Funktionen KOMBINA (COMBINA)

Funktionen KOMBINA returnerar antalet sätt att välja ett antal objekt från en samling objekt med en given storlek, inklusive sätt att välja samma objekt flera gånger.

KOMBINA-funktionens delar

KOMBINA(n; k)

Del Beskrivning Kommentarer
n Storleken på samlingen med objekt du kan välja bland.
  • Angivna n-värden ska vara större än eller lika med 0.
k Antalet objekt som ska väljas.
  • Angivna k-värden ska vara större än eller lika med 0.

Exempelformler

KOMBINA(5; 3)

KOMBINA(A1; B1)

Kommentarer

• Ordningen på de valda objekten i KOMBINA-funktionen har ingen betydelse.
  • KOMBINA(n; k) motsvarar KOMBIN(n+k-1), vilket kan utläsas som (n+k-1)choose k eller .
  • KOMBINA(n; k) motsvarar även FAKULTET(n+k-1)/(FAKULTET(k)*FAKULTET(n-1)), men har stöd för större tal som argument.
  • Om ett tal eller en referens till ett tal med en decimaler anges i KOMBINA trunkeras decimalerna automatiskt före uträkningen.
  • Om några av argumenten n+k är större än eller lika med 1 031 returneras felet #NUM!.

Exempel

I följande exempel med en samling på två objekt (till exempel A och B) finns det tre möjliga kombinationer att välja bland: (A, B), (A, A) och (B, B):

A B
1 Formel Resultat
2 =KOMBINA(2; 2) 3

I nedanstående exempel med en samling på fem objekt finns det 35 möjliga kombinationer med tre objekt att välja bland:

A B
1 Formel Resultat
2 =KOMBINA(5, 3) 35

Relaterade funktioner

• FAKULTET: Funktionen FAKULTET returnerar fakulteten för ett tal.
  • KOMBIN: Funktionen KOMBIN returnerar antalet sätt att välja ett antal objekt från en samling objekt med en given storlek.
true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.