Ställa in målgrupp för din kanal eller video i Innehållshanteraren i Studio

Oavsett var du befinner dig är du lagligen skyldig att efterleva Children’s Online Privacy Protection Act och/eller andra lagar. Du är skyldig att informera oss om att dina videor är anpassade för barn om du skapar sådant innehåll.
De här funktionerna är endast tillgängliga för partners som hanterar sitt upphovsrättsskyddade innehåll i YouTubes innehållshanterare.

Som innehållsskapare på YouTube är du skyldig att ange om befintliga och framtida videor är anpassade för barn eller inte. Även innehållsskapare som inte skapar innehåll för barn måste ange målgrupp. På så sätt kan vi erbjuda lämpliga funktioner för ditt innehåll.

För att underlätta din efterlevnad inför vi en ny målgruppsinställning i YouTube Studio. Du kan ange målgrupp antingen:

• På kanalnivå, vilket gör att allt framtida och befintligt innehåll anges som anpassat för barn eller inte.
  • På videonivå. Om du väljer det här alternativet måste du ange för varje enskild befintlig eller framtida video om den är anpassad för barn eller inte.

Viktigt: Därför måste alla kreatörer ange målgrupp

De här ändringarna krävs som en del av ett avtal med amerikanska Federal Trade Commission (FTC) och NY Attorney General, och de hjälper dig att efterleva Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA) och andra tillämpliga lagar. Oavsett var du befinner dig måste du informera oss om huruvida dina videor är avsedda för barn. Om du inte anger målgruppen på rätt sätt kan det bli följder med FTC och andra myndigheter på grund av att du inte följer lagen. Dessutom kan vi vidta åtgärder som påverkar ditt YouTube-konto. Läs mer om FTC:s tillämpning av COPPA.

Obs! Vi kommer även att använda maskininlärning för att hjälpa oss att identifiera videor som är uppenbart riktade till yngre målgrupper. Vi litar på att innehållsskaparna anger sitt innehåll korrekt, men vi kan åsidosätta målgruppsinställningar vid fel eller missbruk. Förlita dig dock inte på att våra system ska ange innehållet åt dig. Våra system kanske inte identifierar innehåll som FTC eller andra myndigheter anser vara anpassat för barn. Om du behöver hjälp med att avgöra om innehållet är anpassat för barn eller inte kan du läsa den här artikeln i Hjälpcentret eller rådgöra med en jurist.

Ställa in målgrupp för din kanal

Du kan förenkla arbetsflödet genom att välja en kanalinställning. Den här inställningen påverkar alla befintliga och nya videor. Om du inte väljer en kanalinställning måste du identifiera varje video på kanalen som är avsedd för barn. Inställningarna för enskilda videor åsidosätter kanalinställningen.

Det begränsar även vissa funktioner på kanalen. Om du är osäker på om videorna är avsedda för barn kan du läsa den här hjälpcenterartikeln.

Från kontot för Innehållshanteraren i YouTube Studio

Obs! Kontot du använder för inloggning i Innehållshanteraren i Studio ska du också kunna använda för att logga in på kanalen du vill uppdatera.

1. Logga in på studio.youtube.com.
  2. Välj Kanaler  i menyn till vänster.
  3. Klicka på kanalen du vill uppdatera. Kanalsidan öppnas.
  4. Klicka på profilbilden längst upp till höger följt av välj YouTube Studio.
  5. Välj Inställningar i menyn till vänster.
  6. Klicka på Kanal.
  7. Klicka på fliken Avancerade inställningar.
  8. Välj ett alternativ under Målgrupp:
    • Ja, ange kanalen som avsedd för barn. Jag laddar alltid upp innehåll som är avsett för barn.
    • Nej, ange kanalen som inte avsedd för barn. Jag laddar aldrig upp innehåll som är avsett för barn.
    • Jag vill granska den här inställningen för alla videor.
  9. Klicka på SPARA.

