Meer informatie over wat YouTube voor jou kan betekenen

Of het nu gaat om een passie of om je bedrijf, we weten dat je veel tijd en energie stopt in het maken van video's. Daarom wil je begrijpen hoe video's worden ontdekt en hoe je video's presteren. Als creator of contentleverancier ben jij het middelpunt van onze community. Daarom vinden we transparante communicatie met jou zo belangrijk. We doen er alles aan om je te ondersteunen in je succes. Daarom voegen we een aantal van onze beste hulpbronnen samen om je uit te leggen hoe onze systemen voor je werken, hoe je YouTube gebruikt om geld te verdienen, hoe je je prestaties meet en hoe je je relatie met YouTube beheert. Neem een kijkje voor meer informatie over:

Je content op YouTube

YouTube Zoeken

YouTube Zoeken kijkt met name naar de volgende drie factoren om de beste zoekresultaten te bieden: relevantie, betrokkenheid en kwaliteit. Bij het inschatten van de relevantie kijken we naar veel verschillende aspecten, zoals hoe goed de titel, tags, beschrijving en videocontent aansluiten op de zoekopdracht van de gebruiker. Signalen van betrokkenheid zijn een waardevolle manier om relevantie te bepalen. We gebruiken hiervoor verzamelde signalen van betrokkenheid van de gebruikers. We kunnen bijvoorbeeld op basis van de kijktijd van een bepaalde video voor een bepaalde zoekopdracht bepalen hoe relevant deze video volgens andere gebruikers voor deze zoekopdracht is. Als het gaat om kwaliteit, zijn onze systemen ontworpen om signalen te herkennen waarmee ze kunnen vaststellen welke kanalen deskundige, gezaghebbende en betrouwbare informatie over een bepaald onderwerp geven. YouTube accepteert geen betalingen voor betere plaatsingen in organische zoekresultaten.

Als het gaat om muziek of entertainment, kijken onze systemen naar extra factoren zoals recentheid en populariteit om gebruikers de boeiendste kwaliteitscontent te leveren. Bij andere categorieën waarvoor waarheidsgetrouwheid en geloofwaardigheid belangrijk zijn, zoals nieuws, politiek, medische en andere wetenschappelijke informatie, werken we er hard aan om te garanderen dat onze zoeksystemen de voorkeur geven aan gezaghebbende content uit betrouwbare bronnen.

Ook met officiële kaarten kunnen gebruikers gemakkelijker content ontdekken, omdat hiermee betrouwbaar materiaal wordt gemarkeerd in de zoekresultaten op YouTube. De kaarten bevatten officiële video's en posts van topkanalen, bijvoorbeeld die van populaire YouTube-creators, beroemdheden en muzikanten. Er worden ook video's en posts opgenomen uit content over sportteams, films en tv, muziek en speciale evenementen. De kaarten worden automatisch gegenereerd en kunnen niet worden aangepast.

Ons doel is om je de hulpbronnen te bieden waarmee je inzicht krijgt in de factoren waar we rekening mee houden om gebruikers de beste zoekresultaten te bieden.

Meer bronnen

Aanbevolen video's

Dankzij aanbevelingen ontdekken gebruikers meer video's die ze leuk vinden, of het nu gaat om een geweldig nieuw recept of hun nieuwe favoriete nummer. We delen aanbevelingen zowel op de homepage van YouTube als in de sectie 'Volgende' als suggestie voor wat een gebruiker na het kijken van een video nog meer kan bekijken. We testen onze methoden, leren daarvan en passen ze voortdurend aan om video's aan te bevelen die relevant zijn voor gebruikers. We kijken naar verschillende signalen, zoals de kijk- en zoekgeschiedenis van een gebruiker (mits ingeschakeld) en de kanalen waarop deze is geabonneerd. We kijken ook naar de context van een gebruiker, zoals het land en het tijdstip. Hierdoor kunnen we gebruikers bijvoorbeeld relevant lokaal nieuws tonen.

De aanbevelingssystemen van YouTube kijken ook of andere gebruikers die op dezelfde video klikten de video volledig bekeken. Video's die volledig worden bekeken zijn vaak van hogere kwaliteit of boeiender dan video's waarbij kijkers snel wegklikken. We vragen onze gebruikers ook rechtstreeks naar hun beleving van bepaalde video's en onze aanbevelingssystemen via willekeurige enquêtes op de homepage en op andere plekken in de app. Deze rechtstreekse feedback gebruiken we om onze systemen bij te stellen en te verbeteren voor alle gebruikers.

