Belangrijke informatie voor volwassenen over YouTube Kids

YouTube Kids is ontworpen als een leuke, gezinsvriendelijke plek voor kinderen en gezinnen. De YouTube Kids-app bevat populaire kindervideo's en interessante nieuwe content en is gebruiksvriendelijk voor kinderen van alle leeftijden.

Voordat je kind aan de slag gaat, moet je het volgende weten:

YouTube Kids-profielen

Ouders die bij YouTube Kids zijn ingelogd, kunnen voor elk van hun kinderen een afzonderlijk profiel maken. Elk profiel heeft eigen weergavevoorkeuren en aanbevelingen, waardoor meerdere kinderen optimaal gebruik kunnen maken van de YouTube Kids-app.
Deze profielen zijn beschikbaar op elk apparaat waarop de ouder is ingelogd en waarop de YouTube Kids-app is geïnstalleerd. Je kunt maximaal acht profielen aanmaken. Meer informatie over hoe je een profiel maakt.
*Je kunt YouTube Kids ook gebruiken zonder in te loggen.
Hoe worden de video's voor YouTube Kids geselecteerd?

Je kunt instellen dat je kind alle YouTube Kids-video's kan bekijken. Ouders kunnen kiezen uit drie contentinstellingen voor leeftijdsgroepen:

• Peuters/kleuters (4 jaar en jonger)
  • Jonger (5-7 jaar)
  • Ouder (8-12 jaar)

Onze geautomatiseerde systemen selecteren content uit het volledige aanbod aan video's op YouTube. We doen ons uiterste best om content uit te sluiten die niet geschikt is voor jonge kinderen, maar we kunnen niet alle video's handmatig beoordelen en geen enkel geautomatiseerd systeem is perfect. Als je ongeschikte content aantreft, kun je deze blokkeren of aan ons melden zodat we de video snel kunnen beoordelen.

Je kunt er ook voor kiezen om handmatig alle video's te selecteren die je kind mag zien ('Zelf content goedkeuren'). Als je deze optie selecteert, kan je kind niet zoeken naar video's. Raadpleeg de YouTube Kids-handleiding over ouderlijk toezicht en instellingen voor ouders voor meer informatie over deze optie.

Kies de optie die jij het beste vindt voor je kind. Je kunt deze instellingen op elk gewenst moment wijzigen. Wij bieden ook allerlei tools en instellingen (hieronder beschreven) die je kunt gebruiken om nog preciezer te bepalen wat je kind te zien krijgt. Meer informatie over ouderlijk toezicht en instellingen voor ouders.

Hoe kunnen kinderen video's vinden in YouTube Kids?

Je kunt op verschillende manieren video's vinden in YouTube Kids:

Zoeken

Wanneer je de zoekfunctie inschakelt, kan je kind zoeken in de miljoenen video's die beschikbaar zijn in YouTube Kids. Deze video's zijn beschikbaar in de app nadat ze zijn geselecteerd door een speciaal algoritme dat zoekt naar relevante en geschikte video's.
De video's die beschikbaar zijn via de zoekfunctie zijn niet gecontroleerd door onze medewerkers. YouTube bevat enorm veel video's, voor verschillende doelgroepen en over de meest uiteenlopende onderwerpen. We doen ons best om alleen het juiste te laten zien, maar het kan gebeuren dat je kind content vindt die jij niet geschikt vindt.
Je kunt in de instellingen voor ouders de zoekfunctie uitschakelen om je kind toegang te geven tot een beperkter contentaanbod. Als je de zoekfunctie uitschakelt, heeft je kind alleen toegang tot kanalen die zijn geverifieerd door YouTube Kids. Als je de zoekfunctie hebt uitgeschakeld, kan het nog steeds gebeuren dat je kind content vindt die je niet geschikt vindt voor je kind.
Opmerking: Wanneer je de zoekfunctie uitschakelt, wordt je kijk- en zoekgeschiedenis gewist, evenals de video's onder Aanbevolen en Nog een keer kijken.
Naast het uitschakelen van de zoekfunctie zijn er nog meer functies voor ouderlijk toezicht om YouTube Kids af te stemmen op je kind. Meer informatie over ouderlijk toezicht en instellingen voor ouders.

Video's op de homepage

De video's op de homepage zijn gegroepeerd in categorieën, zoals Series, Muziek en meer. YouTube Kids kan af en toe tijdelijke categorieën bevatten, bijvoorbeeld de categorie Lezen tijdens de Kinderboekenweek. Deze video's worden door de app geselecteerd op basis van een speciaal algoritme en in sommige gevallen ook beoordeeld door onze medewerkers. De video's kunnen worden gerangschikt op basis van wat je kind heeft bekeken of gezocht. Het is een kleine selectie uit de miljoenen video's die beschikbaar zijn in YouTube Kids.
Als je de instelling 'Alleen goedgekeurde content' hebt gekozen, ziet je kind op de homepage alleen de categorie 'Voor jou goedgekeurd' met de door jou geselecteerde content.

