Live chats beheren

Via het beheer van je live chat kun je contact leggen met je publiek en je livestream in goede banen leiden. YouTube biedt je de tools die je nodig hebt om jezelf en je kijkers te beschermen.

Opmerking: Iedereen die deelneemt aan een live chat, kan een andere gebruiker melden of blokkeren.

How to Moderate Live Chat on YouTube

Vóór je live chat

Bereid je voor op je live chatsessie door deze beheertools in te stellen. Sommige van deze tools kun je ook tijdens en na je livestream gebruiken.

Exclusieve live chat voor abonnees

Je kunt de toegang tot de live chat beperken tot abonnees en bepalen hoelang deze kijkers daarvoor al op je kanaal geabonneerd moeten zijn. Je kunt deze instelling voor en tijdens je livestream of première wijzigen.

Zo zet je een exclusieve live chat voor abonnees aan voor premières:

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Ga naar Content en selecteer de première die je wilt updaten.
  3. Ga in Details naar Meer tonen en dan Live chat.
  4. Selecteer Abonnees onder Deelnemersmodus.

Als je de exclusieve chat voor abonnees aanzet, krijgt je publiek daar een melding van. Hierin staat ook hoelang ze geabonneerd moeten zijn om berichten te kunnen sturen.

De exclusieve live chat voor abonnees kan tegelijkertijd worden gebruikt met de tijdslimietfunctie. Je kunt exclusieve chats voor leden en voor abonnees niet tegelijk aanzetten.

Zo zet je de exclusieve live chat voor abonnees aan:

1. Ga naar de live regiekamer.
  2. Klik bij je livestream op Bewerken.
  3. Klik op Live chat.
  4. Selecteer Abonnees bij Wie berichten kan sturen.
  5. Optioneel: Kies hoelang kijkers geabonneerd moeten zijn voordat ze live chatberichten kunnen sturen.
  6. Klik op Opslaan.
Opmerking: Als kijkers deelnemen aan een exclusieve live chat voor abonnees, zien andere kijkers dat ze geabonneerd zijn op het kanaal.

Exclusieve live chat voor leden

Je kunt exclusieve live chats voor je leden organiseren. Zo zet je een exclusieve live chat voor leden aan op je computer:
  1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Klik rechtsboven op MAKEN en dan Live gaan.
  3. Klik links op Streamen.
  4. Maak een stream:
    1. Als je een eerdere stream wilt kopiëren: selecteer een eerdere stream en klik op Eerdere instellingen gebruiken.
    2. Als je een nieuwe stream wilt maken: voer de informatie over je stream in en klik op Stream maken.
  5. Klik rechtsboven op Bewerken.
  6. Selecteer Exclusieve chat voor leden aanzetten onder Live chat.
  7. Klik op Opslaan.

Zo zet je een exclusieve chat voor leden aan voor premières:

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Ga naar Content en selecteer de première die je wilt updaten.
  3. Ga in Details naar Meer tonen en dan Live chat.
  4. Selecteer Abonnees onder Deelnemersmodus.

Live commentaarmodus

Je kunt je live chat zo beheren dat alleen goedgekeurde gebruikers kunnen deelnemen aan een live chat tijdens een livestreamsessie. Alleen gebruikers die jij selecteert, kunnen live chatberichten sturen. Andere kijkers krijgen deze berichten naast je livestream of première.

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Klik rechtsboven op MAKEN en dan Live gaan.
  3. Vink onder Aanpassen het vakje voor Live chat aan om live chat aan te zetten.
  4. Selecteer Live commentaar om dit aan te zetten. (Je kunt de lijst Goedgekeurde gebruikers updaten in de community-instellingen.)
  5. Optioneel: Voeg kanaal-URL's toe aan de lijst met goedgekeurde gebruikers. Opmerking: Als er geen kanalen in de lijst Goedgekeurde gebruikers staan, is jouw kanaal de enige goedgekeurde gebruiker die live chat kan gebruiken.
  6. Klik op Volgende om op te slaan.

Zo zet je de live commentaarmodus aan voor premières:

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Ga naar Content en selecteer de première die je wilt updaten.
  3. Ga in Details naar Meer tonen en dan Live chat.
  4. Selecteer Abonnees onder Deelnemersmodus.

