Hantera inställningar för livestreaming

Genom att välja rätt streaminginställningar blir det lättare att nå ut till rätt målgrupp och få bästa möjliga streamkvalitet.

Obs! Den här artikeln gäller streaming med en omkodare eller mobil enhet, inte streaming med webbkamera.

Återanvända streaminställningar

Du kan enkelt skapa en ny stream med samma inställningar som en tidigare stream. Den nya streamen kopierar metadatan, inställningarna och streamingnyckeln från den tidigare streamen. Du kan ändra streamen efter att den har skapats. Du kommer igång genom att välja streamen och klicka på Återanvänd inställningar.

Redigera metadata

Välj de här inställningarna när du skapar en stream, genom att klicka på Redigera på sidan för streaminställningar eller när du schemalägger en stream.

Informationssida

Integritet

För användare på YouTube som är mellan 13 och 17 år är integritetsinställningen privat som standard. Om du är 18 år eller mer är integritetsinställningen offentlig som standard. Alla användare kan ändra den här inställningen och göra sin livestream offentlig, privat eller olistad.

Trafikkällor för Immersive Live

Få mer information om hur tittare upptäcker Immersive Live med trafikkällor. Du kan se uppspelningsplatsen för din publicerade Immersive Live och dina tittares källor i avsnittet för trafikkällor i Vertikalt liveflöde.

Typ

Välj en streamtyp, som Spel eller Personer och bloggar, så att du når rätt målgrupp.

Taggar

Taggar är beskrivande sökord du kan lägga till för videor så att det blir enklare för tittarna att hitta rätt innehåll. Taggar kan vara användbara om videons innehåll ofta stavas fel. Annars spelar taggar liten roll för videons upptäckt.

Schema

Streamen visas kanske som kommande för dina prenumeranter om du schemalägger den till senare. Tittare kan klicka på Ställ in påminnelse för att få en avisering när streamen är på väg att börja.

Sidan för intäktsgenerering

Du kan tjäna pengar på livestreamar genom att aktivera annonser och använda Super Chat. Vissa kanaler har tillgång till kanalmedlemskap. Läs mer om att generera intäkter från din livestream.

Sidan för rättighetshantering

Hantera rättigheter för ditt liveinnehåll, till exempel var du vill generera intäkter, aktivera och inaktivera Content ID samt ange äganderätt. Aktivera och inaktivera Content ID och välj en rättighetspolicy. Du kan till exempel välja en policy som visar annonser för tittare i USA men spårar tittare i resten av världen. Läs mer om rättighetshantering.

Sidan för Live Redirect

När du har slutat streama kan du omdirigera dina tittare till en premiär eller en annan livestream. Några tips:

• Konfigurera din premiär innan du konfigurerar livestreamen.
  • Kom ihåg att berätta för tittarna att de kan behöva vänta ett par sekunder efter att livestreamen är slut innan premiären läses in på skärmen.

Kommentarer och klassificeringar

Välj om och hur du vill visa kommentarer, till exempel om du vill granska dem innan de publiceras och hur du vill sortera dem.

Streaminställningar

Lägga till en trailer i livestreamen

Skapa förväntningar hos tittarna inför din schemalagda livestream genom att visa en trailer. Trailern spelas för tittarna på visningssidan innan livestreamen börjar.

Trailers kan spelas upp på streamar som schemalagts via fliken Hantera i Kontrollrummet.

1. Ladda upp din trailer till YouTube-kanalen på samma sätt som du laddar upp andra videor.
  2. Öppna YouTube Studio > Sänd live.
  3. Skapa en schemalagd livestream eller välj en schemalagd livestream på fliken Hantera.
  4. Längst upp till höger klickar du på Redigera.
  5. Klicka på Anpassa.
  6. Klicka på Lägg till under Trailer.
  7. Välj trailervideo.
  8. Klicka på Spara.

Kvalificering

Den här funktionen är tillgänglig för kreatörer som har fler än 1 000 prenumeranter och inga varningar om brott mot communityns riktlinjer.

Krav

• Videotyp: Använd valfri videotyp som stöds på YouTube.
  • Videolängd: 15 sekunder–3 minuter.
  • Bildformat och upplösning: Vi rekommenderar att du använder samma bildformat och upplösning som för premiären.
  • Ljud- och videorättigheter: Se till att trailern inte innebär intrång i upphovsrätten för annat innehåll.
Se till att inget innehåll strider mot riktlinjerna för communityn.

Streamingnyckel

Streamingnycklar fungerar som YouTube-streamens lösenord och adress. De berättar för omkodaren vart flödet ska skickas och låter YouTube godkänna det. Man skapar en streamingnyckel i YouTube och anger den sedan i omkodaren.

Skapa en anpassad streamingnyckel om du vill återanvända samma streamingnyckel.  Klicka på Skapa ny streamingnyckel under Välj streamingnyckel. Ange de inställningar du vill och klicka på Skapa. Streamingnyckeln visas i listan med streamingnycklar.

Streamens webbadress

Skriv in den här webbadressen i omkodaren så att den vet vart den ska skicka streamflödet.

Streamens latens

Streamens latens är fördröjningen mellan att omkodaren eller kameran filmar någonting och att det visas på din livestream. Lägre latens kan innebära mer uppspelningsbuffring. Det är inte lika viktigt med lägre latens om du inte interagerar med publiken. Läs mer om streamens latens.

Aktivera DVR

Tittarna kan pausa, spola tillbaka och fortsätta under streamen om du aktiverar DVR. När en tittare återupptar uppspelningen fortsätter evenemanget där han eller hon pausade. Läs mer om DVR under livestreamar.

360-video

Du kan streama i 360 grader med Liveevenemang. Med 360-gradersvideor kan du ge tittarna en uppslukande upplevelse. YouTube har för tillfället bara stöd för 360-gradersvideor med ekvirektangulär projektion. Några tips:

YouTube har stöd för inmatning och uppspelning av livestreamar i 360 grader i webbläsarna Chrome, Firefox, MS Edge och Opera. Du kan även spela upp 360-gradersvideo i YouTube- och YouTube Gaming-appen.

Starta och stoppa automatiskt

Du kan starta eller stoppa streamingen från omkodaren när de här inställningarna har aktiverats. När du kopierar en stream genom att välja Återanvänd inställningar kopieras även valen för starta och stoppa automatiskt.