Aanbevolen video's

De Aanbevolen video's worden geselecteerd op basis van ons algoritme en worden niet altijd beoordeeld door menselijke reviewers. Ze worden zowel getoond wanneer de zoekfunctie is ingeschakeld als wanneer deze is uitgeschakeld. Deze categorie verschijnt op de homepage nadat er meerdere video's zijn bekeken in YouTube Kids. Er kunnen ook video's worden aanbevolen in de vier videocategorieën op het startscherm en als suggestie voor de volgende video die je kind kan bekijken. Dit gebeurt nadat je kind video's heeft bekeken op het startscherm of heeft gezocht naar video's. De aanbevelingen zijn gebaseerd op wat er is bekeken en waarnaar is gezocht in de app, en zijn afkomstig uit het complete videoaanbod van YouTube Kids.
Je kunt Aanbevolen video's resetten door de geschiedenis van de app te wissen in de instellingen voor ouders. Wanneer je de zoekfunctie uitschakelt, worden zowel de Aanbevolen video's als je kijk- en zoekgeschiedenis gewist.
Wanneer je Geschiedenis onderbreken inschakelt (in de instellingen voor ouders), gebruikt de app bekeken video's en gezochte termen niet langer als basis voor je Aanbevolen video's.
Je kunt een profiel voor je kind maken, zodat meerdere kinderen elk hun eigen aanbevelingen krijgen.
Als het profiel van je kind zo is ingesteld dat er alleen goedgekeurde content wordt getoond, worden er aanbevolen video's weergegeven op basis van content die je hebt goedgekeurd voor je kind. Meer informatie over Aanbevolen video's.

Nog een keer kijken

In Nog een keer kijken ziet je kind video's die hij of zij eerder heeft bekeken in de app.
Je kunt de video's in Nog een keer kijken resetten door de geschiedenis van de app te wissen in de instellingen voor ouders. Let op: Als je de zoekfunctie uitschakelt, worden de video's in Nog een keer kijken gewist, evenals je kijk- en zoekgeschiedenis.
Wanneer je Geschiedenis onderbreken inschakelt (in de instellingen voor ouders), gebruikt de app nieuwe video's die je bekijkt en termen waar je op zoekt niet langer als basis voor Nog een keer kijken.
Je kunt een profiel voor je kind maken, zodat meerdere kinderen ieder hun eigen aanbevelingen krijgen.
Welke functies voor ouderlijk toezicht biedt YouTube Kids?
De app biedt functies waarmee je YouTube Kids kunt afstemmen op je kind. Je kunt bijvoorbeeld een timer instellen om te bepalen hoe lang je kind de app kan gebruiken. Daarnaast kun je content blokkeren, de toegang beperken tot alleen goedgekeurde content, de zoekfunctie uitschakelen, de geschiedenis wissen en de geschiedenis onderbreken. Meer informatie over ouderlijk toezicht en instellingen voor ouders.
Welke soorten advertenties of commercials worden er weergegeven in YouTube Kids?

Dankzij betaalde advertenties kunnen we de app gratis aanbieden. Als je kind een video bekijkt in de app, kan er een advertentie-intro worden weergegeven, gevolgd door een videoadvertentie die is gemarkeerd als advertentie. Deze betaalde advertenties moeten voldoen aan ons advertentiebeleid. Volgens dit beleid zijn bepaalde categorieën, zoals voeding en dranken, niet toegestaan. Lees meer over advertenties in YouTube Kids en ons advertentiebeleid.

Door gebruikers geüploade video's zijn geen betaalde advertenties en vallen dus niet onder ons advertentiebeleid, ongeacht de aard van de content. Gebruikers uploaden vaak reclames en ander promotiemateriaal naar hun YouTube-kanaal en deze video's kunnen worden weergegeven in de app. Bij een zoekopdracht naar koekjes kan bijvoorbeeld een tv-reclame van een koekjesfabrikant worden vertoond die op het kanaal van een gebruiker staat. Volgens ons advertentiebeleid zijn betaalde advertenties voor voeding niet toegestaan. Deze video wordt echter niet beschouwd als een betaalde advertentie en valt dus niet onder ons advertentiebeleid.

Wil je met je kind video's zonder Betaalde advertenties bekijken? Probeer de YouTube Kids-app met YouTube PremiumMeer informatie.

Verzameling en gebruik van informatie en persoonlijke gegevens op YouTube Kids

Voor de volledige informatie over het gebruik van gegevens verwijzen we je naar het privacybeleid van YouTube Kids. Dit beleid kun je vinden op kids.youtube.com/t/privacynotice of in de instellingen van de app, in het gedeelte Privacy.
We nemen voorzorgsmaatregelen om de privacy van de gebruikers van onze app te beschermen. Het is belangrijk dat de ouder of voogd van het kind het beleid leest voordat het kind de app gaat gebruiken. Ben je niet de ouder of voogd van het kind dat YouTube Kids gaat gebruiken, of ben je dat wel maar ga je niet akkoord met onze privacyprocedures? Geef het kind dan geen toestemming om de app te gebruiken.
Deze app wordt beheerd door Google LLC, 1600 Amphitheatre Pkwy, Mountain View, CA 94043, Verenigde Staten.