Het publiek van je kanaal of video instellen

Je bent wettelijk verplicht om te voldoen aan de Children’s Online Privacy Protection Act en/of andere wetgeving, ongeacht je locatie. Je bent verplicht om ons te vertellen of je video's zijn gemaakt voor kinderen als je content voor kinderen maakt.

Als YouTube-creator moet je je toekomstige en bestaande video's instellen als wel of niet gemaakt voor kinderen. Zelfs creators die geen content voor kinderen maken, moeten hun beoogde publiek instellen. Zo zorg je ervoor dat we de juiste functies bij je content aanbieden.

We introduceren een nieuwe publieksinstelling in YouTube Studio om je te helpen bij de naleving van deze wetgeving. Je kunt je publiek instellen:

• op kanaalniveau, waarbij al je nieuwe en bestaande content wel of niet als 'gemaakt voor kinderen' wordt ingesteld,
  • of op videoniveau. Als je deze optie kiest, moet je voor elke nieuwe en bestaande video aangeven of deze wel of niet is 'gemaakt voor kinderen'.

Opmerking:

• Als je je publiek wilt instellen op 'gemaakt voor kinderen', moet je hiervoor YouTube Studio gebruiken. Je kunt 'gemaakt voor kinderen' niet instellen in de klassieke versie van Creator Studio.
  • De tool voor publiekselectie is binnenkort beschikbaar voor apps van derden en de YouTube API-services. Tot die tijd kun je content die voor kinderen is gemaakt, uploaden met YouTube Studio.

Belangrijk: Waarom elke creator het publiek moet instellen

Deze wijzigingen zijn vereist in het kader van een overeenkomst met de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) en de procureur-generaal van New York, en maken het eenvoudiger om de Children's Online Privacy Protection Act (COPPA) en/of andere toepasselijke wetgeving na te leven. Ongeacht je locatie ben je verplicht ons te vertellen of je video's voor kinderen zijn gemaakt. Als je je publiek niet goed instelt, voldoe je mogelijk niet aan de regels van de FTC of andere autoriteiten en kunnen we maatregelen nemen tegen je YouTube-account. Meer informatie over de handhaving van de COPPA door de FTC.

Opmerking: We maken ook gebruik van machine learning om video's te identificeren die duidelijk op een jong publiek gericht zijn. We vertrouwen erop dat je je publiek op de juiste wijze instelt, maar kunnen je instelling voor het beoogde publiek overschrijven bij foutief gebruik of misbruik. Vertrouw er niet op dat onze systemen je publiek voor je instellen. Het is namelijk mogelijk dat onze systemen niet alle content identificeren die de FTC of andere autoriteiten als 'gemaakt voor kinderen' beschouwen. Bekijk dit Helpcentrum-artikel of vraag juridisch advies als je niet zeker weet of je content voor kinderen is gemaakt.

Je kanaal instellen als wel of niet 'gemaakt voor kinderen'

Vereenvoudig je workflow door een kanaalinstelling te selecteren. Als je je kanaal niet instelt op wel of niet 'gemaakt voor kinderen', moet je elke video afzonderlijk instellen. De instelling heeft invloed op alle bestaande en nieuwe video's. Instellingen voor afzonderlijke video's overschrijven de kanaalinstelling.
Ook worden bepaalde functies op je kanaal beperkt. Bekijk dit Helpcentrum-artikel als je niet zeker weet of je video's voor kinderen zijn gemaakt.
  1. Log in op studio.youtube.com.
  2. Klink in het linkermenu op Instellingen.
  3. Klik op Kanaal.
  4. Klik op het tabblad Geavanceerde instellingen
  5. Selecteer onder Publiek:
    1. Ja, stel dit kanaal in als 'gemaakt voor kinderen'. Ik upload altijd content die is gemaakt voor kinderen.
    2. Nee, stel dit kanaal niet in als 'gemaakt voor kinderen'. Ik upload nooit content die is gemaakt voor kinderen.
    3. Ik wil deze instelling per video beoordelen.
  6. Klik op Opslaan.
Je video's instellen als wel of niet 'gemaakt voor kinderen'
Je kunt afzonderlijke video's instellen als 'gemaakt voor kinderen'. Dit is een goede optie als je maar een paar video's hebt die zijn gemaakt voor kinderen.

