Viktig informasjon til foreldre om YouTube Kids

YouTube Kids skal være et morsomt og trygt sted for barn og familier. YouTube Kids-appen inneholder populære videoer for barn og variert nytt innhold – presentert på en barnevennlig måte.

Du kan velge hvilken YouTube-versjon som passer best for familien din. Finn ut mer om versjoner med tilsyn på YouTube.

Før barnet ditt setter i gang, vil vi gjerne gi deg litt detaljert informasjon:

YouTube Kids-profiler

I YouTube Kids kan påloggede foreldre opprette en egen profil for hvert barn i husholdningen. Hver profil har et eget sett med innstillinger for avspilling og anbefalinger, slik at hvert enkelt barn kan få maksimalt utbytte av YouTube Kids-appen.

Profiler er tilgjengelige på enheter der

• forelderen er logget på og
  • YouTube Kids-appen er installert

Du kan ha opptil åtte profiler. Finn ut hvordan du oppretter en profil.

Merk: Du kan også bruke YouTube Kids uten å logge på i det hele tatt.
Hvordan blir videoene i YouTube Kids valgt ut?

Ett alternativ er å la barnet ditt utforske alle videoene i YouTube Kids på egen hånd. Foreldre kan velge mellom tre aldersbaserte innholdsinnstillinger:

• Barnehagebarn (opptil 4 år)
  • Yngre barn (5–8 år)
  • Eldre barn (9–12 år)

De automatiske systemene våre velger ut innhold fra det enorme utvalget av videoer på YouTube. Vi gjør så godt vi kan for å utelukke innhold som ikke passer for barn. Vi kan imidlertid ikke gjennomgå alle videoene manuelt, og ingen automatiske systemer er perfekte. Hvis du finner noe som er upassende, kan du blokkere eller rapportere det, så gjennomgår vi det raskt.

Et annet alternativ er at du selv håndplukker innholdet som barnet skal ha tilgang til (Godkjenn innhold selv). Hvis du velger dette alternativet, kan ikke barnet ditt bruke søkefunksjonen. Hvis du vil vite mer om hvordan du tar i bruk dette alternativet, kan du se veiledningen om foreldrekontroll og -innstillinger i YouTube Kids.

Velg det alternativet du synes passer best for barnet ditt. Du kan endre disse innstillingene når som helst. Vi tilbyr også flere verktøy og innstillinger du kan bruke for å få mer kontroll over barnets opplevelse. Finn ut mer om foreldrekontroll og -innstillinger.

Hvordan oppdager barn videoer i YouTube Kids?

Videoer i YouTube Kids kan oppdages på flere måter:

Søk

Når du slår Søk, kan barnet ditt søke etter og se de millionene av videoer som er tilgjengelige i YouTube Kids. Disse videoene velges ut ved bruk av en spesiell algoritme som er utviklet for å gi relevante og passende resultater.
Videoer som er tilgjengelige via Søk, blir imidlertid ikke evaluert av mennesker. YouTube håndterer innhold med enorm bredde, dybde og skala. Selv om vi gjør vårt beste, kan det derfor hende at barnet ditt finner innhold du ikke vil at hen skal se.
Hvis du vil at barnet ditt bare skal ha tilgang til et begrenset utvalg av innhold, kan du slå av Søk i foreldreinnstillingene. Når søkefunksjonen er slått av, har barnet ditt bare tilgang til kanaler som er godkjent av YouTube Kids. Husk at uansett hvilken status Søk har i appen, kan det likevel hende at barnet ditt kommer over innhold du ikke vil at hen skal se.
Merk: Når du slår Søk av, tømmes seerloggen og søkeloggen, og videoene under Anbefalt og Se igjen tilbakestilles.
I tillegg til at du kan slå av søkefunksjonen, inneholder YouTube Kids flere foreldrekontroller som kan gjøre det enklere å velge riktig opplevelse for barnet ditt. Finn ut mer om foreldrekontroll og -innstillinger.

Videoer på startskjermen

Videoene på startskjermen er gruppert i kategorier, blant annet «Programmer» og «Musikk». YouTube Kids kan med jevne mellomrom innføre midlertidige kategorier, for eksempel «Lesing» for å markere at det er lesemåned. Disse videoene velges ut av appen ved bruk av en spesialisert algoritme og noe menneskelig evaluering. Videoene kan være rangert basert på hva barnet ditt har sett på eller søkt etter. Disse videoene utgjør imidlertid bare en liten del av de millionene av videoer som er tilgjengelige i YouTube Kids.
Hvis du velger «Bare godkjent innhold»-innstillingen, vises det bare én kategori på startskjermen til barnet ditt. Denne kategorien heter «Godkjent for deg» og omfatter innholdet du har håndplukket.

