Je audioboeken naar Google Play sturen via geautomatiseerd ophalen van content

Google heeft een systeem voor het geautomatiseerd ophalen van content waarmee uitgevers en serviceproviders makkelijk metadata, rechten en content van boeken kunnen leveren aan Google Play. We hebben afzonderlijke instructies voor het sturen van contentbestanden, metadata en rechten van e-boeken. De onderstaande instructies bieden extra informatie over hoe je contentbestanden, metadata en aanvullend materiaal voor audioboeken verstuurt.

Instellingen voor geautomatiseerd ophalen van content/metadata

Google kan je content, omslagen, metadata en bestanden met aanvullend materiaal voor audioboeken op 2 manieren verkrijgen:

1. Periodiek, gepland ophalen van je (S)FTP- of HTTP(S)-server
  2. Uploaden naar een door Google geleverde SFTP-dropbox
Neem contact op met je accountmanager om in te stellen hoe je content en metadata ophaalt.

Structuur van de serverdirectory

Als je e-boekbestanden (.pdf, .epub) naar Google stuurt via gepland ophalen van je eigen server, moet je ervoor zorgen dat de content van het audioboek (.mp3, .aac, enzovoort) en het bijbehorende aanvullende materiaal (.pdf) in een afzonderlijke map op je server staat. Contentbestanden voor e-boeken en audioboeken mogen niet in dezelfde map staan.

Metadatabestanden (ONIX of csv) kunnen zowel metadata van e-boeken als audioboeken bevatten, omdat voor beide dezelfde indeling is vereist.

OPMERKING: Metadata hoeven niet als ONIX- en csv-bestand te worden verstuurd. Er is maar één indeling nodig.

Bestandstype

Topdirectory

Subdirectory Voorbeelden van bestandsnamen

Opmerkingen

Content van audioboek

Afbeeldingen op omslag

Aanvullend materiaal

audio/

<collectioncode>/
bijv. AB12345/

<ISBN>.zip, <ISBN>.mp3, <ISBN>.wav, <ISBN>.m4A, <ISBN>.flac Bestanden kunnen worden gestuurd als mp3-, wav-, m4a- of flac-bestanden.
Bestanden met dezelfde indeling kunnen worden samengevoegd tot één zip-bestand.
<ISBN>_1of10.mp3 … <ISBN>_10of10.mp3 Audiobestanden kunnen als meerdelige sets worden gestuurd als ze de juiste naam hebben.
<ISBN>.jpg, <ISBN>_frontcover.jpg Voorkanten, achterkanten en binnenkanten kunnen afzonderlijk als jpeg- of png-bestanden worden gestuurd. Tif-bestanden worden niet ondersteund.
<ISBN>.pdf Aanvullend materiaal (alleen .pdf) kan afzonderlijk worden geleverd of samen met audioboekcontent in een zip-bestand.

ONIX-metadata

onix/

<collectioncode>-full/
bijv. AB12345-full/

<filename>.xml (of .zip)

ONIX-bestanden kunnen als afzonderlijke bestanden of in zip-bestanden worden gestuurd.
Volledige feeds bieden alleen metadata.

<collectioncode>-rights/
bijv. AB12345-rights/

<filename>.xml (of .zip) Rechtenfeeds bieden metadata en prijzen en maken nieuwe boekrecords in het Partnercentrum
validate/ <filename>.xml (of .zip) Voorbeeldbestanden alleen voor ONIX-validatiedoeleinden
Metadata als csv-bestand

csv/

<collectioncode>/ <filename>.csv Als je geen ONIX-bestanden stuurt, kunnen metadata als csv-bestand worden gestuurd. Dit is dezelfde indeling als van de csv-bestanden die je via het Partnercentrum uploadt.