De verspreiding van dubieuze content en schadelijke misleidende informatie beperken

Omdat we openheid erg belangrijk vinden, is er op het platform soms content die onze beleidsregels bijna schendt, maar nog net binnen de grenzen blijft. We vinden het belangrijk om de vrije meningsuiting te beschermen, maar hebben wel strenge eisen voor de video's die we in de schijnwerpers zetten in de aanbevelingen op de homepage van YouTube en in het deelvenster 'Volgende'. We werken continu aan het verbeteren van onze systemen om aanbevelingen te beperken voor content op de grens van het beleid en content met mogelijk misleidende informatie die gebruikers kan schaden, zeker als het gaat om onderwerpen waarbij waarheidsgetrouwheid belangrijk is, zoals nieuws, geneeskunde, historische gebeurtenissen of wetenschappelijke publicaties.

Meer bronnen

Je relatie met YouTube

Je contract met YouTube

Op het gebruik van de service zijn de servicevoorwaarden van YouTube, onze communityrichtlijnen en ons platformbeleid van toepassing.

Er zijn aanvullende beleidsregels van toepassing als je speciale functies inschakelt, zoals het genereren van inkomsten, livestreaming of de merchandiseplank. Je bent ook gebonden aan ons advertentiebeleid voor adverteerders als je de service van advertenties of sponsoring voorziet of als je betaalde promoties verwerkt in je content. Je kunt al onze beleidsregels vinden in ons Helpcentrum.

Je vindt de meest actuele online contracten die zijn geaccepteerd in de sectie Overeenkomsten in de instellingen van Creator Studio (als je de instructies hier volgt).

Communicatie met YouTube

Als onderdeel van ons doorlopende doel om de transparante communicatie met onze partners te verbeteren, doen we ons best om je op de hoogte te stellen van wijzigingen die we misschien moeten doorvoeren en die gevolgen voor jou kunnen hebben. Of je nu tegen een bepaald probleem aanloopt, hulp nodig hebt bij het oplossen van technische problemen of wilt weten hoe je alles uit YouTube haalt, we zijn er om je te helpen. Neem contact op met support voor Creators of je partnermanager. Hier vind je meer informatie over hoe we met je communiceren.

Geld verdienen met YouTube

YouTube-partnerprogramma

Binnen het YouTube-partnerprogramma kun je gebruik maken van meerdere inkomstenbronnen, mits deze beschikbaar zijn in je land en je aan de vereisten voldoet. Je krijgt ook toegang tot support voor creators en de Copyright Match Tool. Hier vind je meer informatie over het programma, hoe het werkt en hoe je je kunt aanmelden.

Inkomsten genereren met een YouTube Music-kanaal

Of je nu een platenmaatschappij, uitgever, distributeur of onafhankelijke muzikant bent, met YouTube kun je meer fans bereiken en opbrengst genereren. Bekijk hier meer informatie over hoe je geld verdient op YouTube met advertenties, abonnementen en andere inkomstenbronnen. Bekijk hier meer informatie over schaalbare tools en strategieën om je muziek aan te bieden en je digitale rechten te beheren op YouTube.

Super Chat en Super Stickers

Super Chat en Super Stickers zijn manieren waarmee creators een relatie met hun fans kunnen opbouwen en waarmee kijkers opvallende berichten kunnen kopen. Tijdens een live chat of première kunnen kijkers Super Chats kopen om hun bericht te laten opvallen. Ze kunnen ook Super Stickers kopen voor een digitale of geanimeerde afbeelding die in de chatfeed wordt getoond. Als je hiervoor in aanmerking komt, bekijk dan meer informatie over het inschakelen van Super Chat en Super Stickers en hoe je deze functies kunt beheren.

Verkopen op YouTube

We bieden geschikte kanaaleigenaren ook de mogelijkheid om hun officiële merkmerchandise te laten zien op YouTube. Bekijk hier meer informatie over merchandisefunctionaliteit.

En als je een muzikant op YouTube bent, kun je mogelijk ook je aankomende concerten vermelden op YouTube. Bekijk hier meer informatie over hoe je tickets voor je tournee toevoegt aan je video's.