Moderators toewijzen

Een moderator is iemand aan wie je het toevertrouwt om een positieve en veilige kanaalomgeving te bieden voor je community. Een moderator helpt de reacties bij een video of live chatberichten tijdens een stream te beoordelen en te beheren. Er zijn 2 typen moderators: standaardmoderator en moderator met beheerrechten. Een moderator met beheerrechten heeft meer rechten dan een standaardmoderator. Meer informatie.

YouTube-app

1. Open de YouTube-app .
  2. Tik op het plusteken om je livestream te starten en tik dan op Live om de live chat te starten.
  3. Tik naast een chatbericht op het menu '' en selecteer Toevoegen als moderator met beheerrechten of Toevoegen als standaardmoderator.

YouTube Studio-app

1. Open YouTube Studio.
  2. Klik links op Instellingen en dan Community.
  3. Geef op het tabblad Geautomatiseerde filters de kanaal-URL op in het veld Moderators met beheerrechten of Standaardmoderators.
  4. Klik op Opslaan.

Berichten met bepaalde woorden erin blokkeren

Als je live chats met bepaalde woorden erin of woorden die veel lijken op bepaalde woorden wilt blokkeren, kun je in YouTube Studio een lijst met geblokkeerde woorden maken.
  1. Open YouTube Studio.
  2. Klik links op Instellingen en dan Community.
  3. Ga naar het tabblad Geautomatiseerde filters en dan Geblokkeerde woorden. Voer daar een lijst met geblokkeerde woorden in. Berichten met deze woorden erin worden geblokkeerd in je live chat.
  4. Klik op Opslaan.

Mogelijk ongepaste live chats eerst beoordelen

Je kunt mogelijk ongepaste live chats door YouTube laten vasthouden. Als je hiervoor kiest, worden mogelijk ongepaste live chats door ons systeem opgespoord. Daarna worden ze in de chatfeed vastgehouden totdat je ze beoordeelt. Jij beslist of je deze chatberichten wilt tonen of verbergen. Geen enkel systeem is perfect, maar op deze manier is het voor jou makkelijker om live chats in je livestream te beheren.
'Vasthouden om te beoordelen' aan- of uitzetten
  1. Ga naar YouTube Studio.
  2. Tik links op Instellingen en dan Community en dan Standaardinstellingen.
  3. Vink onder Berichten in je live chat de optie Mogelijk ongepaste chatberichten eerst beoordelen aan of uit.
Nadat je Vasthouden om te beoordelen hebt aangezet, kun je de berichten die YouTube vasthoudt verbergen of tonen.
  • Als je TONEN selecteert, worden chatberichten getoond in de chatstream. De positie wordt bepaald door het oorspronkelijke tijdstip van het bericht.
  • Als je VERBERGEN selecteert, wordt een chatbericht verborgen voor kijkers.
  • Als je niets doet, blijft een chatbericht verborgen voor kijkers.

Tijdslimietfunctie

Met de tijdslimietfunctie kun je een limiet stellen aan hoe vaak een gebruiker kan reageren. Je stelt in hoeveel tijd er tussen 2 reacties moet zitten. Deze limiet geldt niet voor de kanaaleigenaar, moderators en leden van YouTube-kanalen.
Aanzetten in de live regiekamer en dan Streaming
  1. Maak een livestream.
  2. Klik op Bewerken.
  3. Klik op Aanpassen.
  4. Vink onder Vertraging van berichten de optie Tijdslimietfunctie aan. Geef aan hoelang deelnemers moeten wachten voordat ze hun volgende bericht kunnen sturen

Live chat aan- of uitzetten

Je kunt live chat altijd aan- of uitzetten, ook als het evenement al is gestart. Je kunt live chat niet uitzetten bij premières.

Klik rechtsboven op Bewerken en dan Live chat en dan Live chat aanzetten.

Tijdens je live chat

Beheeractiviteiten in de live chatfeed beheren

Je kunt beheeractiviteiten aan- of uitzetten in live chatfeeds. Live chatbeheer staat standaard uit.

Vanuit de live chatfeed

1. Klik in de live chatfeed op Meer ''.
  2. Klik daarna op Meer en dan Beheeractiviteiten weergeven.

Tip: Als je het cachegeheugen van de browser wist of andere kanalen hebt, check je de instellingen voor beheeractiviteiten om er zeker van te zijn dat ze aan of uit staan.

