Tips om hur du filmar med telefonen

Skapa på YouTube från din telefon: Videor, Shorts, Live och Inlägg

Allt du behöver för att komma igång på YouTube är en mobil enhet. Du kan skapa videor av hög kvalitet med bara en mobil enhet och lite kreativitet.

Tre tips för att filma med telefonen

Prenumerera på kanalen YouTube Creators för att få de senaste nyheterna, uppdateringar och tips.

Förbereda telefonen

Telefonkameror har ofta ett automatiskt och ett manuellt läge. Det automatiska läget är enklast att komma igång med, men testa även det manuella läget om du vill ha mer kontroll över hur ditt innehåll ser ut.

• Håll kameran horisontellt och filma i HD med formatet 16:9.
  • Använd telefonens bakre kamera så mycket som möjligt. Den spelar in med högre upplösning.
  • Minska antalet avbrott genom att stänga av aviseringar när du filmar.
  • Justera skärpedjup och exponering manuellt för att få skarpa och tydliga bilder.
  • Lås både exponering och fokus så att inte kameran ändrar ljusstyrka och skärpa medan du filmar.

Så här filmar du som BBC på din smartphone | Cheap Shot-utmaning | BBC Earth Unplugged

BBC Earth Unplugged tar otroliga bilder med en telefon och enkel utrustning.

Välja rätt belysning

Kameror på mobila enheter behöver vanligtvis mycket ljus. Bra belysning håller tittarna engagerade och intresserade av videon. Tänk på att den mobila enhetens kamera har vissa begränsningar, och skapa sedan skapa en belysning som ger dig den effekt du vill ha.

• Mjuk och jämn belysning gör att kamerans bildsensor fångar detaljer både i bildens ljusaste och mörkaste delar.
  • Om solen skiner kan du prova att filma i skuggan så att du undviker starkt solljus och mörka skuggor.
  • När du filmar hemma kan du fånga det naturliga ljuset genom att använda telefonen i närheten av ett fönster.
  • Studsa ljus mot motivet med hjälp av ett vitt kort eller en reflektor.
  • Använd ljus för att skapa olika stämningar i videon.

Spela in kvalitetsljud

Det är viktigt att tittarna både kan se videon och förstå vad karaktärerna säger. Bra kvalitetsljud kan även korta ned redigeringstiden, så det är bra att få det rätt direkt under inspelningen.

• Försök att placera motivet så nära mikrofonen som möjligt.
  • Tänk igenom platsen där du filmar så att motivet kan komma in eller röra sig i scenen utan att skapa onödiga ljud som kan vara distraherande.
  • Överväg att använda en extern mikrofon så att ljudkvaliteten blir bättre när du filmar på platser där ljudvolymen är hög.
  • Ha koll på var telefonens mikrofon är så att du inte täcker över den när du filmar.
  • Förbättra röstkvaliteten genom att täcka hårda ytor med mjuka material som tyg och kuddar.

Gör det själv-makroobjektiv till telefonkamera – Man mot #23

ThreadBanger visar hur du kan skapa ett eget makroobjektiv till telefonen.

Få ut mesta möjliga av telefonen

Mobiler är små. Det innebär att du kan lyckas med bilder som inte går att ta med en otymplig digital systemkamera eller videokamera. Du kan inte bara filma med telefonen – du kan även redigera och ladda upp videor från dem-

• Ta spännande bilder. Med en selfiepinne kan du filma dig själv medan du går omkring, och med ett gorillastativ kan du fästa telefonen var som helst.
  • Experimentera med olika utseenden på din video genom att använda makroobjektiv eller fisheye-objektiv som är kompatibla med telefonen.
  • Testa att använda kameran på ovanliga platser för att ta unika bilder.

Kan vi filma ett BRÖLLOP med en iPhone 13?

Tomorrows Filmmakers visar hur de använder smartphones för en professionell bröllopsfotografering.

Vi rekommenderar

• Ta ett foto av dig själv med din telefon där du ska göra en inspelning. På så sätt kan du se hur bakgrunden kommer att se ut i video.
  • Minska bakgrundsljudet genom att stänga av fläktar, stänga fönster och stänga av aviseringar på telefonen.

Nästa: läs igenom tipsen om videoredigering