Konfigurera ett AdSense-konto om du vill få betalt på YouTube

Om du tjänar pengar på YouTube eller försöker göra anspråk på en Shorts-bonus måste du koppla ett godkänt AdSense-konto om du ska kunna tjäna pengar och få betalt.

Viktigt! Enligt användarvillkoren för AdSense kan du bara ha ett AdSense-konto med samma betalningsmottagare. Dubbletter av AdSense-konton som skapats via YouTube godkänns inte. Intäktsgenerering inaktiveras då för den länkade YouTube-kanalen. När du startar ett nytt AdSense-konto ska du enbart skapa det via YouTube Studio. Det fungerar inte att göra det via en annan webbplats (exempelvis startsidan för AdSense).

Skapa och länka ett AdSense-konto

Tänk på att du måste skapa ett AdSense-konto och länka det med din kanal för att kunna få betalt på YouTube. Om du redan är med i YouTubes partnerprogram kan du ändra det länkade AdSense-kontot vid behov. Du kan även generera intäkter från flera YouTube-kanaler med ett och samma AdSense-konto.

Försöker du göra anspråk på en Shorts-bonus? Läs i så fall de specifika AdSense-anvisningarna för Shorts-bonusar.

Du kan följa de här stegen för att skapa ett nytt AdSense-konto och länka det till din kanal:

1. Logga in på YouTube Studio.
  2. Välj fliken Intäktsgenerering på menyn till vänster.
  3. Klicka på START på kortet Registrera dig för Google AdSense.
  4. Ange lösenordet för YouTube-kontot när du uppmanas att göra det och autentisera igen vid behov.
  5. Välj vilket Google-konto du vill använda för AdSense.
    1. Obs! Om du redan använder AdSense av andra skäl utanför YouTube loggar du in på Google-kontot som används med ditt befintliga AdSense-konto.
  6. Nu är du i AdSense. Kontrollera nu att rätt e-postadress visas överst på sidan. Om fel adress visas klickar du på Använd ett annat konto och byter konto.
  7. Fortsätt med konfigurationen av ditt konto. Ange dina kontaktuppgifter och skicka in ansökan för AdSense-kontot.

När du har följt stegen ovan förflyttas du tillbaka till YouTube Studio där du ser ett en bekräftelse om att AdSense-kontoansökan har tagits emot. AdSense informerar dig via e-post när kontot har godkänts. Det kan ta flera dagar. När det har godkänts ser du en bekräftelse i YouTube Studio på kortet Registrera dig för Google AdSense om att AdSense-kontot har godkänts och är aktivt.

Jag vet inte om jag har ett AdSense-konto

Sök efter e-post från AdSense eller adsense-noreply@gmail.com.
Enligt användarvillkoren för AdSense kan du bara ha ett AdSense-konto med samma betalningsmottagare. AdSense-kontot godkänns inte om det visar sig att du har en dubblett. Du blir då ombedd att avsluta andra relaterade konton.
Jag har redan ett godkänt AdSense-konto
  1. Logga in på ditt YouTube-konto och öppna https://studio.youtube.com/channel/UC/monetization
  2. Klicka på Start på kortet Registrera dig för Google AdSense.
  3. Du behöver ange ditt lösenord för YouTube och autentisera dig igen. Läs mer om hur du autentiserar ditt YouTube-konto igen.
  4. Välj det Google-konto du vill använda för att logga in på AdSense. Om du redan är AdSense-utgivare måste du logga in med det Google-konto du använder för att komma åt ditt befintliga AdSense-konto. Inloggningsuppgifterna behöver inte vara desamma som du använder för att logga in på YouTube.
  5. Du dirigeras till en inloggningssida för AdSense. Verifiera att rätt e-postadress står längst upp på sidan. Om fel konto visas kan du byta konto genom att klicka på Använd ett annat konto.
  6. Klicka på Tillåt koppling.
  7. Du omdirigeras till sidan Intäktsgenerering i YouTube Studio.
  8. När du har anslutit ditt AdSense-konto markerar vi det här steget med den gröna markeringen ”Klart” på kortet Registrera dig för Google AdSense.

Konfigurera AdSense med ett innehållshanteringskonto

Om du har fått behörighet att administrera ett innehållshanteringskonto kan du länka ett AdSense-konto till det.
  1. Logga in på ditt innehållshanteringskonto.
  2. Öppna Inställningar.
  3. Under avsnittet Översikt finns AdSense (du kan behöva scrolla för att se den).
  4. Klicka på Redigera.
  5. Klicka på Fortsätt till AdSense.
  6. Du behöver ange ditt lösenord för YouTube och autentisera dig igen. Läs mer om hur du autentiserar ditt YouTube-konto igen.
  7. Välj det Google-konto du vill använda för att logga in på AdSense. Om du redan är AdSense-utgivare måste du logga in med det Google-konto du använder för att komma åt ditt befintliga AdSense-konto.
  8. Ange lösenordet till AdSense-kontot när du blir ombedd. Inloggningsuppgifterna behöver inte vara desamma som du använder för att logga in på YouTube.
  9. Kontrollera YouTube-kanalen som du länkar till AdSense-kontot och välj primärt språk för kanalen. Även om du väljer en YouTube-kanal för att slutföra AdSense-länkningen visar YouTube annonser på alla kanaler som är länkade till Innehållshanteraren.
  10. Klicka på Tillåt koppling och ange dina faktureringsuppgifter om det efterfrågas.
När du har slutfört processen omdirigeras du tillbaka till YouTube. Läs mer om AdSenses väntetider för granskning av ansökan.