Contentbestanden

Bestandsindelingen voor audioboeken

Google Play Boeken accepteert audioboeken in de volgende indelingen:

• M4A met AAC-codering (bij voorkeur CBR), >128 Kbps (mono) of >=256 Kbps (stereo)
  • MP3 (bij voorkeur CBR), >=128 Kbps (mono) of >=256 Kbps (stereo)
  • FLAC, 16 bits/sample, >=44,1 KHz samplingsnelheid
  • WAV PCM-gecodeerd, 16-bits/sample, >=44,1 KHz samplingsnelheid

Richtlijnen voor bestandsnamen en verpakking

Voor elk audioboekbestand dat je indient, moet de bestandsnaam een ID bevatten. Je hebt 3 opties voor de waarde die je als ID gebruikt:

Waarde Wanneer te gebruiken Wat te doen
ISBN Als je een ISBN hebt Gebruik het ISBN als ID-waarde.
Eigen ID Als je in plaats van een ISBN een eigen ID hebt Stel samen met je accountmanager een aangepaste sleutel in. Dien je eigen ID daarna in als ID-waarde.
GGKEY Als je geen ISBN of eigen ID hebt

Maak een record in je Partnercentrum-account voor Google Play Boeken. Gebruik daarna de toegewezen GGKEY als ID-waarde.

Bestandsnaamindeling

Welke naam je je bestanden geeft, hangt af van hoe je de audiocontent indient.

Indiening De bestanden een naam geven Voorbeeld
Eén audiobestand voor het hele audioboek
  • ID_1of1.mp3 (aanbevolen)
  • ID.mp3 (verwerkingstijd van 24 uur)

9783000422560_1of1.mp3

9783000422560.mp3

Meerdere audiobestanden voor één audioboek
  • ID_XofY.mp3 (aanbevolen)
  • Eén zip-bestand met alle audiobestanden. Het zip-bestand heeft de naam ID.zip en alle audiobestanden in de zip zijn alfabetisch gesorteerd.

Als je een andere indeling gebruikt, houden we een verwerkingstijd van 24 uur aan om al je bestanden te verzamelen.

9783000422560_1of2.mp3
9783000422560_2of2.mp3

9783000422560.zip
disk_a.mp3
disk_b.mp3

Voorbeeldbestanden worden momenteel niet ondersteund. Als er voorbeeldbestanden zijn opgenomen, worden deze als onderdeel van de boekcontent aan de klant geleverd.

Hier volgen een paar goede voorbeelden van indelingen voor bestandsnamen:

ALLES UITVOUWEN  |  alles samenvouwen

Meerdere audiobestanden, uitgepakt

De standaardnaam voor uitgepakte audiobestanden, met het ISBN en XofY.  Je hoeft geen nullen vóór de naam te zetten.

• 9780123456789_1of50.mp3
  • 9780123456789_2of50.mp3
  • 9780123456789_3of50.mp3

Andere informatie kan in de bestandsnamen worden opgenomen, zolang het ISBN aan het begin staat en XofY aan het eind.

• 9780123456789_intro_1of50.mp3
  • 9780123456789_ch1_2of50.mp3
  • 9780123456789_ch2_3of50.mp3

Als je bij ons een eigen sleutelpatroon hebt ingesteld, kun je dat ook gebruiken.

• ABC1234_001of050.mp3
  • ABC1234_002of050.mp3
  • ABC1234_003of050.mp3
Meerdere audiobestanden in een zip-bestand

Standaardnamen voor zip-bestanden.

• 9780123456789.zip
    • 9780123456789_01.mp3
    • 9780123456789_02.mp3
    • 9780123456789_03.mp3

Andere tekens in bestandsnamen zijn toegestaan, zowel in de naam van het zip-bestand als in de afzonderlijke bestandsnamen, zolang het eerste deel van de naam van het zip-bestand het ISBN is.

• 9780123456789_01_128kbps_mp3.zip
    • 9780123456789_AB_01_003_r1_128kbps.mp3
    • 9780123456789_AB_01_002_r1_128kbps.mp3
    • 9780123456789_AB_01_001_r1_128kbps.mp3

Als het ISBN is opgenomen in de naam van het zip-bestand, hoeven de afzonderlijke bestandsnamen niet het ISBN te bevatten. Ze moeten wel een naam hebben die overeenkomt met de sorteervolgorde van de bestanden.