Berichten en kijkers beheren vanuit de live chatfeed

Houd op het toetsenbord van je computer ALT/Option ingedrukt om de chatfeed te onderbreken en wijs berichten aan. Je ziet deze opties:
  • Het bericht verwijderen.
  • De gebruiker een time-out geven.
  • De gebruiker verbergen zodat de berichten van deze gebruiker niet meer worden getoond in de chatfeed en het reactiegedeelte van je kanaal.

Tip: Moderators kunnen meer informatie over deelnemers aan een live chat krijgen door rechtstreeks naar hun kanaal te gaan.

• Op een computer: Plaats de cursor op een bericht, klik op Meer '' en dan op Naar kanaal gaan.
  • Op een mobiel apparaat: Tik op een bericht en daarna op Naar kanaal gaan.

Vanuit de live chatfeed naar kanaalactiviteit komen

Opmerking: Deze optie is op dit moment alleen beschikbaar op desktops.
Jij en moderators kunnen vanuit de live chatfeed bij de openbare gebruikersgeschiedenis komen door in het menu op Kanaalactiviteit te klikken. Deze optie toont:
  • De openbare profielfoto van de gebruiker
  • De openbare gebruikersnaam van de gebruiker
  • Datum van aanmelding op YouTube
  • Het aantal abonnees van de gebruiker
  • Openbare live chatberichten (max. 50 berichten per stream)

De optie toont ook het totale aantal acties die moderators het afgelopen jaar tegen gebruikers hebben uitgevoerd:

• Verwijderde berichten
  • Time-outs
  • Verborgen

Een kijker in de live chat verbergen of tonen

Dit wordt vaak gedaan met deelnemers die richtlijnen en waarschuwingen negeren en steeds weer ongepaste berichten sturen. Als je iemand op het kanaal verbergt, zijn de chatberichten en reacties van deze persoon niet meer zichtbaar voor andere kijkers. YouTube laat de gebruiker niet weten dat je die hebt verborgen.
Vanuit de live chatfeed
  1. Ga in de live chatfeed naar een bericht van de kijker dat je wilt verbergen.
  2. Klik naast het bericht op Meer '' en dan Gebruiker verbergen.
Vanuit YouTube Studio
  1. Open YouTube Studio.
  2. Klik links op Instellingen en dan Community.
  3. Ga naar het tabblad Geautomatiseerde filters en dan Verborgen gebruikers. Typ hier de naam van de kijker die je wilt verbergen.
  4. Klik op de X naast de naam van een kijker die je zichtbaar wilt maken. De kijker kan nu reacties en live chats op je kanaal posten.
  5. Klik op Opslaan.
Opmerking: Hiermee worden ook de reacties van de gebruiker verborgen. In de community-instellingen wordt weergegeven welke gebruikers je hebt verborgen bij Verborgen gebruikers.

Na je live chat

Live chat opnieuw afspelen

Nadat een livestream is beëindigd, kan de live chat via alle streamarchieven opnieuw worden afgespeeld. De chat en de stream worden naast elkaar afgespeeld, precies zoals toen de stream live was. De mogelijkheid om live chats opnieuw af te spelen, staat standaard aan voor al je livestreams.
Opnieuw afspelen van live chats uitzetten
  1. Ga naar youtube.com/my_videos.
  2. Klik op het tabblad Live.
  3. Selecteer een video.
  4. Klik op het tabblad Aanpassen.
  5. Deselecteer het vakje naast Live chat opnieuw afspelen.

Je live chatgeschiedenis weergeven of verwijderen

Je kunt live chats weergeven waaraan je hebt deelgenomen tijdens livestreams op YouTube.
  1. Ga naar Geschiedenis.
  2. Klik rechts op de pagina op Live chat.
  3. Scroll omlaag naar het live chatbericht. Plaats de cursor op het bericht en klik op X om het te verwijderen.
Als je gesponsorde chats of Super Chats hebt, kun je die ook zien. Als je na afloop van een livestream een Super Chat-bericht verwijdert, krijg je geen terugbetaling.
Opmerking: Op basis van meldingen van gebruikers kan YouTube de live chat voor je video uitzetten als de content of live chat van je stream onze Communityrichtlijnen schendt.

Reacties weergeven nadat je stream is beëindigd

De live chat is niet meer beschikbaar nadat je livestream is beëindigd, maar de reacties worden onder de videospeler getoond.