SUMMA.OM

Returnerar en villkorsstyrd summa över ett område.

Exempel

Kopiera

SUMMA.OM för BigQuery

Returnerar en villkorsstyrd summa av en datakolumn.

Användningsexempel

=SUMMA.OM(tabellnamn!pris, ">5", tabellnamn!lager)

Syntax

SUMMA.OM(villkorskolumn, villkor, summakolumn)

• villkorskolumn: Datakolumnen som testas mot villkor.
  • villkor: Mönstret eller testet som tillämpas på villkorsintervall
  • summakolumn: Datakolumnen som ska summeras, om den skiljer sig från villkorskolumn.
Tips! Det går inte att returnera summa för flera kolumner.

Användningsexempel

SUMMA.OM(A1:A10;">20")

SUMMA.OM(A1:A10;"Betalad";B1:B10)

Syntax

SUMMA.OM(intervall; villkor; [summa_intervall])

• intervall – intervallet som testas mot villkor.

• villkor – mönstret eller testet som gäller för intervall.

• Om intervall innehåller text som ska kontrolleras måste villkor vara en sträng. villkor kan innehålla jokertecken, t.ex. ? som kan motsvara vilket enskilt tecken som helst eller * som motsvarar noll eller fler sammanhängande tecken. Om du vill hitta motsvarigheten till ett verkligt frågetecken eller en verklig asterisk skriver du ett tildetecken (~, t.ex. ~? och ~*). Ett strängvillkor måste skrivas inom citattecken. Alla celler i intervall kontrolleras sedan mot villkor för likhet (eller matchningar om jokertecken används).

• Om intervall innehåller tal som ska kontrolleras kan villkor vara antingen en sträng eller ett tal. Om ett tal anges kontrolleras alla celler i intervall för likhet med villkor. I annat fall kan villkor vara en sträng som innehåller ett tal (vilket också kontrolleras för likhet) eller ett tal som föregås av någon av följande operatorer: = (kontrollerar likhet), > (kontrollerar att intervallets cellvärde är större än villkorets värde) eller < (kontrollerar att intervallets cellvärde är mindre än villkorets värde).

• summa_intervall – intervallet som ska summeras, om det inte är samma som intervall.

Kommentarer

• SUMMA.OM kan endast utföra villkora summor med ett enskilt villkor. Använd databasfunktionen DSUMMA om du vill använda flera villkor.

Se även

KVADRATSUMMA: Returnerar summan av kvadraterna för en serie tal och/eller celler.

SUMMA: Returnerar summan av en serie tal och/eller celler.

SERIESUMMA: Givet parametrarna x, n, m och a returneras summan av potensserien a1xn + a2x(n+m) + … + aix(n+(i-1)m), där i är antalet poster i området a.

KVOT: Returnerar ett tal delat med ett annat, utan resten.

PRODUKT: Returnerar resultatet av multiplikation av en serie siffror.

MULTIPLY: Returnerar produkten av två tal. Motsvarar operatorn *.

MINUS: Returnerar skillnaden mellan två tal. Motsvarar operatorn -.

DSUMMA: Returnerar summan av värden valda från databastabelliknande matriser eller områden med hjälp av en SQL-liknande fråga.

DIVIDE: Returnerar ett tal delat med ett annat. Motsvarar operatorn /.

ANTAL.OM: Returnerar en villkorsstyrd räkning över ett område.

ADD: Returnerar summan av två tal. Motsvarar operatorn +.

true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.