Från din YouTube Studio-kanalsida

1. Logga in på studio.youtube.com.
  2. Välj Inställningar  i menyn till vänster.
  3. Klicka på Kanal.
  4. Klicka på fliken Avancerade inställningar.
  5. Välj ett alternativ under Målgrupp:
    • Ja, ange kanalen som avsedd för barn. Jag laddar alltid upp innehåll som är avsett för barn.
    • Nej, ange kanalen som inte avsedd för barn. Jag laddar aldrig upp innehåll som är avsett för barn.
    • Jag vill granska den här inställningen för alla videor.
  6. Klicka på SPARA.
Ställa in målgrupp för din video
Du kan markera enskilda videor som avsedda för barn. Det här är ett bra alternativ om bara vissa av dina videor är avsedda för barn. Om du är osäker på om innehållet är avsett för barn eller inte kan du läsa den här hjälpcenterartikeln.

Ställa in målgrupp vid uppladdning

1. Logga in på YouTube Studio.
  2. Längst upp till höger klickar du på SKAPA   följt av Ladda upp videor .
  3. Välj filen du vill ladda upp.
  4. Välj ett alternativ under avsnittet Målgrupp på sidan Detaljer
    • Ja, den är avsedd för barn.
    • Nej, den är inte avsedd för barn.
  5. Klicka på NÄSTA för att fortsätta uppladdningen.

När du har laddat upp videon får den etiketten Avsedd för barn – inställt av dig på sidan Innehåll.

Uppdatera målgruppsinställningen för befintliga videor

Du kanske ser att YouTube redan har markerat några videor som avsedda för barn. Eftersom du inte har fått chansen att markera dina videor eller din kanal som avsedda för barn kan du göra det nu:

1. Logga in på YouTube Studio.
  2. Välj Innehåll i menyn till vänster.
  3. Markera rutorna bredvid de videor du vill redigera.
    • Obs! Du kan välja alla videor genom att markera rutan bredvid Video högst upp i listan.
  4. Välj Redigera följt av Målgrupp.
  5. Välj ett alternativ:
    • Ja, den är avsedd för barn.
    • Nej, den är inte avsedd för barn.
  6. Välj UPPDATERA VIDEOR.

Ladda upp en video som avsedd för barn genom att använda CSV-mallar

Om du vill använda CSV-mallar för att ladda upp flera videor kan du läsa den här hjälpcenterartikeln.

Ladda upp en video som avsedd för barn genom att använda DDEX

Om du är ett skivbolag som använder DDEX för att leverera musikvideor eller webbvideor kan du läsa den här hjälpcenterartikeln. Den innehåller anvisningar om hur du inkluderar avsett för barn-klassificeringen i ditt flöde.

Ladda upp en bildspårsvideo som avsedd för barn

YouTube använder bildspårets genre för att avgöra om bildspåret är avsett för barn. I den här hjälpcenterartikeln finns en lista med avsett för barn-genrer och anvisningar om hur du klassificerar en bildspårsvideo som inte avsedd för barn.

Vad händer när ditt innehåll anges som avsett för barn

När ditt innehåll anges som avsett för barn begränsar vi datan vi samlar in från innehåll som är avsett för barn i enlighet med lagen. Det innebär att vi inaktiverar vissa funktioner som kommentarer, aviseringar och annat.

Framför allt kommer vi inte att visa anpassade annonser i innehåll för barn, i enlighet med Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA) och andra tillämpliga lagar. Att inte visa anpassade annonser i innehåll för barn kan leda till minskade intäkter för vissa kreatörer som markerar sitt innehåll som avsett för barn. Vi vet att det här kan bli svårt för vissa kreatörer, men det är viktigt att genomföra de här åtgärderna för att se till att vi följer COPPA och andra tillämpliga lagar.

Nedan finns en lista över funktioner som påverkas.

Om du anger att en video eller livestream är avsedd för barn​

När du anger målgruppen som avsedd för barn begränsar vi vissa funktioner. Det gör vi för att följa Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA) och andra lagar. Då är inte följande funktioner tillgängliga på enskilda videor eller livestreamar:
  • Anpassade annonser
  • Kommentarer
  • Anpassad vattenstämpel på kanalen
  • Knappen Donera
  • Kort eller slutskärmar
  • Livechatt eller donationer i livechatt
  • Aviseringsklocka
  • Uppspelning i minispelaren
  • Super Chat eller Super Stickers
  • Spara i spellista

Obs! Knappen Bli medlem för kanalmedlemskap och produkthyllan kommer inte att vara tillgängliga på innehåll som är angivet som avsett för barn.

