Live chats beheren

Door je live chat te beheren, maak je je community uitnodigender en veiliger. YouTube biedt je tools om intimidatie te voorkomen en te zorgen dat iedereen zich veilig voelt.

Vóór je live chat

Bereid je voor op je live chatsessie door deze beheertools in te stellen. Sommige van deze tools kun je ook tijdens en na je livestream gebruiken.

Moderators toewijzen

Je kunt moderators toewijzen voor alle live chatsessies. Als je een moderator hebt toegewezen, blijft deze persoon een moderator totdat je de toewijzing ongedaan maakt, zelfs als je een andere livestreamsessie start.
We raden je sterk aan om voor evenementen met veel verkeer ten minste één moderator voor de live chat aan te wijzen. Moderators kunnen met het publiek communiceren en ongepaste reacties verwijderen. Ze kunnen ook reacties markeren of verbergen en gebruikers een time-out geven.
Vanuit YouTube Studio
  1. Open YouTube Studio.
  2. Klik links op Instellingen en dan Community.
  3. Klik op het tabblad Geautomatiseerde filters in het veld 'Moderators'.
  4. Typ de naam van de gebruiker die je moderator wilt maken.
  5. Klik op Opslaan.
Vanuit je live chatfeed

Selecteer het menu  naast de gebruikersnaam in de chat en kies Moderator toevoegen.

Berichten met bepaalde woorden erin blokkeren

Als je live chatberichten met bepaalde woorden erin wilt blokkeren, kun je in YouTube Studio een lijst met geblokkeerde woorden maken.
  1. Open YouTube Studio.
  2. Klik rechts op Instellingen  en dan Community.
  3. Ga naar het tabblad Geautomatiseerde filters en dan Geblokkeerde woorden. Voer daar een lijst met geblokkeerde woorden in. Berichten met deze woorden erin worden geblokkeerd in je live chat.
  4. Klik op Opslaan.

Mogelijk ongepaste live chatberichten eerst beoordelen

Je kunt mogelijk ongepaste live chatberichten door YouTube laten vasthouden. Als je hiervoor kiest, worden mogelijk ongepaste live chatberichten door ons systeem geïdentificeerd. Daarna worden ze in de chatfeed vastgehouden totdat je ze beoordeelt. Jij beslist of je deze chatberichten wilt weergeven of verbergen. Geen enkel systeem is perfect, maar op deze manier is het voor jou gemakkelijker om live chatberichten in je livestream te beheren.
'Vasthouden om te beoordelen' in- of uitschakelen
  1. Ga naar YouTube Studio.
  2. Tik links op Instellingen  en dan Community en dan Standaardinstellingen.
  3. Vink onder 'Berichten in je live chat' de optie Mogelijk ongepaste chatberichten eerst beoordelen aan of uit.
Nadat je 'Vasthouden om te beoordelen' hebt ingeschakeld, kun je de berichten die door YouTube worden vastgehouden, verbergen of weergeven.
  • Als je WEERGEVEN selecteert, wordt een chatbericht weergegeven in de chatstream. De positie wordt bepaald door het oorspronkelijke tijdstip van het chatbericht.
  • Als je VERBERGEN selecteert, wordt een chatbericht verborgen voor kijkers.
  • Als je niets doet, blijft een chatbericht verborgen voor kijkers.

Tijdslimietfunctie

Met de tijdslimietfunctie kun je een limiet stellen aan hoe vaak een gebruiker kan reageren. Je stelt in hoeveel tijd er tussen twee reacties moet zitten. Deze limiet geldt niet voor de kanaaleigenaar, moderators en leden van YouTube-kanalen.
Inschakelen in het Live controlecentrum en danStreaming
  1. Maak een livestream. Voer de titel en beschrijving in en klik daarna op 'Stream maken'.
  2. Klik op 'Instellingen'.
  3. Klik op 'Live chat'.
  4. Schakel de tijdslimietfunctie in.
Inschakelen bij 'Nu streamen'
  1. Ga naar je live dashboard.
  2. Klik in de chatmodule op Instellingen .
  3. Selecteer 'Tijdslimietfunctie inschakelen' en geef aan hoeveel seconden elke gebruiker moet wachten tussen twee berichten. Het minimum is 1 seconde, het maximum 300 seconden.

Live chat speciaal voor leden

Je kunt exclusieve live chats voor je leden organiseren. Zo schakel je een exclusieve live chat voor leden in op je computer:
  1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Klik rechtsboven op MAKEN  en dan Live gaan.
  3. Klik links op Streamen.
  4. Maak een stream:
    1. Als je een eerdere stream wilt kopiëren: Selecteer een eerdere stream en klik op Eerdere instellingen gebruiken.
    2. Als je een nieuwe stream wilt maken: Voer de informatie over je stream in en klik op Stream maken.
  5. Klik rechtsboven op Instellingen .
  6. Selecteer Exclusieve chat voor leden inschakelen onder 'Live chat'.
  7. Klik op Opslaan.

