För barn och familjer: Vad är betald produktplacering, sponsring och produktstöd?

Vad är betald produktplacering? (För barn)

Prenumerera på kanalen YouTube Viewers för att få de senaste nyheterna, uppdateringar och tips.

När du tittar på en video kanske du ser den här symbolen . Det kan även stå ”Kanalen har fått pengar eller kostnadsfria varor för att göra den här videon” eller ”Innehåller betald marknadsföring”. Det betyder att den som skapade videon kanske får pengar eller kostnadsfria varor från ett företag.

Om en video till exempel visar en leksak kanske kreatören får pengar för att visa leksaken för dig. Leksaken visas för att företaget som tillverkade leksaken vill att du ska köpa den.

Vad är betald produktplacering, sponsring och produktstöd?

Betald produktplacering:

• Videor som skapas för ett företag eller en verksamhet i utbyte mot pengar eller kostnadsfria produkter/tjänster.
  • Videor där företagets eller verksamhetens varumärke, budskap eller produkt inkluderas direkt i innehållet. Företaget har gett kreatören pengar eller kostnadsfria produkter för att skapa videon.

Produktstöd: Videor som skapas för en annonsör eller marknadsförare med ett budskap som reflekterar kreatörens eller produktstödjarens åsikter, övertygelser eller upplevelser.

Sponsring: Videor som har finansierats helt eller delvis av ett företag, utan att varumärket, budskapet eller produkten har inkluderats direkt i innehållet. I stället får varumärket, budskapet eller den sponsrade produkten marknadsföras under en kort videopaus. En kreatör kan till exempel filma en video där de målar en bild men tar en kort paus för att marknadsföra videosponsorns nya produkt.

Lär ditt barn om betald produktplacering, sponsring och produktstöd

Det är viktigt att barn förstår att kreatörer kan få varor eller tjänster i utbyte mot marknadsföring i sina videor. Här är några tips om hur du kan lära ditt barn om betald marknadsföring:
  • Prata med barnen om betald marknadsföring i videor och lär dem hur man ser att det finns sådan i en video (). Titta på den här korta videon och be barnet förklara hur man identifierar om en video innehåller betald marknadsföring.
  • Diskutera barnets favoritkreatörer och förklara hur några av dessa kreatörer stödjer sin kanal genom betald produktplacering. Många kreatörer gör YouTube-videor på heltid.
  • Lär barnet att leta efter fraser som ”sponsrad av”, ”i samarbete med” eller ”#annons”.

Om du vill ha mer tips om hur du kan hjälpa ditt barn att utforska YouTube kan du ladda ned och läsa vår familjeguide.

Policyer för betald produktplacering, sponsring och produktstöd

All betald marknadsföring måste följa våra annonspolicyer, som förbjuder annonser i vissa kategorier. Kreatörer och de varumärken de samarbetar med ansvarar för att vara införstådda med och följa de lokala och juridiska skyldigheterna att informera om betald marknadsföring i innehållet. En del av skyldigheterna innefattar när och hur ni ska informera och vem ni ska informera.