Om du anger att din kanal är avsedd för barn

Om din kanal är avsedd för barn har dina videor eller livestreamar ingen av funktionerna ovan. Din kanal har inte heller följande:
  • Snabbklipp
  • Community-fliken på kanalsidan
  • Aviseringsklocka
  • Kanalmedlemskap
Dina tittare kan inte heller Spara i Titta senare eller Spara i spellista.

Vanliga frågor

Vad händer om jag anger fel målgrupp för mina videor?

De här ändringarna krävs som en del av ett avtal med amerikanska Federal Trade Commission (FTC) och NY Attorney General, och kommer att hjälpa dig att följa Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA) och/eller andra tillämpliga lagar. Oavsett var du befinner dig måste du informera oss om dina videor är avsedda för barn. Om du misslyckas med att ange innehållet på rätt sätt kan du få problem med efterlevnaden med FTC eller andra myndigheter. Dessutom kan vi vidta åtgärder som påverkar ditt YouTube-konto. Läs mer om FTC:s tillämpning av COPPA.
Obs! Vi kommer även att använda maskininlärning för att hjälpa oss att identifiera videor som är uppenbart riktade till yngre målgrupper. Vi litar på att innehållsskaparna anger sitt innehåll korrekt, men vi kan åsidosätta målgruppsinställningar vid fel eller missbruk. Förlita dig dock inte på att våra system ska ange innehållet åt dig. Våra system kanske inte identifierar innehåll som FTC eller andra myndigheter anser vara avsett för barn. Om du behöver hjälp med att avgöra om innehållet är avsett för barn eller inte kan du läsa den här artikeln i Hjälpcentret eller rådgöra med en jurist.

Hur vet jag om jag har angivit rätt målgrupp för mina videor?

Vi kan tyvärr inte ge någon vägledning om huruvida ditt innehåll är avsett för barn, men FTC har tillhandahållit viss vägledning om vad riktat till barn (eller "avsett för barn") betyder. FTC överväger för närvarande att göra uppdateringar i COPPA, vilket kan innefatta att ge mer vägledning i den här frågan.
Vi kommer även att använda system för maskininlärning för att hjälpa oss att hitta innehåll som är uppenbart avsett för barn. Men förlita dig inte på att våra system anger innehållet åt dig – inget automatiskt system är perfekt. Vi kan åsidosätta din målgruppsinställning om vi upptäcker fel eller missbruk. Men i de flesta fall förlitar vi oss på din målgruppsinställning för att avgöra om en video är avsedd för barn eller inte.
Det kan få juridiska följder om du inte anger att innehållet är avsett för barn men FTC eller andra myndigheter anser att det borde vara det. Läs den här artikeln i Hjälpcentret eller rådgör med en jurist om du fortfarande är osäker på om ditt innehåll ska anges som avsett för barn eller inte.
Vad gör jag om YouTube menar att min video är avsedd för barn men jag inte håller med?
Om du inte har angivit videons målgrupp än kan det hända att YouTube har gjort det åt dig. Detta för att göra det lättare att följa COPPA och andra tillämpliga lagar. Om du inte håller med om hur YouTube har betecknat ditt innehåll kan du i de flesta fall fortfarande ändra videons målgruppsinställning. Gör så här:
  1. Besök studio.youtube.com.
  2. Välj Innehåll i menyn till vänster.
  3. Leta reda på videon du vill redigera och klicka på miniatyren.
  4. Under Målgrupp väljer du Nej, den är inte avsedd för barn.

Om du redan har ställt in målgrupp för din video och YouTube upptäcker fel eller missbruk markeras videon med Avsedd för barn (inställt av YouTube). Då kan du inte ändra målgruppsinställningen. Om du inte håller med om beslutet kan du använda knappen Skicka feedback.

1. Besök studio.youtube.com på en dator.
  2. Välj Innehåll i menyn till vänster.
  3. Klicka på den video du vill skicka feedback om.
  4. Klicka på Skicka feedback.