google Ads konverteringsspårning kan ställas in på kontonivå eller som konverteringsspårning över flera konton. Google Ads räknar med andra ord en konvertering endast om klicket ursprungligen kom från det enskilda Google Ads-kontot (vid konverteringsspårning på kontonivå), eller från en grupp konton som omfattas av konverteringsspårning över flera konton. Analytics spårar däremot användarbeteendet på egendomsnivå.

Det här är viktigt, eftersom konverteringar inte dedupliceras för enstaka användare i Google Ads om du använder Google Ads konverteringsspårning på kontonivå. Anta att du har två Google Ads-konton (konto A och konto B). Du har identifierat samma konverteringsåtgärd i båda kontona genom att lägga till lämpligt kodavsnitt för konverteringsspårning för båda kontona på sidan och ange åtgärden som ett mål i Analytics. Anta sedan att en enstaka användare klickar på en annons från det första kontot (A) och sedan på en annons från det andra kontot (B) och konverterar. Varje Google Ads-konto rapporterar då en konvertering, även om det rörde sig om en enda användare. Enligt den standardinställda attributionsmetoden i Analytics skulle detta räknas som en enda konvertering och tillskrivas kampanjen från det andra kontot (B), eftersom det var den senaste interaktionen före konverteringen.

Om å andra sidan både konto A och konto B hanteras av ett gemensamt förvaltarkonto (Mitt kundcenter) och båda använder konverteringsspårning över flera konton, räknas bara en enda konvertering och tilldelas det andra kontot utifrån modellen med senaste klick.

Om du importerar Analytics-mål och transaktioner till dina Google Ads-konton dedupliceras konverteringarna automatiskt över flera Google Ads-konton. Anta att du har två Google Ads-konton (konto A och konto B) och att du har angett en målsida i Analytics. Du har dessutom rapporterat ett Analytics-mål i båda Google Ads-kontona, men har inte lagt till Google Ads konverteringsspårning för något av kontona på sidan. Anta sedan att en enstaka användare klickar på en annons från det första kontot (A) och sedan på en annons från det andra kontot (B) och konverterar. Konverteringen tillskrivs då det andra kontot (B) i både Analytics och Google Ads. Som standard (vi antar att du inte har några justeringar via Google Ads-attribution eller Flerkanalstrattar) tillskrivs det första kontot (A) inga konverteringar i något av verktygen.

I båda fallen kan du använda rapporten Flerkanalstrattar i Analytics för att se en översikt över användaraktivitet, inräknat indirekta vägar till konverteringar.

7. Konverteringar över flera enheter

Med Google Ads konverteringsspårning beräknas det uppskattade antalet konverteringar över flera enheter. Resultatet visas i kolumnerna Alla konverteringar och Konverteringar i Google Ads. Informationen baseras på faktiska mätningar och uppskattningar som härleds från användare som har loggat in på Google på flera olika enheter.

8. Samtalskonverteringar

Vissa konverteringsåtgärder stöds bara i Google Ads konverteringsspårning och erbjuds för närvarande inte i spårning med Analytics. Om du använder samtalstillägg räknas samtal från sådana tillägg och som pågår längre än en angiven tidslängd (ställs in i Google Ads) som samtalskonverteringar. Sådana konverteringar kan för närvarande inte spåras med Analytics-mål.

9. Importerade transaktioner

När en Analytics-transaktion importeras till ett Google Ads-konto från en länkad Google Analytics-egendom importeras dess transaktions-id till Google Ads som ett beställnings-id. Google Ads deduplicerar utifrån beställnings-id så att varje transaktion räknas en enda gång i Google Ads. Om en användare läser in en konverteringssida med samma transaktions-id i olika sessioner kan det dock hända att det räknas flera transaktioner för samma id i Analytics-rapporter.

10. Kontrollera om problemet härrör från modellerade konverteringar

Om Google Ads fortfarande har fler konverteringar än GA4 efter att du har gjort alla andra rapporteringskontroller är det troligen modellerade konverteringar som är orsaken till avvikelsen.

För närvarande görs konverteringsmodellering i GA4 separat från konverteringsmodellering i Google Ads. GA4 exporterar endast observerade konverteringar till Google Ads. Google Ads tillämpar sedan konverteringsmodellering utöver dessa observerade konverteringar. Konverteringsmodellering i GA4 påverkar inte heller det totala antalet rapporterade konverteringar. Konverteringsmodellering i Google Ads kan däremot öka det totala antalet konverteringar. Detta kan orsaka avvikelser i antalet konverteringar som rapporteras i GA4 jämfört med de konverteringar som rapporteras i Google Ads.

Det finns inget alternativ för att stänga av modellerade konverteringar för GA4. Konverteringsdata modelleras när det inte går att observera nödvändig data.