Tips om videoutrustning

Producera din video

Känner du dig överväldigad när du funderar över videoutrustning? I den här videon får du en komplett nybörjarguide till videoutrustning från YouTube-kreatören Shameless Maya. Kolla in Mayas råd om kamera, ljud, belysning och redigeringsalternativ.

En nybörjarguide till videoutrustning

Prenumerera på kanalen YouTube Creators för att få de senaste nyheterna, uppdateringar och tips.

YouTube-kreatörer behöver ha grundläggande kunskaper om videoutrustning. Du kanske undrar vilken typ av kamera du behöver använda. Eller hur du ska hantera ljud och ljussättning. Här är en översikt över några vanliga produktionsverktyg som kan hjälpa dig att komma igång.

Kameror

Det finns ingen kamera som passar alla – fundera över vad du vill uppnå med dina videor. Här är två vanliga typer:

Kompaktkameror är enkla, allt-i-ett-enheter som passar bra för att vlogga ofta i nästan alla miljöer. Vissa modeller har en vändbar LCD-skärm så du kan se vad du spelar in. De här lite enklare kamerorna kan spela in full HD (1080) och många kreatörer använder dem för sina vardagsvideor.

DSLR-kameror kan ge biokvalitet, men kan också kräva ett visst kunnande för att användas. De har utbytbara objektiv, väger mycket mer och är lite svårare att fokusera med. De här kamerorna kostar mer och används oftast av kreatörer som vill ha en mer konstnärlig eller professionell känsla.

Du kan alltid börja med mobilkameran. Det är ett bra alternativ innan du investerar i en fristående kamera.

Kolla in kamerarecensioner från andra YouTube-kreatörer för att ta reda på vilka varumärken och modeller de rekommenderar.

Ljud

Bra ljud är ett måste. Tittarna kan klara sig utan perfekt ljussättning, men bra ljudkvalitet är desto viktigare.

Om du använder kamerans inbyggda mikrofon är det bra om du håller dig på ungefär en meters avstånd från kameran för att få det bästa ljudet.

Vissa kreatörer köper en shotgun-mikrofon. Eftersom de här mikrofonerna spelar in det som de är riktade mot kan de användas för att spela in naturligt ljud på ett större avstånd.

När du behöver spela in på avstånd kan du använda en mygga som fästs på dig. En mygga kan till exempel vara bra för instruktören i en träningsvideo.

Ta reda på om kameran har en port för en extern mikrofon innan du köper en.

Belysning

• Många kreatörer använder en ljussättning med ljus från två källor. Det innebär att man ljussätter objektet med två ljuskällor från två motsatta håll. Med den här metoden ges mest ljus av den huvudsakliga ljuskällan, medan fyllnadsbelysningen mjukar upp skuggorna.
  • Ett annat alternativ är ljuskällor med mjukt ljus, vilka kan kosta mindre, dra mindre ström och ge ett mer smickrande ljus. En enda ljuskälla med mjukt ljus kan bli jättebra för närbilder. Du kan lägga till ljuskällor för att belysa bakgrunden eller andra delar av scenen vid behov.
  • Glöm inte bort en av de kraftfullaste (och billigaste) ljuskällorna vi har – solen! Testa att spela in utomhus eller använda dagsljus genom att fönster.
  • Om du vill filma med en kamera i rörelse kan du montera belysning på kameran.

Vi rekommenderar

• Fundera över din kreativa stil och dina produktionsmål när du väljer rätt utrustning om du känner dig osäker. Vissa kreatörer vill ha en professionell kvalitet, medan andra är okej med något avslappnat och äkta.
  • Om du vill hålla kostnaderna nere kan du köpa den mest prisvärda utrustningen och uppgradera senare utifrån dina behov.
  • Ofta är den bästa utrustningen den du har till nära till hands. Använd din mobila enhet och kom igång direkt.

Nästa: läs igenom tipsen om hur du filmar med mobila enheter