Anbefalte videoer

Anbefalte videoer velges ut av algoritmen vår og har ikke alltid vært gjennom menneskelig evaluering. Anbefalte videoer vises uansett om søkefunksjonen er på eller av, og presenteres vanligvis som en ekstra kategori på startskjermen etter at barnet ditt har sett flere videoer i YouTube Kids. Anbefalte videoer kan også dukke opp i de fire videokategoriene på startskjermen og som forslag til barnet ditt etter at hen har sett videoer på startskjermen eller søkt etter en video. Anbefalte videoer er basert på hva som er spilt av eller søkt etter i appen, og plukkes alltid ut fra hele utvalget av videoer som er tilgjengelig i YouTube Kids.
Du kan tilbakestille videoene under Anbefalt ved å tømme apploggen i foreldreinnstillingene. Merk at når du slår av søkefunksjonen, tømmes videoene fra Anbefalt i tillegg til seer- og søkeloggen.
Når Sett loggen på pause er slått på, slutter appen å bruke nye videoer du ser, eller ord du søker etter, til å påvirke videoene som vises under Anbefalt. Du kan slå Sett loggen på pause av eller på i foreldreinnstillingene.
Du kan opprette profiler for barna dine, slik at hvert enkelt barn kan få sine egne anbefalinger.
Hvis Bare godkjent innhold er valgt for profilen til barnet ditt, hentes anbefalte videoer bare fra innholdet du har godkjent for barnet. Finn ut mer om Anbefalte videoer.

Se igjen

Se igjen gir barnet ditt mulighet til å velge blant videoer som er spilt av tidligere i appen.
Du kan tilbakestille Se igjen-videoene ved å tømme apploggen i foreldreinnstillingene. Merk at når du slår av søkefunksjonen, tømmes Se igjen-videoene i tillegg til seer- og søkeloggen.
Når Sett loggen på pause er slått på, slutter appen å bruke nye videoer du ser, eller ord du søker etter, til å påvirke videoene som vises under Se igjen. Du kan slå Sett loggen på pause av eller på i foreldreinnstillingene.
Du kan opprette profiler for barna dine, slik at hvert enkelt barn kan få sine egne anbefalinger.

Hvilke foreldrekontroller er tilgjengelige i YouTube Kids?

Vi har inkludert funksjoner du kan bruke til å skreddersy YouTube Kids-opplevelsen for barnet ditt. Du kan for eksempel stille inn en nedtelling for å begrense hvor mye tid barnet bruker på appen. Du kan også

Finn ut mer om foreldrekontroll og -innstillinger.

Hva slags annonser eller reklame vises i YouTube Kids?

Vi tillater begrenset betalt reklame («betalte annonser») i appen for at vi skal kunne tilby den kostnadsfritt. Når barnet ditt ser på en video i appen, ser hen kanskje en betalt annonse. Denne er merket med «Annonse» og spilles av etter en annonseintro. Slike betalte annonser må følge retningslinjene for annonsering, som blant annet utelukker visse kategorier, for eksempel mat- og drikkevarer. Finn ut mer om annonser i YouTube Kids og retningslinjene for annonsering.

Videoer som lastes opp til YouTube av brukere, er ikke betalte annonser. Derfor merkes de ikke som annonser, og de er heller ikke underlagt retningslinjene våre for annonsering. Dette kan også inkludere innhold om eller fra selskaper som i tillegg har kjøpt annonser i appen. For eksempel kan et søk etter tog resultere i togtegnefilmer, sanger og videoer om ekte tog som er lastet opp av en bruker eller en leketogprodusent. Vi betrakter ingen av disse eksemplene som betalt annonsering, siden de ikke er en del av annonseringsprogrammet for YouTube Kids. På samme måte kan et søk etter «sjokolade» resultere i en brukeropplastet video om hvordan man lager sjokoladekarameller, selv om vi ikke tillater betalt annonsering for sjokoladeprodusenter. Finn ut mer om videoer i YouTube Kids.

Hvis du og barnet ditt vil se videoer uten betalte annonser, kan du prøve YouTube Kids-appen med YouTube PremiumFinn ut mer.

Innsamling og bruk av informasjon og personopplysninger i YouTube Kids

Du finner fullstendig informasjon om hvordan vi behandler data, i merknaden om personvern for YouTube Kids. Du finner denne merknaden på kids.youtube.com/t/privacynotice eller i Personvern-delen av appinnstillingene.
Vi tar forholdsregler for å ivareta personvernet til brukerne av appen. Det er viktig at forelderen eller den foresatte til barnet som skal bruke appen, leser denne merknaden før barnet går i gang. Hvis du ikke er forelderen eller den foresatte til barnet som skal bruke YouTube Kids, eller hvis du er det, men ikke godtar retningslinjene for personvern, må du ikke la barnet bruke appen.
Denne appen leveres av Google LLC, med adressen 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA.