Angi målgruppen for kanalen din eller videoene dine

Uavhengig av hvor du befinner deg, er du juridisk forpliktet til å overholde Children's Online Privacy Protection Act og/eller annen lovgivning. Hvis innholdet ditt er rettet mot barn, er du pålagt å gi oss beskjed om at videoene dine er laget for barn.

Som YouTube-skaper er du pålagt å klassifisere fremtidige og eksisterende videoer som laget for barn eller ikke laget for barn. Selv skapere som ikke lager innhold rettet mot barn, må angi målgruppen sin. Dette bidrar til å sikre at vi kan tilby funksjoner som passer til innholdet ditt.

Important Update for All Creators: Complying with COPPA

For å hjelpe deg med å overholde lovgivningen finnes det målgruppeinnstillinger for «Laget for barn» i YouTube Studio. Du kan angi målgruppe på følgende måter:

• På kanalnivå: Med dette alternativet kategoriseres alt fremtidig og eksisterende innhold enten som laget for barn eller som ikke laget for barn.
  • På videonivå: Hvis du velger dette alternativet, må du angi om hver enkelt video, både eksisterende og fremtidige, er laget for barn eller ikke.

Merk:

• Vi kommer til å gjøre verktøyet for valg av målgruppe tilgjengelig for tredjepartsapper og YouTube API-tjenestene i nærmeste fremtid. For øyeblikket ber vi deg bruke YouTube Studio til å laste opp innhold laget for barn.

Viktig: Hvorfor alle skapere må angi målgruppen sin

Disse obligatoriske endringene kommer som følge av et forlik vi har inngått med amerikanske Federal Trade Commission (Den føderale handelskommisjonen - FTC) og statsadvokaten i New York, og de skal gjøre det enklere for deg å overholde Children's Online Privacy Protection Act (COPPA) og/eller annen aktuell lovgivning. Du er pålagt å gi oss beskjed om hvorvidt videoene dine er laget for barn – uavhengig av hvor du befinner deg. Hvis du ikke angir målgruppen din riktig, kan FTC eller andre myndigheter anse dette som et brudd på lovgivningen, og vi kan iverksette tiltak mot YouTube-kontoen din. Finn ut mer om hvordan FTC håndhever COPPA.

Merk følgende:
  • Vi bruker maskinlæring som hjelpemiddel for å gjenkjenne videoer som åpenbart er rettet mot yngre målgrupper. Vi stoler på at du angir målgruppen din riktig, men vi kan overstyre målgruppeinnstillingen din hvis det forekommer uriktig bruk eller feil.
  • Ikke overlat kategoriseringen av målgruppen til systemene våre. Det kan hende at systemene våre ikke gjenkjenner innhold som FTC eller andre myndigheter anser som laget for barn.
  • Hvis du trenger hjelp med å avgjøre hvorvidt innholdet ditt er laget for barn, kan du ta en titt på denne brukerstøtteartikkelen eller søke juridisk bistand.
  • Når du angir videoer som «laget for barn», er det større sannsynlighet for at de blir anbefalt sammen med andre videoer for barn.
  • Hvis du allerede har kategorisert målgruppen for videoen din og YouTube oppdager uriktig bruk eller feil, kan det hende du ser at videoen er merket med «Angitt som laget for barn». Da kan du ikke endre målgruppeinnstillingen. Hvis du mener vi har gjort en feil, kan du anke.

Angi målgruppen for kanalen din

Du kan gjøre arbeidsflyten din enklere ved å velge en kanalinnstilling. Denne innstillingen berører eksisterende og fremtidige videoer. Hvis du ikke velger en kanalinnstilling, må du merke hver enkelt av videoene dine som er laget for barn. Innstillingene for enkeltvideoer overstyrer kanalinnstillingen.
Dette fører også til at visse funksjoner på kanalen begrenses. Hvis du er usikker på om videoene dine er laget for barn, kan du ta en titt på denne brukerstøtteartikkelen.
  1. Logg på studio.youtube.com (gjelder bare Studio på datamaskin).
  2. Klikk på Innstillinger på menyen til venstre.
  3. Klikk på Kanal.
  4. Klikk på Avanserte innstillinger-fanen.
  5. Under Målgruppe velger du ett av alternativene:
    1. «Ja, klassifiser denne kanalen som laget for barn. Jeg laster alltid opp innhold som er laget for barn.»
    2. «Nei, klassifiser denne kanalen som ikke laget for barn. «Jeg laster aldri opp innhold som er laget for barn.»
    3. «Jeg ønsker å gjennomgå denne innstillingen for hver enkelt video.»
  6. Klikk på Lagre.
Angi målgruppen for videoen din
Du kan merke enkeltvideoer som laget for barn. Dette er et nyttig alternativ hvis bare noen av videoene dine er laget for barn. Hvis du er usikker på om innholdet ditt er laget for barn, kan du ta en titt på denne brukerstøtteartikkelen

Angi målgruppen ved opplasting

1. Gå til studio.youtube.com. Merk: Du må bruke YouTube Studio for å velge barn som målgruppe. Du kan ikke gjøre dette i den eldre versjonen av Skaperstudio.
  2. Klikk på opplastingsikonet øverst til høyre.
  3. Klikk på Last opp video (beta). Hvis du ikke ser dette alternativet, klikker du på Last opp en video.
  4. Rull til MålgruppeGrunnleggende informasjon-fanen.
  5. Velg det som passer:
    • «Ja, den er laget for barn».
    • «Nei, den er ikke laget for barn»
  6. Klikk på Neste for å fortsette å laste opp innholdet.

Når du har lastet opp videoen, blir den merket som «Laget for barn (angitt av deg)» i opplastingslisten din.

Oppdater målgruppeinnstillingen for eksisterende videoer

Det kan hende du ser at YouTube allerede har merket enkelte videoer som «laget for barn». Siden du foreløpig ikke har hatt muligheten til å klassifisere videoene dine eller kanalen din som laget for barn eller ikke, kan du gjøre dette nå:

1. Logg på studio.youtube.com.
  2. Velg Innhold på menyen til venstre.
  3. Merk av i boksen ved siden av videoene du vil endre. Merk: Du kan velge alle videoene ved å merke av i boksen ved siden av «Video» øverst i opplastingslisten.
  4. Velg Rediger etterfulgt av Målgruppe etterfulgt av «Ja, den er laget for barn»
  5. Velg OPPDATER VIDEOENE.
Vær obs på dette:
  • Vi bruker maskinlæring som hjelpemiddel for å gjenkjenne videoer som åpenbart er rettet mot yngre målgrupper. Vi stoler på at du angir målgruppen din riktig, men vi kan overstyre målgruppeinnstillingen din hvis det forekommer feil eller uriktig bruk.
  • Ikke overlat kategoriseringen av målgruppen til systemene våre. Det kan hende at systemene våre ikke gjenkjenner innhold som FTC eller andre myndigheter anser som laget for barn.
  • Hvis du trenger hjelp med å avgjøre hvorvidt innholdet ditt er laget for barn, kan du ta en titt på denne brukerstøtteartikkelen eller kontakte en juridisk rådgiver.
  • Når du angir videoer som «laget for barn», er det større sannsynlighet for at de blir anbefalt sammen med andre videoer for barn.
  • Hvis du allerede har kategorisert målgruppen for videoen din og YouTube oppdager feil eller uriktig bruk, kan det hende du ser at videoen er merket med «Angitt som laget for barn». Da kan du ikke endre målgruppeinnstillingen. Hvis du mener vi har gjort en feil, kan du anke.

Angi målgruppen for direktesendingen din

Angi målgruppen mens du konfigurerer direktesendingen

Hvis du er usikker på om innholdet ditt er laget for barn, kan du ta en titt på denne brukerstøtteartikkelen

1. Gå til studio.youtube.com.
  2. Klikk på opplastingsikonet øverst til høyre.
  3. Klikk på Send direkte. Merk: Hvis du klikker her, kommer du til kontrollrommet for direktesendinger. Du kan ikke angi målgruppen for direktesendingen i det klassiske verktøyet for direktesendinger. Dette må du gjøre i kontrollrommet for direktesendinger.
  4. Når du har fylt ut den grunnleggende informasjonen og valgt en tilgangsinnstilling, ruller du til Målgruppe
  5. Velg det som passer:
    • «Ja, den er laget for barn»
    • «Nei, den er ikke laget for barn»
  6. Klikk på Neste for å fortsette å konfigurere direktesendingen.

Oppdater målgruppeinnstillingen for arkiverte direktesendinger

Det kan hende du ser at YouTube allerede har merket enkelte arkiverte direktesendinger som «laget for barn». Siden du foreløpig ikke har hatt muligheten til å klassifisere de arkiverte direktesendingene dine som laget for barn eller ikke, kan du gjøre dette nå:

1. Logg på studio.youtube.com.
  2. Velg Innhold på menyen til venstre.
  3. Klikk på Direkte-fanen.
  4. Merk av i boksen ved siden av videoene du vil endre. Merk: Du kan velge alle videoene ved å merke av i boksen ved siden av «Direktesending» øverst i listen.
  5. Velg Rediger etterfulgt av Målgruppe etterfulgt av «Ja, den er laget for barn» hvis innholdet er rettet mot barn. Hvis innholdet ikke er rettet mot barn, velger du «Nei, den er ikke laget for barn».
  6. Velg OPPDATER VIDEOENE.
Vær obs på dette
  • Vi bruker maskinlæring som hjelpemiddel for å gjenkjenne videoer som åpenbart er rettet mot yngre målgrupper. Vi stoler på at du angir målgruppen din riktig, men vi kan overstyre målgruppeinnstillingen din hvis det forekommer feil eller uriktig bruk.
  • Ikke overlat kategoriseringen av målgruppen til systemene våre. Det kan hende at systemene våre ikke gjenkjenner innhold som FTC eller andre myndigheter anser som laget for barn.
  • Hvis du trenger hjelp med å avgjøre hvorvidt innholdet ditt er laget for barn, kan du ta en titt på denne brukerstøtteartikkelen eller kontakte en juridisk rådgiver.
  • Når du angir videoer som «laget for barn», er det større sannsynlighet for at de blir anbefalt sammen med andre videoer for barn.
  • Hvis du allerede har kategorisert målgruppen for videoen din og YouTube oppdager feil eller uriktig bruk, kan det hende du ser at videoen er merket med «Angitt som laget for barn». Da kan du ikke endre målgruppeinnstillingen. Hvis du mener vi har gjort en feil, kan du anke.

Dette skjer når du klassifiserer innhold som laget for barn

Vi begrenser datainnsamlingen og -bruken knyttet til innhold som er laget for barn, for å overholde lov og rett. Dette innebærer at vi begrenser eller deaktiverer enkelte funksjoner, blant annet kommentarer og varsler.

Og viktigst av alt: Vi viser ikke personlig tilpassede annonser i innhold rettet mot barn, i samsvar med Children's Online Privacy Protection Act (COPPA) og/eller annen gjeldende lovgivning. Fordi vi ikke viser personlig tilpassede annonser i innhold for barn, kan det hende at skapere som merker innholdet sitt som laget for barn, opplever en nedgang i inntektene sine. Vi skjønner at dette kan være utfordrende for noen skapere, men disse grepene er viktige for å sikre overholdelse av COPPA og andre gjeldende lover.

Nedenfor ser du en liste over funksjonene som berøres.

Hvis du kategoriserer en video eller direktesending som laget for barn

Hvis du har brukt målgruppeinnstillingen «Laget for barn», begrenser vi visse funksjoner i samsvar med Children's Online Privacy Protection Act (COPPA) og andre gjeldende lover. Dette betyr at følgende funksjoner blir utilgjengelige i enkeltvideoer eller direktesendinger:

• autoavspilling på startsiden
  • overleggskort eller sluttskjermer
  • vannmerker i videoer
  • kanalmedlemskap
  • kommentarer
  • donasjonsknappen
  • «liker» og «liker ikke» på YouTube Music
  • direktechat eller donasjoner i direktechat
  • salg av varer og billetter
  • varselbjellen
  • personlig tilpasset annonsering
  • avspilling i minispilleren
  • Super Chat eller Super Stickers
  • lagring i spillelister og Se senere
Hvis du klassifiserer kanalen din som laget for barn

Hvis du har klassifisert kanalen din som laget for barn, blir funksjonene nevnt ovenfor deaktivert for videoene eller direktesendingene dine. Da kan kanalen din heller ikke ha

• kanalmedlemskap
  • varselbjellen
  • innlegg

Vanlige spørsmål

Hvorfor er varsler, kommentarer og andre funksjoner slått av for innhold som er kategorisert som laget for barn?

For å overholde Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA) og andre gjeldende lover setter vi begrensninger for datainnsamling fra innhold som er kategorisert som laget for barn. Som følge av dette kan enkelte funksjoner, inkludert varsler og kommentarer, være begrenset eller slått av for slikt innhold.

Hva skjer hvis jeg angir feil målgruppe for videoen min?

Disse obligatoriske endringene kommer som følge av et forlik vi har inngått med amerikanske Federal Trade Commission (Den føderale handelskommisjonen - FTC) og statsadvokaten i New York, og de skal gjøre det enklere for deg å overholde Children's Online Privacy Protection Act (COPPA) og/eller annen aktuell lovgivning. Du er pålagt å gi oss beskjed om hvorvidt videoene dine er laget for barn – uavhengig av hvor du befinner deg. Hvis du ikke angir målgruppen din riktig, kan FTC eller andre myndigheter anse dette som et brudd på lovgivningen, og vi kan iverksette tiltak mot YouTube-kontoen din. Finn ut mer om hvordan FTC håndhever COPPA.

Merk: Vi bruker også maskinlæring som hjelp til å gjenkjenne videoer som åpenbart er rettet mot unge målgrupper. Vi stoler på at du angir målgruppen din riktig, men vi kan overstyre målgruppeinnstillingen din hvis det forekommer uriktig bruk eller feil. Dette betyr imidlertid ikke at du kan overlate kategoriseringen av målgruppen til systemene våre. Det kan hende at systemene våre ikke gjenkjenner innhold som FTC eller andre myndigheter anser som laget for barn. Hvis du lager innhold for barn og ikke kategoriserer målgruppen din riktig, kan dette få juridiske følger for deg eller konsekvenser på YouTube. Hvis du trenger hjelp med å avgjøre hvorvidt innholdet ditt er laget for barn, kan du ta en titt på denne brukerstøtteartikkelen eller søke juridisk bistand.

Hvordan vet jeg om jeg har angitt riktig målgruppe for videoen min?

Vi kan dessverre ikke veilede deg om hvorvidt du har angitt målgruppen for innholdet ditt riktig, men FTC har publisert en veiledning om hva som menes med innhold rettet mot barn (eller «laget for barn»). FTC vurderer for tiden en rekke oppdateringer av COPPA som blant annet kan føre til at det blir gitt nærmere veiledning om dette spørsmålet.

Vi bruker også maskinlæringssystemer som hjelp til å finne innhold som åpenbart er laget for barn. Dette betyr imidlertid ikke at du kan overlate kategoriseringen av innhold til systemene våre. I likhet med andre automatiske systemer er de ikke perfekte. Vi kan bli nødt til å overstyre målgruppeinnstillingen din hvis vi oppdager uriktig bruk eller feil. I de fleste tilfeller baserer vi oss imidlertid på målgruppeinnstillingen din når vi skal fastslå hvorvidt en video er laget for barn.

Hvis du ikke klassifiserer innholdet ditt som laget for barn, men FTC eller andre myndigheter mener at dette burde ha vært gjort, kan det få juridiske følger for deg. Ta derfor en titt på denne brukerstøtteartikkelen eller søk juridisk bistand hvis du fortsatt er usikker på om innholdet ditt bør merkes som laget for barn eller ikke.

Hva gjør jeg hvis YouTube mener videoen min er laget for barn, men jeg ikke er enig?

Hvis du ikke har angitt noen målgruppe for videoen din ennå, kan YouTube ha gjort det for deg. Hensikten med dette er i så fall å hjelpe deg med å overholde COPPA og/eller andre aktuelle lover. Hvis du er uenig i hvordan YouTube har klassifisert innholdet ditt, kan du som regel endre målgruppeinnstillingen for videoen.

Hvis du allerede har kategorisert målgruppen for videoen og YouTube oppdager uriktig bruk eller feil, kan det hende du ser at videoen er merket med «Angitt som laget for barn». Hvis dette skjer, kan du ikke endre målgruppeinnstillingen.

Vi er imidlertid innforstått med at vi iblant kan gjøre feil. Hvis du mener dette er tilfellet, kan du anke avgjørelsen.

Slik oppretter du anker på datamaskin:

1. Gå til studio.youtube.com på en datamaskin.
  2. Velg Innhold på menyen til venstre.
  3. Gå til videoen du vil sende inn anke for.
  4. Hold markøren over «Angitt som laget for barn», og klikk på Send inn en anke.
  5. Fortell hvorfor du anker, og klikk på Send inn.

Slik oppretter du en anke via mobil:

1. Åpne YouTube Studio-appen.
  2. Trykk på menyen etterfulgt av Videoer.
  3. Trykk på videoen du vil sende inn en anke for, på Opplastinger-fanen.
  4. Under Begrensninger trykker du på Angitt som laget for barn.
  5. Trykk på Send inn anke, og fortell hvorfor du anker.
  6. Trykk på Send inn.

Når du har sendt inn anken

Du får en e-post fra YouTube om utfallet av ankeforespørselen, som kan være ett av følgende:

• Hvis anken er tatt til følge, fjerner vi målgruppeinnstillingen Laget for barn.
  • Hvis anken er avvist, blir målgruppeinnstillingen Laget for barn værende på innholdet ditt. Vi ber om at du gjennomgår målgruppeinnstillingene for kanalen din og/eller enkeltvideoer fra nå av. Hvis du ikke kategoriserer målgruppen din riktig, kan det få juridiske følger i henhold til COPPA og/eller andre lover, eller det kan få konsekvenser på YouTube-plattformen.

Du kan bare sende inn én anke per video.