Vanliga problem

Läs informationen nedan för att felsöka vanliga problem när du försöker länka ett AdSense-konto till din kanal.

Jag har skapat ett AdSense-konto men det blev inte godkänt eftersom jag redan har ett konto

Enligt användarvillkoren för AdSense kan du bara ha ett AdSense-konto med samma betalningsmottagare. Om vi upptäcker att du har ett dubblettkonto godkänns inte ditt nya AdSense-konto.

Sök i din inkorg efter ett e-postmeddelande från AdSense med ämnet Du har redan ett AdSense-konto. Meddelandet innehåller information om ditt befintliga AdSense-konto. Det finns två alternativ för att åtgärda problemet:

Använd det befintliga (äldre) konto

1. Logga in på YouTube Studio och klicka på Ändra koppling.
  2. På menyn för kontoval väljer du Google-kontot för ditt befintliga (äldre) AdSense-konto.
  3. Klicka på Tillåt koppling.

Du omdirigeras tillbaka till YouTube Studio där du kan se det AdSense-konto som är länkat till din kanal.

Använd det nya kontot som du nyss skapade

Först måste du avsluta det befintliga (äldre) kontot

1. Logga in på ditt befintliga AdSense-konto.
  2. Följ de här stegen för att avsluta kontot.

När det är avslutat loggar du in på det nya AdSense-kontot för att bekräfta att du har avslutat det äldre kontot.

Obs! Det kan ta några dagar innan det nya AdSense-kontot har godkänts och länkats till din YouTube-kanal.

Problem med adressverifiering (pinkod)

Du måste slutföra adressverifieringen (pinkod) i AdSense för att fortsätta generera intäkter med kanalen och ta emot betalningar.

Om du länkar ett nytt AdSense-konto till din kanal skickas ett kort för pinkodsverifiering till din postadress när du har ett saldo på 10 USD. Kortet för pinkodsverifiering innehåller en pinkod som du anger i AdSense för att verifiera din adress.

Om du länkar till ett befintligt AdSense-konto kan det ta minst tre veckor för kortet för pinkodsverifiering att komma med posten. Om det inte har kommit efter tre veckor kan du begära ett nytt kort för pinkodsverifiering.

Se till att den registrerade adressen i AdSense stämmer överens med din postadress (så att det kan levereras). Om de inte stämmer överens behöver du ändra betalningsadressen för ditt AdSense-konto.

Om du behöver hjälp med adressverifieringen (pinkod) hittar du mer information i följande hjälpresurser:

Vad händer om jag inte verifierar min adress?

Om du inte verifierar din adress inom fyra månader pausas intäktsgenereringen för din kanal. Detta omfattar åtkomst till funktioner som kanalmedlemskap, Super Chat med mera. Intäktsgenereringen återupptas på kanalen när du har verifierat din adress.

Övriga problem

”Hoppsan! Ett fel uppstod.” visas i YouTube Studio

Det här felmeddelandet kan visas när du gör ändringar med en e-postadress som YouTube Studio inte känner igen. Prova följande metoder för att felsöka dessa problem:

• När du klickar på ett AdSense-konto uppmanas du att verifiera din identitet i YouTube Studio. Se till att du använder samma e-postadress som du använder för att logga in på YouTube.

Du uppmanas sedan att välja ett Google-konto för AdSense. I det här fallet kan du välja en annan e-postadress än den du använder för att logga in på YouTube Studio.

• Om din kanal är länkad till ett varumärkeskonto bör du logga in med e-postadressen som användes för att skapa kanalen. Om du inte kan logga in med e-postadressen återställer du kontot med hjälp av tipsen om kontoåterställning.

AdSense ber mig ange en webbadress för att registrera mig

När du länkar ett nytt AdSense-konto till din YouTube-kanal ska du inte skapa ett konto på google.com/adsense eller adsense.com. Om du gör det godkänns inte ditt konto och intäktsgenerering inaktiveras för din kanal. Skapa i stället ett AdSense-konto direkt i YouTube Studio.

Andra fel

Försök med följande om du har tekniska problem som inte beskrivs på den här sidan:

• Stäng alla webbläsarflikar.
  • Töm webbläsarens cacheminne och rensa cookiefiler.
  • Använd ett privat fönster eller inkognitofönster (för att kontrollera att inget annat Google-konto är inloggat).