Live chat in- of uitschakelen

Je kunt live chat op elk moment in- of uitschakelen, ook als het evenement al is gestart.

Live controlecentrum

• Streamen: Klik rechtsboven op Instellingen en dan Live chat en dan Live chat inschakelen.
  • Webcam: Meer opties en dan Geavanceerde instellingen en dan Chatten toestaan

Nu streamen

Selecteer Instellingen  en vink Live chat inschakelen aan of uit.

Gebeurtenissen

Ga naar Bewerken en dan Basisinformatie en dan Geavanceerde instellingen. Vink onder 'Chat' het vakje uit naast Live chat inschakelen.

Tijdens je live chat

Berichten en kijkers beheren vanuit de live chatfeed

Houd op het toetsenbord van je computer ALT/Option ingedrukt om de chatfeed te onderbreken en plaats de muisaanwijzer op berichten. Je ziet de volgende opties:
  • Het bericht verwijderen.
  • De gebruiker een time-out geven.
  • De gebruiker verbergen zodat de berichten van deze gebruiker niet meer worden weergegeven in de chatfeed en het reactiegedeelte van je kanaal.

Een kijker in de live chat verbergen of zichtbaar maken

Je kunt een kijker in de live chat verbergen. De live chatberichten van een verborgen gebruiker zijn niet zichtbaar in de live chatfeed.
Vanuit de live chatfeed
  1. Ga in de live chatfeed naar een bericht van de kijker die je wilt verbergen.
  2. Klik naast het bericht op Meer  en dan Gebruiker verbergen.
Vanuit YouTube Studio
  1. Open YouTube Studio.
  2. Klik links op Instellingen  en dan Community.
  3. Typ onder 'Verborgen gebruikers' op het tabblad Geautomatiseerde filters en dan, de naam van de kijker die je wilt verbergen.
  4. Klik op de X naast de naam van een kijker die je zichtbaar wilt maken. De kijker kan nu reacties en live chatberichten op je kanaal posten.
  5. Klik op Opslaan.
Opmerking: Hiermee worden ook de reacties van de gebruiker verborgen. In de community-instellingen zie je bij 'Verborgen gebruikers' welke gebruikers je hebt verborgen.

Na je live chat

Live chat opnieuw afspelen

Nadat een livestream is beëindigd, kan de live chat via alle streamarchieven opnieuw worden afgespeeld. De chat en de stream worden naast elkaar afgespeeld, precies zoals toen de stream live was. De mogelijkheid om live chats opnieuw af te spelen, is standaard ingeschakeld voor al je livestreams.
Opnieuw afspelen van live chat uitschakelen
  1. Ga naar youtube.com/my_videos.
  2. Klik op het tabblad Live.
  3. Selecteer een video.
  4. Klik op het tabblad Meer opties.
  5. Deselecteer het vakje naast 'Opnieuw afspelen van live chat toestaan'.

Je live chatgeschiedenis bekijken of verwijderen

Je kunt live chats bekijken waaraan je hebt deelgenomen tijdens livestreams op YouTube.
  1. Ga naar Geschiedenis.
  2. Klik rechts op de pagina op 'Live chat'.
  3. Scroll omlaag naar het live chatbericht. Plaats je muisaanwijzer op het bericht en klik op X als je het wilt verwijderen.
Als je gesponsorde chats of Super Chats hebt, kun je die ook zien.
Opmerking: Als je na afloop van een livestream een Super Chat-bericht verwijdert, krijg je geen terugbetaling.
Opmerking: Op basis van meldingen van gebruikers kan YouTube de live chat voor je video uitschakelen als blijkt dat de content van je stream of live chat onze communityrichtlijnen schendt.

Reacties bekijken nadat je stream is beëindigd

De live chat is niet meer beschikbaar nadat je livestream is beëindigd, maar de reacties worden onder de videospeler weergegeven.

Andere opties voor live chats

Live chat insluiten

Tijdens een livestream kun je de live chat op je eigen site insluiten via een iframe.

Opmerking: Je kunt een live chat niet insluiten via mobiel internet.
  1. Noteer de video-ID van de livestream. Je vindt de video-ID in de URL van de weergavepagina (youtube.com/watch?v=12345). In dit geval is '12345' de video-ID.
    • Als je 'Nu streamen' hebt gekozen, klik je met de rechtermuisknop op de videospeler en selecteer je 'Video-URL kopiëren' om de video-URL op te halen.
  2. Noteer de domein-URL van de site waarop je de chat wilt insluiten. Als je de chat wilt insluiten op www.example.com/youtube_chat, is www.example.com het domein waarop je wilt insluiten.
  3. Zo maak je de ingesloten URL: https://www.youtube.com/live_chat?v=12345&embed_domain=www.example.com.
    • Dit is de URL van je iframe. Opmerking: Het 'embed_domain' en de URL van de pagina waarop je de chat insluit, moeten overeenkomen. Als deze niet overeenkomen, wordt de ingesloten chat niet geladen.