• 9780123456789.zip
    • Chap01.mp3
    • Chap02.mp3
    • Chap03.mp3
Meerdere audiobestanden en een afbeelding in een zip-bestand
In het volgende voorbeeld is het ISBN gebruikt voor de naam van het zip-bestand. Het zip-bestand bevat de submappen Audio (met audiobestanden) en Omslag (met de afbeelding/omslagfoto) voor het audioboek. De naam van de audiobestanden bestaat uit het ISBN, gevolgd door het hoofdstuknummer. Voor de naam van het afbeeldingsbestand is het ISBN gebruikt.
  • 9780123456789.zip
    • Audio
      • 9780123456789_ch1.mp3
      • 9780123456789_ch2.mp3
      • 9780123456789_ch3.mp3
    • Omslag
      • 9780123456789.jpg

Bestanden met omslagafbeelding

Verpakking en levering van bestanden

• Als zelfstandig bestand, met de naam ID.jpg of ID_frontcover.jpg (of andere ondersteunde indelingen)
  • In een zip-bestand, samen met de bestanden met audiocontent. In dit geval kan elke naam worden gekozen.
  • Elke ID kan slechts één afbeeldingsbestand hebben.

Bestandsvereisten

• Geaccepteerde bestandstypen: png, jpg of pdf. Tif-bestanden worden niet ondersteund.
  • Resolutie: minimaal 72 dpi
  • Pixelhoogte en -breedte: minimaal 1024 pixels, maximaal 7200 pixels
  • Verhoudingen: we raden vierkante omslagafbeeldingen aan. Als je een niet-vierkante afbeelding levert, past Google zwarte balken toe om een vierkante afbeelding te krijgen.

Aanvullend materiaal

Google accepteert aanvullend materiaal voor de audiocontent, zolang het aanvullende materiaal voldoet aan de onderstaande vereisten:

• Het moet een pdf-bestand zijn. Niet-pdf-aanvullingen worden niet ondersteund.
  • Het bestaat uit niet meer dan één pdf-bestand per audioboek. Meerdere pdf's worden niet ondersteund.
  • Het moet de naam <ISBN>.pdf hebben. De pdf kan worden ingepakt met andere content of afzonderlijk worden aangeleverd.
  • Het is kleiner dan 100 MB.

ONIX-metadata

Google kan informatie van ONIX 2.1 of ONIX 3 parseren en implementeren. We hebben afzonderlijke instructies voor het sturen van niet-audioboekspecifieke ONIX 2.1 en ONIX 3.

ONIX kan alleen worden gebruikt met een ISBN, niet met eigen sleutelindelingen of door Google gemaakte sleutels (GGKEY's). Als je audioboeken GGKEY's of een eigen sleutelindeling hebben, moet je metadata en prijzen uploaden via een csv-spreadsheet (zie het gedeelte 'Csv-metadata' hieronder).

Metadata-item ONIX 2.1 ONIX 3
Indeling van boek

<ProductForm>AA</ProductForm>(<b012>)

Lijst 7:

AA - Audio, audio-opname, geen details;

AJ - Downloadbaar audiobestand, audio-opname online downloadbaar

Vereist

<ProductForm>AA</ProductForm>(<b012>)

Lijst 150:

AA - Audio, audio-opname, geen details;

AJ - Downloadbaar audiobestand, audio-opname online downloadbaar

Vereist

<ProductFormDetail>A103</ProductFormDetail> (<b333>)

Lijst 78:

A103 - MP3-indeling, MPEG-1/2 Audio Layer III-bestand;

A104 - WAV-indeling;

A107 - AAC, Advanced Audio Coding;

A110 - FLAC, Free Lossless Audio Codec

Optioneel

<ProductForm>A103</ProductForm> (<b333>)

Lijst 175:

A103 - MP3-indeling, MPEG-1/2 Audio Layer III-bestand;

A104 - WAV-indeling;

A107 - AAC, Advanced Audio Coding;

A110 - FLAC, Free Lossless Audio Codec

Optioneel

Duur

<ExtentType>09</ExtentType> (<b218>)

Lijst 23: 09 - Duur, totale tijdsduur, uitgedrukt in de opgegeven eenheid. Dit is het equivalent van looptijd van de codes 05 of 11.

