[GA4] Liidilomakedatan raportointi

Tämä on jatkoa artikkelille Liidien luonnin tehostaminen verkkosivustolla. Tässä artikkelissa kerrotaan, miten voit tutkia Google Analyticsissa liidilomakkeeseen liittyvää toimintaa.

Liidilomakedatan tutkiminen

Edellisessä artikkelissa opit, miten suppilon kutakin vaihetta mitataan. Suppilo näyttää suunnilleen tältä:

Kaavio liidienluontisuppilon vaiheista

Kun lisäät sivustosi jokaiselle sivulle pätkän JavaScript-mittauskoodia, Google Analyticsiin alkaa kertyä dataa liidilomakkeestasi.

Ensin haluat varmasti nähdä, miten tehokkaasti lomake tuottaa liidejä. Voit tehdä tämän tarkistamalla, kuinka monta prosenttia potentiaalisista asiakkaista poistuu sivustolta kussakin sinne tulon ja lomakkeen lähettämisen väliin jäävässä vaiheessa.

Kartoituksen avulla voit tutkia dataa yksilöllisemmin kuin oletusraporttien avulla. Alla oleva kartoitus mittaa poistumista sivustokäynnin eri vaiheissa.

Liidienluontisuppilon vaiheiden kartoitus

Suppilon kartoituksen luominen

Voit visualisoida liidienluontiprosessin (eli liidienluontisuppilon) jokaisen vaiheen suppilon kartoituksen avulla. Aloita klikkaamalla Google Analyticsin vasemmasta yläkulmasta "Tutki" ja sitten sivun yläosasta "Suppilon kartoitus".

Kuvakaappaus kartoituskäyttöliittymästä

Google Analytics avaa valmiiksi luodun suppilon kartoituksen. Klikkaa vasemmalta Vaiheet-kohdan vierestä Muokkaa Muokkaa ja poista kaikki oletusvaiheet. Jätä ikkuna auki ja lisää kartoitukseen seuraavat vaiheet.

Sivustokäyntien ja lomakkeen katselukertojen lisääminen

Liidienluontisuppilon ensimmäinen arvopiste on sivuston etusivulla käyneiden määrä. Näin lisäät ensimmäisen arvopisteen:

1. Lisää Vaihe 1 ‐tekstikenttään "Sivustokäynnit".
  2. Klikkaa avattavasta Lisää uusi ehto ‐valikosta Tapahtumat ja valitse page_view-tapahtuma.
  3. Klikkaa avattavan valikon vierestä + Lisää parametri, valitse Muu ja klikkaa page_location.
  4. Lisää valintaikkunaan lomakesivun täydellinen URL-osoite (esim. https://www.example.com/form.html).
  5. Lisää ehto klikkaamalla Käytä.

Toinen arvopiste on lomakesivulla käyneiden määrä. Näin lisäät toisen arvopisteen:

1. Aloita uuden vaiheen lisääminen klikkaamalla Lisää vaihe.
  2. Lisää Vaihe 2 ‐tekstikenttään "Lomakkeen katselukerrat".
  3. Klikkaa avattavasta Lisää uusi ehto ‐valikosta Tapahtumat ja valitse page_view-tapahtuma.
  4. Klikkaa avattavan valikon vierestä + Lisää parametri, valitse Muu ja klikkaa page_location.
  5. Lisää valintaikkunaan lomakesivun täydellinen URL-osoite (esim. https://www.example.com/form.html).
  6. Lisää ehto klikkaamalla Käytä.

Lomakeinteraktioiden lisääminen

Kolmas arvopiste on lomakkeen täyttämisen aloittaneiden määrä. Huomioithan, että tapahtumien näkymiseen kartoituksissa voi mennä 24 tuntia.

Näin lisäät kolmannen arvopisteen:

1. Aloita uuden vaiheen lisääminen klikkaamalla Lisää vaihe.
  2. Lisää Vaihe 3 ‐tekstikenttään "Lomakkeen aloittamiset".
  3. Klikkaa avattavasta Lisää uusi ehto ‐valikosta Tapahtumat ja valitse form_start-tapahtuma.
    Varmista, että sivustollasi on lomake ja että lomakkeessa on lähettämistoiminto. Varmista myös, että tapahtuma on käynnistynyt. Muuten et näe tapahtumaa.
  4. Klikkaa avattavan valikon vierestä + Lisää parametri, valitse Muu ja klikkaa form_name.
  5. Lisää Tapahtumaparametrin nimi ‐kenttään "form_name".
  6. Klikkaa Tallenna.
  7. Lisää valintaikkunaan lomakkeen nimi (esim. "liidilomake").
    Arvo on peräisin <form>-DOM-elementin HTML-nimimääritteestä.
  8. Lisää ehto klikkaamalla Käytä.

Viimeinen arvopiste on lomakkeen täyttäneiden ja lähettäneiden määrä. Näin lisäät viimeisen arvopisteen:

1. Aloita uuden vaiheen lisääminen klikkaamalla Lisää vaihe.
  2. Lisää Vaihe 4 ‐tekstikenttään "Lomakkeen lähetykset".
  3. Klikkaa avattavasta Lisää uusi ehto ‐valikosta Tapahtumat ja valitse form_submit-tapahtuma.
  4. Klikkaa avattavan valikon vierestä + Lisää parametri, valitse Oma ja klikkaa form_name.
  5. Lisää valintaikkunaan lomakkeen nimi (esim. "liidilomake").
  6. Lisää ehto klikkaamalla Käytä.

Kun olet valmis, näet seuraavat määritykset. Lisää vaiheet suppiloon klikkaamalla oikeasta yläkulmasta Käytä. Tämän jälkeen alat saada niistä dataa.

Suppilon kartoituksen määritys

Liidilomakkeen muokkaaminen

Kun potentiaaliset asiakkaat ovat käyttäneet liidilomakettasi muutaman viikon ajan, saatat huomata, että monet asiakkaat poistuvat kahdessa vaiheessa: etusivulla käymisen ja lomakkeen katsomisen välissä sekä lomakkeen täytön aloittamisen ja lähettämisen välissä.

Päätät kokeilla lomaketta itse. Testin ja Google Analyticsissa näkemiesi tietojen perusteella teet oletuksia siitä, mistä poistumiset johtuvat.

Ensimmäinen oletuksesi on, että sivuston kävijät eivät siirry lomakkeelle, koska painiketeksti on epäselvä. Toinen oletuksesi on, että kävijät eivät täytä lomaketta, koska siinä on liian monta pakollista kenttää.

Testaat oletukset tekemällä seuraavat muutokset:

• Muutat painiketekstin "Lähetä lomake" muotoon "Tilaa".
  • Vaihdat painikkeen värin valkoisesta siniseksi.
  • Muutat lomaketta niin, että se tallentaa vain käyttäjän sähköpostiosoitteen, ei hänen nimeään ja postinumeroaan.

Painikkeen ja lomakkeen päivitykset

Muutaman viikon kuluttua vertaat viimeisimmän kuukauden dataa sitä edeltäneen kuukauden dataan. Luomasi suppilon kartoituksen avulla saat selville, että kunkin vaiheen välissä poistuu aiempaa vähemmän käyttäjiä.

Seuraavaksi: Konversioiden mittaaminen Google Analyticsin avulla