Een video uploaden als 'gemaakt voor kinderen'

1. Upload een video zoals je gewend bent.
  2. Scroll op het tabblad Details naar Publiek.
  3. Selecteer:
    • Ja, de video is gemaakt voor kinderen.
    • Nee, de video is niet gemaakt voor kinderen.
    • Bekijk dit Helpcentrum-artikel als je niet zeker weet of je content voor kinderen is gemaakt.
  4. Klik op Volgende om door te gaan met het uploaden van je content.

Nadat de video is geüpload, is deze gemarkeerd als 'Gemaakt voor kinderen (ingesteld door jou)' in je lijst met video's

Bestaande video's instellen als 'gemaakt voor kinderen'

Je hebt misschien gemerkt dat YouTube al enkele video's heeft ingesteld als 'gemaakt voor kinderen'. Je hebt je video's of kanaal nog niet kunnen instellen als 'gemaakt voor kinderen', maar je kunt dit nu doen:

1. Log in op studio.youtube.com.
  2. Selecteer Video's in het linkermenu.
  3. Vink de vakjes aan naast de video's die je wilt bewerken. Opmerking: Je kunt alle video's selecteren door het vakje naast 'Video' bovenaan je uploadlijst aan te vinken.
  4. Selecteer Bewerken en dan Publiek en dan Ja, de video is gemaakt voor kinderen.
  5. Selecteer VIDEO'S UPDATEN.
Opmerking: We maken ook gebruik van machine learning om video's te identificeren die duidelijk op een jong publiek gericht zijn. We vertrouwen erop dat creators hun content op de juiste wijze instellen en deze systeemupdates weerspiegelen dat, maar we kunnen je publieksinstelling overschrijven bij foutief gebruik of misbruik. Vertrouw er echter niet op dat onze systemen je content voor je instellen. Het is mogelijk dat onze systemen niet alle content identificeren die de FTC of andere autoriteiten als 'gemaakt voor kinderen' beschouwen. Als je je content niet op de juiste manier instelt als wel of niet 'gemaakt voor kinderen', kunnen er juridische gevolgen of gevolgen op YouTube zijn. Bekijk dit Helpcentrum-artikel of vraag juridisch advies als je niet zeker weet of je content voor kinderen is gemaakt.

Als je het publiek voor je video al hebt ingesteld en YouTube signaleert foutief gebruik of misbruik, dan wordt je video gemarkeerd als ‘gemaakt voor kinderen - ingesteld door YouTube’. Je kunt je publieksinstelling dan niet veranderen. Als je het niet eens bent, kun je de knop ‘Feedback verzenden’ gebruiken.

Je livestream instellen als wel of niet 'gemaakt voor kinderen'

Een nieuwe livestream instellen als 'gemaakt voor kinderen'

1. Stel je livestream in zoals je gewend bent.
  2. Vul de basisgegevens in, selecteer een privacyinstelling en scroll dan naar Publiek.
  3. Selecteer:
    • Ja, de video is gemaakt voor kinderen.
    • Nee, de video is niet gemaakt voor kinderen.
    • Bekijk dit Helpcentrum-artikel als je het niet zeker weet.
  4. Klik op Volgende om door te gaan met het instellen van je livestream.

Een gearchiveerde livestream instellen als 'gemaakt voor kinderen'

Je zult misschien merken dat YouTube al enkele gearchiveerde livestreams heeft ingesteld als 'gemaakt voor kinderen'. Je hebt je gearchiveerde livestreams nog niet kunnen instellen als 'gemaakt voor kinderen', maar je kunt dit nu doen:

1. Log in op studio.youtube.com.
  2. Selecteer Video's in het linkermenu.
  3. Klik op het tabblad Live.
  4. Vink de vakjes aan naast de video's die je wilt bewerken. Opmerking: Je kunt alle video's selecteren door het vakje naast 'Video' bovenaan je uploadlijst aan te vinken.
  5. Selecteer Bewerken en dan Publiek en dan Ja, de video is gemaakt voor kinderen als de content voor kinderen is. Of selecteer Nee, de video is niet gemaakt voor kinderen als de content niet voor kinderen is.
  6. Selecteer VIDEO'S UPDATEN.
Opmerking: We maken ook gebruik van machine learning om video's te identificeren die duidelijk op een jong publiek gericht zijn. We vertrouwen erop dat creators hun content op de juiste wijze instellen en deze systeemupdates weerspiegelen dat, maar we kunnen je publieksinstelling overschrijven bij foutief gebruik of misbruik. Vertrouw er echter niet op dat onze systemen je content voor je instellen. Het is mogelijk dat onze systemen niet alle content identificeren die de FTC of andere autoriteiten als 'gemaakt voor kinderen' beschouwen. Als je je content niet op de juiste manier instelt als wel of niet 'gemaakt voor kinderen', kunnen er juridische gevolgen of gevolgen op YouTube zijn. Bekijk dit Helpcentrum-artikel of vraag juridisch advies als je niet zeker weet of je content voor kinderen is gemaakt.

Als je het publiek voor je video al hebt ingesteld en YouTube signaleert foutief gebruik of misbruik, dan wordt je video gemarkeerd als ‘gemaakt voor kinderen - ingesteld door YouTube’. Je kunt je publieksinstelling dan niet veranderen. Als je het niet eens bent, kun je de knop ‘Feedback verzenden’ gebruiken.

Wat gebeurt er als je content is ingesteld als 'gemaakt voor kinderen'?

Vanaf januari gaan we minder gegevens verzamelen bij voor kinderen gemaakte content. Dit doen we om aan de wetgeving te voldoen. Dit betekent dat we bepaalde functies gaan uitschakelen, zoals reacties en meldingen. Let op: De komende maanden gaan we experimenteren en onze systemen verfijnen, dus mogelijk zie je dan een paar kleine wijzigingen.

Het belangrijkste is dat we geen gepersonaliseerde advertenties meer laten zien bij content voor kinderen, om te voldoen aan de Children's Online Privacy Protection Act (COPPA) en/of andere toepasselijke wetgeving. Het niet laten zien van gepersonaliseerde advertenties bij content voor kinderen kan voor sommige creators tot een daling van hun opbrengst leiden als ze hun content markeren als 'gemaakt voor kinderen'. We weten dat dit niet gemakkelijk is voor sommige creators, maar het zijn belangrijke stappen om te voldoen aan de COPPA en andere toepasselijke wetgeving.

Een lijst van de betreffende functies vind je hieronder:

Als je een video of livestream instelt als gemaakt voor kinderen​

Vanaf januari beperken we bepaalde functies als je je publiek instelt als 'gemaakt voor kinderen' om te voldoen aan de Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA) en andere toepasselijke wetten. De volgende functies zijn dan niet beschikbaar voor afzonderlijke video's of livestreams:
  • Gepersonaliseerde advertenties
  • Reacties
  • Brandingwatermerk voor het kanaal
  • Doneerknop
  • Kaarten of eindschermen
  • Live chat of Live Chat Donations
  • Meldingsbel
  • Afspelen in de minispeler
  • Super Chat of Super Stickers
  • Opslaan in playlist

Opmerking: Vanaf november is de knop 'Lid worden' voor kanaallidmaatschappen niet beschikbaar bij content die als 'gemaakt voor kinderen' is ingesteld.

Als je je kanaal instelt als gemaakt voor kinderen
Vanaf januari zijn de bovenstaande functies niet beschikbaar voor je video's en livestreams als je kanaal is gemaakt voor kinderen. Je kanaal heeft ook de volgende functies niet:
  • Stories
  • Het tabblad Community op de kanaalpagina
  • Meldingsbel
  • Kanaallidmaatschappen
Je kijkers kunnen ook niets opslaan om later te bekijken of een video opslaan in een playlist.
Opmerking: Vanaf november kunnen kanalen die zijn ingesteld als 'gemaakt voor kinderen' zich niet aanmelden voor kanaallidmaatschappen.

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als ik het publiek van mijn video verkeerd instel?