Je prestaties op YouTube

YouTube is onderdeel van Google en houdt zich aan het privacybeleid en de privacyprincipes van Google. Als je onze services gebruikt, of dit nu is als een gebruiker of als een partner, vertrouw je ons je informatie toe. We begrijpen hoe belangrijk gegevens zijn voor het meten van je succes op YouTube. We zorgen ervoor dat onze methoden overeenstemmen met ons privacybeleid om de privacy en veiligheid van onze gebruikers en partners te beschermen.

YouTube biedt YouTube Analytics en Reporting-API's van YouTube om eigenaren van content en YouTube-kanalen toegang te geven tot YouTube Analytics-gegevens zodat je het maximale uit je gegevens kunt halen. Kijk hier voor details over de rapporttypen die eigenaren van YouTube-kanalen en content via deze API's kunnen inzien. We hebben ook analysefunctionaliteit, YouTube Analytics en YouTube Analytics for Artists rechtstreeks aan het platform toegevoegd, waardoor je toegang hebt tot prestatiestatistieken zoals:

• Kijktijd: de hoeveelheid tijd die kijkers een video hebben bekeken.
  • Abonnees: het aantal kijkers dat zich heeft geabonneerd op je kanaal.
  • Weergaven: het aantal authentieke weergaven voor je kanalen of video's.
  • Topvideo's: welke video's het best presteren.
  • Kijkersloyaliteit: bekijk in hoeverre je video je publiek geïnteresseerd houdt.
  • Livestreamgegevens.
  • Demografie: wie je kijkers zijn, inclusief statistieken over hun leeftijd, geslacht en locatie.
  • Verkeersbronnen: om je te helpen begrijpen hoe gebruikers je content vinden.

We maken bepaalde analytische gegevens voor kanalen en video's openbaar, zoals opgetelde aantallen abonnees en videoweergaven, op je kanaalpagina, de weergavepagina, trending YouTube-sites, YouTube Analytics for Artists, Hitlijsten en inzichten en via de API-services. Mogelijk delen we in overeenstemming met het privacybeleid van Google verzamelde, geanonimiseerde kanaal- en videogegevens ook met adverteerders, verkooppartners en rechteneigenaren. Zo kunnen we bijvoorbeeld aangeven dat het aantal fitnessvideo's in het afgelopen jaar in een bepaald land is verdubbeld.

Specifieke soorten gegevens kunnen ook worden gedeeld als je ervoor kiest om bepaalde YouTube-functies te gebruiken. Als je bijvoorbeeld je officiële merchandiseverkoper en je YouTube-kanaal koppelt, worden de analytische gegevens over verkopen en bezoeken gedeeld tussen Google en de verkoper. We laten je altijd weten hoe gegevens kunnen worden gedeeld in combinatie met je programmavoorwaarden.

Bepaalde YouTube-teams, zoals teams die betrokken zijn bij de handhaving van vertrouwen en veiligheid op YouTube, hebben mogelijk toegang tot analytische gegevens van kanalen en video's die anders zijn of gedetailleerder zijn dan de gegevens die beschikbaar worden gesteld via het YouTube Analytics-platform of de API-services. De detectiesystemen voor spam en veiligheidsinbreuk van YouTube analyseren mogelijk bijvoorbeeld gedetailleerd siteverkeer en analytische gegevens om afwijkend gedrag te detecteren en mensen op te sporen die weergaveaantallen van video's of aantallen abonnees proberen op te hogen en hiermee de servicevoorwaarden van YouTube schenden.

We werken doorlopend aan nieuwe methoden om nauwkeurige en praktische inzichten aan bedrijven en adverteerders te leveren, vooral nu kijkers gebruikmaken van verschillende platforms en apparaten. We zorgen ervoor dat deze methoden aansluiten op ons privacybeleid om de privacy en veiligheid van onze gebruikers te beschermen. In ons bewaarbeleid lees je meer over hoe we deze gegevens bewaren als je stopt met het gebruik van onze services.

Hoe we nieuw talent ondersteunen

We doen ons best om nieuwe creators en artiesten te helpen en daarom hebben we regelmatig programma's om hen te ondersteunen bij hun groei. Als onderdeel van zo'n programma krijgen ze bijvoorbeeld toegang tot onze geweldige studio's in YouTube Spaces, trainingskampen zoals NextUp en specifiek startkapitaal om de ontwikkeling van nieuwe content te ondersteunen. In ruil voor deze ondersteuning beloven onze creators en artiesten content te maken die gebruikers exclusief op YouTube kunnen bekijken.

Meer bronnen