Vereist

<ExtentValue>720</ExtentValue> (<b219>)

<ExtentUnit>05</ExtentUnit> (<b220>)

Lijst 24: Code voor tijdsduur: 04 uur (geheel getal en decimalen); 05 minuten (geheel getal en decimalen); 06 seconden (alleen gehele getallen); 14 uur UUU; 15 uur en minuten UUUMM; 16 uur minuten seconden - UUUMMSS

Type bijdrager: verteller

<ContributorRole>E07</ContributorRole> (<b035>)

Lijst 17: E03 - Verteller; E07 - Voorgelezen door

Sterk aanbevolen voor betere vindbaarheid voor gebruikers

Versietype

<EditionTypeCode>UBR</EditionTypeCode> (<b056>)

Lijst 21: UBR (Unabridged) - Volledige versie: Wanneer een titel ook is gepubliceerd in een ingekorte versie. Geldt ook voor audioboeken, ongeacht of er ook een ingekorte audioversie bestaat; ABR (Abridged) - Beknopte versie - Content is ingekort: gebruikt voor de ingekorte, korte, beknopte, compacte versie

Vereist

<EditionType>UBR</EditionType> (<x419>)

Lijst 21: UBR (Unabridged) - Volledige versie: Wanneer een titel ook is gepubliceerd in een ingekorte versie. Geldt ook voor audioboeken, ongeacht of er ook een ingekorte audioversie bestaat; ABR (Abridged) - Beknopte versie - Content is ingekort: gebruikt voor de ingekorte, korte, beknopte, compacte versie

Vereist

Metadata als csv-bestand

Csv-bestanden kunnen worden gebruikt om metadata en prijzen van audioboeken te sturen. Bestanden kunnen rechtstreeks worden geüpload naar het Partnercentrum of automatisch worden opgehaald.

We hebben afzonderlijke instructies voor het uploaden van metadata voor e-boeken als csv-bestand, maar veel velden voor e-boeken en audioboeken zijn hetzelfde.

Hieronder volgen enkele specifieke velden voor audioboeken die je kunt opnemen in het csv-bestand met metadata:

Metadata-item Beschrijving Voorbeeld
Indeling van boek

Boekindeling met waarde Audioboek is vereist. Daarnaast moet de boekindeling overeenkomen met het bestandstype van de geleverde content (zie Bestandsindelingen van audioboeken).

Dit veld is verplicht.

Audioboek
Duur

Je kunt de volledige duur van het audioboek opgeven in de indeling 'UUU:MM:SS' of 'UUU:MM'.

Dit veld is verplicht.

T:10:37:58 of 10:37:58
Bijdrager

Een verteller wordt ten zeerste aanbevolen, naast andere bijdragers (bijv. auteur).
Optioneel kan ook een 'Voorgelezen door'-bijdrager worden opgegeven.

Dit veld is verplicht.

Wanda G. Watinski [Auteur]; B. Graves [Verteller]; Jennifer Johnson [Voorgelezen door]
Lengte van voorbeeld van audioboek in procenten

Geef de duur van het voorbeeld op als percentage van het volledige audioboek.

De waarde is een niet-negatief geheel getal.

Opmerking: Als zowel minuten als percentages zijn opgegeven, gebruiken we de grootste van beide. Als beide kleiner zijn dan de minimale grootte van het voorbeeld in het contract, wordt de minimale grootte gebruikt.

Dit veld is optioneel omdat we de standaardwaarde gebruiken als dit veld leeg is.

10%
Lengte van voorbeeld van audioboek in minuten

Geef de duur van het voorbeeld op in minuten.

De waarde is een niet-negatief geheel getal.

Dit veld is optioneel omdat we de standaardwaarde in je template kunnen gebruiken.

15
Naam uitgever

De naam die je wilt laten zien als de persoon, imprint of uitgever die dit audioboek heeft ingediend.

Dit veld is optioneel.

Electric Aardvark Publishers
Voor een volwassen publiek?

Of dit audioboek content voor volwassenen bevat en bedoeld is om gelezen te worden door volwassenen.

Dit veld is optioneel.

Voor volwassenen: Yes,Y,+
Niet voor volwassenen: No,N,-
Verkorte versie?

Of dit audioboek een ingekorte (verkorte) versie van het volledige boek is.

Dit veld is verplicht.

Beknopte versie: Yes,Y,+
Volledige versie: No,N,-

Valutaconversie

Lees meer informatie over valutaconversie voor zowel audioboeken als e-boeken. Als valutaconversie aanstaat voor e-boeken, wordt deze ook aangezet voor audioboeken in hetzelfde account.