Deze wijzigingen zijn vereist in het kader van een overeenkomst met de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) en de procureur-generaal van New York, en maken het eenvoudiger om de Children's Online Privacy Protection Act (COPPA) en/of andere toepasselijke wetgeving na te leven. Ongeacht je locatie ben je verplicht ons te vertellen of je video's voor kinderen zijn gemaakt. Als je je publiek niet goed instelt, voldoe je mogelijk niet aan de regels van de FTC of andere autoriteiten en kunnen we maatregelen nemen tegen je YouTube-account. Meer informatie over de handhaving van de COPPA door de FTC.
Opmerking: We maken ook gebruik van machine learning om video's te identificeren die duidelijk op een jong publiek gericht zijn. We vertrouwen erop dat je je publiek op de juiste wijze instelt, maar kunnen je instelling voor het beoogde publiek overschrijven bij foutief gebruik of misbruik. Vertrouw er niet op dat onze systemen je publiek voor je instellen. Het is namelijk mogelijk dat onze systemen niet alle content identificeren die de FTC of andere autoriteiten als 'gemaakt voor kinderen' beschouwen. Als je je publiek niet op de juiste manier instelt als wel of niet 'gemaakt voor kinderen', kunnen er juridische gevolgen of gevolgen op YouTube zijn. Bekijk dit Helpcentrum-artikel of vraag juridisch advies als je niet zeker weet of je content voor kinderen is gemaakt.

Hoe weet ik of ik het publiek van mijn video correct heb ingesteld?

Helaas kunnen we je niet vertellen of je je publiek correct hebt ingesteld, maar de FTC heeft wel richtlijnen voor wat 'gericht op kinderen' (of 'gemaakt voor kinderen') precies inhoudt. De FTC overweegt op dit moment verschillende aanpassingen aan de COPPA. Mogelijk komt er dan meer duidelijkheid over deze kwestie.
Ook maken we gebruik van machine learning om content te vinden die duidelijk voor kinderen is gemaakt. Je kunt er echter niet van uitgaan dat onze systemen je content voor je instellen. Geautomatiseerde systemen zijn nu eenmaal niet perfect. We kunnen je doelgroepinstelling overschrijven bij foutief gebruik of misbruik. Maar in de meeste gevallen vertrouwen we op je doelgroepinstelling om te bepalen of een video voor kinderen is gemaakt.
Als je je publiek niet instelt op 'gemaakt voor kinderen' en de FTC of andere autoriteiten van oordeel zijn dat dat wel zou moeten, kan dat juridische gevolgen voor je hebben. Bekijk dit Helpcentrum-artikel of vraag juridisch advies als je niet zeker weet of je content voor kinderen is gemaakt.
Wat gebeurt er als YouTube zegt dat mijn video is gemaakt voor kinderen, maar ik het daar niet mee eens ben?
Als je het publiek van je video niet instelt, kan YouTube dit voor je doen. Dit is om ervoor te zorgen dat je aan de COPPA en/of andere toepasselijke wetgeving voldoet. Als je het niet eens bent met de indeling van je content door YouTube, kun je de publieksinstelling van je video in de meeste gevallen nog wijzigen. Dit doe je als volgt:
  1. Ga naar studio.youtube.com.
  2. Ga naar Video's
  3. Ga naar de video die je wilt wijzigen en klik onder Beperkingen op gemaakt voor kinderen.
  4. Klik op Publieksinstelling bekijken
  5. Selecteer onder Publiek de optie Nee, de video is niet gemaakt voor kinderen.

Als je het publiek van je video al hebt ingesteld en YouTube foutief gebruik of misbruik vaststelt, wordt je video gemarkeerd als 'Gemaakt voor kinderen (ingesteld door YouTube)'. Je kunt je publieksinstelling dan niet meer wijzigen. Als je het hier niet mee eens bent, kun je dit ons laten weten via de knop 'Feedback geven'.

1. Ga op een computer naar studio.youtube.com.
  2. Ga naar Video's.
  3. Klik op de betreffende video waarover je feedback wilt sturen.
  4. Klik op Feedback geven.